Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem tutaj nowy.

Posiadam Sansui G-901DB. Choć to nie jest mój pierwszy sansui. 

Czy ktoś dorabiał lub miałby ktoś do sprzedania osłonki przełączników? 

Ogólnie to widzę że jest dość ciężko z częściami do sansui. 

Załączam zdjęcie o co chodzi. 

20220208_054240.jpg

received_888861435117881.jpeg

W dniu 6.02.2022 o 15:25, czubsi napisał:

No to już kolega już kolega zarażony Sansui 🙂 ... To już tak koledze zostanie na dobre 🙂

Zarażony i ta zaraza jest myślę gorsza od Covid, bo nie przechodzi, a się potęguje . Już wiem ,ze będe szukał wyższego modelu w tym roku , więc jakby ktoś z Państwa się pozbywał za jakiś czas ,poproszę info 

4 godziny temu, Maciekr59 napisał:

Zarażony i ta zaraza jest myślę gorsza od Covid, bo nie przechodzi, a się potęguje . Już wiem ,ze będe szukał wyższego modelu w tym roku , więc jakby ktoś z Państwa się pozbywał za jakiś czas ,poproszę info 

Witaj. Aktualnie mamy "wysyp" Alf 907 zwłaszcza w bardzo cenionej wersji XR. 

Ja przesiadając się z 707dr na 907mr odczułem dużo zmianę na plus także polecam eksplorować wyższe modele Sansui 🙂

2 godziny temu, michal rozmus napisał:

Witaj. Aktualnie mamy "wysyp" Alf 907 zwłaszcza w bardzo cenionej wersji XR. 

Ja przesiadając się z 707dr na 907mr odczułem dużo zmianę na plus także polecam eksplorować wyższe modele Sansui 🙂

Ciekawe jak ma się 907 XR do MR ...🧐

8 godzin temu, Piotr Marzanna napisał:

Ciekawe jak ma się 907 XR do MR ...🧐

Ja osobiście nie miałem okazji słuchać XR. Ale osoby które miały taką okazję opisują że różnice nie są wielkie. MR gra ciut bardziej miękko a XR bardziej zadziornie. Ale myślę że nieważne który model się wybierze, będzie dobrze 🙂

ja osobiście myślałem że może u mnie lepiej spisalaby się XR bo mam trochę za obfity bas, ale jednak stwierdziłem że to bardziej kwestia akustyki pomieszczenia i zarzuciłem pomysł. 

poza tym MR niesamowicie mi się podoba z wyglądu:) 

Wy Panowie juz tak od razu kazecie zmieniać na wyższy model , a ja ledwo panuję nad tym chlopakiem we mnie co to chce lecieć i kupować . Nie róbcie mi tu dopingu :-) . Muszę się zachowywac jak poważny facet i na pewno kupię ten wyższy :-0

Moja droga była na skróty,  pojechałem posłuchałem dwóch modeli 907.... i jeden kupiłem. Potem posłuchałem jeszcze jednej 907ki i koncówki 2103 i powymieniałem . Ja z natury leniwy jestem, nie chciało mi się zaczynac od nizszych modeli 😉

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

5 godzin temu, Maciekr59 napisał:

Wy Panowie juz tak od razu kazecie zmieniać na wyższy model , a ja ledwo panuję nad tym chlopakiem we mnie co to chce lecieć i kupować . Nie róbcie mi tu dopingu 🙂 . Muszę się zachowywac jak poważny facet i na pewno kupię ten wyższy :-0

Tez nie ma co gonić króliczka niepotrzebnie szybko 🙂 fajnie mieć lepszy wzmak, ale z drugiej strony trzeba też myśleć o reszcie toru. Także zanim się kupi lepszy wzmak można sobie ogarnąć źródło, kable itd.

Ps. Jakbyś miał blisko ( okolice Olkusza) to zapraszam na odsłuch 907. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 25.01.2022 o 06:54, Piotr Marzanna napisał:

Witaj Samcro🙂, jeśli dobrze zauważyłem masz kolumny YB Audio, jak one spisują się z Sansui?

Cześć 

rzadko tutaj zaglądam, wiec dopiero teraz odpisuje.

tak. Mam YB Audio jedyny zrobiony model EVO.  Jak grają - bardzo dobrze. Są z natury neutralne, nie dodają za dużo od siebie.

Grały z każdą końcówką Sansui - każdą, czyli 2102, 2103, 2105, 2301, 2301L, 2302… z 907 LTD i teraz z AU-07.

A ponieważ są neutralne, to m.in. dlatego jako drugie mam Kudos C30, które grają bardziej „soczystym” basen oraz na wysokich jest beryl zamiast szpilki. 

@Piotr Marzanna

co więcej:

Pamietaj jednak, ze każde YB grają trochę inaczej. Ja odsłuchiwałem jeszcze Zephyry które odpadły od razu, Huracany które zaczęły mnie męczyć po jakiejś pół godz… no i Evo…

Prawda prawda jest taka, że jadąc na odsłuch  to i tak wiedziałem, że na 99% je kupię ( no chyba, że okazałyby się jakąś pomyłką brzmieniową, a tak nie było).  Po prostu tak bardzo mi się ta konstrukcja podobała od momentu gdy zobaczyłem mniejsze, na które nie zdążyłem czyli Lea - też była tylko jedna czy dwie pary zrobione. 

W dniu 24.02.2022 o 08:12, Samcro napisał:

Cześć 

rzadko tutaj zaglądam, wiec dopiero teraz odpisuje.

tak. Mam YB Audio jedyny zrobiony model EVO.  Jak grają - bardzo dobrze. Są z natury neutralne, nie dodają za dużo od siebie.

Grały z każdą końcówką Sansui - każdą, czyli 2102, 2103, 2105, 2301, 2301L, 2302… z 907 LTD i teraz z AU-07.

A ponieważ są neutralne, to m.in. dlatego jako drugie mam Kudos C30, które grają bardziej „soczystym” basen oraz na wysokich jest beryl zamiast szpilki. 

Dzięki za odzew, jak wypadły YB z 2105 ?

Jak wypadły? To ciężko napisać. Z racji specyfiki -Evo są mocno neutralne i prawdziwe- bardzo dobrze. Fajnie podkreślały mosfeta, nie przerysowywały w żadną stronę. Z racji dużej neutralności mogą grać z każdym sprzętem, moim zdaniem.

Myśląc o YB audio pamiętaj, ze każda std ich konstrukcja jest daleko w tyle za Evo. 

2 godziny temu, janvideo24 napisał:

Cześć Samkro.

Super, że masz AU 07. Jaki kolor? Ja mam czarny. Świetna integra, gra ze wszystkim jak marzenie.

Pozdrawiam.

Rzeczywiście wzmacniacz jest ponadprzeciętny, z jednej strony dźwięk jest lekki i filigranowy a z drugiej przy tej swojej delikatności na swój sposób zachowuje dynamikę... Ciekawie to wyszło inżynierom Sansui..

3 godziny temu, janvideo24 napisał:

Cześć Samkro.

Super, że masz AU 07. Jaki kolor? Ja mam czarny. Świetna integra, gra ze wszystkim jak marzenie.

Pozdrawiam.

Cześć,  Janie

Jako, że od dawna AU-07 to mój ulubiony sprzęt od Sansui, wiec mam i czarny, i srebrny.  
Po tych wszystkich latach i sprzętach zostaje AU-07 , 907 Limited i modyfikowany 911dg

Samcro

Jest więc elita . No może 911 nie do końca, ale to pewnie Pawłowa robota, więc gra rzednio. Jest czarująca 07 , ciepła Limited. 

Też miałem srebrną i czarną, jednak jest tych Sansui tyle, to została czarna 07. 

Pozdrawiam.

Dokładnie tak jest, 911 to robota Pawła, gdy jeszcze rzutem na taśmę uudało się kupić silmiki i inne takie.

Czarna 07 w jednym systemie, srebrna + LTD + 917xr + Se99 w drugim. 
Se na razie bardziej, żeby czasem zaświecił niż korygował, ale oba piloty działające do niego są. I kiedyś będę musiał się tym pobawić. 

W dniu 19.01.2022 o 22:55, czubsi napisał:

907XR jest wzmacniaczem, na którym da się stworzyć wiarygodnie brzmiący system a przypisywanie jej cech ostro grającego raczej jest wynikiem ułomności systemu bo nie będę tu doszukiwał się przyczyn w słuchu coponiektórych ... Skoro 907XR na "porcelanowych accutonach" Usher Compass AC10 nie skrzeczała a wręcz przeciwnie - była plastyczna i wiernie podająca charakter materiału to najlepiej świadczy o tym co napisałem.

Ciekawa opinia ale można było odnieść się normalnie, bez obrażania. 

Coponiektóry nie umie czytać! 

Byłoby inaczej, gdybyś zauważył opinię, iż XR gra ostro w stosunku do 2105MV.  

Czy porównywałeś kiedykolwiek AU-@907XR z B-2103MV? 

Z tego co tworzysz wyżej twierdzę, że nigdy. 

Tak na marginesie, podejrzewam, że wysokich, ostrych dźwięków po prostu nie słyszysz.

Poważne niedomagania słuchu ....? 

Edytowane przez san-sui

San-sui pooglądaj telewizję ... dobrze radzę - opinie o Sansui sobie odpuść , może coś budującego napiszesz ludziom potrzebującym wsparcia przynajmniej coś ci się dobrego uda zrobić ... Zastrzegam tylko - realizuj się ale nie tu na forum - tu twoje opinie są tak znane jak i zbędne ...

A tak na marginesie : zarówno 907XR jak i B2103 wręcz wielokrotnie rozebrałem do ostatniej śrubki i zbudowałem na nowo - o porównywaniu brzmienia po wielokroć w bardzo długim okresie czasu nawet nie będę wspominał bo "drewno można rzeźbić a nie uświadamiać" ...

Pawciu @czubsi podłączyłem do 907Xr kiepskie satelitki Eltax od kina domowego z tekstylną kopułką. Zmieniłem WireWorld Orbit 16/4 z niby srebrem, na zwykły OFC nieznanej mi czystości…

Znikły męczące sybilanty. Słuchając głośno (potek na 9:30) nie ma drażnienia i innych takich psotek.

Zachęcony pożyczyłem B&W Lm1. Te maleństwa były lepsze od Eltax, bardziej transparentne, również bez ostrości z przewodami OFC… jednak pasmo od 75Hz było mocni ograniczone.

Także, kiepskie srebrzone druciki paskudziły przekaz plus Vifa Xt25 dawała po cynaderkach 😉 czekam na kolejną możliwość odsłuchu tym razem monitorów na węglowej 18 Scana i syczku z serii Classic (symbolu nie pamietam). 

Pozdrawiam Kolegów,

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

20 godzin temu, Tajitsu napisał:

czekam na kolejną możliwość odsłuchu tym razem monitorów na węglowej 18 Scana i syczku z serii Classic (symbolu nie pamietam).

W takiej konfiguracji głośników w zależności od budowy zwrotnicy może być fajnie zwłaszcza z węglową 18 bo to bardzo udany przetwornik, dla mnie osobiście wysoko tonowa Vifa XT to najgorszy głośnik jaki słyszałem..

@Piotr Marzanna

Dowiedziałem się, że syczek w tych monitorach to Scan Speak D2905/950000.
Ciekaw jestem jak to zagra 🤗

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

5 godzin temu, Tajitsu napisał:

@Piotr Marzanna

Dowiedziałem się, że syczek w tych monitorach to Scan Speak D2905/950000.
Ciekaw jestem jak to zagra 🤗

To w takim razie daj znać jak wypadnie odsłuch bo głośniki są ok👍

• 3 tygodnie później...

Witajcie

Mam pytanie.Udało mi się bardzo okazyjnie nabyć Sansui AU D33X.

Wymaga od renowacji naprawy itp.

Czy jest to jakiś sensowny model? Warto bawić się w naprawy /odnawianie itp?

W necie opinie są podzielone ...

Może ktoś z Szanownych jest posiadaczem w/w modelu i podzieli się wrażeniami ?

Pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.