Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze sony z serii ES

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a co myślicie o tych kolumnach? na forum czytałem pozytywne opinie, nie wiem tylko czy pasują do TA-F555ES...

jest też nowsza wersja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie wiem czy warta ew. dopłacania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Zakres: 18Hz - 30000Hz

Te 18Hz to chyba przy spadku rzędu 6dB.

Może przy - 24 dB. Z takich małych kolumn i driverów 9 calowych nie ma szans na 18hz. Jeśli grają od 30hz to i tak jest sukces.

Na 18hz to muszą być 15 calowe drivery i to jeszcze dobrej jakości, nie estradowe. Do tego muszą być dobrze zaaplikowane w odpowiednio duźej skrzyni, często ponad 100L. I jeszcze pokój swoją akustyką musi pozwalać tak nisko zejść. Te róźne parametry podawane przez producentów to najcześciej lipa. Większość nawet dużych kolumn ma problemy z zejściem poniżej 30hz.

Edytowane przez sly30

Do tego muszą być dobrze zaaplikowane w odpowiednio duźej skrzyni, często ponad 100L. I jeszcze pokój swoją akustyką musi pozwalać tak nisko zejść

Nie myl możliwości głośnika/kolumny z modami pomieszczenia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc później...

Posiadam. :)

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

707ES - bardzo dobry, jeden z ostatnich klasycznych ESów. Niestety cierpi na typowe problemy serii - zimne luty, zasniedziale kontakty w przekaznikach.

Wszystko da sie zrobic ale trzeba sie z tym liczyc przy zakupie.

• 3 miesiące później...

Witajcie.

Czy znacie kogoś kto zajmuje sie modyfikacjami wzmacniaczy Sony serii ES?

Sprawa pilna bo chciałem bratu Zafundować w prezencie .

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Ogólnie wszystkie wzmaki Sony serii Es sa dobre seria z cyframi 3 pierwotnie posadzane przezemnie o mulasty rozlazły Bas ma poprostu na wejsciu wstawiony zmulacz..rezystor i kondek roznie najczesciej 1,2kohm i 47-220piko..co ciekawe jak postudiowałem wzmaki robione na rynek USA te wartosci sa o rząd mniejsze..nie wiem czemu to zawdzeiczmy..mam wrazenie ze moze ludziom z europy odpowiada inna szkoła brzmienia...i zalezy tez to pewnie od sieci zasilajacej..110V w USA..ostatnio zaryzykowałem w jednym ze wzmaków i dobrałem te wartosci na nowo..wzmak zmienia sie w dynamiczna szybka niczym piorun maszyne która nawet gajklona w pewnych momentach zawstydziła.

Witajcie,

Zastanawiałem się nad tymi przeróbkami o jakich pisze @Piotrek608, zakupiłem Sony TA-FA3ES i nie jest za dobrze z tym basem, w porównaniu do mojego poprzedniego "ES" (Sony Scenario), bas jest jakiś pusty jak kopanie w pusty karton, rozlazły, tak jakby wyciąć jakiś zakres, nie schodzi nisko - co zrobić aby na szybko uratować systuację? Czy zwykły serwis poradziłby sobie z tym tematem?

Edytowane przez eses
  • 1 miesiąc później...

Witam serdecznie

Od pewnego czasu posiadam Sony 770es (obecnie jako drugi wzmacniacz) w wersji na rynek niemiecki, sprzęt od zawsze działał doskonale. Jestem przekonany że różnice konstrukcyjne wynikają z norm EMC, RFI jaki rynek niemiecki wymusza. Elementy dodane jak kondensatorki 47pf lub dalej 470pf zapewne służą do odsprzęgania zakłóceń i nie mają wpływu na pasmo akustyczne, a wymiana rezystora 1K na 100R spowoduje zapewne zwiększenie nieco poziomu sygnału na wejściu. (np. na wejściu końcówki mocy denona poa 4400 jest kondensator 220pf) Trzeba tez zauważyć że na rynek skandynawski 770-ki miały tylko 2x90w przy 8 om więc i słabsze trafo.

Niedawno postanowiłem sprawdzić kondycję kondensatorów i wymieniałem praktycznie wszystkie ale tylko w torze audio. (główne filtrujace pozostawiłem bez zmian) Producent zastosował tu doskonałe nippony AVF i nichicon Muse i oczywiście wymieniłem na identyczne tj. High Grade. Stare na pomiarze posiadały do 40% ubytku pojemności. Sprzęt po takim zabiegu znacznie poprawił kontrolę i dźwięk stał się pełniejszy, do tego mam pewność ze na skutek zużytych elementów nie uszkodzi się.

Sony 707ES jest nowszą wersją 770ki i rózni się przedwzmacniaczem wykonanym na tranzystorach mosfet oraz potencjometrem panasonica. Generalnie akustycznie działają podobnie.

pozdrawiam

Witam

Degradacja pojemności jak i patyna na stykach podyktowana jest przebiegiem sprzętu oraz warunkach w jakich pracował ( np. wilgoć, schowany w regale) najbardziej obrywają te kondy które są najbliżej radiatora. Mój o dziwo wygląda na prawie nówkę nie tylko z zewnątrz ale i wewnątrz nie widać wygrzania na płytkach. Z zasady nie ruszam bo lubię stan oryginalny :-) ale z drugiej strony jeżeli wzmacniacz ma grać optymalnie to warto. Po wymianie naprawdę zauważyłem różnicę, myślę że warto przynajmniej sprawdzić jeżeli jest to ubytek do 20% to można ostatecznie zostawić tak jak jest.

Ukryta Zawartość

post-63516-0-82813700-1501520047_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Od ok 3lat  posiadam preamp denona pra6000 w którym to siedzi alps "black beauty" sprzęt został odnowiony (kondensatory :-)) po za potencjometrem którego demontaż wymaga sforsowania "magicznej" miniaturowej zawleczki. Jeden fałszywy ruch i ... pozamiatane :-)  Sprawa nie dawała mi spokoju więc uzbrojony w porządne sczypce boczne i chęci postanowiłem rozmontować element. Demontaż odbył się bardzo sprawnie. Jednorazową zawleczkę należy wyciąć/usunąć bardzo delikatnie oczywiście byłem przygotowany i posiadałem podobne. Potencjometr został dokładnie wyczyszczony. Najtrudniej było z usunięciem patyny z srebrzonych ścieżek. Warstwę oporową należy czyścić bardzo delikatnie a żeby jej nie zmyć. Tutaj odpadają wszelkie kontakty np. PR które to są za bardzo agresywne. Osobiście używam ipa oraz środek firmy analogis do czyszczenia płyt winylowych (działa antystatycznie i jest delikatny). Warstwę srebrzoną należy potraktować niewielką ilością wazeliny natomiast reszta pracuje na sucho.

Po zmontowaniu przedwmacniacz zyskał na klarowności, dynamice, kanały się wyrównały.

Ukryta Zawartość

IMG_1184.JPG

IMG_1185.JPG

IMG_1186.JPG

IMG_1187.JPG

IMG_1188.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś pomoże, czy da się samemu przeczyścić selektor wybory źródła w 570es, bo podczas przełączania trzeszczy, jeżeli tak  to jak to zrobić, proszę o krótką instrukcję jak to wykonać

Selektor znajduje sie w tylnej czesci wzmacniacza na plytce z gniazdami wejsciowymi, musisz odkrecic wszystkie gniazda, odkrecic panel od spodu i od gory/boku, zdjac mostek laczacy plytke wejsciowa z plytka na ktorej znajduje sie potencjometr glosnosci, odpiac przedluzacz przelacznika od samego przelacznika, dalej to juz wylutowanie przelacznika, rozebranie, wyczyszczenie i montaz w odwrotnej kolejnosci

od 35min masz troche o rozbieraniu i skladaniu

• Pokaż nowe odpowiedzi