Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Oliva - nowa listwa z silnym filtrem

Xentrix

Rekomendowane odpowiedzi

asiki, 18 Sie 2010, 17:51

>Ale co najbardziej mnie przeraża, to zero kompetencji autora

>tej kontrukcji: urządzenia które podłączysz do owej listwy nie są uziemione!

Na jakiej podstawie taki kategoryczny wniosek?

jak to nie jest uziemiona?

jest

i w dodatku ekranowana

no chyba, że nie podłączy się do uziemionego gniazdka

co do jakości wizualnej - to nie jest produkt, tylko bardziej jednostkowa, indywidualna usługa.

W sklepie tego na pewno nie zobaczysz

jeśli ktoś szuka takiego filtra - to jak najbardziej ok.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Uziemienie jest na wąsach po boku, to gniazdka schuko :-) Nie mają bolca, ale to nie znaczy, że nie są uziemione :-) Oj asiki, asiki, warczysz, a pojęcia nie masz ;)

Zero myśli technicznej, a jeszcze nikt na to nie wpadł by połączyć profesjonalną listwę z filtrem :))) Masowo produkowany filtr ? :D A myślisz asiki, że jakaś kosmiczna technologia zapożyczona od obcych siedzi w listwie Gigawatta ? :)))

Zyzio wiemy jak działają gniazda schuko i nie chodzi o to że nie ma bolca. Jak się przyjrzysz to żyła uziemiająca nie wchodzi wcale do listwy więc jakim cudem miałaby być podłączona do owych wąsów w gniazdach?

W kwestii uziemienia: właśnie o to mi chodziło o czym pisał Cichom. Przewód uziemiający idzie do puszki filtra i na tym się sprawa kończy, przyjrzyj się zdjęciom. Co prawda jest szansa aby aby wąsy były uziemione: uziemienie jest podłączone do ubudowy filtra, ta zaś jest skręcona z metalową obudową rozgałęziacza. Być może wąsy są podłączone wewnątrz do obudowy rozgałęziacza - i dzięki temu mogłby być uziemione. Mimo wszystko, tak się nie robi żeby obudowa robiła za przewodnik uziemienia.

Zyzio, piszesz że jeszcze nikt na to nie wpadł by połączyć profesjonalną listwę z filtrem. W zasadzie to żadna nowinka, widywałem takie rozwiązania, co więcej: nawet niektóre klocki mają fabrycznie zamontowany niewielki seryjny filtr na wejściu. Oczywiście zgodzę się że nie ma w tym żadnych kosmicznych techonologii i jak dla mnie takie rozwiązanie jest 100% uzasadnione z technicznego punktu widzenia. Jedynie napełnia mnie niesmakiem fakt, że za prowizorkę sklejoną z dwóch gotowców krzyczą sobie jak za autorski dopracowany produkt. I wyłącznie tyle w tej kwestii.

Pozdrawiam,

Asiki

Ale nie krzyczą jak za autorski dopracowany produkt, bo dopracowany produkt kosztowałby 3500 zł :))) Powtarzam raz jeszcze - w listwie jest drogi jakby nie było filtr i porządna sieciówka ! Co najmniej 600 zł to by w dopracowanym produkcie kosztowała sama sieciówka, a filtr bez oznaczeń pomalowany czarną farbą z odpowiednim napisem typu velum reference wyceniany byłby na co najmniej 2000 zł, reszta - 900 zł pochłonęłaby profesjonalna listwa bez oznaczeń za to z ideologią gniazdek CRYO :D

A ja myślę, że się czepiacie. Jak w 90% wątków na tym forum. Prowadzenie uziemienia i ceny filtrów opisałem na poprzedniej stronie - nie wiem po co dalej to roztrząsać. Mam bardzo podobnie skonstruowaną listwę (sam ją sobie zrobiłem) i spełnia ona swoje zadanie idealnie co słychać (w audio) i widać (na TV).

Listwa na żywo prezentuje się solidnie i wcale nie jak chamskie DIY. Na pytanie czy poprawia obraz z TV - odpowiedź brzmi - tak. Wniosek - działa efektywnie, nie ma mowy o autosugestii, na naklejki na płyty Harmonixa nie zareagowałem ochami i achami w stylu Pacuły, uprzedzając zaczepki loży szyderców zaznaczam :)

Człowiek wyjechał sobie na urlop, a tu wątek się rozrósł mocno :)

Tak w skrócie: jasne, taką listwę z filtrem można sobie zrobić samemu (jak się na tym zna i potrafi, no i ma trochę czasu), ale ja na ten przykład nie dałbym sobie z tym rady. Więc wolę kupić, za w sumie nieduże pieniądze (elementy + robocizna - niech mi się znajdzie taki, który zejdzie poniżej tych 600 zł i będzie to sprzedawał).

Wszystko wskazuje na to, że z uziemieniem jest tak, jak piszą Aconitum i audiograde. Trzy kable wchodzą do filtra, wychodzą dwa, metalowe obudowy mają i listwa i filtr.

-> palton

Fajnie, że sprawdzisz to u znajomego, ciekaw jestem wrażeń. Do tego czasu zapewne też sam dotrę do Violeta i sprawdzimy to na jego sprzęcie :)

-> zyzio

Skoro listwa już dotarła, to napisz choć kilka zdań jak oceniasz też jej wpływ na dźwięk. Cieszę się, że jeśli chodzi o TV to i u Ciebie różnicę in plus widać :)

I w 100% zgadzam się z tym co napisałeś odnośnie "autorskiego dopracowanego produktu".

Ok, muszę kończyć, późno już.

Pozdr

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

zyzio, napisz proszę, jak wypada podłączenie sprzętu audio. Sam zastanawiam się, czy nie kupić tej listwy do kompa i monitora. Filtry tego typu ponoć fajnie blokują syf z kompa, który zazwyczaj przenika do sieci i w moim przypadku szkodzi reszcie toru.

Cholerka nie wiem, nie chce mi się przełączać kabelków ;p Tym bardziej że na Furutechu synergia, lepiej grać nie może :p Na pewno Sonusoliva działa efektywnie na Tv, dekoder TV cyfrowej i mojego drugiego blu-ray-a Samsunga, - obraz, więc na dźwięk pewnie też ma dobry wpływ, ale dźwiękowe sprawy siedzą w Furutechu ;)

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam

Jak zacząłem czytać ten temat, to już się napaliłem na tę listwę Sonus Olivy z filtrem.

Jednak po dojściu do tego momentu prawie zgłupiałem:

??? z filtrem, czy bez ???

Ja planowalem listwę 8-gniazdową, bo sytuacja finansowa uniemozliwia mi zakup 2 listew (np. Furutecha do audio i SO do video), a sytuacja lokalowa zmusza mnie niestety do podpięcia do niej zarówno urządzeń audio jak i video:

- wzmacniacz stereo

- wzmacniacz słuchawkowy

- odtwarzacz CD

- tuner FM

- amplituner kina domowego

- odtwarzacz DVD

- plazma

- dekoder HD Cyfry +

Więcej słucham stereo, niż oglądam tv, jednak chciałbym cieszyć się i jednym i drugim na w miarę poziomie.

I teraz nie wiem, czy filtr Schaffnera poprawiając obraz w tv, nie pogorszy mi dźwięku w stereo (jak piszą jedni), czy widzialna (w tv) i słyszalna (w stereo) bedzie duża poprawa ?

380 pln, czy 700 pln (teraz Pan Andrzej bierze za filtr 320pln) ?

Proszę o pomocne wypowiedzi, w miarę bez wycieczek osobistych między kolegami, bo chciałbym przed świętami mieć listwę w domu podpiętą :)

Z góry dzieki za pomocne wpisy.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

=> stary audiofil

Ale Ty jajus jesteś :)))

własnie o tak pomocne wpisy mi chodziło ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Nikt Ci nie pomoże :) Listwa z filtrem jest godna polecenia, ale nie spodziewaj się transformacji systemu :)))) Tak, poprawia obraz i dźwięk, nie muli, nie szkodzi w inny sposób, jedynie poprawia :)

Nikt Ci nie pomoże :) Listwa z filtrem jest godna polecenia, ale nie spodziewaj się transformacji systemu :)))) Tak, poprawia obraz i dźwięk, nie muli, nie szkodzi w inny sposób, jedynie poprawia :)

Dzięki za pomocną wypowiedź.

Już zamówiłem z filtrem, przed świętami powinienem się nią cieszyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.