Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz lampowy do rocka?

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Krew? Naprawdę jesteś w gorącej wodzie...

Płynąć, to będzie, ale alkohol. M.in. pod postacią Borygo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O rany-ilu chetnych na odsluchy,az dziw mnie ogarnia.

Moze organizator wydrukuje bilety-ROCHU SHOW-bedzie kasa na chlanie!-kto za??-tylko cene trza ustalic!

Chętnie bym posłuchał waszych sprzętów i... wynurzeń.

Niestety nie dane mi będzie tym razem, dlatego liczę na szczegółowe opisy.

Aha, skoro jesteśmy w wątku o wzmacniaczu do rocka to nie słuchajcie tylko

popierdółek w stylu Diana Krall, ale wrzućcie też coś mocniejszego na ruszt ;)

Może być Metallica lub Kult, szczególnie ten drugi potrafi wyłożyć nawet

całkiem dobrze zapowiadający się sprzęt ;) Jak zabrzmi dobrze, to gratuluję.

Jeśli dojdzie do porozumienia i wyłonienia jednego zwycięzcy to deklaruję, że

stawiam mu flaszeczkę ;)

ALEGZ

Ta flaszeczke-to mozesz przyniesc przed odsluchem,bo potem jak???-nie o zwyciestwo jakies chodzi,a

o to bys przyniosl porzadna flache-minimum 0,7 litra[finlandia]-dla mnie,i dwudziestopak piwa

dla McGyvera-bo to lubimy.Nie obiecuj tylko prosze sie sprezyc i wykonac obiecanke.pozdr.

Zdziwilem sie co tutaj bylo pisane o el34, poniewaz dla mnie jest to lampa grajaca bardzo barwnie, grubo, piękną naturalną srednicą, kuleje natomiast na skrajach pasma, do rocka i blusa jest chyba najlepsza lampą, drajw, sok i emocje przekazuje w sposob nieosiągalny dla kt88.

alegz, 27 Lut 2010, 23:59

mam swój typ na testowanie cięższych, bardziej gęstych klimatów.

Dream Theater - "Six degrees of the inner turbulence". Ładnie nagrana płyta i nie do odtworzenia na przecietnych systemach :). Dzisiaj zresztą zrobię próbny test u Starego Audiofila. Zobaczymy :)

ABs

28 Lut 2010, 01:19

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2431 / 2851 / 0

Zdziwilem sie co tutaj bylo pisane o el34, poniewaz dla mnie jest to lampa grajaca bardzo barwnie, grubo, piękną naturalną srednicą, kuleje natomiast na skrajach pasma, do rocka i blusa jest chyba najlepsza lampą, drajw, sok i emocje przekazuje w sposob nieosiągalny dla kt88.

??????????;-)))

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

O "Łomaku" zapomnieliście?

Czołg T-34 w wydaniu ukraińskim:) I to za grosze...

Oparty na 4 x El509 wielkości literatki (jakiej lampy to odpowiednik?).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

to 6KG6 - coś takiego cywilizowanego odpowiednika chyba nie może mieć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muzg, 28 Lut 2010, 18:22

>We wzmacniaczu oryginalnie siedzą chyba 6P45S.

Myślę, że dokładnie tak...

Zdaje się, że w tej cenie (końcówka "chodziła" po ok. 2 kzł) niezmiernie rzadko zdarza się taki drive i BAS z lampy oraz możliwość wysterowania większości kolumn.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

EL509 = El519 = 6KG6 ale mimo, że włożyć też można 6P45s szczerze nie polecam tej oszczędności

z dwudziestu ruskich trudno wybrać parę a jak już to na parę dni ... i po parowaniu

a brzmienie z 6P45s - przy EL505 Telefunkena za 25 euro - to krajzega

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam

Pewnie mnie wyśmiejecie ale co tam. Dla prawdziwego miłośnika rocka rozwiązaniem (może) mogą być dwa identyczne lampowe (na EL84 lub EL34) comba gitarowe o odpowiedniej mocy - ok 50W (nie są aż tak drogie)- z przystosowanymi wejściami ( może da się to wykonać) na CD lub lepiej na gramofon. Czyli coś w rodzaju aktywnych kolumn "szerokopasmowych". Słuchałem wielu zestawów. Sam mam mocny wzmacniacz lampowy ( na 6550 lub KT88) i owszem jakiś dżezik, klasyka lub wokale brzmią na tym świetnie lecz rock pozostawia niedosyt - to nie to. Jednak jak mój syn podepnie swego pseudo Fendera do comba Labogi i szarpnie za struny to ja wymiękam i lecę na górę posłuchać - i zapominam nawet wyłączyć moje graty. Oczywiście osobną kwestią będzie w takim wypadku stereofonia, całokształt brzmienia przy większych składach itp. Ale tego pałeru i brzmienia gitary nic nie zastąpi, a przecież o to chodzi w muzyce rockowej. Potem to już tylko dobrze zagrany i nagłośniony koncert. Pozdrawiam i przepraszam za, być może, głupi pomysł.

Dzięki za zaproszenie. Może kiedyś choć to nie taki "rzut beretem". Wierzę Ci, że to może zagrać - kwestia dopasowania. Słuchałem u prawdopodobnie naszych wspólnych znajomych. Tylko, że na to trzeba czasu, przymiarek, i sporo kasy. Dwa comba są o wiele tańsze ( masz dwa monobloki lampowe i głośniki za jednym zamachem) - wystarczy 2 x ok. 2k zł. Oczywiście tylko do słuchania rocka. Ale dość o tym - tak tylko sobie głośno myślę. Pozdrawiam ponownie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.