Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Que? Z Tuby można stwierdzić że wzmacniacz ładnie zagrał?

Wszystko zależy od osłuchania i tego jakim sprzętem nagrywano film :-)

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Słuchałem dwóch AU-X911DG to wiem jak potrafią zagrać.

Nie no powiedzmy to szczerze, ze jak komuś AU-X911 nie gra to znaczy ma dwa problemy.. no może trzy...kiepski słuch, kiepskie kolumny albo bardzo wielki pokój odsłuchowy bo w małym 911 zrobi mega nagłośnienie.

Nie no powiedzmy to szczerze, ze jak komuś AU-X911 nie gra to znaczy ma dwa problemy.. no może trzy...kiepski słuch, kiepskie kolumny albo bardzo wielki pokój odsłuchowy bo w małym 911 zrobi mega nagłośnienie.

Albo nie podoba mu sie brzmienie

Albo nie podoba mu sie brzmienie

Można prosić o więcej informacji. Co z tym brzmieniem?

Szczerze, z ciekawością poczytam konkretnej oceny brzmienia sprzętu Sansui... nawet jeśli będzie negatywna.

Andrzej

PS.

Zostawmy na boku dywagacje o relacji jakości do ceny... mimo wielu uwag nie uważam, że forum ma na to aż tak wielki wpływ,

Zgadzam się natomiast, że ceny są trochę zaporowe.

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Ktoś w jakości HD (i co z tego) nagrał pewnie jakąś zwykłą kamerką poglądowo sprzęt by go sprzedać, nawet jestem sobie w stanie wyobrazić choć wątpię, że ścieżkę audio podłożył bezpośrednio ze sprzętu a nie z kamerki, wrzucił to na Tubę która dźwięk jakoś przecież obrabia/ kompresuje/ingeruje jak kto woli. Wy to potem słuchacie przecie nie z czego innego jak z karty muzycznej kompa a więc kolejna obróbka i słyszycie brzmienie sprzętu.

Audiofilem nie jestem, ale Sorry przeginacie w drugą stronę, większych głupot nie słyszałem ! :D:D:D.

A co do brzmienia nie z Tuby tylko w realu to się zgodzę że jednemu brzmi lepiej taki wzmak a drugiemu inny. Ja będę wiedział jak mi brzmi 911'ka jak wróci z profesjonalnego serwisu bo cały czas biorę poprawkę że go po prostu potrzebuje bo 25latach. Niestety czas oczekiwania b.długi.

Edytowane przez Mentos

Można prosić o więcej informacji. Co z tym brzmieniem?

Szczerze, z ciekawością poczytam konkretnej oceny brzmienia sprzętu Sansui... nawet jeśli będzie negatywna.

Andrzej

PS.

Zostawmy na boku dywagacje o relacji jakości do ceny... mimo wielu uwag nie uważam, że forum ma na to aż tak wielki wpływ,

Zgadzam się natomiast, że ceny są trochę zaporowe.

ja go nigdy nie sluchalem, ale podalem trzecia opcje, bo jak kazdy inny wzmacniacz, moze byc swietnie grający dla jednej osoby a dla drugiej kompletnie nie pasować

A jakie kolumny polecacie do sansui au-x711? Które dobrze się zgrywaja?

Z tego co wiem to jednym podstawowych kryteriów wyboru kolumn jest to aby ich wartość była równa lub zbliżona do wartości wzmacniacza. Wówczas można liczyć na uzyskanie optymalnego efektu z takiego systemu.

Z tego co wiem to jednym podstawowych kryteriów wyboru kolumn jest to aby ich wartość była równa lub zbliżona do wartości wzmacniacza. Wówczas można liczyć na uzyskanie optymalnego efektu z takiego systemu.

oczywiście mogą być droższe...

oczywiście mogą być droższe...

mi na yamaszce dobrze sie sprawdzają cantony gle 476 - są detaliczne i wyraziste. Jakbym zmieniał to na model ergo - ale fundusze na razie nie pozwalają. Myślę, że równie dobrze sprawdzą się na 911- stce. Choć ten wzmacniacz będzie dla nich nieco za dobry. Edytowane przez mario100007

Jaka wartość?

Możesz podać źródło tych informacji? Bo wydaje mi się, że jednak błądzisz.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jaka wartość?

Możesz podać źródło tych informacji? Bo wydaje mi się, że jednak błądzisz.

Wyrażę te myśl jaśniej - chodzi mi o to żeby cenowo były podobnej wartości.

Wyrażę te myśl jaśniej - chodzi mi o to żeby cenowo były podobnej wartości.

Kolumny powinny byc wyzszej klasy niz elektronika bo to one determinuja dzwiek w jakichs 80%

Edytowane przez Bumpalump

Kolumny powinny byc wyzszej klasy niz elektronika bo to one determinuja dzwiek w jakichs 80%

Oczywiście. Najlepiej.

Co do elektroniki 20-30 letniej można znaleźć ceny po której były sprzedawane w momencie debiutu w walucie obcej oczywiście. Jednak wdg mnie trzeba by było dodać inflację za każdy rok aż do dziś żeby stwierdzić ile w chwili obecnej takiej klasy nowy sprzęt by kosztował. Chociaż ceny elektroniki mogły na przełomie lat ulegać wahaniom nie tylko ze względu na inflacje. Jedak jest to już jakiś punkt odniesienia by mieć przybliżone pojęcie.

To nie dotyczy sprzętu używanego i vintage, gdzie kolumny i wzmacniacze są zawsze under bądź overpriced. zależnie od mody na daną markę

Moje kolumny kosztowały 1/8 wzmacniacza i grają świetnie.

To nie dotyczy sprzętu używanego i vintage, gdzie kolumny i wzmacniacze są zawsze under bądź overpriced. zależnie od mody na daną markę

Moje kolumny kosztowały 1/8 wzmacniacza i grają świetnie.

A porónywałeś dźwięk z kolumnami osiem razy droższymi? Skoro juz teraz jesteś zadowolony to sądzę że wówczas efekt byłby wręcz powalający.

albo by po prostu zapłacił te 8xwięcej i nic nie usłyszał bo to że 8xdroższe nie oznacza 8xlepsze. Może być i tak że zapłaci się 8x tyle a wzrost odzczuwalnej jakości dźwięku będzie znikomy a może nawet w ogóle nie słyszalny i lepszy o jakieś 5% jeśli w ogóle o %tach można tu mówić. Wszystko oczywiście zależy od jakości tych z jakimi się startuje.

Dziś sie doczekałem upragnionej przesyłki z okolic Palermo. Pierwsze wrażenie to po podłączeniu samego radia czystość brzmienia zrobiła na mnie duże wrażenie- jak nie radio. Potem słuchanie utworów z CD - miałem mieszane uczucia porównując go do Yamahy. Wydawało mi się że bas jest słabszy. Był w miejscach gdzie wcześniej go nie było i na odwrót. Różni się też nieco swoim brzmieniem. NIe ma go aż tu po chwili czuć coś jak trzęsienie ziemi Bardziej go czuć niż słychać. Średnica z kolei wyjątkowo wyrazista. Myślałem ze Yamaha wydobywa jej dużo ale 911 robi tu olbrzymi skok na przód. Co do wysokich to jeszcze nie mam pewności co dokładnie napisać. Wydają się być nieco stonowane ale zdecydowanie godzina słuchania to za mało by dokładnie tu mówić o porównaniach.Ogólnie coraz bardziej zaczyna mi sie podobać. Zamierzam go w wolnej chwili otworzyć, zobaczyć rzeczywisty stan i zrobić kilka fotek.

Witaj

Jak pogra jeszcze parę dni, to będzie znacznie lepiej .

Na trudnych kolumnach (spadki impedancji poniżej 4 Ohm) AU-X911DG otwiera się od -31dB na potencjometrze i w górę. Przy łatwych skrzynkach (8 Ohm) będzie dobrze już parę podziałek wcześniej.

Dobre kable potrafią pokazać na co stać ten wzmacniacz, np. taki nowy Oyaide Tunami podpięty do CD robi takie trzęsienie ziemi, że już lepiej nie trzeba. Oczywiście bez konkretnego IC i głośnikowych się nie obejdzie.

Życzę owocnych poszukiwań i dużo radości z dopieszczania systemu.

Pozdrawiam

Pygar

post-45609-0-95307700-1434052176_thumb.jpg

Tylko czy z wszelakimi kabelkami kablami nie jest tak, że co najlepiej co 5 lat powinno się je wymienić bo zwyczajnie się zużywają? Pytam bo wydatek na IC rzędu 1800 zł ( Oyaide Tunami ) i pewnie tyle samo na podłączenia do kolumn, na coś równie dobrego, to już jak dla mnie lekki Hardcore.

Jaki byście polecili zamiennik pilota do obsługi chociaż podstawowych funkcji? Oryginał raczej niemożliwy do zdobycia :-(

Czarny Oyaide Tunami V2 to tylko kabel zasilający a daje takie zmiany w brzmieniu CD, jakby wymienić kompakt na taki z górnej półki - gorąco polecam.

Do głośników nazywa się Tunami Nigo i ma białą izolację.

IC najlepiej TUNAMI TERZO RR.

Kable wymienia się tak często, jak trafi się na lepsze niż poprzednie :-)

Lata nie mają tu wielkiego znaczenia, bardziej szczęście, odsłuch u znajomych, przypływ gotówki itd. :-)

Pozdrawiam

Pygar

Dobre kable głośnikowe i porządnie kontaktujące banany do pewnego poziomu ceny => absurdu mogą dać dużo, tu się zgodzę. Ale co ma ulicha kabel zasilający do brzmienia CD czy wzmacniacza to za Chiny takiego Audio VooDoo nie zrozumię ;-) Proponuję zejść na ziemię z oaprów audiofilskiego absurdu o grających kablach zasilających, kierunkowości tych sygnałowych, ich wygrzewaniu i zużywaniu, bezpiecznikach audio czy inszych głupot do kwadratu :D:D:D

https://www.youtube.com/watch?v=8Qwh8fXs-R4&list=PLjafoHEOxwgj1cGmgh_47Oh4HsLCBRGPG

Mario gratuluję udanego dokończenia transakcji. Ja to pierwsze co zrobiłem to go rozkręciłem ;-). Fajnie zaprojektowany i poukładany choć nie jest symetrycznie jak niektórzy lubią Uważaj ze sciąganiem gałek. Co do brzmienia to mam te same odczucia co Ty z tą średnicą i z basem vs Yamaha czy właściwie Yamahy bo mam 2 dziadka i nową kombo Avantage (właściwie miałem bo się spaliła i czekam na PZU). Daj znać jak się zmieni brzmienie gdybyś podpiął go do innych kolumn bo takie eksperymenty ze zmianą kolumn są drogie więc warto zasięgnąć do opinii innych - jestem na kupnie czegoś używanego ale nie za bardzo wiem co kupić - jedyna myśl i tego szukam w moim budżecie i o co nie łatwo to Quadral Phonologue Gold Korun. Co do pilota daj mi chwilę to Ci udowodnię, że to bullshit z tymi kosmicznymi cenami pilota do tego modelu i trudnością jego zdobycia a jak chcesz będę miał zapewne do odstąpienia taki:

http://www.ebay.pl/itm/321497898182?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Pamietaj, ten wzmak nie startuje powerem z pilota a ten z linka oryginalny Sansui ale taki universalny obsłuży głośnośc i przełaczanie źródeł ale też nie wszystkich.

Edytowane przez Mentos

Dobre kable głośnikowe i porządnie kontaktujące banany do pewnego poziomu ceny => absurdu mogą dać dużo, tu się zgodzę. Ale co ma ulicha kabel zasilający do brzmienia CD czy wzmacniacza to za Chiny takiego Audio VooDoo nie zrozumię ;-) Proponuję zejść na ziemię z oaprów audiofilskiego absurdu o grających kablach zasilających, kierunkowości tych sygnałowych, ich wygrzewaniu i zużywaniu, bezpiecznikach audio czy inszych głupot do kwadratu :D:D:D

https://www.youtube.com/watch?v=8Qwh8fXs-R4&list=PLjafoHEOxwgj1cGmgh_47Oh4HsLCBRGPG

Mario gratuluję udanego dokończenia transakcji. Ja to pierwsze co zrobiłem to go rozkręciłem ;-). Fajnie zaprojektowany i poukładany choć nie jest symetrycznie jak niektórzy lubią Uważaj ze sciąganiem gałek. Co do brzmienia to mam te same odczucia co Ty z tą średnicą i z basem vs Yamaha czy właściwie Yamahy bo mam 2 dziadka i nową kombo Avantage (właściwie miałem bo się spaliła i czekam na PZU). Daj znać jak się zmieni brzmienie gdybyś podpiął go do innych kolumn bo takie eksperymenty ze zmianą kolumn są drogie więc warto zasięgnąć do opinii innych - jestem na kupnie czegoś używanego ale nie za bardzo wiem co kupić - jedyna myśl i tego szukam w moim budżecie i o co nie łatwo to Quadral Phonologue Gold Korun. Co do pilota daj mi chwilę to Ci udowodnię, że to bullshit z tymi kosmicznymi cenami pilota do tego modelu i trudnością jego zdobycia a jak chcesz będę miał zapewne do odstąpienia taki:

http://www.ebay.pl/itm/321497898182?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Pamietaj, ten wzmak nie startuje powerem z pilota a ten z linka oryginalny Sansui ale taki universalny obsłuży głośnośc i przełaczanie źródeł ale też nie wszystkich.

Haha przez pierwszą połowę tego filmiku parskałem śmiechem po prostu. Najważniejszy jest oczywiście zdrowy rozsądek a audiofilem zdroworozsądkowym też można być. A jak ktoś twierdzi, że coś tam wyjątkowego słyszy bo zastosował to lub tamto,choć kłóci się to ze zdrowym rozsądkiem, to nie podważać jego zdania bo i po co. Muzyka i pasja ma sprawiać przyjemność. Nie ma sensu jej nikomu odbierać. :-))

Z tym pilotem to mi się aż tak nie śpieszy. Więc jak byś rzeczywiście miał za jakiś czas odsprzedać oryginał to super. Biorę!! Daj tylko znać.

Edytowane przez mario100007

Co do pilota to oryginalny do 911DG czyli RS-1130 właśnie przyszedł. Więc też oryginalny Sansui ale nie od tego wzmaka jak coś mam do zbycia - model RS1520 za tyle ile mnie wyszedł czyli 88PLN + wysyłka. Znalezienie tego RS-1130 zajęło mi dosłownie 5min. Potem zarejestrowanie się w firmie pośredniczącej w japońskich aukcjach i wysyłających potem za opłatą na cały świat, ustawienie tam snajpera (mają ciekawe zasady strzałów jak ktoś ciekaw) i goła cena wylicytowanego pilota wyszła w PLN 75, a drugie tyle wyszły mnie prowizje, przelewy , przepakowanie i wysyłki. A więc i tak wyszedł mnie on "tylko" 150PLN i 2 tygodnie czekania. Nie wierzcie więc w te bulshity i nie dajcie się w konia robić, że to taki wyjątkowy skarb warty 1000PLN i jeszcze ciężki do zdobycia. Pilocik oczywiście sprawny, nie powygniatany, pali na dotyk na wszystkich przyciskach, napisy nie ruszony, nie zamęczony choć oczywiście używany.

Dowody:

3664415800_1434136420_thumb.jpg 6541193400_1434136424_thumb.jpg

Co do wzmacniacza jak wróci z serwisu pochwalę się bo będzie co oglądać i muszę zdecydować czy zostawić Yamahę AX-1070 czy AU-X911DG bo brak miejsca na tyle sprzętów.

Pozdrówka dla aufiofili - normalnych ;-)

Edytowane przez vlado

Co do pilota to oryginalny do 911DG czyli RS-1130 właśnie przyszedł. Więc też oryginalny Sansui ale nie od tego wzmaka jak coś mam do zbycia - model RS1520 za tyle ile mnie wyszedł czyli 88PLN + wysyłka. Znalezienie tego RS-1130 zajęło mi dosłownie 5min. Potem zarejestrowanie się w firmie pośredniczącej w japońskich aukcjach i wysyłających potem za opłatą na cały świat, ustawienie tam snajpera (mają ciekawe zasady strzałów jak ktoś ciekaw) i goła cena wylicytowanego pilota wyszła w PLN 75, a drugie tyle wyszły mnie prowizje, przelewy , przepakowanie i wysyłki. A więc i tak wyszedł mnie on "tylko" 150PLN i 2 tygodnie czekania. Nie wierzcie więc w te bulshity i nie dajcie się w konia robić, że to taki wyjątkowy skarb warty 1000PLN i jeszcze ciężki do zdobycia. Pilocik oczywiście sprawny, nie powygniatany, pali na dotyk na wszystkich przyciskach, napisy nie ruszony, nie zamęczony choć oczywiście używany.

Dowody:

3664415800_1434136420_thumb.jpg , 6541193400_1434136424_thumb.jpg

Co do wzmacniacza jak wróci z serwisu pochwalę się bo będzie co oglądać i muszę zdecydować czy zostawić Yamahę AX-1070 czy AU-X911DG bo brak miejsca na tyle sprzętów.

Pozdrówka dla aufiofili - normalnych ;-)

Ten pilot to BUYEE kupowałeś? Bo szukałem i nie ma. Chyba po prostu miałeś szczęście. Za to na eBay są nowe 1570 i 1520. Czy między nimi jest jakaś różnica na plus jednego bądź drugiego?

Chyba zartujesz sobie ;p

Jak Ty chcesz ocenic to jak gra sprzet u kogos, po pierwsze nagrywajac kamera czy aparatem, telefonem zmienia sie dzwiek

a po drugie, Ty sluchajac tego nagrania sluchasz go na swoim sprzecie ktory tez ma jakis tam charakter brzmienia

wiec absolutnie po filmie nie wywnioskujesz etgo jak sprzet gra, wgl piszac takie rzeczy to poddajesz w watpliwosc swoja wiarygodnosc

Chyba zartujesz sobie ;p

Jak Ty chcesz ocenic to jak gra sprzet u kogos, po pierwsze nagrywajac kamera czy aparatem, telefonem zmienia sie dzwiek

a po drugie, Ty sluchajac tego nagrania sluchasz go na swoim sprzecie ktory tez ma jakis tam charakter brzmienia

wiec absolutnie po filmie nie wywnioskujesz etgo jak sprzet gra, wgl piszac takie rzeczy to poddajesz w watpliwosc swoja wiarygodnosc

Dokładnie o tym pisałem, był kiedyś taki program "Śmiechu Warte ;-).

No i dodatkowo potem czytasz, że kabel zasilający CD czy wzmacniacz za 1800PLN tak poprawia brzmienie że zrywa majtki przez łeb :D:D:D AudioVooDoo do potęgi n'tej normalnie.

Ten pilot to BUYEE kupowałeś? Bo szukałem i nie ma. Chyba po prostu miałeś szczęście. Za to na eBay są nowe 1570 i 1520. Czy między nimi jest jakaś różnica na plus jednego bądź drugiego?

E tam, dupa nie szczęście. 2 tygodnie wcześniej też poszedł w nieco wyższej cenie ale bez ryski jaką ma minimalną/jedną mój:

http://www.jauce.com/auction/f153764473

Nie daj sobie wciskać ciemnoty że to taki mega rare exponat sprzed 2000 lat wart 1000PLN, bzdury, bzdury, bzdury. Osobiście na hiszpańskim Ebajcu jakieś 6 miesięcy temu widziałem takiego pilota za ok 250PLN z przesyłką i wydawał mi się mega drogi. Niestety za długo i w historii go już nie mam by linka wrzucić. Trochę rozgarnięcia i cierpliwości, z dala od matołowatego/owczego retro pędu i znajdziesz czego sam najlepszym przykłądem estem :D.

A 1520 jest o tyle kichowy że użyjesz Volume i tylko wybór źródeł analogowych bez magnetów - i nie działają te Digital. Ale w sumie jak słuchasz np. tylko vinyli jak ja to tylko Volume Ci jest potrzebne bo StanBy i tak nie ma.

Edytowane przez Mentos

Chyba zartujesz sobie ;p

*

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Słuchałem dwóch AU-X911DG to wiem jak potrafią zagrać.

Kolego naucz się czytać ze zrozumieniem ... patrz na cały post, a nie pojedyncze zdania wyrwane z kontekstu. Tak się jakoś dziwnie składa, że sprzęt o którym piszę mam na własność albo słuchałem kilkakrotnie u swoich przyjaciół.

Każdy ma swoją opinie i swój gust.

Jak komuś coś nie gra to nie znaczy, że tak jest faktycznie w rzeczywistości, czasem mały drobiazg potrafi zmienić brzydkie kaczątko w łabędzia.

Tylko trzeba szukać, sprawdzać i SŁUCHAĆ ... a nie oglądać obrazki i czytać co tam piszą w internecie, bo mamy "demokrację" i nie wszyscy autorzy mają "kontakt z rzeczywistością" .

Niestety na forum np. w tematyce audio, mogą wypowiadać się ludzie, którzy są uzdolnieni w innych dziedzinach, a nie koniecznie w słuchaniu.

Wklejanie filmów dla przedszkolaków z piaskownicy, co nigdy nie słuchali poważnego systemu, gdzie każdy element był dobierany na słuch, zdradza poziom osłuchania autora wpisu.

Pozdrawiam Wszystkich Słyszących

Pygar

P.s. Ideą powstania tego Klubu było dzielenie się swoim doświadczeniem nt. urządzeń marki Sansui oraz tematami zbieżnymi z użytkowaniem tego sprzętu.

Dla dyskusji nt. czy coś jest możliwe, czy nie - jest osobna zakładka Bocznica.

Edytowane przez Pygar

Mam w zwyczaju w wolnej chwili włączyć sprzęt i posłuchać ulubionych kawałków wsłuchując się w nie dogłębnie.... I za każdym razem byłem rozczarowany brzmieniem 911- tki. Jednak gdy zostawiałem muze na dłużej to barwa dźwięku się zmieniała na zdecydowanie lepszą. Z początku myślałem że to jakieś złudzenie ale w końcu zacząłem wertować temat Sansui i w jakimś krótkim temacie z przed 5 lat o doborze kolumn do 717-tki była wypowiedź kolegi Czubsiego że kondensatory w wysokich modelach nagrzewają się - czy jakoś tam - dopiero po ok 20 minutach i wówczas można czerpać prawdziwe piękno ze słuchania tych wzmacniaczy. Myślę że jest to bardzo ważna informacja dla wszystkich nowych członków tego forum noszących się z zamiarem zakupu.

Jadnak nie ulega wątpliwości że muszę to i tamto powymieniać w swoim systemie, bo ten Sansui wyłapuje wszystkie jego słabości.

Jak sprzęcior wróci muszę to sprawdzić bo to pierwsze elementy dyskretne od których zaczyna się reanimowanie starych sprzętów.

Mam pytanie czy ktoś miał styczność z panem Jackiem Kawą (podaję publiczną nazwę z Tuby a nie realne dane osobowe choć może jedno drugiego nie wyklucza):

https://www.youtube.com/watch?v=ccj5LdaWDmE

Z tego co widzę jest fachowcem i wygląda na kogoś kto zna się ponadprzeciętnie na rzeczy.

Edytowane przez Mentos

Ja już mam ale jak ktoś szuka pilota RS-1130 to w Wietnamie za ok 85PLN ładny :D

http://tomaudio.net/san-pham/898/ban-dieu-khien-amply-sansui-rs-1130-gia-500k.aspx

Jak mają możliwość płacenia PayPalem to cena żadna więc można zaryzykować, oby tylko nie przyjechał z jakimś złożonym Wietnamczykiem w paczce :D

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.