Skocz do zawartości
IGNORED

velodyne cht- 15R chodzenie po pokoju

robirem

Rekomendowane odpowiedzi

Ja słuchalem obydwa i różnic nie zanotowałem.Mikrofon to fajny dodatek bo niweluje do minimum rezonans oraz wprowadza optymalne ustawienia EQ. Ale rzeczywiście trzeba na spokojnie odsłuchać i podjąć decyzję. Zresztą CHT 15R chyba już trudno dostać

Ostatnio porownywalem suba b&w 650 z b&w 800D I okazalo sie ze oprocz tego ze 800D schodzil nizej , bas byl twardy, lepsze kontury to nic w moim pomieszczeniu 20m nie wskazywalo aby roznica miedzy obydwoma byla 800W Z tymi mocami to nie jest tak do konca ze jak ma wiecej watt to glosniej gra ?? Bynajmiej u mnie w 20m lepiej spisal sie sub zamkniety. A pogawedka ktory lepszy ....to zaczyna byc dziecinne :)

"laik tylko napisze ze nie ma sensu porownywac tych subwooferow, nie napisze ktory jest lepszy!"

W odpowiedzi na ten wpis, napisałem Ci, który z subów moim zdaniem jest lepszy ;).

To myślicie, że lepiej (jak już) brać cht 15 r zamiast Q (piszę to do ludzi, którzy słyszeli oba suby) ? Cht 15r pewnie by się dało wyrwać za około 4tys...

Jak dostaniesz R za 4tyś to bierz w ciemno. Im różnica mniejsza tym ze względu na zmiany zastanowić się nad Q ale dopóki masz możliwości to : odsłuch, odsłuch i jeszcze raz odsłuch ale.... u ciebie w twoich warunkach. Ważne też są parametry twojego pokoju kinowego.

>slaw123, 23 Sie 2010, 17:40

>...Z tymi mocami to nie jest tak do konca ze jak ma wiecej watt to glosniej gra ?? ...

>...

O głośności decyduje jeszcze efektywność (sprawność) głośnika, 200 W i 93 dB efektywności da taką samą głośność jak 800W i 87 db... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ja jak ostatnio odsłuchiwałem velodyne spl 1000 ultra to gosc w sklepie pwoiedzial mi ze najlepiej jest jak jest w rogu, moze nie tak ze doslownei przylega do obu scian ale napewno zeby byl blizej rogu niz srodka pokoju. A moze uda mi sie wkleic zdjecie to co odluchiwalem :-) Pozdrawiam.Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

A u mnie osobiscie tak stoi sub jak na zdjeciu, ale i tak wszystko idzie do sprzedania i w przyszlym roku bedzie juz wszystko nowe, lepsze i lepiej grajace :-) Pozdrawiam

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

jeszcze jedna sprawa: ustawienie crossover. Ja mam ustawione na 80hz , pozostałe kolumny na smaal bo po testach uważam że do kina tak jest najlepiej. Kolumny frontowe przenoszą od 38hz ( teoretycznie ). Zastanawiam się czy przy odcięciu na np. 60hz nie byłoby jeszcze lepiej?. Wiem najlepiej spróbować ale jestem w pracy i teraz mnie coś naszło :). Co prawda ścieżki 5.1 są chyba ustawiane w parametrze 0.1 na właśnie 80hz ale może przy 60 hz i przy dobrych frontach uda się coś ugrać.

Witam mi bardzo sie podoba velodyne spl 1000 ultra biorac pod uwage wykonanie i dzwiek jaki moze sie wydobyc z takiej malej skrzyneczki to jest cos naprawde swietnego.... Jak sie zobaczy na zywo i widzi sie jakie sa gabaryty tego suba to az sie wierzyc nie chce ze to moze tak uderzyc, ale wzmacniacz ma 1250 W w RMS i sub typu zamknietego wiec w sumie nie ma co sie dziwic ze potrafi uderzyc. Ja odsluchiwalem go w pomieszczeniu o ile dobrze pamietam 37 m wiec pomyslec jak u mnie jest 25m :-) masakra. Mialem mozliwosc odsluchu tylko w stereo , w kinie nie bylo takiej mozliwosci, ale koresponduje meilami z kolega ktory ma tez ten sub w domu w 30m i mowi ze w kinie tez jest spox i duzo zapasu jeszcze jest wiec jest ok. Jesli ktos ma pare zloty na wydanie, a przy tym nie ma pokoju wlasnie 40 czy 50 m m i nie chce zeby polowa pokoju to zajmowal suba przy tym nie musial chowac go gdzies za szafa :-) to jak najbardziej polecam serie spl velodyna.A jakbym mial 40 czy 50 m to tez bym kupil velodyna tylko serie DD :-) Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

jeszcze jedna sprawa: ustawienie crossover. Ja mam ustawione na 80hz , pozostałe kolumny na smaal bo po testach uważam że do kina tak jest najlepiej. Kolumny frontowe przenoszą od 38hz ( teoretycznie ). Zastanawiam się czy przy odcięciu na np. 60hz nie byłoby jeszcze lepiej?

W paśmie niskotonowym daj pograć subwooferowi - do tego został stworzony :) 80Hz jest jak najbardziej OK.

no nie wiem czy 80hz jest tak ok, przecież to już nie bas w sensie uderzenia tylko sygnał ciągły buczenia

jak ktoś ma małe satelitki to może i 80hz powinien ustawić, normalnie wg mnie nawet 60hz to już odrobinę za wysoko choć mam regulację tylko 40 lub 60hz więc w amplitunerze ustawiam na 60hz a crossover przycinam w subie (jest w granicach 50-55hz)

'don111'

no nie wiem czy 80hz jest tak ok, przecież to już nie bas w sensie uderzenia tylko sygnał ciągły buczenia

Nie wiem o czym ty mówisz. Jakie ciągłe buczenie? Jak chcesz to odetnij nawet na 30Hz. Ja Ci tylko powiedziałem jak ma być. Mam całkiem spore kolumny i na 80Hz jest bardzo bardzo dobrze.

No więc sami widzicie, zdania podzielone.Zrobię 2 ustaienia a może trzy 40,60 i 80 i potestuje. Na teraz jest ustawione 60 i własciwie nie słyszę specjalnej różnicy. Może wiecie jak to dokładnie przetestować?

Cofam wszystko co złego powiedziałem na Velodyne cht-10r dałem sub za rogówkę i bass jest naprawdę dobry. Sub jest przy dwóch bardzo mocnych i grubych ścianach dzięki czemu nie ciągnie po nich tak jak to było wcześnie. Mam go jedynie na 20% mocy i już jest bardzo dużo basu. Wcześniej potrafił nawet na 50% latać i nic. Zadziwiające bass jest tylko tam gdzie go potrzeba czyli w miejscu odsłuchu. Natomiast wszędzie indziej jest go niewiele. Bass zyskał na kontroli i mocy nie lata już po rogach pokoju i nie drży. Przepraszam za wprowadzenie co po niektórych w błąd. Ale tak to już jest. Jak nie potrafi się eksperymentować.

Kolego kup zwykły kabelek chyba ze masz jakiś długi i daj sub w każdy kąt pokoju w każde wolne miejsce. Taki eksperyment może naprawdę wiele pokazać. Za rogówką to jedyne miejsce gdzie mój sub nie stał. Myślałem ze skoro wszędzie w pomieszczeniu gra źle to dlaczego miał by tam akurat się spr. Gdybym miał jakieś porównanie i słyszał bym go u kogoś innego w dobrym pomieszczeniu to może i bym go nie oczernił. Lecz tak zwaliłem winę na suba a nie na moją akustykę pomieszczenia.

Tylko ci co taki test zrobili wiedza o czym mowie. Stawiasz sub na jego miejsce gra super. Wiedz nawet nie myślisz żeby go przestawiać bo po co? W końcu po kilku miesiącach zabierasz się do przestawiana i nie gra on już super,lecz znakomicie. Rozstaw kolumn to podobna zabawa polecam. Pozdrawiam.

No więc sami widzicie, zdania podzielone.Zrobię 2 ustaienia a może trzy 40,60 i 80 i potestuje. Na teraz jest ustawione 60 i własciwie nie słyszę specjalnej różnicy. Może wiecie jak to dokładnie przetestować?

Może spróbuj generatorem częstotliwości (program do ściągnięcia z sieci). Podłącz komputer do sprzętu i zmieniaj częstotliwość sygnału. Obserwuj/słuchaj co się dzieje... czy jest jakaś nieciągłość w basie, a może zbytnie uwypuklenie?

Myślę, ze jest to najlepsza metoda - domowym sposobem :)

Kolego slaw 123, skoro subwoofer B&W jest taki "super", to dlaczego w tak wypasionym kinie opartym na wysokich modelach kolumn B&W 802 użyto Velodyne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Kolego slaw 123, skoro subwoofer B&W jest taki "super", to dlaczego w tak wypasionym kinie opartym na wysokich modelach kolumn B&W 802 użyto Velodyne?

Ukryta Zawartość

:) MOZE BYC NAWET I SUB Z TONSILA JAK KTO LUBI???

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.