Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie mi starcza. Nie bawię się baterie.

Pytanie raczej nie dotyczyło zasilania baterią, przynajmniej tak sądzę. Ułożenie zasilacza Waldka lub zastosowanie innego ma chyba większe znaczenia niż kondensatory przy PCMie.

W swoim czasie też żonglowałem kondami przy DACu i zawsze coś mi nie pasowało aż w końcu zabrałem się za zasilacze. Wystarczy drastycznie zmniejszyć pojemności wyjściowe w obu stopniach i usłyszymy inne wcielenie tego DACa i kondensatory przy PCMie nie będą miały aż takiego znaczenia.

Ale to tylko moje subiektywne zdanie.

A ja jeśli mogę zasugerować... dobre połączenie kondów:C43-44 Nichicon VR 10uF/50V, C45 Black gate STD 10uF/16v, C 41-42 silmic II 47uF/25V.

Panowie od jakiegoś czasu użytkuję ten przetwornik wraz ze spencerem i chciałbym się poradzić czegoś.

Jakie jeszcze stosujecie kondensatory w powyższych miejscach.

Ja mam następujący problem, wysokie i niskie mam referencyje dla dla mnie, bas nawet troszkę za silny (ale nic się nie muli).

Natomiast średnice mam delikatnie wycofaną i bezbarwną.

C43-44 silmic I 10uF, C45 silmic I 10uF, C41-42 cerafine 47uF czerwone czyli te starsze.

Te silmic to jedynki czyli też te starsze.

C40 i C48 470uF FC

Spencera w większości mam obsadzonego kondami wg. pomysłu Henryka czyli C45,46 C4,5,11,12 Zielone Sanyo 68uF.

Rozmawiałem już z Henrykiem Kwinto na ten temat i mamy już pewną teorię, ale chciałbym poznać wasze zdanie i doświadczenia w tej materii.

Pytanie raczej nie dotyczyło zasilania baterią, przynajmniej tak sądzę. Ułożenie zasilacza Waldka lub zastosowanie innego ma chyba większe znaczenia niż kondensatory przy PCMie.

W swoim czasie też żonglowałem kondami przy DACu i zawsze coś mi nie pasowało aż w końcu zabrałem się za zasilacze. Wystarczy drastycznie zmniejszyć pojemności wyjściowe w obu stopniach i usłyszymy inne wcielenie tego DACa i kondensatory przy PCMie nie będą miały aż takiego znaczenia.

Ale to tylko moje subiektywne zdanie.

Zasilanie faktycznie ma podstawowe znaczenie. Co do pojemności wyjściowych w stopniu analogowym jednak mam 470uF i taką pojemność u mnie uważam za najbardziej sensowną(przy pozostałych kondensatorach, które zastosowałem u siebie w zasilaczu).

Przerobiłem temat kondensatorów i droga kol Henryka jest u mnie , ale powtarzam u mnie- słuszna. U każdego może być inaczej, bas łatwo ulega zmuleniu przy dużych pojemnościach, a małe czynią go ze wszech miar wysokiej klasy. Tu trzeba potraktować sprawę całościowo, analog (spencer) tu jest pole do popisu to niemal Gainclone , prawie wszystko ma wpływ.

Panowie od jakiegoś czasu użytkuję ten przetwornik wraz ze spencerem i chciałbym się poradzić czegoś.

Ja mam następujący problem, wysokie i niskie mam referencyje dla dla mnie, bas nawet troszkę za silny (ale nic się nie muli).

C43-44 silmic I 10uF, C45 silmic I 10uF, C41-42 cerafine 47uF czerwone czyli te starsze.

C40 i C48 470uF FC

Spencera w większości mam obsadzonego kondami wg. pomysłu Henryka czyli C45,46 C4,5,11,12 Zielone Sanyo 68uF.

Rozmawiałem już z Henrykiem Kwinto na ten temat i mamy już pewną teorię, ale chciałbym poznać wasze zdanie i doświadczenia w tej materii.

Ja bym zrobił tak. Zasilacz części analogowej PCM postaw na baterii i wtedy zminimalizujesz wpływ kondów wokół kostki. Do takiego zestawienia dostrój spencera, a potem baw się zasilaczem PCM

Poszukującym sugeruję iść drogą HK

w pierwszej kolejności zmniejszyć C w zasilaniu, ale tylko w zasilaniu

bardziej odważni mogą zmienić zasilanie

nie wiem co bedzie miało większy wpływ w waszych systemach,

sugeruję też dołożyć drugie 10n na zasilaniu części cyfrowej samego przetwornika - tutaj może zdarzyć się niespodzianka

sugeruję też dołożyć drugie 10n na zasilaniu części cyfrowej samego przetwornika - tutaj może zdarzyć się niespodzianka

Czy dołożenie po drugim 10n przy LT1763 na małej płytce, konkretnie do C7 i C8 zaowocuje podobną niespodzianką?

Czy dołożenie po drugim 10n przy LT1763 na małej płytce, konkretnie do C7 i C8 zaowocuje podobną niespodzianką?

Sprawdziłem i znów niespodzianka. Waldku dzięki za trop w szczególności, że zabieg trwa minutę, a zyskują aspekty niemożliwe do uzyskania w dalszej części toru - aplikacji części analogowej PCM i samego analogu w moim przypadku Spencer.

C40 i C48 470uF FC

Zbyt duża pojemność przełoży się na większe zakłócenia wprowadzane do odbiornika.

Żonglowanie kondensatorami, to walczenie z efektem wprowadzonych do układu zakłóceń. Można tak a można starać się zwalczać je od samego źródła. Każdy sposób dobry ale ten z kondensatorami jest strasznie upierdliwy, bo nawet rodzaj trafa będzie miał znaczenie, że u jednego dany układ kondensatorów "zagra" inaczej niż u drugiego konstruktora. Kondensatory silnie rezonują z wprowadzonymi zakłóceniami (każdy typ inaczej), ścieżkami itd. - jednym słowem dla mnie zbyt ciężko jest dobierać na słuch kondensatory i zostawiam to zapaleńcom, których podziwiam za ogrom tej dwuznacznej pracy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

... Kondensatory silnie rezonują z wprowadzonymi zakłóceniami (każdy typ inaczej), ścieżkami itd. - jednym słowem dla mnie zbyt ciężko jest dobierać na słuch kondensatory i zostawiam to zapaleńcom, których podziwiam za ogrom tej dwuznacznej pracy.

Rambo, bez urazy ale znów napisałeś coś z czego nic nie wynika. Pochwaliłeś się, że można inaczej, lepiej ale nie napisałeś jak to osiągnąć.

Zakładam, że jesteś tego świadomy, a jeżeli jesteś, to zdradź czemu ma służyć tego typu wpis?

Ciekawy mod z tym C8. Wyraźnie poprawia się przestrzeń, aura, powietrze. C7 u mnie nie występuje, bo gram po I2S z MSS, ale to samo zrobiłem właśnie w nim. Właśnie sobie popatrzyłem w dataszita tego LT i wyraźnie kładą tam nacisk na kondensatory w tym miejscu.

Rambo, bez urazy ale znów napisałeś coś z czego nic nie wynika. Pochwaliłeś się, że można inaczej, lepiej ale nie napisałeś jak to osiągnąć.

Zakładam, że jesteś tego świadomy, a jeżeli jesteś, to zdradź czemu ma służyć tego typu wpis?

Miała być to teoria nt. wpływu kondensatorów, tj. dlaczego wpływają na dźwięk. Napisałem co myślę na ten temat ale podobno Ty drogi Januszu też masz jakąś teorię na ten temat. Jestem zainteresowany efektami Waszych prac w przedmiocie doboru kondensatorów ale sam nie podejmuję tej drogi - zbyt trudna jak dla mnie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Czyli zmian dokonać dla C47 na dużej płytce i C7, C8 na małej ?

Chyba wszędzie , gdzie jest ten stab. Ktoś dawno temu o tym wspominał i robił "kanapki" w tym miejscu z różnych typów kondensatorów (x7r, NPO, x5r). Tak mi coś świta we łbie, ale kiedy i gdzie- nie pamiętam.

Miała być to teoria nt. wpływu kondensatorów, tj. dlaczego wpływają na dźwięk. Napisałem co myślę na ten temat ale podobno Ty drogi Januszu też masz jakąś teorię na ten temat. Jestem zainteresowany efektami Waszych prac w przedmiocie doboru kondensatorów ale sam nie podejmuję tej drogi - zbyt trudna jak dla mnie.

Odpowiedziałeś jak prawnik i tego się spodziewałem.

Gdybyś opisał teorię, napisał malutko, bardzo mało ale konkretnie, to jeszcze bym zrozumiał sens takiego wpisu.

Chciałeś nas poinformować, że jest inna droga ale jej nie znasz?

Odpowiedziałeś jak prawnik i tego się spodziewałem.

Gdybyś opisał teorię, napisał malutko, bardzo mało ale konkretnie, to jeszcze bym zrozumiał sens takiego wpisu.

Chciałeś nas poinformować, że jest inna droga ale jej nie znasz?

Nie jestem specjalistą i w zasadzie większość z tego co wiem (taka żelazna podstawa) wynika z materiału Guido Tent na jego stronie i Johna Swensona (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) post 35 i 69. Jak chcesz możemy o tym pogadać co Ci dwaj faceci napisali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jestem specjalistą i w zasadzie większość z tego co wiem (taka żelazna podstawa) wynika z materiału Guido Tent na jego stronie i Johna Swensona (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) post 35 i 69. Jak chcesz możemy o tym pogadać co Ci dwaj faceci napisali.

Musiałem złamać swoje zasady i napisać w sposób, którego nie lubię abyś zaczął pisać dla mnie normalnie, czyli oprócz informacji, że można inaczej zamieścić jeszcze choć szczyptę informacji o tym w jaki sposób można tego dokonać.

Jak przestudiuję i sprawdzą o ile będę mógł cokolwiek sprawdzić w praktyce, to nie widzę przeszkód aby podyskutować.

Ukryta Zawartość

Na początek modyfikacji i późniejszych odsłuchów proponuję "kieliszek ulubionego czerwonego wina".

Dalej aby wyeliminować zakłócenia z sieci stosujemy filtry sieciowe o prądzie max 0,6A (najbardziej tłumią) do tego trafo o symetrycznym uzwojeniu na rdzeniu CI nawinięte tak, aby uzwojenie wtórne było fizycznie odizolowane od pierwotnego lub trafko r-core do tego jako prestabilizator shunt i główny stabilizator koniecznie przy zasilanym układzie typu alwsr ?

Do zasilania zegarów stabilizator o niskich szumach w zakresie do 100Hz pod warunkiem oczywiście dobrego zegara samego w sobie ?

Jako kondensatory do zasilania stopni analogowych tylko elektrolity bez ceramików lub elektrolit plus folia do cyfry os-con sp ( czy jak ta nowa seria się nazywa) + ceramik, tantale ?

O czym zapomniałem ?

Odpowiednie pcb ?

Pomiędzy stabilizatorami koraliki lub filtry wysokoczęstotliwościowe ?

Black Gate N ?

Odizolowanie się od reszty urządzeń w torrze ?

Kolejna lampka wina.

Na początek modyfikacji i późniejszych odsłuchów proponuję "kieliszek ulubionego czerwonego wina".

Dalej aby wyeliminować zakłócenia z sieci stosujemy filtry sieciowe o prądzie max 0,6A (najbardziej tłumią) do tego trafo o symetrycznym uzwojeniu na rdzeniu CI nawinięte tak, aby uzwojenie wtórne było fizycznie odizolowane od pierwotnego lub trafko r-core do tego jako prestabilizator shunt i główny stabilizator koniecznie przy zasilanym układzie typu alwsr ?

Kolejna lampka wina.

Shark700 - zauważ, Swenson o tym pisał, że prawdziwym utrapieniem są częstotliwości "średniego zakresu" - w przedziale od 40-200kHz i tych typowy filtr sieciowy nie usuwa. Wysokie częstotliwości znacznie łatwiej się filtruje.

Koledzy, byłbym zapomniał. Wypowiedzi Johna Swensona są genialne, ale on siedzi na wysokim poziomie i nie opisał, bo to dla niego oczywiste, mechanizmu dalszego krążenia tych zakłócających prądów. Opisała je firma Jensen (podawałem wielokrotnie link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ale nie ujęła w nich właśnie całego spektrum zakłóceń opisanych przez Sewnsona. Myślę, że dopiero takie ujęcie (Jensen+Swenson) pozwoli zobaczyć jak to wszystko funkcjonuje, dlaczego np. IC ma wpływ na dźwięk i cała masa innych zjawisk jak polaryzacja wtyczki sieciowej, wpływ chassis, trafa itd. Sam wpływ zakłóceń HF również występuje ale nie znalazłem dostatecznie dobrego opracowania jedynie w tym zakresie, popartego badaniami, które opisuje zachowanie układów półprzewodnikowych audio w polu HF. Gdyby ktoś miał wartościowe materiały jedynie w aspekcie wcz (przenikających przez sieć, kablami audio, obudową) powiązanym z audio, to proszę o ich udostępnienie.

Ukryta Zawartość

>SHARK700<br />

może i Twój sposób jest b.dobry, ale jak już słyszałeś na własne uszy - nie jedyny,<br />

<br />

skromnie - preferuję zawsze zaczynać od wartości zakładanych w nocie katalogowej dla stabów scalonych,<br />

wynika to z tego, że stabilizator ma mniejszą rezystancję wewnętrzną niż kondensator, czyli to stabilizator jest źródłem pradu a nie kondensator,<br />

mało tego schemat zastępczy kondensatora nie jest zbyt audiofilski,<br />

dlatego też kondensator na wyjściu stabilizatora ma za zadanie poprawiać stabilność pracy stabilizatora, każdego, tego scalonego i dyskretnego,<br />

nieco inne zasady doboru występują dla stabilizatorów ze sprzężeniem zwrotnym, a nieco inne dla zwykłych "wtórników: ze źródłem odniesienia,<br />

<br />

Ten projekt otrzymał odemnie znacznie większą pojemność (na schemacie) i większy footprint pod C wyjściowy ze staba stopnia pierwszego, po to aby możliwa była właśnie taka dyskusja,<br />

<br />

na koniec dodam, że projektowanie układów poprawnych inżyniersko daje dźwięk dokładny, analityczny, a jezeli elementy wykonawcze (tutaj przetwornik) mają swoją sygnature dźwiękową to ona wychodzi i jest doskonale słyszalna, tak jest z PCM1794, ale już nie z PCM1795,<br />

<br />

a i na koniec<br />

stosując w części cyfrowej stabilizatory LT, które są równie szybkie jak dyskretne układy DIY ale zato są udokumentowane zakładałem, że nie można będzie w nich grzebać, a tu jednak,<br />

zmieniając pojemność Bypas można zwolnić te stabilizatory,<br />

<br />

tu dochodzimy do sedna - w naszym przypadku mówiąc o DAC myślimy o części cyfrowej i jednym zasilaniu części analogowej samego przetwornika, bo ... większość ma analogówkę wg Spencera przygotowana przez HK, a tam już nikt , albo prawie nikt z Was się nie zapuszczał,<br />

fajnie, że HK grzebał, przy Bypasach, bo teraz może lepiej kształtować niuansy brzmienia odchodząc od wartości referencyjnych co nie znaczy jedynie słusznych.

Waldku, to nie tylko niuanse. Można diametralnie zmienić sygnaturę od zmulonego misia do żylety i to w samym Spencerze. Każdy może uzyskać co zechce pod swoje ucho , pod tym względem jak dla mnie układ jest świetny. Chociaż zbudowany tak jak go zrobił sam Spencer nie do końca mi odpowiadał. Może dla tego, że sygnatura Elny Silmic II nie do końca mi pasuje, dla mnie dźwięk męczący na dłuższą metę, chociaż w chwili włączenia świetny.

jednym słowem dla mnie zbyt ciężko jest dobierać na słuch kondensatory i zostawiam to zapaleńcom, których podziwiam za ogrom tej dwuznacznej pracy.

Przeglądnąłem pobieżnie materiały Swensona i dalej nie wiem co miałeś na myśli pisząc to co zacytowałem.

Jeżeli stosujesz kondensatory takie jakie znajdujesz w przysłowiowej szufladzie, więc co dokładnie zastosowałeś, zrobiłeś konkretnie w tym DACU aby pozbyć się zakłóceń?

Zasilacz Swensona - Trzeba zrobić i odsłuchać, nic w nim odkrywczego nie widzę i zaleca elementy starannie przez siebie dobrane co świadczy, że wykonał podobna prace do mojej.

HK - są genialne rzeczy (w szczególności opis problemu) ... ale myślę, że nie wszyscy będą zainteresowani tymi problemami w tym miejscu.

Ale co Ty konkretnie zrobiłeś przy tym przetworniku, że nie musisz się bawić w dobieranie elektrolitów i całą resztę.

Sorry. Znów będę upierdliwy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.