Skocz do zawartości
IGNORED

wpięte pół widełek

dekoracja

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

proszę o radę: mam kabel gł. z widełkami. Mój wzmacniacz nie jest widełkolubny. Da się tylko wcisnąć połowe powierzchni widełek (czyli jedną "nóżkę"). Czy mam się tym przejmować? Czy na takim połączeniu są jakieś straty?

Jeśli tak, co zrobić? Konfekcja od nowa od strony wzm? Trochę mi szkoda by było bo kabel ładny i fabrycznie zrobiony.

Dzięki.

????

https://www.audiostereo.pl/topic/61906-wpi%C4%99te-p%C3%B3%C5%82-wide%C5%82ek/

Strat nie ma, ale wierzę że może to psychicznie uwierać :) Możesz takie coś sobie sprawić -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozycja nr 5

Ukryta Zawartość

Ja tak mam wpięte swoje kable głośnikowe zarówno od strony końcówki mocy (nie da się inaczej)jak i kolumn (ze względów bezpieczeństwa - widełki są szerokie i gniazda ich dobrze w tradycyjny sposób nie trzymają).Nie odczuwam pogorszenia brzmienia, gra naprawdę dobrze a trzyma tak, że się nie obawiam o zwarcie.Pewnie kiedyś to zmienię, ale jak wiadomo prowizorki są najtrwalsze :-)

Wepchnij widły w takie zakręcane banany jak na zdjęciu - mocno zaciśnij i masz pewne połączenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze dwa lata temu "poszedłem po bandzie" miałem w domu kolumny KEF XQ40 ,spodobały mi się ,cena była już wynegocjowana a tu terminale w kolumnach nie przyjmują wideł .Wqr...m się na tych bardziej szkodzkich od Szkotów chińczyków i ................nie kupiłem.

Żeby w kolumnie za ponad 10 kafli nie można było podłączyć wideł......to skandal !

Kiedys mialem McIntosha 6800 - terminale glosnikowe tam to cos dziwnego bylo. I mialem wtedy pozyczony bardzoo fajny kabel JPS-a zaterminowany baaaardzo grubymi srebrnymi widlami. Ledwo toto siedzialo w tych macowych terminalach.... ale za to jak gralo. Nie przejmowalem sie tym za bardzo - dzwiek byl super, szkoda tylko, ze niestety byly ponad moj budzet wtedy. Wniosek - nie przejmuj sie tym nic a nic. Jezeli kabel pasuje do systemu, to niech w nim zostanie.

Cześć dekoracja

>połowe powierzchni widełek (czyli jedną "nóżkę"). Czy mam się tym przejmować? Czy na takim

>połączeniu są jakieś straty?

Strat jako takich pewnie nie będzie, tylko czy ta połowa widełek jest pewnie połączona, mniemam że terminal trzyma tylko połową swojej powierzchni styku a więc nie jest to pewne połączenie i po jakimś czasie ma prawo się obluzować w następstwie wysunąć się trochę a w następstwie tego istnieje możliwość małego zwarcia a potem wiesz co dalej brrr. Postaraj się w taki czy inny sposób pewniej połączyć.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

czyli generalnie nikt nie twierdzi, że to specjalną degradację wprowadza. być może do olania temat, być może kiedyś zmienijąc kabel (wiadomo, jak jest:) kupię taki z bananami.albo zbadam jednak te przejściówki. dzięki dzięki.

????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.