Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

[

No i zaroiło się na forum od kocopałów wyssanych z dużego palca od kolegów co widzieli S na zdjęciu

Zanim napiszesz pomyśl jeden z drugim 5 razy

Cytat

Tak jak z używanym samochodem, bo potem niewiadomo czemu rozrząd pada i remont silnika i płacz

WTF? Płacz jest jak się to czyta

To jak już płaczesz to nie zasmarkaj tego forum dzieciuchu I lepiej zajmij się tą swoją świecąc diodą jak nie wiesz do czego służy... Moze za 50 lat jak dorośniesz i przestaniesz płakać to zaczniesz poważnie myśleć zamiast zarzucać komuś kłamstwa o posiadaniu konkretnych modeli tej zacnej marki. A teraz dziub w cycek mamy bo nie mam więcej zamiaru komentować twoich wypocin!

A przykład z samochodem czy jakimkolwiek innym urzadzeniem jakie można by tu podać to hiperbola - tak dla jasności.

Sorry za taką ocenę Twojego sprzętu. Dobrze, że sygnatura brzmienia się podobała.

Nie ma sprawy, Panie Janie - nie postrzegam się przez pryzmat mojego wzmacniacza :) Wiem, że jest dużo wyższych modeli, nie spodziewam się hajendu w tych pieniądzach. Przyjdzie czas, zbiorę kasę, wydam więcej na wzmacniacz, na razie z moimi trudnymi kolumnami akurat ten się po prostu dobrze dogadał, jako jedyny z kilku relatywnie niedrogich wzmacniaczy.

Tak, duże kondy to Nippony negative black, nie znam ich właściwości. Gość z serwisu brzmi tak, jakby wiedział o co chodzi - mówi, że ma trochę dobrych kondensatorów (w tym Nichicony, a w układzie wzmocnienia tutaj takie siedzą) i na pewno nie nawkłada tam byle czego. Możliwe, że to akurat nie te 12.000uf puściły, tylko te o mniejszej pojemności, zobaczymy, co z tego będzie - dziękuję, Panowie.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

mi to bardziej na przekaźniki wygląda - a z tego co się orientuję są rozbieralne więc ich czyszczenie na pewno nie zawadzi ... Objawy - z tego co napisałeś raczej nie prognozują tak dramatycznej utraty pojemności by się wzmacniacz tak zachowywał - one są tak zaprojektowane, że jeśli chodzi o pojemność filtracji to ich tolerancja max/min jest naprawdę imponująca ...

hej, czubsi, ma sens Twoje podejrzenie. Czytałem sporo o serii x17 - one mają kilka swoich standardowych bolączek. Najczęściej pada coś w układzie zasilania, dokładnie tym na zdjęciu. Np. te niebieskie Nichicony są przyklejane do płytki jakimś brzydkim klejem i właśnie w tych często trzeba lutowania poprawiać. Jest dużo fotorelacji z regeneracji tych wzmaków, ludzie często zmieniają główne kondy, ale nie wiem, czy w ramach tuningu, czy napraw. Widziałem, jak ktoś wstawił nawet zamiast czterech oryginalnych 12.000uf jakieś nowoczesne o sporo większej pojemności, bodajże 16.000uf. Gdybam, że to jest tak, że na dużych kondach - tych 12.000uf - jest spory zapas pojemności, a w tych mniejszych nie bardzo. Pewnie dlatego przeważnie właściciele wymieniają wszystkie elektrolity w układzie zasilania, a te duże zostawiają na miejscu. Widziałem, że niektórzy nawet jakieś nowe tranzystory z aluminiowymi radiatorkami wlutowują w miejsce starych.

http://zapodaj.net/0278dc4ecfbec.jpg.html

Edytowane przez peludito

Nawet i taki rodzynek się znajdzie dla kolekcjonerów :

No bo w Stanach to duże strychy i garaże mają - niczego nie trzeba wyrzucać

Od tego S zaczynało - tu niestety ktoś dłubał warte to jest tyle co OT, PT i dławik, ale wystawiać każdy może za ile chce

Witam

Prosze o przyjecie do kubu z integra

Sansui au-alfa 607 mos premium.

Zdam relacje jak gra w przyszlym tyg. Niestety jeszcze nie z docelowymi kolumnami.

Witek.

Witam

Witek.

Gratuluję !

Coraz więcej Mosfet-ów w Naszym Klubie.

Ten dźwięk to klasa sama w sobie.

Pozdrawiam

Pygar

Wkrótce Polska będzie drugim po Japonii krajem gdzie jest najwięcej wzmacniaczy Sansui:) Proponuję przed parlamentarnymi wyborami w jednej z obietnic umieścić "zero cła na wysokie klocki audio Japan"

I pomyśleć, że był w historii świata taki moment, że gdybyśmy się spięli to hasło " na granicy polsko- japońskiej spokój" mogło by być aktualne:-).

Jest jeszcze inny szalony pomysł, możemy ich przyjąć do U.E, pytanie co na to Bruksela i jak to przeżyją Japończycy.

Witam

Zdam relacje jak gra w przyszlym tyg. Niestety jeszcze nie z docelowymi kolumnami.

Witek.

Gratulacje,

docelowo też mam na celu, powiększenie swojego zestawu audio o kupno jakiegoś mos-a, tylko planuję coś mocniejszego. A jak na razie skupiam sie na ulepszaniu pozostałej drogi do doskonałego dźwięku a odpowiednio wyszukany wzmacniacz będzie wisienka na torcie....

pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Tzn. odczytuję to w ten sposób, że pod dane pomieszczenie i przetworniki z ich efektywnością dopasujesz mocowo generator przebiegów prądowych.

Znakomicie.IMHO.

U mnie dopiero po rezygnacji z pieców po ~50-60 W dla 8 ohm na rzecz tego co mam - 85 W przy tej samej impedancji opadł i poszerzył się dół pasma.

Przetworniki chociaż to monitory to rekomendowana moc dla nich wynosi aż do 150 W. Oczywiście odpowiedni poziom odsłuchu mam najczęściej przy zaledwie 1/4 zakresu gałki głośności ale widocznie ten zapas też ma znaczenie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Wiem o co chodzi. W drodze wyboru jaki wybrałem muszę mieć dostatecznie duze przekonanie że ostateczny wybór bedzie odpowiedni. Nie doradzam tej kolejności każdemu. W przeważającej części metodą prób a czasem też błędów każdy musi dojść do efektu który jest zadowalający. Oczywiście tak jak pewne rzeczy można zrobić na zapas tak z innymi jest ryzyko niedopasowania, no chyba ze jest się pewnym efektu końcowego. Zanim cos się kupi to trzeba poswięcić wiele dni - tygodni,miesięcy na poszukiwaniach konkretnej wiedzy na ten temat, jezeli nie ma możliwości odsłuchu na żywo. Ryzyko jest zawsze ale można je zminimalizować. Najważniejsze to wiedzieć na co przede wszystkim zwracać uwagę a będzie dobrze...

Edytowane przez mario100007

Witam Kolegów,

spieszę donieść, że mój CD-X 701 po czyszczeniu lasera wrócił do żywych i obecnie poszukuje nowego właściciela. Tak więc zamiast lamentować trzeba było zadbać o czystość.

Pozdrawiam

Czubsi, dzięki za kontakt

Napisano dziś, 13:42

Witam Kolegów,

spieszę donieść, że mój CD-X 701 po czyszczeniu lasera wrócił do żywych i obecnie poszukuje nowego właściciela.

Chętnie pogadam o odkupieniu.

Pozdrowienia

Darek

Witam

Melduje, ze zagościł u mnie au 911 DG. Jak pamiętacie grał wcześniej x 701.

Jest zdecydowanie "bardziej". Scena bardziej wyrazista i dół jakby bardziej obszerny.

Narazie sie jeszcze "wygrzewa" a jak sie już ułoży to pewnie będzie jeszcze lepiej. Jest bardzo dobrze jeśli chodzi o szczegóły.

Pozdrowienia

Darek

Edytowane przez Darian31

No jakoś mi to odpowiada. Podoba mi sie i już. Wchodzę w to i brnę dalej :)

Super, tak trzymaj!!! Gdy po kilkuletniej przerwie moja 911 zaczęła u mnie grać to musiała się wygrzać a ustawienie prądów spoczynkowych było niczym objawienie dla jej brzmienia. Znajomi przychodzą w celach porównawczych z różnego rodzaju zakupionymi sprzętami i zastanawiaja się jak to się dzieje że ten wzmacniacz u mnie gra tak jak gra.... Jak masz taką możliwość to też sprawdź prądy.

Edytowane przez mario100007

Prady trzeba regulowac w kazdym sprzecie tranzystorowym, nie jest to zaden rytuala zarezerwowany tylko dla sansui

Znajomi przychodzą w celach porównawczych z różnego rodzaju zakupionymi sprzętami i zastanawiaja się jak to się dzieje że ten wzmacniacz u mnie gra tak jak gra

Zestawienie odpowiednich klockow i kolumn ze soba jest najwazniejsza rzecza wraz z akustyka, ja tez mam dosc tania elektronike i kolumny diy, a gra to tak ze spadaja kapcie ludziom ze sprzetem za 10x wieksze sumy

Z tymi prądami to sprawa oczywista, to prawda. Ale właściwe ustawienie ich wymaga nieco znajomości tej marki dlatego jest to sprawa na którą powinno się kłaść nacisk zawsze i każdemu bo potem wychodzi na to ze jakaś tam budżetowa, z zacięciem audiofilskim, inna konstrukcja bierze góre a te forum postrzegane jest jak jakaś wielka pomyłka skupiająca ślepo zakochanych maniaków tej marki. Najpewniej taki wzmacniacz nie miał ustawianych prądów od nowości a różnica po takim zabiegu jest naprawdę ogromna...

Z tego co wiem to jest problem z dostepem do serwisowek do wysokich modeli sansui dlatego nie zawsze wiadomo jaka wartosc tego pradu ma byc ustawiona.

Ale zawsze mozna to zrobic z oscyloskopem nawet bez serwisówki, samo zagadnienie pradu spoczynkowego nie jest trudne i mozna to z pomoca oscyloskopu ustawic bez problemu w dowolnym urzadzeniu

ja w swoich klockach profilaktycznie ustawiam bias co roku

Gość czubsi

(Konto usunięte)

bumpalump staram się nie udzielać na forum ale jak czytam te twoje "wypierdy" to mnie po prostu szlag trafia ..,. g...o wiesz na temat o którym ludzie piszą i wciąż z uporem maniaka piep...sz to samo w nieskończoność ! znajdź mi drugą konstrukcję tak zbudowaną i tak wrażliwą na wszelkie ustawienia a masz mój dozgonny szacunek ! nie rozumiesz tematu , nie doświadczyłeś tego to zamknij jadaczkę i "BUDA" !!!

Mario masz mój szacunek za to, że po tym całym syfie który tu na wątku nastąpił masz odwagę pisać całkowitą i zasadną prawdę nt ustawienia tych wzmacniaczy ! Nie chodzi o same prądy spoczynkowe - to konstrukcje 4 wzmacniaczy w jednym - cała sztuka ustawić balans pomiędzy parami wzmacniaczy w kanale ale skąd niby bumpalump ma to wiedzieć skoro faktycznie nie wie o czym pisze ...!!! Prawda jest taka, że nawet tu na forum jest paru wziętych elektroników co na Sansui popłynęło bo "wiedzieli lepiej" ... Do tych, z którymi miałem kontakt (Przemek od Surbrothera , Mariusz od barona czy Adam od Seby11 ) mam wiele szacunku bo mimo wielkiego zawodowego doświadczenia potrafili przyznać się do porażki i pozwolili sobie zasugerować pomoc właśnie z tego powodu, ze to Sansui i wymaga innego podejścia niż oklepane standardy ! ...

Panowie szanujcie się !

Jeśli chcecie utrzymać wartość merytoryczną wątku to po prostu tempcie buractwo bo będzie jak dawniej ! Najwięcej mają do powiedzenia ci którzy znaleźli się tu przypadkiem albo mają potrzebę pisania czegokolwiek ...

Mario !

Konstruktorzy Sansui mieli jaja bo porwali się na konstrukcję nie tyle trudną co ekstremalnie ryzykowną - takie rozwiązanie jakie stosowali w swoich wzmacniaczach wymagało bardzo dobrych komponentów i niezwykle precyzyjnego zestrojenia krzyżowego żeby uzyskać sens założeń jakie zakładał projekt - nie znam innej marki która w takim zakresie porwała się na coś takiego ... To waśnie budzi podziw ludzi którzy w temacie siedzą a nie tylko za takich się uważają ... Mało tego - tolerancja rozbieżności ustawień jest wręcz krytycznie mała - w najlepszym razie urządzenie jeszcze jakoś odpala ale próżno doszukiwać się w nim jakichś fajerwerków skoro działa na totalnym rozjechaniu balansu pary wzmacniaczy w kanale ... Najczęściej doświadczamy migania protektora ... Przeciętny sprzęt działa nawet w skrajnych położeniach "peerek" ... Sansui wyłączy się nawet przy drobnym jej ruchu a często dojdzie przez takie manewry do uszkodzenia końcówki mocy ...

Mario dziś śmiało możesz powiedzieć, że masz Sansui AU-X911DG !

Co do ustawień - to nie kwestia wartości jest problemem ale trudność w dokonaniu samej regulacji oraz minimalny zakres rozbieżności w jakich należy tego dokonać !

W ostatnim czasie ustawiałem 27 urządzeń różnych marek Sony , Technics , Marantz , Onkyo , Denon , Pioneer oraz Harman Kardon ) głównie amplitunery wielokanałowe i powiem szczerze , że to zupełnie inna melodia niż właściwe ustawienie Sansui alpha x balanced ... Ale to wy koledzy dokonujecie wyboru komu na tym forum wierzyć bo to Wy potem albo cieszycie się muzyką albo dalej w d...e siedzicie ...

Edytowane przez czubsi

Czubsi a co jest takiego innego w ustawianiu biasu w sansui? w kazdym wzmacniaczu perki sa bardzo wrazliwe na ruch obrotowy i dosc ciezko jest precyzyjnie ustawic bias z dokladnoscia do 0,1mV spadku napiecia, reszta zalezy od tego jak konstrukcja radzi sobie ze stabilizacja biasu, ale i tak caly proces zawsze trwa dlugo bo trzeba wielokrotnie grzać i studzic sprzet w celu wprowadzenia korekty

Udzielam sie w tym watku bo smiesza mnie zdeczka te rytualy jakim niby trzeba poddac ten sprzet aby zaczal grac, zbudowany jest jak kazdy inny japonczyk w podobnej klasie, sansui to marka jak kazda inna

A jak czytam ze elektronicy z prawdziwego zdarzenia polegli na sansui to tez nie wiem czy mam plakac czy sie smiac, rozwiazania ukladowe moga sie roznic, ale to nadal wzmacniacz tranzystorowy, jak ktos siedzi w audio kilka lat to nie będzie mial z nim problemów, wystarczy umiec analizowac schematy a cala konstrukcja bedzie jasna i przejrzysta

I serio nie trzeba miec tego sprzetu przed oczyma by wiedziec za co odpowiada ktory element badz grupa elementow

Najczęściej doświadczamy migania protektora ...

Przepraszam, że się wcinam, ale własnie mój AU-517 jest na warsztacie - znikał dźwięk w jednym kanale i ogólnie kompletnie stracił brzmienie po niespełna dwóch tygodniach użytkowania. Zanim go odniosłem do serwisu zauważyłem, że jak przysłaniam palcem diodę, pulsuje dość szybko. To była mała "rozpiętość" jasności, niezauważalna, dopóki się nie przysłoniło diody. O takim migotaniu piszesz? Mam wspomnieć panu z serwisu, żeby zajrzał do tych prądów koniecznie, czy to jest ustawiane standardowo po serwisie? Grzebie w tym bardzo doświadczony człowiek, który ponoć nie boi się nawet nietypowej elektroniki, ale nie wiem, czy nie powinienem go o coś poprosić przy okazji. Żeby potem nie było, że wzmak co prawda gra, ale cienko.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.