Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny pod stereo do 2500 tylko nie DALI450

vaski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Wracam znów jak koszmar nocny i będę wałkował stary jak świat temat: Jakie kolumny najlepsze do 2500pln.

Mój wzmacniacz dla tych co jeszcze nie wiedzą to fa5es cd to xa30es pokój to marne 16-18m^2. Obecnie mam Dali 450tki, z którymi biegałem już po całym moim pokoju, wciskałem skarpety w otwory BR i nie jestem zadowolony. Góra i średnica OK za to bass jest do kitu (winę za to ponosi kiepska akustyka pokoju, a na to nic niestety nie poradzę gdyż mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i burzenie ścian czy wiercenie w ścianach otworów pod karnisze na zasłony nie wchodzi w grę :( )

Proszę nie namawiajcie mnie do zostawienia sobie Dali450 to nie jest brzmienie którego poszukuje. Jeśli miał bym z 30m^2 to nie widzę problemu, ale w mojej małej klitce kolumny z BR z tyłu odpadają, nie chcę mi się za każdym razem wystawiać ich na środek pokoju, gdy chcę posłuchać muzyki gdyż tylko takie ustawienie pozwala się cieszyć z dźwięku który oferują mi 450tki.

Poszukuję kolumn, które grają tak samo dobrze lub lepiej górą i średnicą niż moje Dali, bass natomiast ma być zwarty, twardy, szybki itd... Szukam kolumn raczej zimnych (czyli przeciwieństwa Dali).

Skrzypce mają mi ładnie zaśpiewać, wybrzmiewanie trąbki ma być czyste do tak wyskokich częstotliwości jak tylko możliwe.

Kontrabas ma brzmieć jak kontrabas (obecnie w dali tego mi najbardziej brak :( Kontrabas mi cholera buczy i jego wybrzmiewanie wlecze się jakoś tak długo. Buczy nienaturalnie, z zamkniętymi oczami gdybym nie znał na pamięć ulubionej muzyki trudno by mi go było wychwycić z tła.

Muzyka jakiej słucham to POP w stylu Katie Melua, lubię też SKYE od Morcheba, kocham też trąbkę Chrisa Botti czy Tomasza Stańko, żyletki Janis Joplin, a przede wszystkim skrzypce Niegel'a Kennedyego. Z muzyki całkowicie różnej od tej to Smolik, Novika itp..

Do tego na dodatek lubię muzykę filmową Hans Ziemerman itp... (tutaj akurat na tym polu Dali spisują się idealnie, grają potężnym dźwiękiem), niestety nie mam możliwości by sobie je zostawić :( brak funduszy.

Reasumując to mają być kolumny nie do DISCO, HIP HOPU, TRANCE i innych podobnych wynalazków.

Zapomniał bym szukam kolumn z drugiej ręki ;)

Autor: vaski

Data dodania: 2010-01-11 18:56:13

Reasumując to mają być kolumny nie do DISCO, HIP HOPU, TRANCE i innych podobnych wynalazków.

Wynalazków? Nie powinno się krytykować żadnego stylu muzyki. :)

Bo jeszcze pomyśle, że z POPu słuchasz Britney Spears ;)

Pozdrawiam :)

Słuchałem ostatnio tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i mega full wypas, wynegocjowałem je za 2000 zł teraz myśle nad tuningiem przez NELL lub samodzielnym ale musze założyć wątek na DIY.

ktoś z forum ostatnio tuningował podstawki z tej seri i wyszło go 450 zł, koszt materiału jakieś 50 zł ja bym chciał sam ale boje się ze nie dam rady :( i popsuje

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Ukryta Zawartość

tu masz opis modyfikacji

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Dziś robilem zdjęcia moich Dali450 na sprzedaż, widać na nich mój mizerny pokoik.

Czy MIMO od studio 16Hz zdały by tutaj egzamin?

Macie szkic pokoju i fotki (link poniżej)

Ukryta Zawartość

post-25591-100005572 1263251006_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nudel1306, 12 Sty 2010, 13:13

>Focal 1007be lub 1008be... Ktos na forum ma do sprzedania tez micro utopie popytaj na pewno

>znajdziesz.

No na pewno. Szkoda tylko, że zakładany budżet 2.500PLN nie starczy nawet na jedną sztukę...

Poza tym, jeśli kolumny stoją tak jak na rysunku i buczą, to najmniejszy ma to związek z umiejscowieniem bassreflexów akurat. Albo pokój dudni, albo te Dali to jakaś porażka. Stawiałbym na to drugie. Miałem kiedyś u siebie Dali 470 (na 25 metrach kwadratowych) i po tygodniu je spakowałem do sprzedaży. Mówiąc krótko jedne z najsłabszych kolumn jakie w życiu miałem, a za te pieniądze (wtedy używki chodziły w okolicach 3.000PLN) to już w ogóle jest chyba jakiś żart.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

470 są gorszymi kolumnami od 450 (pomimo tego, że były ich następcą) i mogły się nie podobać, była to dużo gorsza konstrukcja od 450tek.

Moje 450tki słuchałem w dużym pomieszczeniu i naprawdę robiły wrażenie, natomiast w moim ciasnym pokoju jest poprostu kaszana!

Nie chcę się wymądrzać. Moje stare DALI450 stoją teraz (u rodzinki) w małym pokoju 11m2.

Stoją tak, że nikt rozsądny nigdy by tak nie postawił tzn. po przeciwnych stronach, przy oknie, jedne za biurkiem, drugie za szafą.

Nie widać ich wcale. Efektu stereo prawie nie ma, szerokość sceny nie istnieje. Niemniej całość brzmi ciekawie. Bas jest wg mnie bardzo fajny. Kontrolowany i miękki. Co ciekawe napędza to wszystko mały wzmacniacz 50W TEAC H500.

Uważam, że akustyka pokoju to podstawowa sprawa. Nie powieszchnia tylko specyfika umeblowania.

• 2 tygodnie później...

Mój budżet na dzień dzisiejszy to 3kzł myślę że można już za to coś wybrać. Mało tego wiem już jakiego dźwięku szukam ma to być sprzęt neutralny nie ocieplający brzmienia, ale zarazem taki który potrafi pieprznąć basem gdy potrzeba.

Poważnie myślę nad konstrukcjami RX1 od Akustyka z relevatorem w roli głównej, szkoda że nie mam więcej pieniędzy bo od razu bym kupił kita chwalonych RD1, ale kto wie co przyniesie przyszłość (oby szybko premia w firmie powróciła).

Pozdrawiam

Ps. Jeśli macie jakieś swoje typy i pomysły to proszę o sugestie.

vaski, uśmiechnij się do Piotrka608m może da Ci posłuchać w swoim pokoju P20. Na pewno twardsze i bardziej zdecydowane brzmienie niż rozmymłane dali.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Widzę, że nie miałeś okazji posłuchać Dali450 bo napewno nie można im zarzucić rozmymłania, cokolwiek to znaczy. Chyba że rozmymłaniem nazywasz ich ocieplony charakter. W dodatku Dali mają świetny, szybki bass. Wymagają tyko odpowiedniego metrażu i są cholernie wrażliwe na akustykę pomieszczenia o czym przekonałem się na własnej skórze.

vaski, 26 Sty 2010, 18:24

Po pierwsze to nie "widzisz" że nie miałem ich okazji słuchać, tylko Ci to powiedziałem więc ameryki nie odkrywasz, po drugie sam narzekasz codziennie jak one się "ślimaczą", sam też stwierdziłeś że potrzebujesz czegoś z szybszym basem (nie "bassem"). A że kolumny grają z całym pomieszczeniem... nie tylko Twoje dali.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Użytkownicy+

Ktoś (z kim mnie nic nie łączy), sprzedaje :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Tutaj ten sam człowiek (forumowicz) na naszym forum ze zdjęciami :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> vaski

Twoje kolumny przypominają z wierzchu Dali450, ale zwrotnica jakaś nie taka...

Na czym polegały modyfikacje, o ile sam je robiłeś/zamawiałeś? Być może powrót do oryginału poprawiłby bas (za to raczej popsułby inne zakresy)?

Moje (olaboga!) wieloletnie doświadczenia z Dali450 w różnych metrażach nie potwierdzają problemów z basem. Zawsze jednak kolumny stawiałem na płytach z granitu, z dala od rogów, a pokój starałem się zapełnić rozpraszaczami dźwięku w rodzaju drobnych mebli, obrazów, dużych kwiatów. Na oknie *koniecznie* firanki i grube zasłony, a na podłodze dywan.

Nigdy nie mówiłem o nich że te kolumny źle grają dołem. Narzekam jedynie na mój zagracony, mały pokój, po wyciągnięciu ich z kątów grają naprawdę fanie jednak po przekroczeniu pewnego poziomu głośności pojawia się w pokoju dudnienie nie do zniesienia. Miałem z BR powciskane skarpety ale bardzo krótko gdyż taki zabieg spowodował przyklejenie dźwięku do kolumn i utratę tej miękkości dźwięku.

Modyfikacja tak narprawdę polegała na wlutowaniu cyną ze srebrem zamiast kondensatora fimowego na tonach wysokich olejaków i wymiany wewnątrz kabli na Cardas'a (kabel do głośnika na dole nie ruszany, wymienione tylko do wysoko i średniotonowca). W torze głośnika niskotonowego nic nie zostało zmienione bo i po co :)

Mojej Dali zresztą jak każde inne 450tki mają naprawdę fajne ciepłe brzmienie i raczej nikt im tego zarzucić nie może. Modyfikacja złagodziła natomiast górę pasma, a jak wiadomo 450tki potrafią zakuć w uszy, u mnie tego efektu z fa5es nie uświadczysz :)

Szukam nowych kolumn dlatego iż te są poprostu za duże dla mojego metrażu, dodatkowo szukam kolumn najlepiej z wylotem BR do przodu by zyskać trochę cennego miejsca w pokoju. Choć przyznam że jeśli ktoś zaproponował by mi wymianę moich "paczek" na ich mniejszych braci tzn na DAli350 to długo bym się nie zastanawiał.

Obraz na ścianie wisi, dywan na podłodze leży :) jednak firanek i zasłon sobie nie powieszę bo nie zdzierżył bym wyglądu pokoju, mam na tym punkcie jakieś zboczenie, nigdy nie miałem zasłon, firan i miał ich nie będę i basta :] Nawet to było powodem wyboru mieszkania na ostatnim 3 piętrze :) by sąsiedzi nie podglądali. Wolał bym już zakupić jakiś dobry wzmacniacz słuchawkowy, wymienić HD595 na coś lepszego, niż mieć przystrojone okna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.