Skocz do zawartości
IGNORED

Klub sympatyków marek Electrocompaniet i Abrahamsen

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, bartus01 napisał:

Panowie , kto w Polsce jest dystrybutorem urządzeń Abrahamsen i Electrocompaniet ? 

Abrahamsena to nikt 

8 godzin temu, bartus01 napisał:

Panowie , kto w Polsce jest dystrybutorem urządzeń Abrahamsen i Electrocompaniet

http://www.hificlub.pl/marki

• 2 tygodnie później...

Siema.

A czy jest ktoś na forum kto zajmuję się sprowadzaniem  sprzetu marki Abrahamsen. Szukam do siebie CD do kompletu.

Chce mieć komplet Wzmacniacz i CD Abrahamsena. Czekam na info.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam, mam pytanie do znawców tematu czy dużo się traci wybierając 6DS zamiast nowszego 6DX? Chodzi mi tylko o możliwość grania z TIDAL którego głównie na tym etapie słucham.. 

• 3 miesiące później...

Cześć, być może powrócę do klubu,  bo szukam przedwzmacniacza i przypomniałem sobie EC.

Który z tych starszych modeli typu EC-4 4.5, 4.6 czy ew. 4.7 moglibyście polecić?

W zasadzie to potrzebuję pilota (normalne już w XX wieku, w XXI też nie zaszkodzi) ale większość z tych starszych nie ma.

Czy litera R w EC-4R  ma coś wspólnego z zdalnym sterowaniem? Chyba nie, więc czym się oprócz wyglądu różni od zwykłego EC-4.

Więc które są dobre? Jakbyście porównali jeżeli słuchaliście kilku?

• 2 tygodnie później...
W dniu 13.04.2022 o 16:27, Przem77 napisał:

Cześć, być może powrócę do klubu,  bo szukam przedwzmacniacza i przypomniałem sobie EC.

Który z tych starszych modeli typu EC-4 4.5, 4.6 czy ew. 4.7 moglibyście polecić?

W zasadzie to potrzebuję pilota (normalne już w XX wieku, w XXI też nie zaszkodzi) ale większość z tych starszych nie ma.

Czy litera R w EC-4R  ma coś wspólnego z zdalnym sterowaniem? Chyba nie, więc czym się oprócz wyglądu różni od zwykłego EC-4.

Więc które są dobre? Jakbyście porównali jeżeli słuchaliście kilku?

Mam u siebie EC 4.5 i ten ma sterowanie pilotem mimo wieku. Niestety nie sluchalem innych wiec odnosnie porownania nie odpowiem.

Ciekawi mnie natomiast różnica w koncówce AW250 DMB vs AW250-R. Czym one się różnią?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam,

Czy może ktoś podpowiedzieć lub zapodać linka potencjometru do Eci5mk2.

Lewy głośnik przestaję grać i harczy przy +- kreceniu.

Dzięki.pozdrawiam.

Edytowane przez Sebmon666

Panowie, gdyby ktoś z Was był zainteresowany, to sprzedaję wszystko co mam w stopce.

Szczegóły w ogłoszeniach na forum i na OLX. Osoby zainteresowane zapraszam do kontaktu.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Biorę oczywiście pod uwagę rozkomletowanie sprzedawanego systemu.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

• 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...

Hej,

Ile sie płaci za AW 400 z 2007 roku ? I co może trzebaby w nich sprawdzić. Jak ta technologia wygląda kiedyś- teraz ?

Czy warto tą drogą czy szukać nowszych np AW 180?

Dodam że mam już lata eci5km2 i jestem zadowolony ale można by zmienić;

Dzięki wszystkim za informację.

Cześć, szukam konektu do zestawu ECI 6DX i EMP 1. Czy Czy ktoś może polecić jakieś sprawdzone i wypróbowane konfiguracje? Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że koniec końców wszystko to rzecz względna (o gustach ponoć się nie dyskutuje), ale pytam o wsze subiektywne opinie i odczucia, bo od czegoś muszę zacząć.

Polecam markę Tellurium Q. Uważam te przewody za jedne z najbardziej uniwersalnych na rynku.  W zasadzie każda seria gra fajnie. Ja osobiście z EC używam serię Ultra Black. Jeśli finanse pozwolą warto sprawdzić Ultra Silver, które posiadają więcej detalu - choć nie każdemu może się to spodobać. Jeśli ma być taniej to seria Black też się sprawdzi.

Jednak wg mojej oceny seria Ultra Black to najlepszy stosunek cena/efekt soniczny.

Pozdr.

• 4 tygodnie później...

Hej,

Mam pytanie. Czy ktoś z Was wie w jakiej klasie pracuje Abrahamsen v2.0 - w internecie nie mogę znaleźć żadnych informacji czy to klasa A czy AB 

Tylko sformułowania typu „due to High class A operation” - to nadal może oznaczać, ze klasa A po prostu pracuje wyżej a i tak to AB…

Miałem wersję UP v2.0 i ona jest oczywiście w klasie AB tylko niby pierwsze watt-y oddaje w klasie A

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

• 1 miesiąc później...
W dniu 17.01.2017 o 19:06, GOŁĄB89 napisał:

Witam ja pprzerobilem kilka odtwarzaczy CD do Abrahamsena V2.0 up połączonych XLRami i było głośniej, ale bez żadnych problemów.

W jakiej konfiguracji używasz w/w wzmaka?

A jakie CD byś polecił bo jestem na kupnie 

• 1 miesiąc później...

Electrocompaniet EMC1 7500 koron norweskich widzę jest do sprzedaży jeśli ktoś zainteresowany. Oferta pewnie zniknę na dniach. Mieszkam w Norwegii mogę pomóc. Adam

Mam pytanie dotyczące wentylatora w ECI-4. Kupiłem go niedawno na olx i niestety wentylator pracuje cały czas, co jest trochę irytujące. Zdaje się, ze w późniejszej edycji tego wzmacniacza poprawiono pracę "wiatraka" i włącza się on dopiero przy odpowiednio wymagającej temperaturze. Ale może ktoś z forumowiczów zna sposób na ujarzmienie tego wentylatora? Proszę o poradę i pozdrawiam.

Dzień dobry Członkom Klubu! Mam kilka pytań, ECI 4 ma wentylator który włącza się po włączeniu wzmacniacza, czy to normalne? Kiedy potencjometr dźwięku jest wyłączony na 0, dźwięk z głośników jest trochę słyszalny, czy tak powinno być? A kto zmienił patencjometr alps 5kax2, gdzie można znaleźć i czy są jakieś analogi? Dzięki za odpowiedzi!

W dniu 28.01.2023 o 19:06, robdob napisał:

У меня вопрос по поводу вентилятора в ECI-4. Я недавно купил его на olx, и, к сожалению, вентилятор работает все время, что немного раздражает. Похоже, в более поздней редакции этого усилителя работа "вентилятора" была улучшена и он включается только при достаточно требовательной температуре. Но может кто из форумчан знает способ приручить этот вентилятор? Пожалуйста, посоветуйте и с наилучшими пожеланиями.

Ja też mam taką sytuację, we wczesnych modelach ktoś napisał, że tak powinno być.

• 2 tygodnie później...

Cześć Wszystkim!

Panowie, prośba o poradę i podpowiedź.

Jestem na etapie składania nowego toru do salonu i rozważam elektronikę EC lub Abrahamsena.

Pokój: 45 m@

Kolumny: Pylon Jasper 25 

DAC: Mytek Brooklyn DAC

Bardzo podoba mi się stylistyka EC/Abrahamsena, miałem też okazję słuchać ECI 6 z pozostałymi elmentami mojego toru i odpowiada mi ten kierunek. Na nówkę jednak budżet za krótki, więc szukam alternatywy na rynku wtórnym. Znalazłem 2 ciekawe opcje, nad którymi się zastanawiam i o które chcę Was zapytać:

1. Integra: ECI-5 MK2

2. Dzielony Abrahamsen: V3.0 + V4.0 up

Co sugerujecie wybrać? Myślę że ECI będzie finalnie +/- 2-2,5k droższa, ale też na papierze ma większą moc (Revelatory w Jasperach lubią prąd) no i wizualnie wygląda chyba na nowszą konstrukcję. Zestaw Abrahamsena z kolei to konstrukcja dzielona, która zawsze wydawała mi się lepszą opcją no i jest sporo tańsza. Potencjalnie też daje w przyszłości opcję rozbudowy o dodatkową końcówką i tym samym użycia 2x V4.0 jako monobloki (dobrze myślę?).

Dajcie proszę znać co myślicie o powyższym i czy macie jakieś doświadczenia porównawcze. Obie opcje niestety dostępne daleko poza Warszawą, a wycieczka z Pylonami na odsłuch na miejscu raczej nierealna ze względów gabarytowych.

Pozdr.

6 godzin temu, arturo_waw napisał:

Cześć Wszystkim!

Panowie, prośba o poradę i podpowiedź.

Jestem na etapie składania nowego toru do salonu i rozważam elektronikę EC lub Abrahamsena.

Pokój: 45 m@

Kolumny: Pylon Jasper 25 

DAC: Mytek Brooklyn DAC

Bardzo podoba mi się stylistyka EC/Abrahamsena, miałem też okazję słuchać ECI 6 z pozostałymi elmentami mojego toru i odpowiada mi ten kierunek. Na nówkę jednak budżet za krótki, więc szukam alternatywy na rynku wtórnym. Znalazłem 2 ciekawe opcje, nad którymi się zastanawiam i o które chcę Was zapytać:

1. Integra: ECI-5 MK2

2. Dzielony Abrahamsen: V3.0 + V4.0 up

Co sugerujecie wybrać? Myślę że ECI będzie finalnie +/- 2-2,5k droższa, ale też na papierze ma większą moc (Revelatory w Jasperach lubią prąd) no i wizualnie wygląda chyba na nowszą konstrukcję. Zestaw Abrahamsena z kolei to konstrukcja dzielona, która zawsze wydawała mi się lepszą opcją no i jest sporo tańsza. Potencjalnie też daje w przyszłości opcję rozbudowy o dodatkową końcówką i tym samym użycia 2x V4.0 jako monobloki (dobrze myślę?).

Dajcie proszę znać co myślicie o powyższym i czy macie jakieś doświadczenia porównawcze. Obie opcje niestety dostępne daleko poza Warszawą, a wycieczka z Pylonami na odsłuch na miejscu raczej nierealna ze względów gabarytowych.

Pozdr.

Jak jestes z wawy to zapraszam z kolumnami do siebie na odsluch

11 godzin temu, arturo_waw napisał:

elektronikę EC lub Abrahamsena.

Raczej EC... ale to tylko moje odczucie...

A który model to już inna sprawa;-)

6 minut temu, wit-told napisał:

Raczej EC... ale to tylko moje odczucie...

A który model to już inna sprawa;-)

Cześć, dzięki - A podzielisz się tą opinią z jakimiś detalami? 

Pytanie ile chcesz wydać.

Jakie pomieszczenie i sprzęt.

Czy ma być dość nowy, czy może być starszy.

Czy integra,czy może dzielonka.

Do tego Twoja Muzyka i gust.

wtedy można dalej coś polecać, a i tak jest to tylko sugestia...

37 minut temu, wit-told napisał:

Pytanie ile chcesz wydać.

Jakie pomieszczenie i sprzęt.

Czy ma być dość nowy, czy może być starszy.

Czy integra,czy może dzielonka.

Do tego Twoja Muzyka i gust.

wtedy można dalej coś polecać, a i tak jest to tylko sugestia...

Większość z tego o co pytasz, napisałem w 1 poście. Jeśli chodzi o oczekiwania, to: ciepłe i melodyjne ale energiczne granie, szczególnie przy niskich poziomach głośności (najczęściej słucham późnym wieczorem). Od rnb przez nu blues , akustyczne klimaty, rockowe live’y, na elektronice kończąc.  
Ale w zasadzie nie wiem czy to wiele zmienia. Pytam o konkretna sytuacje i potencjalny wybór z 2 opcji, które wskazałem. Jeśli masz doświadczenie chociaż z 1 z nich, chętnie poznam opinie. Dziękuje. 

pozdr.

Miałem i dobrze znam starsze integry ECI 1 ECI2, to było b. dobre granie wpisujące się w Twoje oczekiwania, ECI 5 kontynuuje dobrą tradycje brzmieniową, ma pilota i inny wygląd.... Abrahamsena niestety nie słuchałem i nie wiem dlaczego nie ciągnie mnie do niego, a dzielone klocki EC cały czas chodzą mi po głowie;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.