Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wierzycie w Piekło?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Włodku te Twoje przemyślenia dziwnie są dość zbieżne z tym co głoszą ŚJ....nie potrafił tego obronić Numerek. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Włodku te Twoje przemyślenia dziwnie są dość zbieżne z tym co głoszą ŚJ....nie potrafił tego obronić Numerek. ;)

Ja podałem stanowisko Chrześcijan, wiec również i ŚJ do nich pewnie bliżej niż do dogmatów Kk. Jednak jak zawsze zaznaczam, każdy kościół ma jednakie prawo do tworzenia swych dogmatów wiary (statusów), w celu prowadzenia swej działalności i odróżniania sie od innych :-)

W.

To ciekawe, ja wiem że większości chrześcijan duszę uważa się za nieśmiertelną.....ty nadto katolików wyłączasz niejako z chrześcijan....ŚJ bliżej do chrześcijan niż katolikom(????)...coraz ciekawsze. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

To ciekawe, ja wiem że większości chrześcijan duszę uważa się za nieśmiertelną.....ty nadto katolików wyłączasz niejako z chrześcijan....ŚJ bliżej do chrześcijan niż katolikom(????)...coraz ciekawsze. :))

Jeśli brać pod uwagę stopień wierności swych doktryn naukom pierwszych Chrześcijan, to najbliższy jest Chrześcijański Kościół Koptyjski, kościoły protestanckie i właśnie Świadkowie Jehowah. Dalej już pozostają bałwochwalcze kościoły katolickie i Prawosławie.

Rzymski Kościół katolicki nie ma już nic wspólnego z naukami Chrystusa. Swą postawą i działalnością zawsze tym naukom przeczył, zastępując je własnymi zarządzeniami objawionymi swym przywódcom i wprowadzanymi krucyfiksem, ogniem i mieczem, uzależnianych od siebie władców Narodów.

Nie wiedziałeś o tym :-)))

Włodek.

Maju dnia 11.05.2014 - 10:59 napisał

"To ciekawe, ja wiem że większości chrześcijan duszę uważa się za nieśmiertelną.....ty nadto katolików wyłączasz niejako z chrześcijan....ŚJ bliżej do chrześcijan niż katolikom(????)...coraz ciekawsze.' :))

Jeśli brać pod uwagę stopień wierności swych doktryn naukom pierwszych Chrześcijan, to najbliższy jest Chrześcijański Kościół Koptyjski, kościoły protestanckie i właśnie Świadkowie Jehowah. Dalej już pozostają bałwochwalcze kościoły katolickie i Prawosławie.

Nie wiedziałem że mam do czynienia z takim "znawcą".....to zauważ że ci protestanci mają o ŚJ inne zdanie i często sami ich krytykują i wykazują jak niewiele mają wspólnego z chrześcijaństwem! A Kościół koptyjski jest w dialogu ekumenicznym z Kk a nie ze ŚJ! :)))

"Zarówno prawosławni, rzymscy katolicy, protestanci, anglikanie i starokatolicy wyznają wspólnie Boga w Trójcy Świętej Jedynego. Świadkowie Jehowy odrzucając tę wiarę nie mogą rościć sobie prawa do bycia chrześcijanami, lecz co najwyżej ruchem religijnym o chrześcijańskim rodowodzie. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzymski Kościół katolicki nie ma już nic wspólnego z naukami Chrystusa. Swą postawą i działalnością zawsze tym naukom przeczył, zastępując je własnymi zarządzeniami objawionymi swym przywódcom i wprowadzanymi krucyfiksem, ogniem i mieczem, uzależnianych od siebie władców Narodów.

Wiedziałem że lubisz nadużywać swojej wiedzy nie wiedziałem że pójdziesz aż tak daleko, choć nieraz zahaczałeś o takie powierzchowne opinie. ;)

Typowa antykatolicka agitka której dość w temacie o Kk....nie wystarcza ci tamten temat? :)))

Ukryta Zawartość

Nie wiedziałem że mam do czynienia z takim "znawcą".....to zauważ że ci protestanci mają o ŚJ inne zdanie i często sami ich krytykują i wykazują jak niewiele mają wspólnego z chrześcijaństwem! A Kościół koptyjski jest w dialogu ekumenicznym z Kk a nie ze ŚJ! :)))

"Zarówno prawosławni, rzymscy katolicy, protestanci, anglikanie i starokatolicy wyznają wspólnie Boga w Trójcy Świętej Jedynego. Świadkowie Jehowy odrzucając tę wiarę nie mogą rościć sobie prawa do bycia chrześcijanami, lecz co najwyżej ruchem religijnym o chrześcijańskim rodowodzie. "

Ukryta Zawartość

To oczywiście prawda, jednak niczego nie zmienia. Spory o doktryny chrześcijaństwa trwały w momencie tworzenia tego ruchu. O kształt kościoła spierali się Apostołowie i wszyscy budujący doktrynę swego kościoła na bazie żywota Chrystusa Jezusa. Najlepszym dowodem jest ilość ewangelii i pism chrześcijańskich tamtego okresu. Kościół katolicki najbardziej ingerował w słowo Nauczyciela, wchłaniając w swe doktryny obrządki przyłączanych pogan, weryfikując ewangelie na sobie przydatne lub nie. Wprowadzając pogańską trójjedność boską, czy kult maryjny.

Ale masz racje Andrzeju, to troszkę nie ten wątek :-)

Zmykam do odpowiedniego :-)))

Pozdrawiam, Włodek.

Ps.

Przesadziłeś, to nie jest antykatolicka agitacja. Zawsze powtarzam, że wszystkie kościoły mają prawo budować swój dogmat dla potrzeb własnej działalności. A wierni mają prawo na weryfikację "prawd" przez te kościoły głoszone.

W.

Ukryta Zawartość

Czy wierzę w Piekło? Do tej pory nie wierzyłem, ale teraz zmieniam zdanie. Piekło istnieje i objawiło się majowym wieczorem w Kopenhadze na Eurowizji (nawiasem mówiąc, ja jako stary punkowiec,tę imprezę oglądam od lat wielu i to z nieukrywanym zaciekawieniem). Tylko mam mieszane uczucia, kto się tam pojawił? Jezus Chrystus ( podobieństwo nieprzypadkowe) czy Szatan ( zmyślna manipulacja)?

Kto udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przecież to ty i Twoi ŚJ (i inni od nich odszczepieńcy) chcesz udowodnić mi że dusza jest śmiertelna, sam tworzysz paradoksy.

Maju przestań kręcić , przeczytaj encyklopedyczną wykładnię pojęcia dusza i jak już przeczytasz , to wyjaśnij mi , dlaczego religie , które uważają , że są chrześcijańskie nie uznają nauk Jezusa Chrystusa , lecz własne dogmaty ?

PAMIĘTAJ O SŁOWACH NAJWIĘKSZEGO NAUCZYCIELA , JEZUSA CHRYSTUSA i czekam na wyjaśnienie !

Biblia Tysiąclecia :

Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.

Judaizm

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) człowiek jest niepodzielnym organizmem psychofizycznym. Został stworzony na obraz i podobieństwo Boga, jako jedyne ze stworzeń (Rdz 1,25-27). W akcie stwórczym człowiek staje się (lub jest) nefesz (duszą), a nie otrzymuje lub „posiada" nefesz (Rdz 2,7). W hebrajskim pojmowaniu człowieka nie przypisywano duszy samodzielnej egzystencji poza ciałem lub bez ciała. Żaden biblijny tekst w wyraźny sposób też nie przedstawia nefesz istniejącej przed narodzinami człowieka lub też po jego śmierci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Najważniejsza księga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , w opisie stworzenia w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czterokrotnie wspomina również o duszach (nefesz) pozostałych poruszających się zwierząt.

Innym określeniem jest ruach (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oddech, tchnienie), zastosowane w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , kiedy Bóg tchnął w Adama (tchnienie życia/dech życia), a ten stał się Istotą żyjącą („duszą żywą" – nefesz haija)":

20px-Quote-alpha.png Wtedy to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą. Ruach tłumaczone jest jako „duch" lub „siła życiowa"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , która jest zarówno w człowieku, jak i w zwierzęciu. Refleksje nad losem człowieka i zwierzęcia można znaleźć w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Księga Eklezjastesa, Księga Kaznodziei Salomonowego) 3,21:

20px-Quote-alpha.png Któż pozna, czy siła życiowa synów ludzkich idzie w górę, a siła życiowa zwierząt zstępuje w dół, do ziemi? Według Księgi Koheleta (Kohelet 12,7) śmierć to utrata ducha, czyli życiodajnego tchnienia, a nie duszy.

20px-Quote-alpha.png duch wróci się do Boga, który go dał W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3,19 jest zapisane: „Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam". Dlatego u

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ubój rytualny polega na zadaniu zwierzęciu jak najmniejszego bólu. Zwierzę nacina się na szyi tak, aby jednym cięciem rozciąć tętnicę oraz tchawicę. Wydaje się więc, że wszystkie te pojęcia pierwotnie mogły dotyczyć wszystkich zwierząt i są synonimem istoty[

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]. Nefesz nigdzie nie jest podmiotem aktywności duchowych, nigdy też nie ma znaczenia jakiejś substancji witalnej, niezniszczalnej, która mogłaby być oddzielona od życia cielesnego i trwać niezależnie od ciała

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Prorok Dawid (ok. 1010-970 przed. Chr.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , cytowany przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , napisał w psalmie o duszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , że nie pozostanie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

20px-Quote-alpha.png Dlatego się cieszy moje serce, dusza się raduje, a ciało moje będzie spoczywać z ufnością, (10) bo nie pozostawisz mojej duszy w Szeolu i nie dozwolisz, by wierny Tobie zaznał grobu (

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,9-10) Autor Dziejów Apostolskich cytując

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w języku greckim w miejsce słowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) użył słowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tym samym nadając mu znaczenie starotestamentalne.

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 18,4 i 18,20 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) : „anima quae peccaverit ipsa morietur",

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) : „dusza, która grzeszy, ta umrze"; można oprzeć wniosek, że dla

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w tamtym okresie żywa istota była duszą, a nie miała duszę

Ukryta Zawartość

Prorocy starotestamentowi zapowiadali, że zmarli zostaną wskrzeszeni i zapowiedzieli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Izajasza 26,19; 25,8; 34,1-4 Ozeasza 13,14).

Potem pod wpływem koncepcji platońskich pojmowanie duszy radykalnie się zmieniło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przejął część tych filozofii, jednak różne frakcje miały odrębne podejście do tematu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , reprezentujący najstarsze poglądy judaizmu, byli materialistami, nie uznającymi niematerialnej duszy ani życia po śmierci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wierzyli w dusze, ale według nich istniały one także przed narodzinami i podlegały reinkarnacji, mogły jednak być również potępione. Kult duszy istniał u Hellenów i Rzymian, nie istniał zaś u Żydów

Ukryta Zawartość

Pierwotnie używano trzech różnych słów

Ukryta Zawartość

• nefesz נפש (szyja, gardło) – dusza ludzka, zwierzęca, bądź wegetatywna
  • ruah רוח (wiatr) – dusza jako zasady etyczne, emocje i wola
  • neszama נשמה – inteligencja duchowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odróżniał duszę znajdującą się w krwi od duchowej esencji (pneumy)[

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ].

Rabin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ok. roku 210 n.e uznał, że ludzie zostaną odtworzeni z jednego z kręgów (zwanego przez niego luz), nie dającego się ponoć zniszczyć przez ogień czy młot. Wiara w jej istnienie przetrwała do XVI wieku.

Obecnie szeroko przyjęta jest koncepcja, według której dusza istnieje także po śmierci w rzeczywistości zwanej Olam Haba. Judaizm nie precyzuje, jak wygląda ta egzystencja – są różne poglądy, które mogą, ale nie muszą być przyjęte przez wyznawcę.

Szeroko rozpowszechniona (choć też nie jako

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) – tych nie ma w judaizmie) jest wiara w sąd nad duszą po śmierci. Niektórzy twierdzą też, że najwięksi grzesznicy są unicestwiani. Karą lżejszych grzeszników jest cierpienie w miejscu zwanym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Po oczyszczeniu dusze mają przejść do nowego Przyszłego Świata. Dusza nie może się doskonalić po śmierci – może to robić tylko związana z ciałem.

Są też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wierzący w reinkarnację. Wiara ta przejawia się też w niektórych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W przeciwieństwie do hinduizmu i buddyzmu jednak tutaj reinkarnacja nie jest związana z realizowaniem się karmy – za każdym razem nowo narodzony człowiek ma czystą kartę, nie jest obciążony swymi poprzednimi wcieleniami.

Chrześcijaństwo[

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) |

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako religia założona przez Jezusa Chrystusa, Boga-człowieka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , uznaje w większości swych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (w tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i większość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), że dusza ludzka ma naturę rozumną i jest nieśmiertelna. Po śmierci ma się odbyć Sąd Ostateczny i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprawiedliwych zgodnie ze słowami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w

Ukryta Zawartość

"Jam jest zmartwychwstanie i żywot; kto we mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. A kto żyje i wierzy we mnie, nie umrze na wieki." (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 11,25-26 –

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jak widać kościołowi katolickiemu jest bliżej do Faryzeuszów , Hellenów i Rzymian , niż do nauk Izraelitów orza Jezusa Chrystusa , który :

Biblia Tysiąclecia :

Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.

Włodek.

Ja bym jeszcze Włodku zapytał / zastanowił się , dlaczego pierwsi chrześcijanie wierzyli tylko w dwie drogi po śmierci , tj. życie wieczne lub potępienie , o czym również wspominał Jezus Chrystus , mówiąc o dwóch drogach (wąskiej - prowadzącej do życia wiecznego oraz szerokiej wiodącej na zatracenie ) ? (oczywiście doskonale wiem , że Ty , Włodku znasz odpowiedź na powyższe pytanie !)

i gwoli przypomnienia dla nie obeznanych z tematem czyśćca :

Dogmat o czyśćcu nie ma za sobą autorytetu Biblii

. W niej czytamy, że “postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (Hebr. 9,27).Wielu teologów rzymskokatolickich przyznaje,że idea czyśćca nie pochodzi z Biblii.Autorzy Słownika katolickiego napisali:“Musimy nawiązywać do ogólnych pryncypiów Pisma Świętego raczej niż do tekstów,które cytuje się na dowód istnienia czyśćca. Powątpiewamy bowiem, żeby zawierały one wyraźną i bezpośrednią wzmiankę o nim”.Kardynał Nicholas Wiseman w swym wykładzie doktryn katolickich także otwarcie przyznaje, że w Biblii czytelnik “nie znajdzie ani słowa o czyśćcu”. Papież Grzegorz I w 593 roku jako pierwszy wspomniał o miejscu, gdzie dusze zmarłych rzekomo cierpią, dopóki nie spłacą długu lub nie wykupią ich stamtąd ofiary żywych. Koncept ten wywołał wówczas wiele kontrowersji, ale w średniowieczu okazał się tak lukratywny dla Kościoła (płatne odpusty i msze zazmarłych), że w 1439 roku uchwałą soboru florenckiego stał się dogmatem. Naukę o czyśćcu wspierają niektóre apokryfy -księgi włączone do katolickiego kanonu Starego Testamentu podczas soboru trydenckiego w XVI wieku, w dużej mierze po to, aby uzasadnić nie biblijne, a kwestionowane przez Reformację doktryny średniowiecznego Kościoła. Zgodnie z Encyklopedią katolicką czyściec “to przejściowy stan, w którym zeszłe ze świata dusze mogą pokutować za niewybaczone grzechy, dopóki nie dostąpią ostatecznej nagrody… Karze czyśćcowej mogą ulżyć ofiary składane przez żywych wierzących, takie jak: msze święte,modlitwy datki, i inne akty pobożności i dewocji”. Doktryna ta – głosząc, że niebo można nabyć cierpieniem – kwestionuje doskonałość ofiary Chrystusa, która jest przecież całkowicie wystarczająca, aby zbawić każdego pokutującego grzesznika (Tyt. 2,11; I J.1,9 i 2,1-2).

Dogmat o czyśćcu implikuje, że sama ofiara Chrystusa może być niewystarczająca. Sobór watykański II podtrzymał ten dogmat, gwoli jego długiej tradycji,pisząc: “Od najwcześniejszych czasów w Kościele dobre uczynki oferowano Bogu za zbawienie grzeszników”. Teologia rzymsko katolicka naucza, że do zbawienia, oprócz Bożej łaski, potrzebne są sakramenty Kościoła i uświęcenie, czyli wiara z uczynkami. Katechizm Kościoła katolickiego mówi: “Sama wiara nie zbawia człowieka; dobra moralność i dobre uczynki są konieczne.” Jan Paweł II potwierdził to stanowisko, pisząc:“Człowiek jest usprawiedliwiony z uczynków, a nie z samej wiary”. Takie przekonanie, choć może brzmieć logicznie, nie znajduje potwierdzenia w Piśmie Świętym, gdyż Jezus “zbawił nas nie dla uczynków sprawiedliwości, które spełniliśmy, lecz dla miłosierdzia swego”(Tyt. 3,5). Pismo Święte mówi:

“Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił” (Ef. 2,8-9); “Jeżeli zaś dzięki łasce, to już nie ze względu na uczynki, bo inaczej łaska nie byłaby już łaską”(Rz.11,6). Biblia mówi:“Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg” (Mar. 10,18); “… nie ma takiego, co dobrze czyni, zgoła ani jednego… wszyscy zgrzeszyli” (Rz. 3,12 i 23). To, co ludziom wydaje się dobrymi uczynkami i świętością, w oczach Bożych jest jak“skrwawiona szmata” (Iz. 64,6). Zbawienie jest darem Bożym (Rz. 6,23), dlatego idea 5 usprawiedliwienia poprzez uświęcenie jest równoznaczna z odrzuceniem tego daru. Jako chrześcijanie mamy wydawać dobre owoce (I Tym. 6, 18; Tyt. 3,8), do nich zostaliśmy powołani (Ef. 2,10), ale dobre uczynki są owocem przyjęcia zbawienia od Jezusa, a nie środkiem do niego (Gal. 5,22-23). Jedną z osób, które propagowały dogmat o czyśćcu, wspierając go sprawozdaniami o swoich częstych rozmowach z duszami zmarłych i swoimi cierpieniami za te dusze, był popularny w katolickich kręgach Padre Pio. Twierdził on, że więcej duchów zmarłych odwiedziło jego klasztorną celę, niż żywych ludzi. Duchy dziękowały mu, że zapłacił za ich grzechy swoim cierpieniem, w wyniku czego zostały uwolnione z czyśćca i wpuszczone do nieba.Dave Hunt napisał o tym: “Pragnienie Ojca Pio, aby cierpieć za grzeszników to chwalebny sentyment, ale i zniewaga dla Chrystusa, który wyraźnie stwierdził,że całkowicie spłacił dług, dzięki czemu stał się naszym jedynym Zbawicielem.Ojciec Pio twierdził, że przez 30 lat doświadczał cierpienia za dusze w czyśćcu za pośrednictwem swoich stygmatów – krwawienia z dłoni – które mają być rzekomym znakiem jego współudziału w cierpieniach Chrystusa. Tryumfalny okrzyk Chrystusa «Wykonało się!»zapowiedział, że zapłata, jakiej domagała się sprawiedliwość, została w pełni uiszczona. Jego cierpienie dobiegło końca. Teraz Jezus przebywa w niebie. Po zmartwychwstaniu posiada przemienione ciało, które już więcej nie krwawi!Twierdzenie Rzymu, że krwawienie i cierpienie Jezusa kontynuują inni,dopomagając w spłaceniu długu, który Chrystus już spłacił w stu procentach,jest herezją. Świadome odrzucenie wyraźnych nauk biblijnych sprawiło, że Ojciec Pio uległ demoniczne mu zwiedzeniu. Głęboko poświęcony Marii z Fatimy, która go rzekomo uzdrowiła z choroby w 1959 roku, stwierdził, że miliony zmarłych dusz wzięło udział w celebrowanych przez niego mszach, «zatrzymując się w jego klasztornej celi, aby podziękować mu za pomoc w ich drodze do Raju». Nie były one jedynie tworem jego wyobraźni. Pio twierdził, że widział te duchy na własne oczy. Niepojęte, że człowiek ten mógł być święcie przekonany, że służy Bogu, jednocześnie utrzymując kontakt z demonami”. Idea czyśćca odgrywała ważną rolę w pogańskich religiach. Oferowała fałszywą nadzieję na zbawienie, w oparciu o cierpienia zmarłych i ofiary składane w ich intencji przez żywych. Między innymi dlatego Bóg zakazał Izraelitom udziału w praktykach, które wymagały składania ofiar zmarłym czy za zmarłych (Pwt. 26,14).

Nikt nie może nabyć naszego zbawienia za nas. O naszym losie przesądzają nasze decyzje za życia. Po śmierci nikt z żywych nie zmieni naszego przeznaczenia, choćby bardzo chciał.

Jak to możliwe, że – mimo tak oczywistych pogańskich korzeni – nauki o czyśćcu oraz odpuście (zbawieniu przy udziale ludzkich uczynków) wciąż stanowią filary nauczania Kościoła katolickiego?

Jednym z powodów są datki zbierane za “dusze w czyśćcu cierpiące”, które stanowią duży procent dochodów Kościoła. W 1514 roku papież Leon X potrzebował środków na wykończenie bazyliki św. Piotra w Rzymie. Wydał więc dekret o zbieraniu odpustów za dusze cierpiące w czyśćcu, zezwalając też na wydawanie żywym dyspensy za grzechy. Za każdy grzech można było otrzymać odpust, według ustalonej przez papiestwo taryfy.Misję sprzedaży odpustów na terenie Niemiec powierzono dominikaninowi z Lipska,imieniem Jan Tetzel. Właśnie odsiadywał on dożywocie za korupcję iniemoralność. Wyciągnął go stamtąd pilnie poszukujący obrotnego handlarza arcybiskup moguncki Albrecht, któremu papież Leon X przyobiecał połowę zysków ze sprzedaży odpustów w Saksonii. Tetzel stał się jego głównym kolektorem.Wóz dominikanina, krążąc po saksońskiej ziemi, dostarczał wszystkim, dysponującym odpowiednią gotówką, złudnej nadziei. Przyjmowano go z wielką pompą, jak wysłannika nieba. Duchowni i magistrat, rzemieślnicy i wieśniacy, mężczyźni i kobiety, starzy i młodzi pokornie wychodzili mu naprzeciw i ze świecami, przybiciu dzwonów wprowadzali do świątyni. Tetzel stawiał przed ołtarzem czerwony krzyż, a pod nim szkatułę na pieniądze. Zachęcał ludzi do kupowania odpustów. Twierdził, że cierpienia czyśćcowe ich zmarłych bliskich ulegną skróceniu z każdym talarem, który trafi do szkatuły. Biedni odchodzili z niczym, bogaci płacili ogromne sumy za odpuszczenie tylko przeszłych grzechów, ale i przyszłych, po czym ruszali do karczmy,aby hulać i swawolić bez obawy o swój los. To, co wołał Tetzel, graniczy z bluźnierstwem, niemniej są to jego własne słowa: - Kupujcie, kupujcie odpusty! Z każdą monetą co zadźwięczy, jedna mniej dusza w czyśćcu jęczy! Kto kupi mój odpust i złoży hołd temu oto krzyżowi, świętszemu jeszcze niż krzyż, na którym skonał Chrystus, będzie zbawiony, choćby nawet zgwałcił Matkę Boską! Kupujcie odpusty św. Piotra, kupujcie odpusty! Bezecny ów proceder wywołał zgorszenie wielu duchownych, ale tylko jeden ośmielił się otwarcie sprzeciwić. Wymagało to śmiałości, gdyż oznaczało afront wobec papieża Leona, przed którym drżeli i możnowładcy. Tym duchownym był zakonnik i doktor teologii, wykładający na katolickim uniwersytecie w Niemczech. Nazywał się Marcin Luter. Każdą wolną od pracy chwilę Luter spędzał studiując na stojąco przybitą do klasztornej ściany Biblię. Stąd wiedział, że Pismo Święte uczy o zbawieniu, które jest bezpłatnym darem, dostępnym dla każdego człowieka za sprawą ofiary Chrystusa. Swój sprzeciw wobec kupczenia zbawieniem wyraził, umieszczając 95 krótkich twierdzeń na drzwiach kościoła w Wittenberdze, gdzie był księdzem. Zawarł w nich biblijną naukę o zbawieniu z łaski przez wiarę i sprzeciw wobec papiestwa, które kupcząc odpustami uzurpowało sobie pozycję Boga, dyskredytując przy tym skuteczność ofiary Chrystusa. Rzym w odpowiedzi kazał mu odwołać te nauki i zdać się na łaskę papieża. Luter odpowiedział, aby wpierw zdementowano jego poglądy w oparciu o Pismo Święte. Zamiast tego ekskomunikowano go. Przed stosem uchroniła reformatora interwencja elektora saskiego Fryderyka Mądrego, który porwał i ukrył Lutra w swoim pałacu. 95tez powielono w setkach egzemplarzy w całej Europie, co dało początek XVI-wiecznej Reformacji. Przywróciła ona chrześcijaństwu wiele zagubionych w średniowieczu prawd biblijnych, stawiając Biblię ponad tradycją i opiniami omylnych i często zaprzeczających sobie nawzajem soborów, pozbawiając papiestwo wpływu nad sporą częścią Europy.

31października 1999 roku przedstawiciele Kościoła katolickiego oraz niektórych Kościołów luterańskich podpisali “Wspólną deklarację o zbawieniu z łaski przez wiarę”. Dotyczy ona nauki o zbawieniu z łaski, gdyż to szermowanie odpustami przez średniowieczne papiestwo przyczyniło się do Reformacji i powstania Kościołów protestanckich, które kładą na nią wielki nacisk (Ef. 2,8-10). O tym jednak, jak wciąż pojmuje tę naukę papiestwo, świadczy fakt, że w tym samym czasie papież ogłosił odpust zupełny z okazji roku jubileuszowego… dla tych,którzy spełnią pewne uczynki.

Idea odpustów i czyśćca kłóci się z naukami Słowa Bożego, które zapewnia nas, że przyjmując Boga jako Pana, nie musimy obawiać się o swój los, gdyż “krew Jezusa Chrystusa,Syna Jego, oczyszcza nas z wszelkiego grzechu” (I J.1,7).

Skoro krew Jezusa“oczyszcza nas od wszelkiego grzechu”, czyściec tylko kwestionuje skuteczność ofiary Chrystusa, co zdradza jego prawdziwe (demoniczne) pochodzenie

.Tony Coffey zauważa słusznie: “Czyściec nie przyczynia się w żaden sposób do uczczenia tego, co Chrystus osiągnął przez swą śmierć. Przeciwnie, sugeruje, że Jego śmierć nie przyniosła pełnego zadośćuczynienia za nasze grzechy, dlatego nasze cierpienie w czyśćcu musi uzupełnić Jego cierpienie i śmierć.”

Doktryna ta zaprzecza jasnej nauce Pisma Świętego i pomija zbawczą moc krzyża Chrystusowego. Apostoł Paweł powiedział, że Jezus «zbawiać na wieki może całkowicie tych, którzy przez Niego zbliżają się do Boga, bo zawsze żyje, aby się wstawiać za nimi (Hebr. 7,25).Skoro zaś Jezus «może zbawić na wieki»każdego wierzącego, nie ma więc już potrzeby ani miejsca na czyściec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Maju dnia 10.05.2014 - 07:19 napisał

"Przecież to ty i Twoi ŚJ (i inni od nich odszczepieńcy) chcesz udowodnić mi że dusza jest śmiertelna, sam tworzysz paradoksy."

Maju przestań kręcić , przeczytaj encyklopedyczną wykładnię pojęcia dusza i jak już przeczytasz , to wyjaśnij mi , dlaczego religie , które uważają , że są chrześcijańskie nie uznają nauk Jezusa Chrystusa , lecz własne dogmaty ?

PAMIĘTAJ O SŁOWACH NAJWIĘKSZEGO NAUCZYCIELA , JEZUSA CHRYSTUSA i czekam na wyjaśnienie !

To ty kręcisz czytałeś definicję dogmatu....dogmat to coś co potwierdza nauka Jezusa czyli PŚ.

Znając Piotra nie odpuści i powróci tu lub za jakiś czas w temacie o Kk z kolejnymi "argumentami" w tej sprawie, prawdopodobnie będą to te same które już widzieliśmy. ;)

Tym razem powrócił z taką mieszaniną prawd wklejek i głupich komentarzy (pewnie celowo rozmywa jak zwykle prawdę) że nie podejmuję się w to wgłębiać!

Zresztą nie jest to tu tematem by to roztrząsać!

To ty kręcisz czytałeś definicję dogmatu....dogmat to coś co potwierdza nauka Jezusa czyli PŚ.

Maju , nie pytałem Cię o definicję słowa dogmat , lecz o potwierdzenie w słowach Jezusa Chrystusa z PŚ katolickich dogmatów , np. : o czyśćcu lub nieomylności papieża ?

Piotr

Ciągle o to pytasz, jak nie masz argumentów w aktualnej rozmowie....podobnie jest teraz, podałem ci przykłady z PŚ na temat duszy nieśmiertelnej, zarzuciłeś że Kk na nim się nie opiera a na dogmatach, widać że nadal nie wiesz na czym opierają się dogmaty....pamiętasz ile razy dostałeś odpowiedź o czyśćcu w temacie o Kk? ;)

Ten temat dotyczy piekła.....

Ciągle o to pytasz, jak nie masz argumentów w aktualnej rozmowie....podobnie jest teraz, podałem ci przykłady z PŚ na temat duszy nieśmiertelnej, zarzuciłeś że Kk na nim się nie opiera a na dogmatach, widać że nadal nie wiesz na czym opierają się dogmaty....pamiętasz ile razy dostałeś odpowiedź o czyśćcu w temacie o Kk? ;)

Największe kłamstwo Szatana

O jakie kłamstwo chodzi?

Jeśli ma to być kłamstwo największe z największych — musi mieć doniosłe znaczenie dla ludzkości. I tak jest w rzeczywistości. A odpowiedź na powyższe pytanie uzyskać można zaraz po otwarciu pierwszych kart Biblii:

„I Jehowa Bóg wziął człowieka, i umieścił go w ogrodzie Eden, aby go uprawiał i o niego dbał. I Jehowa Bóg dał też człowiekowi taki nakaz: «Z każdego drzewa ogrodu możesz jeść do syta. Ale co do drzewa poznania dobra i zła z niego nie wolno ci jeść, bo w dniu, w którym z niego zjesz,
z całą pewnością umrzesz»
”. (Rodzaju 1:15-17)

Zapamiętajmy: Człowiek miał umrzeć, jeśli okaże nieposłuszeństwo — a żyć wiecznie — jeśli będzie posłuszny. (Czy to posłuszeństwo wiązało się z ograniczeniami dla człowieka? W żadnym wypadku. Przy całym raju pełnym drzew — ograniczenie dotyczące jednego drzewa wydaje się błahostką. Nie czuł tez człowiek żadnego ograniczenia ani pokusy, dopóki nie pojawił się Wąż.)

Ludzie z założenia mieli żyć wiecznie… jednak nie bezwarunkowo!!! Warunek był jeden: uznawanie Stwórcy za Stwórcę.

raj.jpg

A wąż był najostrożniejszy ze wszystkich dzikich zwierząt polnych, które uczynił Jehowa Bóg. Odezwał się więc do niewiasty: «Czy Bóg rzeczywiście powiedział, iż nie z każdego drzewa ogrodu wolno wam jeść?» Na to niewiasta rzekła do węża: «Z owocu drzew ogrodu jeść możemy.» Ale jeśli chodzi o jedzenie z owocu drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: «Nie wolno wam z niego jeść ani nie wolno wam się go dotknąć, żebyście nie
umarli
». Wtedy wąż rzekł do niewiasty: «
Z całą pewnością nie umrzecie.
Gdyż Bóg wie, że w tym samym dniu, w którym z niego zjecie, wasze oczy na pewno się otworzą i na pewno staniecie się podobni do Boga, będziecie znali dobro i zło». (Rodzaju 3:1-5)

„Z całą pewnością nie umrzecie” — rzekł Szatan, a jednak Adam i Ewa pomarli. Kto więc mówił prawdę, a kto kłamał? Bóg czy Szatan? Jezus powiedział o Szatanie, że ów, w momencie, gdy zaczął — już był mordercą. Bowiem, Szatan przywiódł na ludzkość śmierć, obiecując jej coś zupełnie przeciwnego: bezwarunkowe życie wieczne, równe Bogu, czyli nieśmiertelność.

Dlaczego pierwsze kłamstwo Szatana nazywam NAJWIĘKSZYM W DZIEJACH LUDZKOŚCI? Gdyż pokutuje ono do dzisiaj, nie tylko jako przyczyna śmierci człowieka ale i w umysłach ludzkich pod postacią wiary w nieśmiertelną duszę.

■ Na chłopski rozum:

• Gdzie Bóg stworzył człowieka — w niebie, czy na ziemi? …z przeznaczeniem do życia w niebie, czy na ziemi?
  • Jaki zamiar względem człowieka przedsięwziął Stwórca — napełnianie ziemi i przekształcenie jej w raj, czy wzięcie wszystkich ludzi do nieba?
  • Czy to pierwotne zamierzenie Boże uległo zmianie, czy raczej, jak naucza Biblia o nieuchronnym przywróceniu niedługo raju na ziemi, nadal obowiązuje?
  • Bóg nie rzuca słów na wiatr. Czyż raj na ziemi nie miałby powstać li tylko z powodu buntu Szatana i nieposłuszeństwa Adama i Ewy?
  • Kto do kogo ma się dostosowywać — człowiek do Boga, czy Bóg do zachcianek człowieka, chcącego usilnie pójść do nieba?
  • Jeśli śmierć jest wyzwoleniem do lepszego świata — czemuż nie popełnimy zbiorowego samobójstwa?

■ A co wynika z poniższych wersetów? Czyż nie to, że człowiek po prostu umiera, a nie wędruje do nieba?:

• Dusza, która grzeszy, ta umrze. (Ezechiela 18:4b)
  • Bo żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego ani już nie mają zapłaty, gdyż pamięć o nich poszła w zapomnienie.(Kaznodzieji inaczej Koheleta 9:5)
  • Wszystko, co twoja ręka ma sposobność zrobić, rób całą swą mocą, bo nie ma pracy ani snucia planów, ani poznania, ani mądrości w Szeolu — w miejscu, do którego idziesz. (Kaznodzieji 9:10)
  • Nie pokładajcie ufności w dostojnikach ani w synu ziemskiego człowieka, do którego nie należy wybawienie. Duch jego uchodzi, a on wraca do swej ziemi; w tymże dniu giną jego myśli. (Psalm 146:3-4)
  • Umarli nie wysławiają Jah ani żaden ze zstępujących do milczenia. (Psalm 115:17)
  • Bo w śmierci nie wspomina się o Tobie; w Szeolu któż będzie cię sławić? (Psalm 6:5)

Podsumowanie: Pierwsze kłamstwo Szatana trwa do dzisiaj w niebiblijnej nauce o nieśmiertelności duszy ludzkiej. Naturalnym pragnieniem człowieka jest żyć wiecznie. To pragnienie jest na tyle silne, że depcząc wszelki rozum, zdrową logikę i argumenty biblijne, skłania niejednego do wiary w bezwarunkowe istnienie, czyli nieśmiertelność. Warto zastanowić się, czy wiara w nieśmiertelność duszy nie jest przypadkiem pójściem drogą Adama i Ewy, którzy uwierzyli pierwszemu kłamstwu Szatana w Edenie?

oraz :

„Odrzucamy bezwarunkowo doktrynę wiecznego piekła, jako najniegodziwszą imputację przypisaną kiedykolwiek naturze Boga, a także jako doktrynę, która uniemożliwiałaby szczęście w niebiesiach, albowiem żadna istota, której serce nie jest z kamienia, nie mogłaby czuć się szczęśliwa, wiedząc, że polowa rodziny człowieczej, w tym wielu przez nią ukochanych, cierpi męczarnie. Zamiast tej mrocznej i uwłaczającej Bogu doktryny, wyznajemy wiarę w to, że nad przyszłym życiem królować będzie Wieczna Sprawiedliwość i Miłość, że Ten, którego na tym świecie nazywamy „naszym Ojcem”, będzie jednakowo Ojcem dla wszystkich dzieci w mającym nadejść świecie i że ów świat tak zaplanowany zostanie , iż nie tylko tym, którzy tu żyli cnotliwie, dane będzie szczęście wieczne, ale także tym, którzy żyli tu życiem grzesznym przyniesie wieczną nadzieję”.

Dorota Walencik

Przypisy:

[1] Breviarium Fidei. Wybór doktrynalnych wypowiedzi Kościoła, red. S. Głowa, I. Bieda, Poznań 1988, S. 592.

[2] Tamże, S. 113.

Bibliografia:

Alice Turner „Historia Piekła”, Gdańsk 2004.

Georges Minois „Historia piekła”, Warszawa 1998.

Wacław Hryniewicz „Pascha Chrystusa w dziejach człowieka i wszechświata”, 1991.

Paul Evdokimov „Prawosławie”, Warszawa 1986.

Marcel Simon „Cywilizacja wczesnego chrześcijaństwa”, Warszawa 1992.

Jacques le Goff „Narodziny czyśćca”, Warszawa 1997.

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

A wąż był najostrożniejszy ze wszystkich dzikich zwierząt polnych, które uczynił Jehowa Bóg. Odezwał się więc do niewiasty: «Czy Bóg rzeczywiście powiedział, iż nie z każdego drzewa ogrodu wolno wam jeść?» Na to niewiasta rzekła do węża: «Z owocu drzew ogrodu jeść możemy.» Ale jeśli chodzi o jedzenie z owocu drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: «Nie wolno wam z niego jeść ani nie wolno wam się go dotknąć, żebyście nie umarli». Wtedy wąż rzekł do niewiasty: «Z całą pewnością nie umrzecie. Gdyż Bóg wie, że w tym samym dniu, w którym z niego zjecie, wasze oczy na pewno się otworzą i na pewno staniecie się podobni do Boga, będziecie znali dobro i zło». (Rodzaju 3:1-5)

Mnie "rajskie drzewo poznania" kojarzy się jedynie z wiedzą zawartą w książkach, lub innych nośnikach informacji.

Bo to właśnie "owoce" wiedzy w niewłaściwych rękach mogą spowodować śmierć i zagładę - przykłady współczesne zabawy z bronią atomową.

Czy zatem prosty pastuch Adaś i jego kobieta Ev mogli inaczej przekazać potomnym tą informację o wypędzeniu z raju, niż że było to jabłko z drzewa ?

Biblia zawiera wiele przenośni, niedorzeczności, mijania się prawdą, a tym samym bajań.

Dlatego opieranie się dosłowne na jej wersetach jest jedynie i tylko powielaniem tych "sensacji" - tak bajdurzyć można bez końca.

Bo to właśnie "owoce" wiedzy w niewłaściwych rękach mogą spowodować śmierć i zagładę - przykłady współczesne zabawy z bronią atomową.

Bardzo trafny przykład !

Czy zatem prosty pastuch Adaś i jego kobieta Ev mogli inaczej przekazać potomnym tą informację o wypędzeniu z raju, niż że było to jabłko z drzewa ?

Tutaj warto się zastanowić , czym było " drzewo poznania dobra i zła "?

Biblia zawiera wiele przenośni, niedorzeczności, mijania się prawdą, a tym samym bajań.

Dlatego opieranie się dosłowne na jej wersetach jest jedynie i tylko powielaniem tych "sensacji" - tak bajdurzyć można bez końca.

Może jakiś przykład ?

Piotr

Maju dnia 14.05.2014 - 06:11 napisał

"Ciągle o to pytasz, jak nie masz argumentów w aktualnej rozmowie....podobnie jest teraz, podałem ci przykłady z PŚ na temat duszy nieśmiertelnej, zarzuciłeś że Kk na nim się nie opiera a na dogmatach, widać że nadal nie wiesz na czym opierają się dogmaty....pamiętasz ile razy dostałeś odpowiedź o czyśćcu w temacie o Kk?" ;)

Największe kłamstwo Szatana

Na chłopski rozum:

Dorota Walencik

O jakie kłamstwo chodzi?

No tak teraz Numerek zaczyna o raju....jak zwykle skok w bok.... :)

No właśnie a propos kłamstwa mógłbyś podać link do tego co podałeś (rzekomo autorstwa pani Doroty) bo to samo jest pod adresem "rumburaka" już bez przypisów i bibliografii - czyżby Twój ulubiony autor cytatów tak bezczelnie ściągał ?

Ukryta Zawartość

Na chłopski rozum cały ten wywód "poparty" pytaniami pęka jak bańka mydlana, przecież znasz ten cytat....

"Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju” (23,39—43).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maju dnia 14.05.2014 - 06:11 napisał

"Ten temat dotyczy piekła....."

Czyli dokładnie czego? Macie już dostatecznie zbadany ten obszar czy intensywne prace nadal trwają?

Nie czekam aż coś mi zaczniesz jak zwykle "merytorycznie" insynuować....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Może jakiś przykład ?

A choćby ucieczka żydów z Egiptu.

W jaki sposób wojska faraona ścigały uciekających, skoro wcześniej dopadły ich plagi i wszystkie zwierzęta powyzdychały, w tym konie ?

Wklejałem w temacie o bogu treść "biblii ateusza", a tak ją zatytułowałem, ale widocznie nie czytałeś tego materiału ;-(

Sprawa usytuowania samego piekła też jest polemiczna, bo skoro Hefajstos "okupuje" Etnę, a może i pozostałe wulkany na Ziemi, to gdzie tego piekła szukać ?

O tym chyba wiedzieli kiedyś malarze, ale z racji że poumierali, a współcześni nie malują takich alegorii więc ta lokalizacja jest w dalszym ciągu nieznana.

Wszystko zatem kręci się wokół domysłów i bajań, jak wcześniej napisałem.

Piotrze, rozumiem że i w tym temacie o piekle równie dobrze się bawisz, wszak to Twój wpis z http://www.audiostereo.pl/czym-jest-kosciol-katolicki_51473.html/page__st__36840

Napisano wczoraj, 14:28

Kłamstwa kościoła katolickiego (cytat) Dodaj do ulubionych

grgkh ☺ 09.06.07, 00:06 Odpowiedz

wiadomosci.onet.pl/1,15,11,31250277,85121244,3866046,0,forum.html

Przecież prawie każdy dogmat, czyli `niepodważalna prawda' kościelna, jest

kłamstwem wymyślonym przez któregoś z papieży dla pomnożenia kościelnej

fortuny lub zakresu własnej władzy

Weźmy czyściec `założony' przez papieża Grzegorza I. Wkrótce po jego

ustanowieniu skarbiec `ojców świętych' oraz trzosy biskupów zaczęły pękać w

szwach. Bo równocześnie z czyśćcem papież wymyślił płatne odpusty od jego

mąk - najdroższe zwalniały nawet od 1000 lat cierpienia, ale były i takie dla

mniej zamożnych - na 100, 50, 20 i 10 lat. Zasobność portfela decydowała o

zbawieniu, dokładnie odwrotnie niż jest to ujęte w Piśmie Świętym, w którym

jest zresztą jasno zapisane, że żywi nie mogą w niczym pomóc umarłym i

odwrotnie. Dogmat o kontaktach pozaziemskich obowiązuje do dzisiaj w postaci

modlitw, cmentarnych wypominków oraz mszy za zmarłych. Nie określa się tylko

czasu czyśćcowej amnestii, żeby co bardziej światli katolicy nie wybuchnęli w

kościele śmiechem.

Albo jeden z ostatnich dogmatów z 1870 roku o nieomylności papieża w

kwestiach wiary i obyczajów. Cała historia papiestwa zaprzecza tej humoresce.

Po drodze jest jeszcze dogmat o eucharystii - powtarzalnej ofierze z Jezusa,

choć według Biblii - niepowtarzalnej i jedynej. Podobnie jest z ubóstwieniem

Marii, matki Jezusa, którą uczyniono `współodkupicielką', po raz kolejny

deprecjonując ofiarę jedynego odkupiciela - Jezusa.

Całe odstępstwo Kościoła rzymskiego zaczęło się od tego, przed czym

przestrzegał Jezus - związania wiary z państwem, mariażu dwóch przeciwieństw -

ludzkich machinacji z rzeczywistością nadprzyrodzoną `Królestwa Bożego'.

Fałszerstwem jest już samo źródło odstępstwa - władza absolutna apostoła

Piotra i jego rzekomych rzymskich następców. Na dobrą sprawę, cała ta

historia kłamstwa i zbrodni powinna zakończyć się ostatnim dogmatem - o

omylności Objawienia Bożego zawartego w Biblii. Wtedy przynajmniej

wielowiekowe wysiłki intelektualne `ojców świętych' nie byłyby kpiną ze

zdolności człowieka do logicznego myślenia i zachowałyby pozory konsekwencji.

W tej chwili o wiele bardziej wiarygodną postacią od papieża jest Joan

Rowling, która - gdy czyta dzieciom napisane przez siebie przygody Harry'ego

Pottera - nie ukrywa, że są to bajki...

Ale nie dziwmy się prostym ludziom, którzy w nie wierzą, skoro nawet część

księży, zwłaszcza młodszych, stwarza takie wrażenie. Sześć lat prania mózgu w

seminarium duchownym robi swoje; sam dałem się na początku omamić.

Oczywiście, głównym powodem, dla którego ludzie łapią się na lep

katoindoktrynacji, jest pragnienie zbawienia, życia po życiu. Kler ułatwia im

sprawę na każdym kroku - sam wykłada spreparowaną papkę o bogu, oferuje

odpuszczenie grzechów za spowiedź i minimum pobożnych praktyk; nawet po

śmierci zapewnia przebaczenie w zamian za płatne msze, modlitwy, zapisy na

rzecz Kościoła itp. Dlaczego nie przyjąć takiej oferty? Jest wygodna. Jej

gwarantem jest przecież wszechpotężna instytucja, postać papieża,

`autorytety' tysięcy duchownych, podniebne świątynie, a nawet całe polskie,

kruchtowe niby świeckie państwo. Wszyscy gną kolana przed majestatem sutanny,

więc dlaczego nie ja? Tylko co bardziej dociekliwi konstatują, że słowa

księdza nie zgadzają się ze słowami Boga. Bo jeśli jestem wierzący, to

przecież Bóg, a nie człowiek, powinien być dla mnie wyrocznią, najwyższym

autorytetem. Ale Boga nie widać, księdza zaś - jak najbardziej. Tylko słowa

Jezusa o szerokiej bramie (Mt 7. 13), która wiedzie do zguby, a wchodzi przez

nią wielu - brzmią w tym kontekście dziwnie znajomo...

Kler od zawsze walczył z ludzkim rozumem. Ubezpieczał się przed myślącymi i

poszukującymi prawdy wiernymi na różne sposoby, choćby wprost zakazując

czytania Biblii w czasach, kiedy była już ona tłumaczona na języki narodowe.

W zamian ukuto i wcielono w życie nowe pojęcie - Biblii dla ubogich. Papieże

i biskupi dbali o piękno architektury sakralnej - wysokie, strzeliste

świątynie, witraże, rzeźby, rozbudowane malowidła itp. Tak powstały

największe kościoły gotyckie, później barokowe i rokokowe cacka, a

współcześnie Licheń i temu podobne kicze. Prawidłową reakcją katolickiego

pospólstwa na te cudeńka jest wywalenie gałów z podziwu. Zamysł jest jednak

głębszy - cała ta pozłacana szata Kościoła miała wystarczyć ludziom za Słowo

Boże, którego czytanie było zastrzeżone dla duchownych. Dzięki zdobyczom

humanizmu takie zakazy i zastrzeżenia - podobnie jak palenie czarownic na

stosach - są już niemożliwe, mimo niewątpliwego, nostalgicznego żalu ze

strony katolickiego kleru.

Oto ile jest warte zbawienie po katolicku - to pozłacana figa z makiem,

pobożne marzenie przy dźwiękach muzyki organowej, bajka o bogu przedstawiona

na witrażu, inkrustowane jajko zbuczałe w środku. Jezus mówił też o grobach

pobielonych na zewnątrz.

Dlaczego wzięło mnie na te rozważania o mirażu katolickiego zbawienia? Oto

kilka dni temu wybuchła afera. W kilku krajach źle (tj. niezgodnie z wolą

papieża) przetłumaczono z łaciny mszał, z którego księża czytają tekst mszy.

W przekładzie niemieckim, włoskim, hiszpańskim i angielskim Jezus umarł `za

wszystkich' (a powinien `za wielu'). W Watykanie zdecydowano, że to zbyt

optymistyczne ujęcie i nakazano - kosztem wielu milionów dolarów - zniszczyć

tysiące drogocennych ksiąg. Jaki z tego wniosek? Uważam, że kler traci coraz

więcej z oręża do trzymania umysłów wiernych na postronku. Zbawienie przez

papieża jest możliwe, ale tylko dla tych, którzy będą posłuszni, więc staraj

się, motłochu, i słuchaj swoich nieomylnych przewodników. Zobaczycie, będą

nas teraz na potęgę straszyć piekłem i rogatymi diabłami. Tylko to im jeszcze

zostało.

~t o r q e m a d a, 08.06.2007 21:09

Oczywiście że wierzymy w piekło.

Aktualnie w piekle wielkie poruszenie i atmosfera radosnego oczekiwania!

Diabły zamawiają tony opału i rozpalają już pod wieeeelkim kotłem! :)

link_HPgUPzsd3YP18DFWbZZmBqYF4c3rXLKA,w300h223.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wytłumacz mnie /nam , jakim cudem Jezus Chrystus wespół z łotrem mógł się znaleźć " dziś w raju " (w dniu , w którym skierował swoje słowa , obietnicę do wspomnianego łotra) skoro

po pierwsze : zaraz po śmierci na krzyżu wstąpił do piekieł na trzy dni

po drugie : po zmartwychwstaniu ukazywał się przez 40 dni swoim uczniom

po trzecie : Jezus Chrystus dopiero po 40 dniach wstąpił do nieba

jak mniemam doskonale znasz wersety z Ewangelii , które o tym mówią i tradycyjnie czekam na wyjaśnienie z Pisma Świętego !

A choćby ucieczka żydów z Egiptu.

W jaki sposób wojska faraona ścigały uciekających, skoro wcześniej dopadły ich plagi i wszystkie zwierzęta powyzdychały, w tym konie ?

Też jestem ciekaw , i oczywiście będę drążył temat , aby znaleźć odpowiedź .

Sprawa usytuowania samego piekła też jest polemiczna, bo skoro Hefajstos "okupuje" Etnę, a może i pozostałe wulkany na Ziemi, to gdzie tego piekła szukać ?

O tym chyba wiedzieli kiedyś malarze, ale z racji że poumierali, a współcześni nie malują takich alegorii więc ta lokalizacja jest w dalszym ciągu nieznana.

Wszystko zatem kręci się wokół domysłów i bajań, jak wcześniej napisałem.

Odpowiedź na pytanie , czym jest piekło znajdziemy w Piśmie Świętym , zresztą od tego powinniśmy zacząć powyższy wątek oraz ustalić , co archaiczny dogmat o piekle ma wspólnego z PŚ , i czy w ogóle ma coś wspólnego , zapoznanie się z powyższą kwestią pozwoli nam zrozumieć , dlaczego bezgrzeszny Jezus Chrystus doń (do piekła ) wstąpił , zachęcam do przeczytania poniższego tekstu (krótki tekst !) , podaję link :

Ukryta Zawartość

Oczywiście że wierzymy w piekło.

Aktualnie w piekle wielkie poruszenie i atmosfera radosnego oczekiwania!

Diabły zamawiają tony opału i rozpalają już pod wieeeelkim kotłem! :)

link_HPgUPzsd3YP18DFWbZZmBqYF4c3rXLKA,w300h223.jpg

Z całym szacunkiem panie Dottore (szanuję i lubię pana , lubię również pana czytać ) , ale Bóg nie karze ludzi dwa razy !

" Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym." (Nowy Testament , List do Rzymian 6 : 23 , )

Ukryta Zawartość

Piotr

Maju dnia 15.05.2014 - 06:23 napisał

Wytłumacz mnie /nam , jakim cudem Jezus Chrystus wespół z łotrem mógł się znaleźć " dziś w raju " (w dniu , w którym skierował swoje słowa , obietnicę do wspomnianego łotra) skoro

po pierwsze : zaraz po śmierci na krzyżu wstąpił do piekieł na trzy dni

po drugie : po zmartwychwstaniu ukazywał się przez 40 dni swoim uczniom

po trzecie : Jezus Chrystus dopiero po 40 dniach wstąpił do nieba

jak mniemam doskonale znasz wersety z Ewangelii , które o tym mówią i tradycyjnie czekam na wyjaśnienie z Pisma Świętego !

Krucho z Twoim czytaniem ze zrozumieniem....jak wstępujesz do kogoś (gdzieś to zostajesz u niego od razu na trzy dni? :))

Co ma pojawianie się przez 40 dni wspólnego z tym o czym pisałem?

Nie znajdziesz odpowiedzi w PŚ na każde pytanie, przecież w tym czasie jak się nie pojawiał też chyba gdzieś przebywał, a tego PŚ nie mówi....masz jakiś pomysł gdzie wtedy był?

Powiedział "będziesz w raju" kwestionując to kwestionujesz logiczne czytanie PŚ!

Odpowiedź na pytanie , czym jest piekło znajdziemy w Piśmie Świętym , zresztą od tego powinniśmy zacząć powyższy wątek oraz ustalić , co archaiczny dogmat o piekle ma wspólnego z PŚ , i czy w ogóle ma coś wspólnego , zapoznanie się z powyższą kwestią pozwoli nam zrozumieć , dlaczego bezgrzeszny Jezus Chrystus doń (do piekła )

Wystarczy odrzucić interpretację PŚ według ŚJ i byś wiedział.....zresztą tyle razy o tym pisałem, a ty dalej pytasz? ;)

Z całym szacunkiem panie Dottore (szanuję i lubię pana , lubię również pana czytać ) , ale Bóg nie karze ludzi dwa razy !

Z całym szacunkiem ale nie rozumiem, czyżby mi coś umknęło i został kiedyś za swoje czyny na tym padole ukarany?? :)))

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że treścią swoich wpisów nie zamierzam niczyich uczuć religijnych obrażać.

Odpowiedź na pytanie , czym jest piekło znajdziemy w Piśmie Świętym , zresztą od tego powinniśmy zacząć powyższy wątek oraz ustalić , co archaiczny dogmat o piekle ma wspólnego z PŚ , i czy w ogóle ma coś wspólnego , zapoznanie się z powyższą kwestią pozwoli nam zrozumieć , dlaczego bezgrzeszny Jezus Chrystus doń (do piekła ) wstąpił , zachęcam do przeczytania poniższego tekstu (krótki tekst !) , podaję link :

http://adelfos.republika.pl/katalog_nauka/pieklo.htm

Otóż Szanowny kolego, informacje zawarte w tym linku wyraźnie wskazują na brak piekła, a jedynie wyobrażenia ówczesnych, jak ono powinno wyglądać.

"Coraz powszechniej spotykamy się także z twierdzeniem, że "piekło" nie jest miejscem, ale stanem umysłu, albo "świadomością alienacji wobec Boga". Jednak i te idee nie znajdują swego potwierdzenia w Piśmie Świętym."

"

1. "A leżą oni [wrogowie Izraela] nie przy bohaterach, którzy pad Ii w czasach pradawnych, którzy w pełnej zbroi bojowej zstąpili do Szeolu Ctj. piekła, którym podłożono ich miecze pod głowy... IEzech. 32:27.

Miejscem, o którym mówi cytowany fragment, nie może by C ogniste piekło. Duchy niegodziwych ludzi, które - zgodnie z tradycyjnymi wyobrażeniami- idą do piekła, nie zabierają ze sobą mieczy. W czasach starożytnych natomiast składano do grobu wojowników razem z bronią, kobrą walczyli za życia, i o tym właśnie zwyczaju mówi Ezech. 32:27, co dowodzi, że wzmiankowanym szeolem (piekłem) jest grób."

Oczywiście, w tym powyższym fragmencie nie chodzi o miecze, halabardy i o to jak chowano zmarłych, ale o treść zapisu wytłuszczonego i podkreślonego przeze mnie !

I tak właśnie biblia została napisana - zgodnie z tradycyjnymi wyobrażeniami żydów.

Otóż Szanowny kolego, informacje zawarte w tym linku wyraźnie wskazują na brak piekła,

Otóż to szanowny panie Beju , PŚ od zawsze mówiło i uczyło , że piekło nie jest miejscem wiecznych mąk , lecz grobem człowieka .

Nie znajdziesz odpowiedzi w PŚ na każde pytanie, przecież w tym czasie jak się nie pojawiał też chyba gdzieś przebywał, a tego PŚ nie mówi....masz jakiś pomysł gdzie wtedy był?

Czyżbyś wiedział lepiej od samego Jezusa Chrystusa , gdzie przebywał przez 40 dni zaraz po zmartwychwstaniu ?

Może przypomnisz nam , kogo pierwszego po zmartwychwstaniu spotkał Jezus Chrystus , i co najistotniejsze , co powiedział ?

Wystarczy odrzucić interpretację PŚ według ŚJ i byś wiedział.....zresztą tyle razy o tym pisałem, a ty dalej pytasz? ;)

Maju , jak mniemam nie rozmawiamy o ŚJ oraz ich interpretacji PŚ , lecz o Słowie Bożym (Pismo Święte ) , dlatego czekam na wersety lub fragmenty z Biblii , które " potwierdzają " tezy kk .

Z całym szacunkiem ale nie rozumiem, czyżby mi coś umknęło i został kiedyś za swoje czyny na tym padole ukarany?? :)))

Czyżbyś uważał , że ŚMIERĆ nie jest karą ?

A propos , może wytłumaczysz nam , czemu Bóg powiedział Adamowi i Ewie , że jak zgrzeszą , to umrą , a nie pójdą do wiecznego piekła ?

Dlaczego Stwórca za dni Noego ukarał grzeszników , zsyłając nań powszechny potop , miast umieścić ich w wiecznym piekle ?

Jak widać z powyższego z woli Boga karą za grzech jest śmierć , a nie wieczne męki !

co doskonale licuje z treścią Pisma Świętego !

Biblia Tysiąclecia:Albowiem zapłatą ( karą) za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.

Biblia Gdańska:Albowiem zapłata (karą ) za grzech jest śmierć; ale dar z łaski Bożej jest żywot wieczny, w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Otóż to szanowny panie Beju , PŚ od zawsze mówiło i uczyło , że piekło nie jest miejscem wiecznych mąk , lecz grobem człowieka .

Nie będzie zatem nadużyciem stwierdzenie, że (wg PŚ) po śmierci wszyscy chrześcijanie i katolicy idą do Piekła.

Parafrazując, grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni na imprezkę ;-)

Nie czekam aż coś mi zaczniesz jak zwykle "merytorycznie" insynuować....

Zapytałem o Piekło, którym straszycie dzieci i mniej lotnych dorosłych. Odpowiedziałeś w swoim stylu, czyli nijak. Jak zwykle coś rypniesz i uważasz, że jesteś śmieszny a nawet pocieszny. Istny jowialny kapłan głaszczący swoje dzieci boże. Skoro w przypadkach przestępstw dokonywanych przez duchownych, tak skrupulatnie trzymasz się dowodów, dlaczego nie odpowiesz w ten sam sposób na zadanie przeze mnie pytanie? Nie rozmydlaj. Odpowiadaj.

Masz jakieś dowody na istnienia piekła czy swoją wiarę opierasz wyłącznie na domysłach i strachu?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.