Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze operacyjne

jacekG

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

witam

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu zakończeń - czy właściwie oznaczyłem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja ostatnio z nudów (chory bylem ...) w moim dacu ( nos tda1543x4) bawiłem sie wzmacniaczami. chyba z 10 różnych rodzai mam, 604, 134 , 627, 637, lm833, ne5532, ne5534, tle2142, Ad797 i stwierdzam ze tle2142 jest nie do pobicia. Po prostu gra najrówniej z najlepszym wypełnieniem, basem, nie męczy górą, ma miły i czysty przekaz. Nie sprawdza się do końca natomiast w połączeniu z lampucerą maxi, gra troche za cicho, chyba kwestia aplikacji. Ale i tak Excalibur zjada te wszystkie kostki BB na śniadanie.

Ja jakoś z przeróżnych, drogich i tańszych opampów zawsze wracam do NE5532. Wg mnie najbardziej naturalna średnica i największa kultura brzmienia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ja się "wychowam" na NE i w sumie nie są złe (pomijając miliony podróbek)

Pamiętajmy gdzie i po co aplikujemy op amp.

Np w VSPS z DL110 - OPA 627 wygrał (u mnie) natomiast w CD już nie był dużo lepszy od NE (cena/jakość).

Jak mówi robix - kto bogatemu zabroni?

Jet za darmo Tina (do symulacji) - pobawcie się i sprawdzajcie. W nowym Pre do gramofonu, który robię na symulacji okazało się, że NE mniej szumi niż OPA 627 (trochę mi się nie chce wierzyć ale może układ i reszta - czyli np impedancje wejściowe dają w sumie lepszy efekt na NE niż na drogim OPA).

Posklejam i zobaczę.

Może nie do końca na temat, ale opiszę swoje wrażenia.

Ostatnio bawiłem się w wymianę WO we wzmacniaczach mocy kolumn aktywnych i moje wrażenia są takie:

NJM4560 - montowany fabrycznie, ograniczony w każdym aspekcie, ale brzmienie było równe w całym zakresie częstotliwości,

OPA2604 - bardzo równy, dobry bas i przestrzeń, ale trochę brak mi było rozdzielczości szczegółów (na wstęgowych głośnikach wysokotonowych),

OP275 - tutaj dla odmiany szczegółów było zbyt dużo i zbyt nachalnych, dobry bas,

LM6172 - po pierwszych problemach ze wzbudzaniem się, rozwiązanych kondensatorami 6,8 pF, dźwięk okazał się bardzo rozdzielczy, przy czym lekko wycofany w wyższych rejestrach (czyżby mniej niechcianych dodatków w tym zakresie?), również bas stał się lepiej kontrolowany (obudowa zamknięta).

Na razie w systemie został LM6172, który pewnie dzięki dużej szybkości i wydajności prądowej do wzmacniacza nadaje się doskonale.

Szczerze mówiąc pierwszy raz bawiłem w wymianę OP-ampów i nie spodziewałem się tak dużej skali zmian w dźwięku.

Pozostaje mi jeszcze spróbowac wymienic LM833 w filtrach wyjściowych za przetwornikami DA.

LM6171 bardzo pomaga kondensator ceramiczny tylko najlepiej NP0 10-100n(22n miałem).

Ogólnie trzeba patrzeć na to jak opamp jest zbudowany....np dla takiego AD797 jeżeli kondensatory odsprzegające nie sa blisko siebie (i układu) to rozsadnie jest dac coś pomiedzy V+ a V- a wynika to ze schematu wewnętrznego opampa

• 1 miesiąc później...
  • 4 lata później...

Kupował ktoś z was coś u użytkownika auden_pl na alle?

Chcę kupić te LME, ale zastanawiam się czy to zaufane źródło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Tylko, że mam pre na AD797 więc pcb jest wykonane dla pojedynczych opów. Chyba, że masz namiar na przejściówkę.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Ja jakoś z przeróżnych, drogich i tańszych opampów zawsze wracam do NE5532. Wg mnie najbardziej naturalna średnica i największa kultura brzmienia.

Witam

Moze sprubuj zastosowac zamiast NE 5532,

AD8599 troszke sie zdziwisz.

Pozytywnie

Pozdro.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.