Skocz do zawartości
IGNORED

Szczoteczka do czyszczenia analogów

bumar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Tak jak kolega Thrak mówi. Olać drogie duperele. Ma rację. Tak samo z czyszczeniem płyt. U nas woda miękka, gąbka, mydło w płynie i po sprawie, a z igłą jutro popróbuje.

Pozdrawiam serdecznie adam2948.

JAN NIEZBĘDNY GĄBKA

Wklepuje ku pamięci dla innych w wyszukiwarce ;-) Ale do rzeczy. Kupiłem to ustrojstwo w zwykłym hipermarkecie za ~5 czy 6zł (nie pamietam dokladnie, w ferworze zakupow na grilla). Mam zwyczaj dbać o czystosc, ale uzywalem do tej pory wlosia. Czy jest roznica po uzyciu tej gabki?

Niby igla czysta, niby 5zl (sa 2 szt., druga przyda sie w domu), ale cos daje. Wyostrzyly mi sie wysokie, co ma swoja logike (widocznie cos siedzialo na czubku). Z drugiej strony dorobilem sie w odsluchu wiecej trzaskow (tego juz nie do konca rozumiem). Nagle igla zaczela wchodzic glebiej? Kto wie... Uzywanie jest dosc proste, zachecam jednak do pocięcia gabki, bo mozna o taki gabaryt zahaczyc dlonia i bedzie nieszczescie.

Naiwnie myslalem, ze moze sie cos w kwestii IGD poprawi, ale tu akurat przez dobitniejsze wyzsze moze jest nawet gorzej. Generalnie do przetestowania pozostaje plyn, wiec zobaczymy, co jest lepsze. Powinien byc jutro.

• 7 miesięcy później...

Odświeżam temat.

Można prosić o aktualne namiary na porządne szczotki do winyli? Do igły także :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Polecam takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam od roku chyba i nic tego nie przebije. Płynu nie używam służy mi to zamiast szczoteczki z włoskami którą mogę sobie smyrać po płycie bez celu :-]

Ta gąbeczka jest miękka i ten welurek jest bardzo delikatny.

Gdyby to robił Thorens, czy miałoby to logo np. Ortofona, czy innych firm z "branży" kosztowałoby pewnie 100 pln albo lepiej + napis audiofilska oczywiście by był :-]

A może coś takiego zarydzykuję? Też wygląda ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

THX.

Kupiłem tę szczoteczkę. 10zł to nie majątek, a myślę, że przyrząd wart wypróbowania.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Polecam takie coś

Ukryta Zawartość

Mam od roku chyba i nic tego nie przebije. Płynu nie używam służy mi to zamiast szczoteczki z włoskami którą mogę sobie smyrać po płycie bez celu :-]

Ta gąbeczka jest miękka i ten welurek jest bardzo delikatny.

Jaki ten plyn ma w ogole litraz? Wyglada na maciupki, a szczerze mowiac - chetnie bym czyms psiknal w plytke i dopiero pojechal welurkiem... Psikasz czyms czy zawsze na sucho? Nie elektryzuje sie plytka?

Ukryta Zawartość

Wyjaśnijcie mi koledzy proszę czy "Magiczna gąbka Jana Niezbędnego" to to samo co "Magic Eraser" np. ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jaki ten plyn ma w ogole litraz? Wyglada na maciupki, a szczerze mowiac - chetnie bym czyms psiknal w plytke i dopiero pojechal welurkiem... Psikasz czyms czy zawsze na sucho? Nie elektryzuje sie plytka?

Mała ta butelczyna faktycznie i z testów na płycie do testów spisanej na straty żadnych dziwnych zjawisk nie zaobserwowałem. Generalnie jak nie psuje ekranów lcd to winylu chyba też ale nie potwierdzam w razie co, że można go używać do winyli :-]

Co do moich zwyczajów to na brudną płytę wolę nie psikac czymś takim, bo potem ten syf się aktywuje z rowków i osadza na igle. Generalnie służy mi to do przecierania płyt przed odsłuchem i jest rewelacyjne, te pierdolety szczoteczki karbonowe to między bajki wsadzić w porównaniu z tą szczoteczką nieałdiofilską do lcd (sic! nonanalog) :-) Generalnie skuteczne toto ale należy podchodzić do przyrządu ze wstrętem, dopóki Thorens nie zacznie klepać swoich w tej samej fabryce w Chinach ale z koszernym logo za 10x tyle :-D ten cały wywód to nie do Ciebie wieszczu tylko tak se pofolgowałem, jak porównam skuteczność hiendvinylvoodoo do zwykłych rzeczy dla prostych ludzi :-)

Kończąc polecam przetestować i wyrobić sobie własną opinię.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Thraku, dziekowa za tresciwy monolog z ambony. Oczywiscie nie polecamy, ustrojstwo jest do doopy, taniocha z Filipin. Wszak wrog nie spi :)))

Nie tylko wróg nie śpi, ale i swój także:)) Zmailowałem się z firmą, przelew myk i odzew, że pieniądze na miejscu, a jutro wysyłka... Błysk! Mam Jana N. teraz będę i miał tę szczoteczkę a płyn do plazmy się przyda:) Do mycia stosuje forumową mieszankę i nie narzekam z pędzelkiem z koziego włosia za 7 zeta w sklepie dla artystów (taki szeroki, akurat na szerokość płyty, przyciąłem włos i jest ok). Zobaczymy jak sie ma ta szczoteczka do BIB 100 Pro-Jecta:) Mam i tę, nie narzekam tak nawiasem mówiąc, służy dobrze, ale i kosztuje parę razy więcej... Ta szczoteczka, to jest gąbka owinięta welurem?

Nie rozbierałem tej swojej ale chyba tak jakaś taka gąbka która ma długi czas powrotu do form pierwotnej po ściśnięciu i welurek przyjemny miękutki :-) żadna kosmiczna technologia, zresztą jak i cały winyl - bez urazy - nie jest :-D ale ma swój urok jak wiele prostych genialnych rzeczy :-D

No i dobrze, bo zbyt wiele kosmosu w winylu to przesada:) Pytam bo ta szczoteczka BIB to twarda jak... no i trochę przeszkadza ta twardość momentami - jak w życiu:)

• 3 tygodnie później...

Panowie, a co powiecie na szczoteczke z mikrofibry? Thraku, ten sam sprzedawca ma to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mikrofibra inwazyjna dla plyt byc nie powinna, elektrowni tez chyba nie uskuteczni.

Co teoretycznie lepsze? Welur czy te mikrowłókna?

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Panowie i Panie dzisiaj m się przypomniało, że posiadam przecież bardzo fajną ściereczkę do negatywów. Zbiera świetnie kurz. Zawsze używam przed skanowaniem i wywoływaniem. Nadaje sie świetnie również do winyli przed każdym włożeniem na gramofon odrobinki kurzu elegancko zbiera! Polecam sniereczke TETENAL'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie i Panie dzisiaj m się przypomniało, że posiadam przecież bardzo fajną ściereczkę do negatywów. Zbiera świetnie kurz. Zawsze używam przed skanowaniem i wywoływaniem. Nadaje sie świetnie również do winyli przed każdym włożeniem na gramofon odrobinki kurzu elegancko zbiera! Polecam sniereczke TETENAL'a

Ukryta Zawartość

O jakim wywolaniu mowisz?

Ukryta Zawartość

tfu tfu! I po wywołaniu miało być a nie przed. Oczywiście kliszy fotograficznej.

Pozdrawiam

Hans

najlepszy jest palec ;-) ale to wyższa szkoła jazdy ;-)

a co do szczotek to napisałem coś tu przy okazji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Panowie, a co powiecie na szczoteczke z mikrofibry? Thraku, ten sam sprzedawca ma to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mikrofibra inwazyjna dla plyt byc nie powinna, elektrowni tez chyba nie uskuteczni.

Co teoretycznie lepsze? Welur czy te mikrowłókna?

Tydzień temu kupiłem własnie mikrofibrę, dużą ściereczkę za 2 czy 3 euro, czyli koszt żaden. Przed przesłuchaniem płyty przelatuję ta ściereczką i jest imho git - kurzu nie ma, igła nie jest zasyfiona. Mikrofibra ma niby działanie statyczne, czyli przyciąga drobinki kurzu, niemniej nie zauważyłem, by przez to elektryzowała się sama płyta. Nie mam jakichś trzasków, czy smażenia. Na razie odpuściłem sobie zakup jakichś karbonowych cudów. W razie czego mam jeszcze pół worka ścinków welurowych, więc myślę, że zapas na kilka lat mam :)

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

najlepszy jest palec ;-) ale to wyższa szkoła jazdy ;-)

Po wywołaniu na mokro palcem nie lecę bo po co jeśli wszystko ścieknie. A na sucho nigdy się nie tyka paluchami negatywu :D

Po wywołaniu na mokro palcem nie lecę bo po co jeśli wszystko ścieknie. A na sucho nigdy się nie tyka paluchami negatywu :D

Ale jak nie masz szafy z nawiewem do suszenia negatywow to po 'palcowej metodzie' negatyw szybciej wysycha.

palca się używa czystego, lekko wilgotnego do usuwania pyłków w czasie reprodukcji w ciemni. Nie ma nic lepszego. Negatyw się najlepiej suszy w oczyszczonym powietrzu bez żadnego przecierania etc. Najlepszym miejscem jest kabina prysznicowa po uprzednim zaparowaniu łazienki - robisz parę, czekasz aż opadnie razem z całym syfem w powietrzu i wieszasz negatywy. Zdejmujesz, kiedy są delikatnie wilgotne i pakujesz w pergamin. Nie można przesuszyć.

Pozdr, Krzysiek

Czy myjka do płyt jest dobrym rozwiązaniem?

Najlepszym, nawet sie nie zastanawiaj, "kupowałem" myjke przez 2 lata i uważam, że 2 lata żyłem w błędnym przekonaniu co do jakości wielu płyt z mojej kolekcji.

palca się używa czystego, lekko wilgotnego do usuwania pyłków w czasie reprodukcji w ciemni. Nie ma nic lepszego. Negatyw się najlepiej suszy w oczyszczonym powietrzu bez żadnego przecierania etc. Najlepszym miejscem jest kabina prysznicowa po uprzednim zaparowaniu łazienki - robisz parę, czekasz aż opadnie razem z całym syfem w powietrzu i wieszasz negatywy. Zdejmujesz, kiedy są delikatnie wilgotne i pakujesz w pergamin. Nie można przesuszyć.

Nigdy aż takich sposobów nie próbowałem ponieważ moje negatywy zawsze są czyste (po wyschnięciu od razu do koszulek i gitara) i w ciemni wystarczy lekkie dmuchnięcie, przetarcie pędzelkiem i nie ma żadnych pyłków :)

Zamiast kabiny prysznicowej chyba prościej by było jeszcze jedna końcowa kąpiel w koreksie :) Pierwszt raz słyszę patent na kabine.

Pozdrawiam

Hans

kąpiel końcowa w 1ml fotonalu na 500ml wody destylowanej, potem zdjąć nadmiar wody specjalnym ściągaczem (np. paterson, jobo) i do szafy na klips + na dół klips z odważnikiem po 4h suchy:)

• 1 miesiąc później...

Chcę kupić coś do czyszczenia winyli "na sucho". Przejrzałem ebay i znalazłem kilka szczoteczek. Priorytetem jest to, aby szczoteczka nie niszczyła płyt, nie zostawiała rys. Nie chce produktów do czyszczenia LCD lub innych "J. niezbędnych", chciałbym coś od doswiadczonych producentów. Oto co znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest coś jeszcze wypróbowanego godnego polecenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Miałem szczoteczke karbonową - chyba reloopa, więc przypuszczam że była na poziomie stantona i thorensa ( bo nowe prodykty thorensa to made in china). Takie szczoteczki do niczego się nie przydają, chyba że zależy Ci na naelektryzowaniu płyty lub na zebraniu kurzu na jednym miejscu na płycie. Oczywiście coś tam zbiera, jak płyta jest mocno zakurzona, ale jak jest mocno zakurzona to lepiej umyć na mokro. Większość ludzi na filmikach na youtubie trzyma szczotke w miejscu i potem zbiera ruchem na zewnątrz plyty - tak się tylko wciera kurz w rowki, jak się przyłoży szczotke jeszcze raz do płyty to kurzu jest tyle samo co wcześniej. Nie warto, zwłaszcza za 15 funciorów, jeszcze przy tym kursie:)

Tomasz ma rację - samo szczotkowanie to nie metoda. Ale szczotkę karbonową tak czy siak trzeba mieć, bo czym oczyścić płytę przed myciem? Płyta się wprawdzie od tego naelektryzuje ale w chwilę potem mycie usunie trwale te ładunki elektrostatyczne. Mam szczotkę Audioquesta, która generalnie wygląda tak jak ten Thorens czy Stanaton. Jedyna, ale ważna różnica, to cieńsze włókna węglowe, jest ich więcej, a szczotka jest bardziej miękka. W porównaniu do na pierwszy rzut oka identycznej szczotki Vivanco strzepuję z niej znacznie więcej kurzu.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.