Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczę, mnie raczej interesuje StyleAudio Ruby2 czyli "2 w 1" DAC+wzmacniacz słuchawkowy.... Jest róznica w chipach, w jednym (tańszym) jest Burr Brown PCM1796 i wyjście : Texas Instruments OPA604 x 2 szt a konwersja I/V: Texas Instruments NE5534 x 4 szt.

W droższym (CARAT Saphire) mamy DAC Burr Brown PCM1792(A) i wyjście: Texas Instruments OPA827 x 2 szt.

konwersja I/V: Texas Instruments OPA604 x 4 szt. czyli....?

pegal,

Tutaj mają w ofercie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można by dogadać się jak jest ze zwrotem, w sumie w zakładce Informacje|Pomoc mają punkty

ZASADY ZWROTU TOWARU wiec nie powinno być problemów.

Ukryta Zawartość

Zakupiłem od Zyzia Pclinka i jestem w szoku jak bardzo mi się poprawiła jakość dźwięku z komputera .

Wcześniej podłączałem optykiem albo coaxialem do płyty gigabaita albo sb x-fi ale to była porażka.

Jak chcemy podłączyć daca do compa to tylko przez usb bo różnica jest kolosalna. Jestem ciekawy chwalonego przez niego Carata, zbieram kase bo już w tej chwili mój komp gra lepiej od każdego źródła jakie podłączałem do mojego daca. Z daców wcześniej mi służył zhaolu d2.5 ale zamieniłem go na musicala A3.24 i jest też dużo lepiej. W zhaolu sprawdziłem chyba wszystkie opampy jakie do niego pasują i nie uzyskałem satysfakcjonującego dżwięku,jednak dac na elementach dyskretnych jest ciekawszy niż na opampach.

Wyjście cyfrowe z karty to porażka, siostrzeniec też to przerabiał, sam syf cyfrowy, a nie dźwięk ;) modowany PC Link jest znacznie lepszy od takiego rozwiązania, mod Grado-Fana kładzie tez na łopatki gołego PC Linka ;). Modowany PC Link to jakość Trends Audio UD 10.1. Carat TII to jeszcze wyższa jakość, wręcz zaskakująca, bo urządzonko to tak dokładnie filtruje, ze aż wydawałoby się to niemożliwe, ale co by nie mówić jest jednak drogi....i na pewno nie 5 razy lepszy od PC Linka ;)

Carat Sapphire w Audio wypadł nieziemsko, na równi z tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tym:

Ukryta Zawartość

Podkreślano wysoki S/N i znakomitą jakość wejścia optycznego oraz naturalność dźwięku...ale trzebaby samemu posłuchać....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

zyzio, 25 Lip 2010, 21:14

to, że - jak piszesz - "płyta CD jednak powoli odchodzi do lamusa" nie jest wynikiem lepszej jakości komputerowego audio.

To jest po prostu efekt dostępności pirackich plików w sieci.

A kto powiedział, że PC Audio za rok, czy dwa nie będzie znaaacznie lepsze od drogiego odtwarzacza CD ?, kto powiedział, ze czasem już tak nie jest w odpowiedniej konfiguracji przy odpowiednich preferencjach, Ty rochu ? raczej nie ;)

<

Tutaj mają w ofercie:

Ukryta Zawartość

Można by dogadać się jak jest ze zwrotem, w sumie w zakładce Informacje|Pomoc mają punkty

ZASADY ZWROTU TOWARU wiec nie powinno być problemów.>>

Ale to już po urlopie. Muszę mieć czysty umysł przy podejmowaniu decyzji. Żeby nie okazało się, że ten Ruby2 z kolei polegnie z Beresfordem i zostanę hurtownikiem wszelkiej maści DAC-ów a potem ich supersprzedawcą na allegro :))Teraz 2 tygodnie luzik. No ale oczywiście na forum będę obecny :-)

Ukryta Zawartość

Czy ktokolwiek był w posiadaniu tego Dac,a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zyzio,

apropo konwerterów USB/SPDIF, miałeś może kontakt z czymś takim:

USB-SPDIF AUDIO Converter RONIN

Ukryta Zawartość

Miałem takie coś u siebie w domu kilka dnie i nie mogę o nim powiedzieć nic dobrego. SPDIF z tego konvertera w moim odczuciu gorszy od sygnału ze zintegrowanego Realteka.

Ukryta Zawartość

Ronin podejrzanie wygląda ;)

Ten NuForce też był testowany przez Audio, taki sobie, nienajgorszy ponoć, ze 100 pktów dostał, a może i trochę więcej, jak już przy rankingach jesteśmy ;)))

A co to się stało, że usunięto wszystkie wpisy z ostatnich 23 godzin? Dziwne.

Przypomnę w takim razie, że rozważam zakup DAC'a Matrix mini-i:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

OK - "poznikało", ale proponuję powrócić już do meritum. Jaki DAC do 1000zł? Tu padło wiele propozycji, które pozwolę sobie niniejszym przypomnieć.

Musiland MD10

Ukryta Zawartość

Matrix mini-i

Ukryta Zawartość

Maverick Audio DAC

Ukryta Zawartość

Xindak DAC-5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>McGyver, 26 Lip 2010, 21:49

>A ja nawet odpowiedziałem, i parę godzin wisiało

Potwierdzam, MG napisał w DACmagic jest ciasno i ciężko będzie coś tam wepchać.

51st8, 26 Lip 2010, 22:02

>McGyver,

>

>Czy bylbys taki uprzejmy i ponownie odpowiedzial?

> Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Dobra, to jeszcze raz:

Wewnątrz obudowy DACmagica kompletnie nie ma na nic miejsca i nic się tam nie upchnie.

Co do CA740C, to nic z tym modelem nie robiłem, ale zrobiłem kilka egzemplarzy CA640C i CA640Cv2 które są oparte na identycznych przetwornikach Wolfsona WM8840 jak CA740C. Przykładowe foto na dole (ciasno jak cholera). Za każdym razem postęp jakościowy w stosunku do oryginału był wyraźny, ale i tak tani Denon na przetwornikach Burr-Browna PCM1702 z wstawionym lampowym analogiem gra lepiej. Przykladowe foto na dole. Ba, również lampucera maxi na Cirrusie CS4397 z analogówką na transformatorkach i lampach gra lepiej. Przykładowe foto na dole.

Reasumując, moja opinia jest taka, że jak chcesz mieć tanio dobrego cedeka z lampową analogówką, to celuj w przeróbkę Denona lub innego cedeka z dobrym konwerterem typu prądowego. Jeżeli natomiast chciałbyś mieć dobrego DACa z lampową analogówką, to można wziąć na warsztat lampucerę lub inną chińską płytkę z dobrym konwerterem, lub jeden z forumowych projektów, np DAC Waldiego na PCM1704 lub DAC Waldiego na AD1865. Tego ostatniego miałem okazję gościć w moim systemie. Został on wyposażony w lampową analogówkę przez forumowego kolegę Gablera. Zacnie grało. Fotki brak.

Ukryta Zawartość

post-3550-100000036 1280175876_thumb.jpg

post-3550-100000037 1280175876_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>McGyver, 26 Lip 2010, 22:25

>lub DAC Waldiego na AD1865

Przychylam się do opinii miałem poprzednio DAC na WM8742 wg.Waldka, teraz na AD1865 również tego samego projektanta z lampką na wyjściu i szczerze polecam.

Jeszcze jest Audinst HUD-mx1 za ok. 600zł:

Ukryta Zawartość

Polecany na forum Audiostereo :)

Ukryta Zawartość

Dziekuje za odpowiedz.

Nastepne pytanie to czy CA640Cv2 po wstawieniu lamp bedzie "grac" lepiej niz CA740A, lub jakosc zblizona ?

Pytam dlatego ze zapewne koszt CA640Cv2 plus koszt roboty, plus czesci moga wyniesc tyle, co nowy CA740A.

cena CA640Cv2 to koszt 150 funtow. Jak wygladaja koszta przerobienia CA640Cv2 ?

CA740A to koszt 500 funtow.

dziekuje

A co do DACmagic...

to posiadam go i powiem szczerze, ze nie widze za bardzo sensu zeby go sprzedawac, tracic na nim plus kupic cos slabszego i udoskanalac.

Raczej sklonny bylbym wyciac dziurki w DacMagic zeby bylo miejsce na lampy lub troszke przerobic obodowe.

Ma to jakis sens?

51st8, 26 Lip 2010, 23:06

>Dziekuje za odpowiedz.

>

>Nastepne pytanie to czy CA640Cv2 po wstawieniu lamp bedzie "grac" lepiej niz CA740A, lub jakosc

>zblizona ?

>Pytam dlatego ze zapewne koszt CA640Cv2 plus koszt roboty, plus czesci moga wyniesc tyle, co nowy

>CA740A.

>cena CA640Cv2 to koszt 150 funtow. Jak wygladaja koszta przerobienia CA640Cv2 ?

>CA740A to koszt 500 funtow.

>

>dziekuje

CA640C lub 640Cv.2 po wstawieniu lampowej analogówki zapewne zagra lepiej niż fabryczny 740 i tak samo jak zaintubowany 740. Sęk w tym, że zaintubowany Denonek DCD655 zagra jeszcze lepiej, a jest śmiesznie tani w zakupie, a i jego intubacja wychodzi taniej bo nie wymaga stosowania kosztownych transformatorków sygnałowych.

51st8, 26 Lip 2010, 23:11

>A co do DACmagic...

>to posiadam go i powiem szczerze, ze nie widze za bardzo sensu zeby go sprzedawac, tracic na nim

>plus kupic cos slabszego i udoskanalac.

>

>Raczej sklonny bylbym wyciac dziurki w DacMagic zeby bylo miejsce na lampy lub troszke przerobic

>obodowe.

>

>Ma to jakis sens?

Sens jakiś tam może mieć, ale na pewno jest nieekonomiczne. Taniej wyjdzie kupić za 80GBP DAC Denon DA500 z drugiej ręki, i jego przerobić. Zresztą na rynku wtórnym w GB aż roi się od tanich DACów świetnie nadających się do przeróbki.

McGyver, 26 Lip 2010, 23:36

Jaki bylby koszt przerobienia Denon'a DCD655?

I nastepne pytanie, dlaczego denon jest taki dobry w przerabianiu i mialby byc lepszy niz 740c?

czy to ze wzgl na tanie podzespoly?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.