Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wyciągnęłem swoje stare Fuji dziś. Chodzi już na jednej baterii kilka lat. Rozmiar w sam raz, nie wadzi. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

• 2 tygodnie później...

Ciekawa propozycja od Luminoxa - F-117 Nighthawk x Skunk Works.

Jeśli macie wystarczająco dużą łapę (bo to 44mm) i szukacie czarnego zegarka, z którego powłoka DLC nie zejdzie, to jest zegarek dla Was. Bo nie ma żadnej powłoki. Koperta to monolit z kompozytu karbonowego. W moim Pacific Diverze mam z tego kompozytu bezel i szczerze polecam. Nie widać rys, uderzeń, niczego. Tak samo zbudowane są najtańsze chrono Breitlinga - ten sam materiał koperty. No, ale kosztują milion monet, za to cena Luminoxa jest absolutnie do przyjęcia.

No i są trytowe rurki - specialite de la maison Luminoxa. Uwielbiam je! 🙂 

Ukryta Zawartość

XA.6442.H.SET-mp_19215-1080px-Retouched.

XA.6442.H.SET-UVS-1080px-_2024.jpg?v=172

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Szkoda, że na baterie bo ładny 

Ja tam wolę na baterie. Dokładniejszy i mniej zabawy z ustawianiem za każdym razem. ć

A jeszcze lepiej solar.

Weźmy taką nowość od Seiko: ładuje się światłem sztucznym i słonecznym, aku trzyma 10 lat, rezerwa chodu w każdej chwili do sprawdzenia.

Nowe chrono z serii Prospex ma ksywę Pogue. Powiela schemat kolorystyczny Seiko zabranego niegdyś przez amerykańskiego astronautę o nazwisku Pogue na stację Skylab.

seiko-prospex-pogue-speedtimer-1969-reis

Cena nieco ponad 700€ ale raczej już nie kupicie. To była edycja specjalna i rozeszła się w moment.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, il Dottore napisał:

A jeszcze lepiej solar.

Dlatego jestem wierny G-SHOCK. W swoim poprzednim wymieniłem akumulator po 9 latach bezawaryjnego działania. Słoneczko zasila, fale radiowe dbają o właściwe wskazania czasu. Dla mnie zegarek optymalny 

Dawno nienoszony, nadal wygodny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

W dniu 16.08.2024 o 17:20, mirfak napisał:

Ukryta Zawartość

Po co te groszki, szukasz faceta?

Śmigam w Casio A1100 bez groszków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

2 minuty temu, terminus napisał:

A co cię to obchodzi? Może to różaniec i co wtedy?

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

5 minut temu, Drizzt napisał:

A co cię to obchodzi? Może to różaniec i co wtedy?

Naprawdę nie widziałeś i nie odróżniasz różańca od groszków?

Ewakuacja, to nie moja zakładka na Forum.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Dawno nienoszony, nadal wygodny.

Ukryta Zawartość

Piękny Tudor.

Śmigam w Casio A1100 bez groszków.

Więc nigdy nie znajdziesz.
Poza tym, to nie groszki. Nawet nie fasolki.

Ukryta Zawartość

----------------

5 minut temu, terminus napisał:

Naprawdę nie widziałeś i nie odróżniasz różańca od groszków?

Naprawdę nie interesuje mnie kto co nosi i w czym czuje się dobrze, czy są to groszki czy różaniec i nie widzę powodu dla takich komentarzy wobec kogoś, kogo nie znasz.

Edytowane przez Drizzt

3 minuty temu, mirfak napisał:

Więc nigdy nie znajdziesz.

Bo nie szukam 😉

Bo nie szukam 

Nie krytykuję. Choć polecam mieć jakiegoś kumpla. Wtedy nie trzeba angażować się w każdy temat na forach.

----------------

Bardzo interesująca nowość od Luminoxa.

Na 35-lecie firmy Pacific Diver Midnight Mariner.

XS.3101.H-S90-_2024.png?v=1720533914

Bardzo dużo zmian! Przede wszystkim średnica 42mm - dotychczas było tylko 44mm lub damskie 39mm. W końcu fajny uniwersalny rozmiar. Nie za duży i nie za mały. Ceramiczny bezel! To odróżnia porządnego nurasa od szajsowatej taniochy! 🙂 Bezel ma oznaczenia wypełnione lumą - to też nowość. Dotychczas w serii Pacific Diver nie było lumy. Ale to nie koniec niespodzianek - lumą pokryta jest cała tarcza, choć z tradycyjnych dla Luminoxa rurek trytowych nie zrezygnowano. Sama tarcza jest biała i teksturowana we wzór fal, nic nowego, spotykamy to w milionie innych diverów. Ale dotychczas w serii były biedackie płaskie tarcze - tylko farbka. Więc też miła zmiana. No i nie malowane indeksy na odwal się, tylko nakładane,  jak w Tag Heuer F1. Wypas! Na bogato! 🙂 Tego mi brakuje w moim Pacific Diverze.

XS.3101.H-MOD-2024-scaled.jpg

XS.3101.H-DET2-_2024.jpg?v=1720533914&wi

No i nowość w samym sercu zegarka - to automat! Pierwsze automaty w serii! Zawsze był kwarc. Co prawda tylko najtańsza Selita z 30-godzinną rezerwą chodu - ale zawsze! Robi się jakby prestiżowo! 🙂

XS.3101.H-CBS-_2024.jpg?v=1720533915 

A ile za te luksusy? Tu zagwozdka - 1245€ niestety.

Czy bym kupił taki zegarek? Bardzo chętnie! Jest ładny i pomysłowy, świetnie wykonany. Producent (Luminox kiedyś był hamerykański, teraz należy do Mondaine Group) jest z tego zegarka bardzo dumny. Nie dziwię się, bo to fajny wyrób. 

Czy go kupię? Nie. Bo (jak mówił Klasyk) cyfra hamuje. 1200€ za Luminoxa to po prostu przesada. Nawet biorąc pod uwagę wszystkie poprawki i luksusy wymienione wyżej. Luminox jednak przyzwyczaił nas do tańszych jednostek z kwarcem. A tutaj wchodzimy już w rewir cenowy np Sinna 104.

Jeśli zrobią taką wersję w kwarcu za max 800€ to się pierwszy ustawię w kolejce.

Tutaj link do strony Luminoxa - jeśli szukacie solidnego i ładnego divera w automacie z ceramicznym bezelem, zrobionego naprawdę z jajem - to IMO Midnight Mariner jest wart rozważenia.

Ukryta Zawartość

W serii 42mm są jeszcze wersje z niebieską i czarną teksturowaną tarczą w automacie ale jak dla mnie to biały rządzi i wymiata. 🙂

Zrzut ekranu 2024-08-22 023410.png

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to chyba tylko do wskazówek. Są takie same jak w innych Pacific Diverach. Tu aż się prosi dać elegantszy kształt i może polerowane? Ale tylko się czepiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to chyba tylko do wskazówek. Są takie same jak w innych Pacific Diverach. Tu aż się prosi dać elegantszy kształt i może polerowane? Ale tylko się czepiam.

Mógłbyś narysować takie wskazówki?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tylko zegarki i zegarki. 🙄mój dostał rotomat za grosze. Ciekawe czy się na sprawdzi. 2 tryby pracy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Enicar ładniejszy.

Speedy jest specyficzny, ale dla mnie, to on jest najładniejszy w mojej kolekcji.
Enicar, rzeczywiście świetnie wygląda na nato. Na pasku już nie ma takiego efektu.

Ukryta Zawartość

----------------

dda034303a09dd2ba0c7b3140859381e.jpg

Wysłane z Commodore 64

W mojej subiektywnej ocenie ..subtarcze mają znaczenie jedynie w przypadku wskazywania dnia tygodnia, miesiąca i czy zegarek wskazuje godzinę przed południem, czy już po południu. Stopery i inne bajery są niepotrzebnym dodatkiem, mającym chyba tylko na celu uatrakcyjnienie cyferblatu czasomierza. Poza tym powodują również większą złożoność mechanizmu, poprzez te dodatkowe komplikacje (ja mówię na to kompilacje), co zwiększa z każdym dodanym trybikiem możliwość uszkodzenia zegarka. Jeśli mechaniczny, manualny, lub z automatem, to prostota ponad wszystko. ;)

Ja używam stopera codziennie (w pracy, na treningach). Więc wiesz…
Ale rozumiem Twój punkt widzenia.

Wysłane z Commodore 64

----------------

A za mną zaczyna chodzić takie chrono wesołe wakacyjne. Lubię podczas wakacji czy weekendów nosić żółty zegarek.
🙂

IC0019149_230126144105885_iOS.png

Edytowane przez il Dottore

..mój, nie sygnowany żadnym logo leżak magazynowy, z najlepszego okresu produkcji - Unitas 6310  ;)

Ukryta Zawartość

..a poniżej, mocno styrany już życiem "wół roboczy" - nie mój.
Unitas-6310.png

To jest świetny i nieśmiertelny mechanizm.

Wysłane z Commodore 64
A za mną zaczyna chodzić takie chrono wesołe wakacyjne. Lubię podczas wakacji czy weekendów nosić żółty zegarek.

IC0019149_230126144105885_iOS.png

Trzeba mieć dużo wakacji :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----------------

13 minut temu, mirfak napisał:

Trzeba mieć dużo wakacji 🙂

Staram się (z powodzeniem) brać urlop co 3 miesiące. 🙂 No a weekendy są co tydzień. 😄

Oczywiście poza takimi okazjami ten zegarek nie nadaje się do noszenia w żadnych poważnych czy oficjalnych okolicznościach.

Ale mam wrażenie, że nie na poważne okazje go zaprojektowano. 🙂 

Luminox Midnight Mariner  (razem z wersją niebieską) już na YT. Ten niebieski też ładnie wygląda.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.