Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki w 18m^2 ? (dali ikon 6) _ czy to dobry pomysł?

kuba86poznan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przeryłem całe forum, nie spie pół nocy i nie moge znaleźć odpowiedzi:

czy w takim metrażu (18m2) dali ikon 6 to dobry pomysł? Pokój jest w miare wytłumiony, dość gruby dywan, troche mebli, rolety. Ściany z wielkiej płyty, mieszkanie w bloku.

Obecnych lub byłych właścicieli ikonów 6 prosze o pomoc ;)

Pozdrawiam

kuba

kuba86poznan

(Były włściciel). 18 m to takie minimum dla tych głośników. Bez problemu nagłośnią i 35 m. Jakość brzmienia wrazsta wraz z powierzchnią : ).

Witaj,

18m2 to zdecydowanie minimum dla kolumn DALI IKON 6, z praktyki jednak bardziej sugerowałbym pomieszczenie rzędu 24-30m2. Napisz coś więcej o pozostałych elementach toru, rodzaju muzyki jaką słuchasz, preferencjach brzmieniowych. Do pomieszczenia 18m2 osobiście wolałbym dobre monitory.

Jacek Lesień

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

Tak jak piszą poprzednicy Twój metraż to minimum na takie kolumny, chociaż mam podobny pokój i Ikony 6 grają i nie narzekam (sąsiedzi także). Jeśli chodzi o kolumny podłogowe to zaletą Ikonów jest to, że otwór bass reflex posiadają z przodu co umożliwia ustawienie kolumn blisko ściany (z tego powodu je kupiłem) - to ważne na "małych" metrażach). Dobre kolumny podstawkowe to podobna cena plus koszt standów, więc jak kto woli. Nie odsłuchiwałem żadnych podstawkowych kolumn w swoim pokoju, dlatego łatwiej podjąłem decyzję o zakupie Ikonów 6. Jeśli znajdziesz je w dobrej cenie to ze swojej strony mogę Ci je polecić, tym bardziej, że mają one potencjał i z czasem zmiany mieszkania, czy powiększenia metrażu nie będziesz miał problemu z jego nagłośnieniem.

..., a może Ikon 5 praktycznie to samo, tylko ciut mniejsze w sam raz do takiego metrażu, no chyba, że planujesz przeprowadzkę w niedługim czasie, wtedy Ikon 6 będą z małym zapasem. No i cena, która zapewne ma znaczenie Ikon 5 można dostać za 2500zł czyli prawie tysiąc złotych taniej.

Witam, :)

Dzięki za wszyskie wspisy. Czyli rozumiem, ze mozna je upchnąć w 18m2 ale i tak nie rozwiną wtedy w pełni skrzydeł... Szkoda.

Muzy słucham przeróżnej: od metalu po jazz. Sprzet jak na "o mnie", ale raczej do wymiany w najbliższym czasie.

Ikony 6 znalazłem w dobrej cenie używkii na allegro. Właśnie dlatego mnie kuszą te ikon 6, ze bass reflex z przodu i mógłbym je łatwiej ustawić niż kolumny które mam obecnie, czyli dali ikon 2. W "2" brakuje mi troche basu w moim 18m2 pokoju (przeniosłem je testowo do sypialni 12m2 i tam było IDEALNIE". Inna sprawa ze nie mam do nich standów wiec stoję przed wyborem: sprzedać te ikony2 dołożyć kase i kupić używane 6, czy też kupić w miare porządne (np rogoz audio) standy do tych "2". Naprawde trudny dylemat.

No i tak sobie mysle, ze 6 mają większą skuteczność i 2 głośniki basowe, wiec moze do cichego słuchania w bloku byłyby właśnie lepsze (te ikony2 mimo wszystko trzeba troche podkręcić na wzmaku by rozwinęły skrzydła)....

Pozdrawiam wszystkich :)

(eh, szkoda ze mentory nie mają bass refleksu z przodu, bym sobie na nie spokojnie kase zbierał i nie miał takich dylematów).

:)

tak, tylko ze mentory mają ten cholerny bass reflex z tyłu ;) Ale rozważam taką opcję, z tym ze to nie w tym roku ;/ A Ikony6 moge miec juz w sobote... Eh naprawde ciezka sprawa.

>Obecnych lub byłych właścicieli ikonów 6 prosze o pomoc ;)

A niedoszlych? Wg mnie te kolumny i muzyka typu rock to blisko granicy pomylki, chociaz de gustibus...

Rzeczone 18 mkw w zupełności wystarczy do tych kolumn.Nawet gdy basrefleks zamontowany jest na tylnej ściance.

Szanuje zdanie Tych którzy słyszeli rzeczone kolumny w np.30-u metrach,ale tym samym nie należy twierdzić i zakładać że w 18-u metrach nie zagrają i podawać propozycję zakupu monitorów.

Była niejednokrotnie mowa na forum o gabarytach,mocy,własności zainstalowanych głośników w obudowach,jakiego typu są to obudowy itd...

Nadal istnieje korelacja co do wielkości zestawów oraz objętości pomieszczenia,ale nie jest ona tak ścisła.

Nadal zapomina się bądz nie dostrzega że w pomieszczeniach odrobinę mniejszych niż się to zakłada,uzyskuje się dzwięk głośniejszy,z bliższą sceną ze skuteczniejszym i bardziej widocznym''wypełnieniem''

Naprawde Ikony mają więkiszy dźwięk niż wyglądają a wyglądają ogromnie. Zmieniłem je zresztą na Monitor Audio RS 6. Choć uważam Ikony za b.dobre głośniki to do muzyki (koncerty) bardziej podobają mi się MA.

cholera chyba kupie te ikony chocby po to by sie przekonać jak grają w tym pokoju :) Pokój ma 3,5 x 5 metrów jakby co, stałyby na tej dłuższej ścianie .. W razie niepowodzenia wielkiej porażki nie będzie przy odsprzedaży, bo to popularny model...

Choć z drugiej strony skończy to się flustracją z powodu wielkości miejszania, a tutaj niestety o wiele trudniej o poprawienie sobie niż w sprzęcie audio ;)

Pozdrawiam wszystkich i myślę dalej :)

Jak już zachorowałeś to je weź. Głośniki są super zbudowane. Ikony mają bardzo przestrzenny dźwięk, dobry poziom szczegółowości (choć bardzo dużo zależy o źródła i wzmaka u mnie na stereo były analityczne a na kinie domowym już nie),szybki dobrze kontrolowany bas.Barwa może się podobać bąć nie jest to sprawa bardzo dyskusyjna. Wogóle głośniki są bardzo wrażliwe na elektronikę i grają zupełnie inaczej na różnych klockach.Stosunek jakoś/cena +5. Takich głośników już się mało robi. Jak się okażą zaduże to sprzedaż bez większej straty.Jeżeli chodzi o Mentory 2 to w 18 m powinny mieć idealne warunki. Także zachęcam również w przyszłości do sprubowania. To już jest ekstraklasa.

Renia239, 16 Mar 2010, 20:26

>Naprawde Ikony mają więkiszy dźwięk niż wyglądają a wyglądają ogromnie.

Pojechałeś... Metrowej wielkości, ogromne kolumny:)

Kubo! Nie bój nic. Jak masz pokój co nieco akustyczny - ZAGRA!!!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

dzięki serdeczne wszystkim za pomoc. Byłem juz prawie zdecydowany, napisałem do kolesia maila w sprawie trasportu i....ktoś mnie ubiegł :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cóż, biorąc pod uwagę fakt, ze te ikony są juz na rynku jakiś czas pewnie będą się teraz pojawiać używki coraz częściej w takiej cenie (podobnnie było z denonem pma 1500ae jeszcze pół roku temu pojawiał sie sporadycznie i za 2400 sie sprzedawał, teraz co chwila ktoś wystawia i mozna go ponizej 2k dostać).

Cóż, skoro piszesz ze ikony są takie podatne na sprzęt to może pokombinuję z moimi ikon2 i elektroniką... moze jakiś lepszy wzmacniacz (primare, roksan caspian czy cuś) pomoże wydobyć z nich to co najlepsze. Wracam wiec do szukania okazji :)

(eh kiedys mi uknęły uzywane mentory 2 za 3000 ktos wystawiał... niestety takie okazje to naprawdę nieczęsto).

Dzięki jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon, a Caspain to przepaść miałem Denona 1500 i mogę z ręką na sercu powiedzieć, że Denona nawet załatwia Pioneer A-705R oraz Marantz PM66SE KI.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.