Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Brak mi praktycznego doświadczenia z sygnałem SPDIF, nie mam pod ręką oscyloskopu, a problem jest taki:

- DAC pracuje poprawnie z USB, z TORX i z wejściem COAX przechodzącym przez bramki LVU04,

- DAC nie działa z bezpośrednim wejściem COAX,

- wybór wejścia (1 z 4) następuje na switchu S1.

Tak na oko to wygląda na jakiś błahy błąd, ale wejście COAX ma tak prosty schemat, że trudno się pomylić, pomiary przejść i rezystancji wydają się poprawne, ten sam efekt występuje przy dwóch różnych źródłach COAX.

Czy szukać grubego błędu, czy może istnieć inna przyczyna takiego zachowania układu?

To wykonanie płytki pod DAC-a to dla Ciebie "pikuś" i zajmie Ci 15min więc w czym problem :P

Ja wcieliłem w życie pomysł FET+lampa. Zero nfb a mimo to mierzy się przyzwoicie :) Na razie testowałem na WM8742 jak przyjdą 6n6p to spróbuje z AK4396. W głowie mam taki pomysł: płytka matka z WM8805 + 4 sdif + uP + zasilanie a na niej miejsce na wymienne stoliki z dac. analog osobno. Można by wtedy zrobić uniwersalną płytkę pod dowolną kostkę nawet z wy. prądowym, opampowy i/v by się zmieścił na stoliku. Projekt dla diyaudio.pl bo już dawno dac-a obiecałem... ale pewnie i tutaj zawędruje. Jak analogów-kę dopieszczę to mogę Ci wysłać na testy (no może schemat bo kiedy będzie to na płytce nadające się do podróży to nie wiem. układ prosty 4 FET + 2 lampy :) ) osłuchałbyś itp :) Może jakiś projekt między forumowy ? Kto wie :) Plany ambitne co wyjdzie pożyjemy zobaczymy :)

PS

nie ma nikt tej 99 AKM zbędnej bo mi się nie opłaca 1-2 sztuk z drugiego końca świata sprowadzać :)

Z chęcią posłucham Twojej analogówki.

Co do DACa to umnie gra coś takiego co Ty dopiero będziesz robił. Czyli WM8805 z kilkoma wejściami, SRC, i stoliczek na różne przetworniki. do tego uC , pilot i wyświetlacz. Stoliczki obecnie obsługują rodzinę WM874x, PCM179x i AK4399. Analogówka osobno. Sama konwersja , lub stopien napięciowy na stoliczkach. Do tej pory uruchomiłem jeden stoliczek, a leży ich ok 6 kompletów.

Teraz gra AK4399 i analogówka desymetryzująca.

Co do Ak i innych - kupuję tylko oryginały w sklepach. mam smutne doświadczenia.

>> wejście COAX ma tak prosty schemat, że trudno się pomylić

Badanie układu wejściowego COAX oscyloskopem pokazało, że nie ma błędu w montażu ani w elementach. WM8804 dostaje sygnał ok. 0,5V p-p, bez składowej stałej - i nie dekoduje go :-(

To by chyba oznaczało walniętą kość odbiornika? Tym bardziej kiepsko, że np. przy sygnale wejściowym po LVU04, zmieniającym się w granicach 0-3V wszystko działa bezproblemowo...

Co jeszcze radzilibyście zrobić, zanim wyrezam kość odbiornika z małej płytki?

>> Co jeszcze radzilibyście zrobić, zanim wyrezam kość odbiornika z małej płytki?

Problem rozwiązany, WM8804 ocalał i okazał się sprawny :-)

Pomogło poprawienie lutu na nodze nr 20, czyli na wejściu SPDIF.

Czyli błahostka, ale z jakże mylącymi objawami.

Załączam parę zdjęć całkowicie sprawnego i upchniętego w obudowie DAC-a.

Wbrew pozornej ciasnocie, nie stwierdzam żadnych problemów z zakłóceniami czy brumem. Temperatura też nie wydaje się problemem, po zamknięciu obudowy szczelnie od góry nie czuć nadmiernego przegrzewania. Profilaktycznie zrobię jednak trochę otworów w górnej pokrywie DAC-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24155-0-89111000-1323694877_thumb.jpg

post-24155-0-66454000-1323694891_thumb.jpg

post-24155-0-19599200-1323694908_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Załączam schemat połączeń wewnętrznych w mojej wersji DAC-a.

Zapraszam do krytycznej dyskusji - czy można by to zrobić lepiej?

O dźwięku napiszę kiedy indziej, bo mój słuch nie może dojść do normy po przeziębieniu.

Serdeczne podziękowania dla Twórców projektów obu modułów: Waldi_06 i Henryk Kwinto - jesteście wielcy! Homodelfinus - dzięki za pomoc w zdobyciu istotnych części do tego projektu.

Pozdrawiam wszystkich mozolnie budujących DAC-a :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moj juz na ukonczeniu, czekam jeszcze na kondensatory .01uF (k40y-9 pio).

Jeszcze te bajpasy i lekko przeorganizuje kable zasilajace bo dzis dotarł do mnie nowy przewód i dac oficjalnie ukonczony.

Sporo walczyłem z kondensatorami na wyjsciu, przewinęło się trochę tego przez ostatnie 2 miesiace, ostatecznie zostaje to co widac 100u elna silmic + 10u MBGO Pio + 0.01u K40Y-9 pio.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-21371-0-79965300-1323717995_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ja także jestem już po dopieszczeniu układu. Właśnie robimy odsłuchy na ampie kolegi na ECL82. Potwierdza się w szerszym gronie to co już wcześniej myślałem. PCM1794 z analogiem Spencera pokonał niestety ;/ wm8742. Może inaczej.... WM8742 jest detaliczny z masą powietrza. Słychać więcej szczegółów ale jest to wszystko płaskie w przekazie. Żadnych emocji. A pcm1794. BOSKO!!! Gra trochę w deseń tda1541A w najlepszym wydaniu(np.Marantz cd-94) ale jeszcze dokładniej i z większą rozdzielczością. Może może po prostu wm8742 jest przeźroczysty i taki ma być ale to mi przypomina sytuację jak podłączali Linna klimaxa we Wrocławiu na odsłuchach. Niby te spece z firmy mówiły, że tak ma być... że linn wszystko równa do jednego mianownika. Natomiast jak linn włączył swój gramofon to już zaczęło się dziać to coś co sprawia, że chce się słuchać i słuchać. A klimax czysty, szczegółowy dźwięk. Bez emocji. Jeszcze raz pragnę serdecznie podziękować Waldiemu za opracowanie tej kostki a Henrykowi za udostępnienie i poprowadzenie zamówienia na płytkę od Spencera. Zanurzam się w dźwięku :):)

• 2 tygodnie później...

Chłopy.... kurna... wielu z was złożyło już ten przetwornik do kupy. Warto się pokusić o jakieśik konluzję. Nie wiem jak Wy ale ja słyszę znaczne różnice przy obsadzaniu kondensatorów na płytce Waldiego. Macie jakieś swoje typy co gdzie dać?

Załączam schemat połączeń wewnętrznych w mojej wersji DAC-a.

Zapraszam do krytycznej dyskusji - czy można by to zrobić lepiej?

O dźwięku napiszę kiedy indziej, bo mój słuch nie może dojść do normy po przeziębieniu.

Serdeczne podziękowania dla Twórców projektów obu modułów: Waldi_06 i Henryk Kwinto - jesteście wielcy! Homodelfinus - dzięki za pomoc w zdobyciu istotnych części do tego projektu.

Pozdrawiam wszystkich mozolnie budujących DAC-a :-)

zwróc uwagę na to że nie standardowo podłaczyłeś masę w połączeniu zbalansowanym pomiędzy DAC a analog !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Waldi_06

> Połaczenia XLR.pdf

Dziękuję za podjęcie tematu, w końcu poprawne połączenie mas to nie jest banalne zadanie!

Co zrozumiałem z tego artykułu:

Ekran połączenia DAC-analog należałoby zewrzeć bezpośrednio do obudowy, z obu stron kabla i do tego od strony analogu zewrzeć go do masy PCB.

Taka topologia zaskutkowałaby połączeniem masy analogu z obudową, a tego chciałem uniknąć ze względu na potencjalną pętlę masy przy połączeniu zewnętrznym i *niesymetrycznym* analog-wzmacniacz.

Wydaje mi się, że artykuł dotyczy urządzeń w osobnych obudowach i torów całkowicie symetrycznych.

Mój układ połączeń nie wykazuje śladu zakłóceń (króciutkie kabelki wewnątrz jednej obudowy), ale żeby nie było tak różowo - moje wątpliwości budzi połączenie masy DAC-a z masą analogu za (i tylko za) pośrednictwem ekranów kabli łączących wyjścia DAC-a z wejściami analogu.

Poprosiłbym o pokazanie na moim rysunku - co poprawić, żeby było lepiej i/lub zgodnie ze standardem.

Poprawiony schemat połączeń:

- masa DAC-a nie spięta na sztywno z masą I/V Spencera,

- dodany drugi układ RC zapobiegający pętlom masy w połączeniach zewnętrznych.

Do dyskusji - jeszcze tego nie wypróbowałem w praktyce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Do dyskusji - jeszcze tego nie wypróbowałem w praktyce.

Już chwytałem za lutownicę, ale obejrzenie układu mas na płytce PCM179x trochę mnie ostudziło ;-) Mamy tu bowiem GND, AGND, UGND, dość mocno rozgałęzione.

Tu pytanie do Waldiego: Który punkt będzie najlepiej podpiąć do punktu zerowego obudowy (zgodnie ze schematem powyżej)?

Moim typem jest punkt GND w okolicach C48, bo najbardziej przypomina punkt centralny wszystkich mas na PCB - ale ciekaw jestem opinii projektanta PCB.

>> Do dyskusji - jeszcze tego nie wypróbowałem w praktyce.

Już chwytałem za lutownicę, ale obejrzenie układu mas na płytce PCM179x trochę mnie ostudziło ;-) Mamy tu bowiem GND, AGND, UGND, dość mocno rozgałęzione.

Tu pytanie do Waldiego: Który punkt będzie najlepiej podpiąć do punktu zerowego obudowy (zgodnie ze schematem powyżej)?

Moim typem jest punkt GND w okolicach C48, bo najbardziej przypomina punkt centralny wszystkich mas na PCB - ale ciekaw jestem opinii projektanta PCB.

Niekoniecznie.

Na dokładkę nie ma ogólnej zasady.

ja robiłem tak - włączałem RMAA na planszy startowej i szukam najlepszego miejsca, a ponieważ ekran startowy jest bardzo prostym, ale tutaj wystarczajacym narzędziem to dosyc szybko w moim pre znalazłem właściwe podłączenia

>> Moim typem jest punkt GND w okolicach C48

Wykonałem połączenie w tej wersji - na ucho jest równie dobrze, jak poprzednio, tzn. brak słyszalnych zakłóceń i przydźwięku. Schemat połączeń mas wydaje mi się bardziej logiczny teraz, więc tak to zostawię.

> Waldi_06

> włączałem RMAA na planszy startowej

Odpaliłem RMAA 6.2.3 - który test miałeś na myśli, czy "Noise level"?

Nie mam, niestety, porządnej karty dźwiękowej...

>> Moim typem jest punkt GND w okolicach C48

Wykonałem połączenie w tej wersji - na ucho jest równie dobrze, jak poprzednio, tzn. brak słyszalnych zakłóceń i przydźwięku. Schemat połączeń mas wydaje mi się bardziej logiczny teraz, więc tak to zostawię.

> Waldi_06

> włączałem RMAA na planszy startowej

Odpaliłem RMAA 6.2.3 - który test miałeś na myśli, czy "Noise level"?

Nie mam, niestety, porządnej karty dźwiękowej...

mam jakiś 5.x

jak uruchamiam panel pierwszy z regulacją poziomów to jest ekran ze skacząca linią - o to chodzi, to jest takie proste FFT, czyli dla nas bdobre

Już widzę, w RMAA 6.2.3 działa to tak:

po zaznaczeniu opcji "Adjust playback/recording",

kliknięcie na: "Run tests" -> "Recording only" włącza ekran z widmem sygnału wejściowego.

Niestety, zgodnie z moimi obawami, w laptopie są takie zakłócenia, że poziomy bez sygnału skaczą przypadkowo o >10dB

Może podłączenie DAC-a do wejścia coś poprawi, ale sprawdzę to dopiero po zlutowaniu przejściówki cinch -> jack 3mm.

Ukryta Zawartość

rys. 5 i następne - zawsze się trzymam założeń z tego artykułu.

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

> Rambo

Ciekawy artykuł, muszę go dokładniej przeczytać.

Tak na szybko, wydaje się, że należałoby zrobić "przeciwną" wersję wg mojego pierwszego schematu, tzn. zostawić połączenie mas DAC-a i Spencera za pomocą ekranów kabli, a podłączenie do obudowy zostawić tylko od strony DAC-a.

O za-ekranowaniu obu płytek nie wspomnę, ale w obecnej obudowie nie mam na to miejsca.

A Ty jak to rozumiesz, w przełożeniu na moje schematy?

> Rambo

Ciekawy artykuł, muszę go dokładniej przeczytać.

Tak na szybko, wydaje się, że należałoby zrobić "przeciwną" wersję wg mojego pierwszego schematu, tzn. zostawić połączenie mas DAC-a i Spencera za pomocą ekranów kabli, a podłączenie do obudowy zostawić tylko od strony DAC-a.

O za-ekranowaniu obu płytek nie wspomnę, ale w obecnej obudowie nie mam na to miejsca.

A Ty jak to rozumiesz, w przełożeniu na moje schematy?

Uziemnia się generalnie cz. cyfrową. on uziemia

najpierw mase cyfrowa a do niej mase analogowa. Natomiast odwrotne

polaczenie jest niewlaściwe. Mowiac o rozdzieleniu masy cyfrowej i

analogowej mowie o rozdzieleniu pradow tak, aby prady "cyfrowe" nie

obejmowaly stopnia analogowego ktory z zalozenia jest najczulsza czescia

ukladu. Natomiast prady analogowe moga spokojnie obejmowac uklad cyfrowy

chyba ze jest to stopien mocy z wystepujacymi impulsami wowczas to nie

wyjdzie. Nie moga jednak tworzyc petli w ktorej jest stopien cyfrowy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

rys. 5 i następne - zawsze się trzymam założeń z tego artykułu.

Stosowany czasem jest układ gdzie część cyfrowa zwarta jest do masy przez kondensatory do obudowy.

Ukryta Zawartość

Witajcie

Czy ktoś z Lublin lub z okolic do 100 Km zmontował PCM1794 + I/V Spencer? lub ewentualnie układ ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i byłby wstanie zaprosić na odsłuch ??

Ukryta Zawartość

Już tyle się tego na odpowiadałem na PW, że w końcu napisze w temacie i może będę miał spokój.

Ja nie widzę problemów z ponownym zamówieniem płytek ale ja osobiście nie mam kompletnie na to czasu, a jak dotąd nikt nie chciał wziąć na siebie tej całej roboty z listami, zbieraniem pieniędzy i rozsyłaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.