Skocz do zawartości
IGNORED

Dyski SSD - Wasze doświadczenia (reaktywacja)

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin_gps, 28 Cze 2010, 19:02

>No dobra, ale w kompie nadal masz "Sajgon", musiałbyś odseparować nadajnik S/PDIF.

Po co? Jak bity się zgadzają? (nie ma trzasków/przekłamań) Jitter jest usuwany bo mam retaktowane wejścia. W siły audio-voodoo nie wierzę ;)

nedj, 28 Cze 2010, 19:05

>-> Marcin_gps

>"A Wi-Fi do audio to już kompletnie odpada!"

>

>Dlaczego?

Zakłócenia elektromagnetyczne.

>Marcin_gps, 28 Cze 2010, 19:02

>

>>No dobra, ale w kompie nadal masz "Sajgon", musiałbyś odseparować nadajnik S/PDIF.

>

>Po co? Jak bity się zgadzają? (nie ma trzasków/przekłamań) Jitter jest usuwany bo mam retaktowane

>wejścia. W siły audio-voodoo nie wierzę ;)

To lepiej uwierz, bo bit-perfect to urban legend. Mogę Ci w tej chwili udowodnić, że odtwarzacze (bit-perfect) dają inny sygnał analogowy na wyjściu DAC-a, ba, ten sam odtwarzacz z różnymi ustawieniami (tak, tak, ciągle bit-perfect) daje zupełnie co innego na wyjściu. Jak to możliwe, HGW, nie znam się, nie znam też człowieka, który potrafi to poprzeć "naukowo", ale takie są fakty.

"Mogę Ci w tej chwili udowodnić, że odtwarzacze (bit-perfect) dają inny sygnał analogowy na wyjściu DAC-a, ba, ten sam odtwarzacz z różnymi ustawieniami (tak, tak, ciągle bit-perfect) daje zupełnie co innego na wyjściu."

OOO!!! Ja bardzo chętnie bym taki dowód zobaczył.

Dzięki!

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Proszę bardzo. Chętnie sam porobię pomiary, jak tylko dostanę w swe łapy interfejs z solidnymi wejściami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tu jueszcze odnośnie Wi-Fi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Marcin_gps

Ja znalazłem dowód na to, że plik odtworzony kilka razy pod rząd za każdym razem gra tak inaczej. Widać się wygrzewa.

Ukryta Zawartość

(od wpisu rochu, 29 Lis 2009, 22:50)

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

EDIT:

Ja znalazłem dowód na to, że plik odtworzony kilka razy pod rząd za każdym razem gra inaczej.

Wiadom że za każdym razem zniekształcenia generowane przez DAC są w inny sposób poukładane - proste i logiczne ... i zawsze tak będzie. W tym dowodzie od Marcina pewnie jest ten sam błąd - ogólnie dużo czytania a mało konkretów.

"

The means used comes down to recording the music data from the analogue out from the DAC" - porównywał coś z analogowego wyjścia i się dziwi że ma różne wyniki?

"From this kind of operating I learned that a very high Q1 value compares very much to a very low Q1 value," - co za "Q1" ? ... ja nie mam jakiegoś "Q"

Kyle, 28 Cze 2010, 18:42

>martens, 28 Cze 2010, 16:35

>>Podstawowy standardowy Toslink przenosi 3Mbps, co ledwo łapie się zwykła PCM-ka z CD,

>Ja testowałem swojego przy 192 khz 24 bit (czyli ponad 10 Mbps) i nie było problemów.

Dalej napisałem że są i takie w okolicach 100Mbps (z poprawką w kolejnym poście),

Ukryta Zawartość

ale to trzeba wyczaić które. Generalnie "gęste formaty" wypadają gdzieś w środku. Prymitywny lutowany spawarką :-) elektryczny coax transmituje praktycznie zawsze z dużym nadmiarem (łącznie ze śmieciami), pseudo światłowód w Toslinku różnie to może być. Generalnie można mieć to w dupie bo jak się cyfrówka zaczyna sypać to szybko zauważymy przez generalny pad systemu, szybiej niż wyczaimy jakieś naleciałości w odsłuchu, generalnie działa to prawie (a prawie robi różnicę) zero-jedynkowo, ale żeby być poprawnym purystą audiofilem wypada sobie zostawić dobry margines na te sprawy.

Ukryta Zawartość

Pewnie ten mój kabelek to "plastic-fantastic" x-P ... może kiedyś dla sportu kupię jakiś elo-pro kwarcowy ;) Znasz jakieś fajne kabelki, w ludzkich cenach z nieplastikowym rdzeniem?

Takiego QED bym kupił:

Ukryta Zawartość

... ale w Polsce nie sprzedawany ... tylko te droższe z wysokim podatkiem voodoofilskim.

Ukryta Zawartość

Może jakiś "studyjny" (Cordial, Sommer Cable itd.) by się sprawdził.

Kyle, 28 Cze 2010, 20:45

>Znasz jakieś fajne kabelki, w ludzkich cenach z nieplastikowym rdzeniem?

znam, niestety nie do zastosowań audio, bo problem jest w sumie już tylko połączenie czyli wtyk.

Ukryta Zawartość

standardy wtyczek te na górze SC, FC, ST... niestety bez toslink.

W sumie to nie wiem dlaczego producenci audio hi-end nie przeszli przynajmniej mechanicznie na jeden ze standardów telekom gdzie przez te kable transmituje się GB/s, TB/s jednym włóknem i nie tylko od pudełka do pudełka ale i na setki kilometrów.

Pewnie jest łatwiej zapakować gówno w pazłotko i sprzedawać za grubą forsę. Te kable telekom w porównaniu z audio hi-end technologicznie są jak nowa 5tka BMW do trabanta. Mimo że wyglądają plastikowo i kosztują relatywnie tanio, kilkadziesiąt-sto EUR, nie mają narzutu "boskości audio"

Ukryta Zawartość

Kyle, wszystko tam jest, tylko trzeba otworzyć oczy. Ja nie mam zamiaru nikogo nawracać, wierzysz w moc bit-perfect, proszę bardzo. Ja wierzę swoim uszom.

rochu, podziwiam Cię, że masz jeszcze siłę na dyskusję. Przecież 90% biorących tu udział użytkowników jest niereformowalnych. Możemy tu przedstawiać dowody, zeznania świadków :D, a to i tak wszystko jak grochem o ścianę.

Kyle, że tak spytam, uważasz, że każdy odtwarzacz CD (na tym samym DAC-u) brzmi tak samo? Przecież odtwarza dane z płyty "co do bita", więc nie ma sensu przepłacać, kupujemy pierwszy lepszy z bazaru.

>Kyle, że tak spytam, uważasz, że każdy odtwarzacz CD (na tym samym DAC-u) brzmi tak samo? Przecież

>odtwarza dane z płyty "co do bita", więc nie ma sensu przepłacać, kupujemy pierwszy lepszy z bazaru.

Ja nie bił bym się o to czy gra tak samo, ale słuchając w dobrze przygotowanym pokoju odsłuchowym:

transportem opartym na najbardziej gównianym DVD za 100zł MediaMarketu, bazaru czy zwykłym starym napędzie CD-ROM od desktopa, podłączonym powiedzmy do top DACa typu DCSa, Mytka dalej solidnego wzmaka Krella czy Gryphona a na końcu mając coś w stylu Avalon, czy Wilson Audio

po prostu ZMIAŻDŻĘ, ROZWALCUJE NA BLACHE gościa z hi-endowym transportem czy całym CD powidzmy Acu DP-500 podłączonym przez przyzwoity wzmak do kolumn nawet takich za powiedzmy kilka kilo PLN (bo takie za stówe z MM jak ten DVD w odwrotnym przypadku to śmiech)

-> martens

Czyżby? Marcin_gps napisał przecież, że w przypadku przesiadki "z Microlab Solo 6c (300 zł) na Aurum Cantus V3M (7300zł), różnica była, ale niewielka."

Dodatkowo w przypadku dobrze skonfigurowanego (sprzętowo i programowo) kompa, który może pełnić rolę transportu, nie będzie nawet przeszkadzać "nienajlepsze ustawienie kolumn, ani słaba akustyka pokoju, po prostu muzyka płynie".

martens, 28 Cze 2010, 22:27

>Microlab po prostu dobry w swojej cenie a Aurum przepłacone, to wynika z tych cen i tego werdyktu.

No popatrz, wtopiłem tyle pieniędzy. Powinienem był kupić "plastikowe" JBL, na co mi wstęgi, mieszanki włókna węglowego z kevlarem, 14 warstw lakieru, w dodaktu krowy ciężkie (16kg/sztuka). Uwierzyłem głupi opiniom w prasie i na forach...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba sprzedam i wrócę do Microlabów - nie potrzebują nawet wzmacniacza!

A tak poważnie, macie coś sensownego do powiedzenia w temacie? martens, rozumiem, że sprawdzałeś dvd z bazaru w połączeniu z Wilson Audio? :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro piszesz, że "różnica była, ale niewielka", to chyba inwestycja faktycznie nie była do końca trafiona...

nedj, 28 Cze 2010, 23:52

>Skoro piszesz, że "różnica była, ale niewielka", to chyba inwestycja faktycznie nie była do końca

>trafiona...

Inaczej. Jak wygląda zdjęcie robione starym telefonem komórkowym (niskiej rozdzielczości, wyprane z kolorów, niewyraźne, z kiepskim balansem bieli) na dobrym panelu LCD? System gra tak dobrze, na ile pozwala najsłabszy element, w moim przypadku było to źródło, które osobiście stawiam na pierwszym miejscu.

pozdrawiam i życzę spokojnej nocy

Gość rochu

(Konto usunięte)

nedj,

czepiasz się ludzi, czepiasz się słówek, udajesz że idzie Ci o pozyskanie jakiejś wiedzy a tak na prawdę tylko jątrzysz i patrzysz komu by tu się przypiąć.

Nie masz nic lepszego do roboty?

-> rochu

Przestałeś niestety pisać na temat oraz dzielić się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami, no i niestety poziom wątku trochę upadł. Jakość moich wpisów zresztą też. Przepraszam Cię za to bardzo.

• Użytkownicy+

Jestem z zbanowaniem Rocha! Co On wie na ten temat ? Chyba niewiele!@#$%^&*), ciągłe aluzje półsłówka, NIC konkretnego!

nedj-i działaj Waść, wstydu Rochowi oszczędź!

...........................................................................................................że z Wami jeszcze gada!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.