Skocz do zawartości
IGNORED

Jak nagrać DVD Audio ?

Metalitotus

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym nagrać kompilację z plików wav, mp3, flac, lub jakichkolwiek innych do formatu DVD Audio w DTS. Polećcie mi jakiś dobry program do takich "zabiegów" i może jakąś instrukcję jak to zrobić ?

https://www.audiostereo.pl/topic/62060-jak-nagra%C4%87-dvd-audio/

Możesz to zrobić na dwa sposoby:

1. Tworzysz składankę z różnych utworów w wypalasz to na płytce DVD. To będzie pseudo-DVD-Audio.

Potrzebny będzie programik Audio DVD Creator.

2. Jeśli jesteś zainteresowany prawdziwym DVD-Audio to musisz zaopatrzyć się w program do authoringu takich płyt np. Disc Wedler Chrome.

Przeczytaj ten wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz ten

Ukryta Zawartość

i ten

Ukryta Zawartość

A jak masz większe zacięcie to poczytaj to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Makgajwer, 28 Lut 2010, 17:28

>zostaw maila to wyślę ci prosty program program, Disc Welder Chrome jest świetny ale troszkę

>trudniejszy w obsłudze

ślij na [email protected]

W przypadku płyt DVD Audio, podobnie jak przy płytach Enhanced CD chodzi nie tylko o jakość, ale też o funkcjonalność i mozliwość zamieszczania wielu materiałów na płycie. Podobnie jak w przypadku wspomnianych płyt Enhanced CD na płytach DVD Audio możesz zapisywac różne wersje ulubionych nagrań i w różnych jakościach i postaciach. Możesz sobie nagrać np. bezstratny oryginał plus wersje z mp3-jek np. Bootlegi, dema itp oraz teledyski.

Tylko na nielicznych płytach DVD Audio zamieszczane są audiofilskie ścieżki MLP np. na ostatnich remasterach King Crimson.

Mam jeszcze pytanie. Nagrywając płytę gdy zaznaczony jest format audio AC3(High Quality) 5.1ch 640kbps jest wszystko ok, płyta dobrze nagarana, ładnie brzmi. Ale gdy wybiorę format PCM (High Quality) 96 kHz 24 bit na nagranej płycie są szumy. Czy potrzebny jest oddzielny program by wcześniej plik przekonwertować do PCM czy jak to jest ? Muzyka była nagrywana z plików wav.

Mam jeszcze pytanie. Nagrywając płytę gdy zaznaczony jest format audio AC3(High Quality) 5.1ch 640kbps jest wszystko ok, płyta dobrze nagarana, ładnie brzmi. Ale gdy wybiorę format PCM (High Quality) 96 kHz 24 bit na nagranej płycie są szumy. Czy potrzebny jest oddzielny program by wcześniej plik przekonwertować do PCM czy jak to jest ? Muzyka była nagrywana z plików wav.

Po pierwsze, tak jak powiedział kolega skiba ty stworzysz płytę music DVD, możliwą do odtworzenia w odtwarzaczu DVD.

Niestety z DVD audio nie ma to nic wspólnego !

Tam jest strumień dużej rozdzieczośći 24b/96k PCM najcześciej zakodowany do skompresowanego Bezstratnie formatu MLP.

Format audio AC3(High Quality) 5.1ch 640kbps, to niestety padaczka do muzyki...

Co prawda jest to możliwie największa przepływowość danych w tym formacie (znane Dolby Digital na DVD).

Jednak jest to kompresja stratna i w dodatku nie najlepsza (porównywana z przeciętnym MP3, tyle, że wiele kanałów) /oczywiście ma nadzieje, że nie kodujesz plik stereo na 5.1, bo w tym wypadku w kanałach frontowych masz dźwięk, a w reszcie ciszę.

Co do formatu PCM (wav) 96/24 to domyślam się, że posiadasz standardowy plik wave z płyty CD.

Czyli 44,1/16 zatem koniecznie musiałbyś przekonwertować go do wyższego formatu. (O ile nie robi tego automatycznie program)

Inaczej będzie niezgodność pliku - cyfrowe, niezrozumiałe bzdury. Stąd ten szum.

Ale, na litość boską po co to robić ? Konwertując nizszy format na wyższy spowoduje to tylko i wyłącznie pogorszenie tego pierwszego (np z CD). Konwersja, zwłaszcza typowych programach powoduje degradacje sygnału.

Pozatym z mniej nie zrobisz więcej, zatem taki plik 96/24 dodatkowo będzie jeszcze "sztucznie wypełniony" próbkami których brakuje w stosunku do natywnego materiału który konwertowałeś.

44,1 -----> 96

Jeśli jednak posiadasz taki studyjny, z pewnego źródła materiał hi-res 96/24. (na przykład pliki z taśm matek, które można kupić w specializującej się firmie Linn)

Możliwe jest również, że twój player nie radzi sobie z plikami zakodowanymi w tej rozdzielczości.

Niektóre mają z tym prablem, chociaż głownie dotyczy nizszycgh modeli DVD i czasem amplitunerów.

-> żółwik

"Co prawda jest to możliwie największa przepływowość danych w tym formacie (znane Dolby Digital na DVD)."

Specyfikacja DVD-Video przewiduje stosowanie formatów o wyższej przypływowości danych, niż Dolby Digita, a mianowicie dts i PCM.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Czytaj ze zrozumieniem. Co ja właśnie napisałem ? "danych w tym formacie" (Dolby Digital).

wiecej nie ma.

A maksymalnie po spdif owszem mozna przesłać ponad 1,5 M/s (DTS 7.1, PCM ale już tylko 2 kanały i do 48k/24)

Sorry.

"Danych w tym formacie" zrozumiałem jako "w formacie DVD-Video".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tak po prawdzie to mi nie chodzi o to, żeby uzyskać lepszą jakość, wiadomo, że z gorszego nie uzyskam lepszego, tylko np. mam soundrtack z gry, chciałbym mieć go na jednej płycie a jego długośc nie pozwala mieścić go na CD, wszystkie pliki są w dobrej jakości, napewno lepszej od mp3 więc niema sensu tego konwertować na mp3. Z tąd chcę to nagrać w formacie DVD Audio.

-> żółwik

"A maksymalnie po spdif owszem mozna przesłać ponad 1,5 M/s (DTS 7.1, PCM ale już tylko 2 kanały i do 48k/24)"

Po SPDIF można przesłać nie tylko PCM 24/48, ale także bezproblemowo 24/96, a według niektórych źródeł nawet 24/192.

Ale to już nie jest zupełnie kompatybilne ze spdif, które przeznaczono na rynek DVD.

Taką prędkość zatwierdzono i więcej w obecnym formacie się nie da.

I nawet nie podejmowano próby, w sensie nic takiego nie wypuszczano na rynek.

A ty mówisz o spdif o szybszej już nie określonej w specyfikacji DVD Video prędkości przepływu.

Tu musi być inny zegar, poza tym nie wszystkie procesory w dvd są w ogóle przystosowane by wysłać szybzą transmisję po SPDIF z odpowiednim softem.

Czego dowodem jest zaawansowane i najlepsze jakościowo kości-kombajny typu ZIVA, ZORAN czy multiformatowy Media-Tek. Mogą owszem przesyłać różne formaty, ale nie po SPDIF. (określone 1,5M/s max)

Żółwik, obawiam się że nie masz racji. Podstawowa specyfikacja SPDIF obejmowała transmisję do 24/96 w dwóch kanałach. Obecnie z tego co słyszałem, została rozszerzona do 24/192. I jest na rynku wiele odtwarzaczy DVD, które bez problemów podają sygnał 24/96 na to łącze (często gęsto można sobie ustawić w menu jaki sygnał ma się pojawić na łączu - jeśli odbiornik nie łapie to można downsamplować do 24/48 - np. DV2910 Denona, czy mój obecny Linn). A obecnie jest też na rynku już cała masa DACów potrafiących przetwarzać taki sygnał, a nawet 24/192 (żeby podać przykłady pierwsze z brzegu - Naim DAC i Audionemesis DC-1, przy czym ten ostatni nie ma tego w oficjalnych papierach ale działa z takim sygnałem bez zarzutu).

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Ja mówie o przyjętym formacie SPDIF dla płyt DVD Video.

Co z resztą jest jedyną prawdą, gdyż widziałem na ocznie specyfikacje. I niektórzy producenki nie urządzeń, tylko samych kości tego przestrzegają. (choć ich wewnętrzne rozwiązania pozwalają na dużo więcej i do tego są jeszcze inne wyjścia danych)

A jeśli chodzi o sam format SPDIF to owszem obecnie można puścić nawet 192/24.

Po drugie w rozszerzonych, tzn przemysłowych service manualach też piszą o tym oganiczeniu do 1,5M/s dla DVD Video. A tan jest naprawdę więcie niz można ściągnąć na na temat Zorana 7.

Oczywiście, że są kości uniwerslane/dedykowane, potrafiące puścić strumienie z wysoką rozdzielczością.

I cieszę, się że to sie wykorzystuje, skoro można.

Może to sprawa samej licencji podczas tworzenia foramtu DVD Video. Nie wiem tego...

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.