Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz Sony CDP-XA5ES czy warto się pakować

Snake Plissken

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Seria szampanka Sonego to coś, co mnie zawsze zachwycało. Niedostępne było, oj niedostępne...

Teraz mnię "chyciło", albo na mózg padło (do wyboru).

Mam już rezerwację sprzętu, faktura Pay Pal czeka na decyzję (mogę się jeszcze wywinąć).

Odrzućmy założenie braku laserów. Jak się sprężę, to znajdę.

Czy CDP-XA5 ES to bezduszny cedek, czy też maszynka, która da mym starym (ale jarym) uszom odrobinę wzlotów czy też szpanerski upadek lansera?

Zapodajcie proszę swoją opinię z uzasadnieniem.

Pozdrawiam!

Wasz wężu

Mialem go przes 10 lat i dopiero teraz wiem, jaki to byl ogromny blad. Zaluje ztraconych lat.

Jest to bardzo piekna maszynka, niestety jej dzwieku nieda sie sluchac. Dopiero po wbudowaniu modulu Casea Sirius II pokazal ten CD zupelnie inna klasa. Przepraszam, ale dzwieku bez Siriusa niezycze nikomu....

Jak się pakować w coś bez dostępnego lasera to już lepiej X505ES, X707ES (svoboda), X7ESD, 608ESD, 507ESD, 508ESD, Denony DCD-3500GL, 3560, 3300 niżej to kompletnie nie ma sensu bo ryzyko duże a przyjemność wątpliwa.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wbrew pozorom jeśli chodzi o niedostępne lasery to wcale nie jest łatwo je kupić. Tak więc uważaj! No chyba że masz jakiegoś "dawcę" w zapasie, aczkolwiek nie jest regułą że zaraz padnie. Miałem kiedyś ESa 33 i muszę stwierdzić ze miło go wspominam, tylko ten laser który nie był dostępny a powoli się kończył.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Możesz to kupić, ale nie płać więcej jak kilkaset zł, bo przecież format CD juz zanika. Jeśli masz obszerną płytotekę jak ja, to za wspomnianą niską cenę warto kupić dobry odtwarzacz CD jako drugi, tak by do nowych gęstych płyt mieć osobny audiofilski sprzęt. No chyba że nie będziesz już kupował nigdy płyt audiofilskich. Pamiętaj że juz dzisiaj wszystkie nowe remastery wychodzą albo na DVDAUIDIO albo na SACD.

To teraz DVD-Audio i SACD są synonimami audiofilstwa? A ja naiwny myślałem, że są to martwe formaty, a audiofile, którzy weszli w gęste formaty, wracają do CD, bo lepiej brzmi.

> bo przecież format CD juz zanika.

No chyba nie jest tak źle przypomnijmy sobie zanikanie 20 lat temu czarnej płyty jakoś nie zanikła wydaje mi się że CD też tak szybko nie zniknie może ewentualnie stać się formatem tzw. niszowym tak jak mówią o czarnych płytach ale czy tak naprawdę jest to format niszowy. Rozumiem że współczesne parcie na różnego rodzaju odtwarzacze tzw. strumieniowe jest czymś nowym i może ze względu na możliwość odtwarzania tzw. gęstych formatów jest ich zaletą, ale ja wole cały czas wziąć okładkę do ręki i położyć płytę na talerzu gramofonu lub włożyć ją do odtwarzacza. Ale to tak na marginesie.

Pozdrawiam wszystkich melomanów.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nośnik CD jest nośnikiem cyfrowym, ważne są tak na prawdę TYLKO dane na nim zgromadzone, to co się czyta o złotych CD, czy też różnicy jakości płyt CD-R różnych producentów ma związek tylko z tym, że w większości sprzęt audio jest PRZESTARZAŁY technologicznie. Jestem pewny, że za jakiś czas na codzień będzie się używało głównie odtwarzaczy z pamięcią, opartych na albo obciętym PC, albo jakiejś mniejszej architekturze, jak np. ARM.

Za to analog będzie jeszcze bardziej hobby - będzie na pewno dużo osób chcących bawić się w uzyskanie dobrej jakości z gramofonów, magnetofonów szpuowych itp.

Wszystkim dziękuję za życzliwe potraktowanie i za wzięcie udziału w dyskusji.

Moja decyzja brzmi: nie kupować.

Gość w Australii chce w przeliczeniu na nasze 2800 zet plus 200 AU$

za kuriera TNT. Potem opłaty graniczne i korowody.

Ryzykuję za dużo, żeby osiągnąć satysfakcję.

Poczekam na okazję cenową do 1 tysiąca max!

Dzięki jeszcze raz!

Wasz wężu

Snake Plissken, 16 Lut 2010, 20:28

>Valdes!

>Czy mógłbyś rozwinąć lub wskazać miejsca, w których coś w temacie Casea Sirius II by mnie

>oświeciło?

>Nie ogarniam :)

Ja też bardzo proszę.

Gratuluje panskiej decyzji "Nie kupowac"

Jezeli chodzi o Casea Sirius II to prosze popatrzec tutaj na urzadzenia, ktore juz byly modifikowane Siriusem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Idealnym rozwiazaniem jest ale zakup nowego CD playera Cambridge Audio Azur 340C, ktory juz jest calkowicie przerobiony za pomoca modulu Sirius II i jest na niego pelna gwarancja 24 miesiecy u firmy Casea. Wiecej tutaj....

Ukryta Zawartość

Jezeli chodzi o dzwiek, jestem gotow odpowiadac na pytania...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Valdes

Wnioskuję, że miałeś XA5 bez przeróbek i potem z modułem Sirius II.

Możesz napisać co się nie podobało w dźwięku w oryginalnym CD bez modułu Sirius II. Pytam bo mam tego Sonego i mam też swoją opinię i jestem ciekaw czy mamy podobne odczucia.

Następna przeróbka typu LC-Audio zap filter czy Stelmach,

Pytania? Chyba najważniejsze, "do ilu kzł kosi" :-)

(Teraz trzeba napisać dużo zer)

sory :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Moje odczucia s XA-5ES (nietylko, bo podobny charakter ma wiecej japonskich CD, mimo wszystkich Sony takze naprz. Accuphase DP-55 i inne), sa takie, ze chyba najwiecej mi przeszkadzala nizsza srednica, kdzie wybrzmiewania instrumentow byly za dlugie i wszystkie podobne. Naturalne kolory akustycznych instrumentow i glosow tez nie bardzo wierne, lokalicacja w przestrzeni niebyla perfekcyjna w zadnym kierunku, cisza i powietrze pomiedzy instrumentami tez nie najlepsze. Basow duzo, ale nie bardzo kontrolowane i wszystkie podobne do siebie itd...

Brak kolorow, detali, niuansow i przyjemnosci ze sluchania pieknej akustycznej muzyki. Jest to dla mnie problem, opisac wszystkiego po polsku, ale chyba czegos malo-wiele zrozumiecie. Przepraszam...

AndAudio - proponuje ci ślepy test - będziesz wybierał który tomograf komputerowy zrobi lepszą fotografię twojego narządu słuchu - dasz się zbadać po 100 razy na jednym i drugim urządzeniu w krótkich odstępach czasu - a jakieś dwa dni później - jak się zdecydujesz to opowiesz nam o wyższości gęstych formatów nad CD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.