Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Na tę chwilę prowadzą :)

Graffiti

Pastel

Fresco

Collage

Jest dużo bardzo dobrych nazw.

Czasami , jedna lub dwie nazwy w serii budzą minimalne wątpliwości.

Powyższe podobają mi się bez najmniejszych zastrzeżeń.

Jednak jeszcze się nie poddaję :)

Było już kilka momentów gdzie wydawało mi się, że decyzja zapadła .

Tymczasem ( czego byłem pewien ) można na Was liczyć.

Edytowane przez HarpiaAcoustics
  • Moderatorzy

Pastel mi się nie podoba, taki wyblakły , nie jak wyroby Harpii

Collage - też nie

Grafiti i Fresko -ok

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Mnie Collage , bardzo się podoba. Mówi o dużej uniwersalności.

Pastel przełamuje stereotypy.

Wbrew "utartym opiniom" uważam, że nasze kolumny przy okazji dużej analityczności są jednocześnie, dzięki ekstremalnie małym zniekształceniom, gładkie.

Przypisał bym tę nazwę najmniejszej, dwu drożnej podłogówce.

Ma ona naturalnie, lekko obniżony środek ( 1-1,5 dB) dzięki czemu jest bardziej tolerancyjna dla złych realizacji nagrań.

Oczywiście kolumna nie traci nic z charakteru typowego dla brzmienia naszych kolumn.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Klamka zapadła:)

Modele nowej serii Experience od dziś nazywają się:

Graffiti

Pastel

Fresco

Collage

Pomysłodawcę zapraszam do negocjowania nagrody.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomysły. Dużo z nich jest świetnych i nie wiem czy pod nie mamy robić nowe kolumny ? :)

Do zagospodarowanie seria która mieści się pomiędzy Experience a Time Coherent czyli PRECISION.

Tu chciałbym przeforsować polskie szybowce.

Czyli bardzo wysokiej jakości podstawkowiec : Jantar i podłogowa Bravo.

Gdyby jednak zdarzyło się, że ktoś na finale "wyskoczy" z zaskakująco fajną propozycją to...........kto wie.

Jest jeszcze problem kolumny Dobermann.

Na pewno w wersji exportowej( żadnych technicznych różnic) będzie nazywać się DUKE.

Pytanie co u nas?

Zostawić starą nazwę czy także przemianować na DUKE?

W ciągu dnia kolejne informacje.

Neologizmy (większość):

Oro (może być Aro lub Ara -w ostatnim przypadku, będzie się kojarzyć z czymś na patyku- dla monitora jak znalazł :)

Nandi

Gendu

Tora

MOże jeszcz np. Beru ...

pozdroovka

PS UPS ... nie zauważyłem ,że już po herbacie...

Edytowane przez 1siedem
  • Moderatorzy

Antylopy i gazele

Dik Dik - monitory

Bongo, Oryx , Impala,Garna, Bejra,Edmi, Dama,Dorkas

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Sprawa nazewnictwa Serii Experience została zamknięta.

Wygląda to tak:

Experience Graffiti ( bez podstawek) 4 600,-

Experience Pastel 6 600,-

Experience Fresco 8 600,-

Experience Collage 10 500,-

Obudowy są w trakcie wytwarzania.

W pierwszej kolejności do posłuchania w Krakowie oraz w Manufakturze Smaku pod Poznaniem ( tel. 691 524 733 )

post-13845-0-63378300-1423158128_thumb.jpg

post-13845-0-08908900-1423158141_thumb.jpg

post-13845-0-01549100-1423158160_thumb.jpg

post-13845-0-00304200-1423158181_thumb.jpg

post-13845-0-30771000-1423158204_thumb.jpg

Kilka słów na temat różnic brzmienia między Fresco a Amstaff Mini?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Podobają mi sie te "jachtowe" boki. I ten model pastel... Ciekawe jak by sie spisał w pokoju tylko 15m2? Widze BR z przodu, jestem nieco basolubem wiec moze nie bylo by zle? Co Pan mysli panie... Harpia (nie zam imienia :))

?👈

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Kilka słów na temat różnic brzmienia między Fresco a Amstaff Mini?

Fresco ma zmienioną zwrotnicę głośnika wysokotonowego.

To wnosi bardzo dużo. Zdecydowanie większa gładkość i szlachetność.

Jednocześnie zmieniliśmy balans dźwięku w stronę potęgi poprzedniego Amstaff.

Podobają mi sie te "jachtowe" boki. I ten model pastel... Ciekawe jak by sie spisał w pokoju tylko 15m2? Widze BR z przodu, jestem nieco basolubem wiec moze nie bylo by zle? Co Pan mysli panie... Harpia (nie zam imienia :))

Jeśli akustyka jest OK! to zagrają dobrze.

BR jest z przodu i z tyłu. Obudowa jest tak strojona, że można zatykać otwory aby dobrać bas do pomieszczenia.

Jurek.

BR jest z przodu i z tyłu. Obudowa jest tak strojona, że można zatykać otwory aby dobrać bas do pomieszczenia.

Jurek.

To jest wlasnie dobre, ze mozna np zatkac tyl. Jak narazie czekamy na gotowy produkt :)

A, zapomnialem zapytac. Jak sprawa z maskownicami wyglada?

Edytowane przez rafal735r

?👈

Fresco ma zmienioną zwrotnicę głośnika wysokotonowego.

To wnosi bardzo dużo. Zdecydowanie większa gładkość i szlachetność.

Właśnie w Amstaffach Mini nie podobała mi się głównie ziarnistość i szorstkość góry. Odsłuchy robiłem z kolegą w Łodzi w jednym z salonów sprzedaży, szukałem dość długo kolumn a tam na ostatnią parę mogłem uzyskać parę złociszy rabatu. Co byśmy nie podpięli wtedy pod Amstaffy to ta ziarnistość nie znikała a w połączeniu z salonowym NADem była nieakceptowalna. Zaskoczony byłem natomiast dynamiką i swobodą grania.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

To jest wlasnie dobre, ze mozna np zatkac tyl. Jak narazie czekamy na gotowy produkt :)

A, zapomnialem zapytac. Jak sprawa z maskownicami wyglada?

Maskownice są na magnesach.

..

Właśnie w Amstaffach Mini nie podobała mi się głównie ziarnistość i szorstkość góry. Odsłuchy robiłem z kolegą w Łodzi w jednym z salonów sprzedaży, szukałem dość długo kolumn a tam na ostatnią parę mogłem uzyskać parę złociszy rabatu. Co byśmy nie podpięli wtedy pod Amstaffy to ta ziarnistość nie znikała a w połączeniu z salonowym NADem była nieakceptowalna. Zaskoczony byłem natomiast dynamiką i swobodą grania.

Wiem gdzie kolumny były słuchane.

Ja ich w tym miejscu nie poznawałem.

Trzeba było pożyczyć do domu i ocenić w innych warunkach.

U mnie grają na zupełnie innym poziomie.

• Użytkownicy+

Panowie, jestem winien Jurkowi, kilka słów związanych z naszą wizytą w jego gościnnych progach. Wraz z Witkiem -Vittorio i Piotrkiem, mieliśmy zaproszenie do Jurka, z czego skwapliwie skorzystaliśmy. Udało się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i w trakcie jednego weekendu, "zaliczyć" Krakowskie odsłuchy u rocha (pięknie już dziękowałem w dedykowanym tym spotkaniom wątku) i spotkanie u Jurka.

Tak więc ostatnia sobota, była dniem ekscytującym i obfitującym w doznania audiofilskie. Po raz pierwszy, widziałem nową wersję Marcusów, Jerzy pokazywał także, jak to się projektuje i opowiadał o technice wykonania. Kolumny wyglądają świetnie, zarówno w realu, jak i na obrazie monitora. Jednak wygląd, to tylko dodatek, do najważniejszego w naszym hobby, a więc do dźwięku. Ten jest wyborny, dokładnie taki, jaki lubię i uważam za najbardziej pożądany. Jest to bowiem dążenie do neutralności z odwzorowaniem najbardziej istotnych jej cech, jak doskonała przejrzystość i precyzja w kreowaniu rysunku muzycznego, połączona z dynamiką znaną w realu. Tutaj trzeba powiedzieć, że swoją klasę pokazał przywieziony przez Witka wzmacniacz, z którym to kolumny Jurka, wzniosły się o klasę wyżej niż z Krellem. Znałem Bi-Arta, znałem też wcześniej Marcusy. Jednak jedno i drugie, było starszymi wersjami. Właściwie to Witek się obrazi, bo pomimo takiej samej obudowy, to jednak środek wzmacniacza jest podobno całkiem inny. Porównując w pamięci oba wzmacniacze Witka, przyznam, że charakter jest identyczny, zapewne jednak różni się wyrafinowaniem.

Byłem też ciekaw czy przejrzyste i neutralne kolumny, polubią się ze wzmacniaczem o tych samych cechach. Okazało się (tak jak zakładaliśmy), że współgrało to doskonale. Wyrafinowanie i gładkość wzmacniacza, dokładnie oddały kolumny. Byliśmy w czwórkę zgodni, że uczestniczymy w czymś rzadkim. Naprawdę, był to doskonały spektakl, nieczęsto się takie coś zdarza. Dziękuję więc raz jeszcze, że dane mi było w tym uczestniczyć.

Pozdrowienia i podziękowania dla małżonki i córy.

Robert

PS. Przepraszam za jakość zdjęć.

post-24402-0-77550600-1423168758_thumb.jpg

post-24402-0-41099800-1423168775_thumb.jpg

post-24402-0-18727100-1423169007_thumb.jpg

post-24402-0-63433300-1423169053_thumb.jpg

post-24402-0-80817800-1423169217_thumb.jpg

Edytowane przez palton
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Tak trochę z innej beczki.

Czy któryś z kolegów rozpoznałby utwór na tym filmie, jaki popłynął z Monków?

Co to była za płytka?

Chrystian McBridge

Night Train

Tak trochę z innej beczki.

Co to była za płytka?

https://www.youtube.com/watch?v=kVX7oCMIf-Y

To Christian Mcbride,utwor-`night train`

Nawiasem mowiac wyglad kolumn naprawde klasa.

Pozdr.

Sorki nie widzialem postu powyzej.

Tak czy siak kolumny naprawde ladne.

Pozdr.

Co to była za płytka?

Jeśli kolega ma telefon z Androidem lub Iphone'a to polecam taką aplikację SoundHound. Słucha piosenki przez mikrofon, analizuje i następnie wyświetla dane autorskie.

Oczywiście wymaga połączenia z Internetem, ale działa zaskakująco sprawnie.

Jeśli kolega ma telefon z Androidem lub Iphone'a to polecam taką aplikację SoundHound. Słucha piosenki przez mikrofon, analizuje i następnie wyświetla dane autorskie.

Oczywiście wymaga połączenia z Internetem, ale działa zaskakująco sprawnie.

Właśnie nie mam takiego telefonu :( Ale żona ma taki i też tą aplikacje . Jednak wole w nim nie grzebać bo jeszcze niechcący coś znajdę... :)

Wiedziałem ze można liczyć na Was.

Dzięki serdecznie za info.

..piękne skrzynki

Edytowane przez Harrow

Sprawa nazewnictwa Serii Experience została zamknięta.

Panie Jurku gratuluję nowej serii!

Nadal słucham na Amstaffach i jestem bardzo zadowolony.

Pozdrowienia ze Szczecina.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.