Skocz do zawartości
IGNORED

detaliczny głośnikowy ale nie męczący

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

szukam kabli głośnikowych do odsłuchów,

zależy mi na maksymalnej rozdzielczości ale bez wyostrzeń

bez podkreślania czy uwypuklenia samej góry,

zrównoważonego kabla z poukładaną sceną szybkiego w basie

oto moim kandydaci

1 aq cv-4

2 chord rumour 2/ odyssey 2

3 synergistic research speaker decor

czy dobrze celuję? czy może ktoś miał wymienione i może coś napisać

lub podać inne ciekawe nie wykraczające mocno poza 100mb

reson odpada ucina górę i słaba dynamika i kontrola basu

pozdrawiam

Focal + Naim

mikson, 23 Lut 2010, 20:52

>szukam kabli głośnikowych do odsłuchów,

>zależy mi na maksymalnej rozdzielczości ale bez wyostrzeń

>bez podkreślania czy uwypuklenia samej góry,

>zrównoważonego kabla z poukładaną sceną szybkiego w basie

opis jakbyś kolumn szukał a nie kabelka...

BTW nie lepiej te kilkaset zł, które chcesz przeznaczyć na "kabelek" wydać na droższe kolumny?

Nie szukając daleko CM1 tej samej firmy.

Zamiast kabli kup sobie procesor z analizatorem widma i korekcją charakterystyki pomieszczenia za pomocą mikrofonu pomiarowego a sprzęt podłączony tanimi kablami za 1,5zł zagra na wszystkim wzorowo....

Kabel o paśmie równym jak blat stołu kuchennego, dużej rozdzielczości, wysokiej kontroli i szybkim basie to AQ Bedrock, ale przy nim zapomnij o muzykalności i przyjemności ze słuchania. Używany komplet 2x2m sprzedałem za 450zł, poszukaj za granicą to znajdziesz taniej. Ja tam wole słuchać muzyki na anti-cables.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Ja uzywam teraz procabow i tez wczesniej zastanawialem sie na ich zmiana i tak patrze ze te Anticables sa nawet spoko. Ktos je porownywal bezposrednio do ProCab-em LS? Wlasnie szukam czegos podobnego jak autor. Ze szczegolami, ale zeby dalo sie tego sluchac.

?👈

mikson, 23 Lut 2010, 20:52

>zrównoważonego kabla z poukładaną sceną

Nie słyszałem Twoich kolumn. Jedno jest pewne - mają źle zestrojoną zwrotnicę. Prosta ścianka i filtry 1-ego rzędu to nieporozumienie. Wyjątkiem jest Dynaudio. No, ale ich zwrotnice mają przykładowo 14-ście elementów, a nie trzy czy dwa.

Chodzi o to, że w przypadku Twoich kolumn pełna zgodność fazowa będzie gdzieś na podłodze albo na suficie. Na wysokości kopułki ciśnienia poszczególnych głośników będą się bardziej odejmować niż sumować. Nie dziwne, że scenę masz nieuporządkowaną.

Firma robi tutaj szkolne błędy w imię wpojonego audiofilskiego minimalizmu. A pochylić frontu też im się nie chce, bo to by podniosło koszty i być może popsuło dizajn. Marketing i tyle. Cudem te kolumny to na pewno nie są.

nie rozmawiajmy o moich kolumnach skopanych zwrotnicach 1go rzędu i rezystorach na wysokie bo to nie jest hajfaj i sobie z tego zdaję sprawę :) tylko o detalicznych kablach które przeniosą jak najwięcej informacji ale poukładanej bez zlepiania wysokich

Focal + Naim

Ja tylko uprzejmie sugeruję że szkoda czasu i pieniędzy na zabawy kablami. Ale decyzja należy do Ciebie. Jeśli Ja miałbym wydawać więcej na głośnikowe niż kilka pln/metr to tylko dla porządnej konfekcji (wygoda ... teoretycznie raz się to podłącza ale w praktyce częściej i zakręcanie gołego kabla po którymś razie to trochę udręka ... nie tylko dla zakręcającego ale też dla samej końcówki kabelka, która jest już nieco "zmęczona").

• Redaktorzy

jeśli będziesz miał możliwość to posłuchaj głośnikowców Clear Day - nówki na audiogonie są po 150$ (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kabelek nie poprawi rozjechanej fazy w kolumnach.

Z tego co widzę z różnych pomiarów B&W, to te z filtrami 1-go rzędu wymagają albo bardzo niskich podstawek, albo odwrócenia monitorów do góry nogami i pochylenia ich do tyłu, o około 10stopni. Da to lepsze zgranie fazowe i wyrównanie pasma niż obecnie. Kosztuje nic.

dzięki za linka tylko wolałbym posłuchać przed zakupem,

nie chcę strzelać w ciemno,

a nasze polskie albedo blue?

powiem tak, mam obecnie podstawowy aq type4 i jego równowaga tonalna jest dla mnie nawet ok

brakuje mu większej rozdzielczości na górze, czy cv-4 będzie tu zdecydowanie lepszy?

Focal + Naim

Kyle, 24 Lut 2010, 08:09

Popieram zdanie Kolegi. Mam takie same.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

ja słyszę różnicę w głośnikowcach i dla mnie pozostaje wyważenie czy wydana kasa jest uzasadniona a jakość uzyskanego efektu do kasy rozsądna,

co do konfekcji to uważam że w tanich kablach jest ona stosunkowo za droga do całkowitego kosztu kabla i wolę sięgnąć po swoje metody zarabiania , np chord carnival 4mb z rolki to koszt 120pln a zarobiony banankami 420 to lekki śmiech na sali , przykładów jest wiele

a za 420 wolałbym kupić kabla z rolki "ciekawszego " itd

dlatego jeżeli kabel pozwala na "gołe" funkcjonowanie bez konfekcji to często wychodzi na tym lepiej bo omija się dodatkowe ogniwa na drodze sygnału co jest pożądane

Focal + Naim

• 6 miesięcy później...

PODEPNE SIE POD WATEK:

Szukam kabli ktore majo otwarta gore bez zadnego uszczuplenia detali rozdzielczy wyrazny szczegolowy na gorze dynamiczny i niewyostrzony pozatym reszta ma byc przyzwoita ale jaksc gory jest najwazniejsza dla mnie ale chce wydac okolo 50 zl/m uzywanego kabla glosnikowego mozecie cos doradzic ?

chwilowy brak działalności w audio.

obecnie mam chord odyssey 2 i atlas hyper 2.0

oba detaliczne i neutralne , chord może ma ciut lepiej doświetloną górę

mam go na sprzedaż

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.