Skocz do zawartości
IGNORED

Jak czyścić membrany głośnikowe?

kenhan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam prozaiczne pytanko ( tylko nie róbcie sobie ze mnie jaj, bo pytam poważnie). Jak i czym najlepiej czyścić zakurzone lub brudne membrany głośników średnio i nisko tonowych? Za odpowiedź z góry dziękuję.

czyscimy papierowe i tekstylne membrany tylko z kurzu odkurzaczem tylko z okragla szczotka...a brudne na wilgotno ale tylko te niepapierowe - przeciez to jest wszystko oczywiste ! A brudne przody od wzmacniaczy i innego sprzetu ? Ja odkrecam plyte czolową i wkladam pod prysznic, do tego gąbka z mydłem - ale delikatnie - i potem na kaloryfer i za chwile wzmak jak nowy ! pokrętla tez ida do wody ! Mówię tu o tym POWAŻNIE ! metoda sprawdzona od 24 lat ...i kontynuowana !!!

• 10 miesięcy później...
  • 4 lata później...

pozwolę sobie odświeżyć temat - ostatnio pod moją nieobecność robiono remoncik w mieszkaniu i na głośnikach, kopułkach, osiadło sporo pyłu (kolumny nie mają maskownic...), chciałem to zdmuchnąć, jak tu napisano, ale się nie daje, podkręciłem też vol na max i też nic, chodzi o to, że ścianki głośników i kopułki są takie jakby "lepkie" i strasznie mocno ten pył, kurz etc. trzymają....nie chciałbym ich powierzchni dotykać palcami czy jakimiś tam pędzlami, bo nie jestem pewien czy to głośnikom nie zaszkodzi...

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

może myjnia bezdotykowa? ;o)

a na serio to do kopułki zestaw do czyszczenia optyki (pompka, delikatny pędzelek).

do reszty pędzel do golenia !!! dobry efekt przynoszą delikatne ruchy pod włos. takie pyk-pyk-pyk po kilka milimetrów. konieczne jest w miarę sztywne włosie.

do gładkich membran ściereczka z mikrofibry.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Nisko i średniotonowy możesz spróbować oczyścić rękawicą do kurzu raypath (taka szkaradnie różowa) - u mnie to pomogło. Jeśli chodzi o kopułkę to może sprężonym powietrzem ? - ale bardzo ostrożnie

Ja zawsze biore wiadro wody i po prostu chlust po czym popadnie. Woda krzywdy glosnikom nie zrobi, to zyciodajny plyn. Jedyny minus tej metody to to, ze trzeba poczekac azeby wyschlo. Absolutnie nie suszyc odkurzaczem bo mozna uszkodzic (mam tu na mysli szczegolnie woofery). Pozdrawiam i powodzenia.

Ale piard z tą wodą, gratuluję! Na poważnie, zrobienie głośniej niewiele daje, część kurzu może i spadnie, ale membrany zaraz go do siebie przytulą. Pędzelek to dobre rozwiązanie, tylko delikatnie, nie malujemy przecież ściany;) i wsio będzie w porządku.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Podepnę się...

Jak wyczyścić stare tekstylne kopółki? Mam takie z końca lat 70-tych i zdaje się zintegrowały się z kurzem już. Są delikatne, wgniatają się przy byle podmuchu, da się je doprowadzić jakoś do pierwotnego stanu?

tym czyszcze tez sprzet z kurzu , oraz szuflade cd i dvd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Polecam do odkurzania codziennego "ogonek" który bardzo dobrze zbiera kurz,a jest delikatny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z moich doswiadczen wynika, ze najlepiej jest czyscic glosniki woda. Woda to zyciodajny plyn. Tylko trzeba to robic z glowa. Po pierwsze nalezy odlaczyc kolumny od aparatury. Trzeba je gdzies wyniesc gdzie bedzie bezpiecznie dla otoczenia, np. do lazienki. I wtedy chlusnac woda. Ale chlusnac a nie lac wode pod cisnieniem (wtedy sie uszkodzi glosnik, to raczej pewne). O fornir nie ma sie co martwic, jest przeciez polakierowany. Jezeli sie martwimy o jakosc forniru to po plukaniu mozna lekko przetrzec jakims delikatnym recznikiem. Dajemy glosnikom kilka dni do wyschniecia i juz. Po klopocie. Dwa razy korzystalem z tej metody i te wszystkie pedzelki, scierki itp. sie po prostu nie sprawdzaja tak dobrze jak ta metoda. Ktos tu pisal, zeby zrobic bardzo glosno i kurz sam spadnie; to tylko mozna potraktowac jako zart. Delikatne plukanie woda daje najlepsze rezultaty bez niepotrzebnego stresu.

Pozdrawiam i powodzenia.

andrzej paszkowski, 20 Lis 2009, 15:16

Numer z wodą trochę mnie przeraża.

Mam odkurzacz starego typu , wsadzam mu rurę w du... tzn. w wylot i śmigam pędzelkiem do skutku.

andrzej paszkowski ???? Twoj wpis na temat uzycia wody jest na pewno obiecujacy ...juz widze jak kazdy biegnie do lazienki i chlust woda ....boki zrywam , no tragedia !!!!

slaw123

Rozumiem, ze ta metoda moze wydawac sie dziwna. Ale w ten sposob nie masz szans porysowac glosnikow, forniru itd. Nie masz szans ich uszkodzic, one musze tylko dobrze wyschnac. Pierwsze moje glosniki, z ktorymi to zrobilem to byly jakies Tonsile chyba, nie pamietam. W kazdym badz razie graly koszmarnie. Ale drugie glosniki to byly juz B&W 805, czyli nie takie tanie. I nie balem sie tego zrobic bo juz mialem doswiadczenie i wiedzialem, ze bedzie OK. Po tym myciu sluchalem ich jeszcze kilka miesiecy, potem sprzedalem dla kogos z kim stale utrzymuje kontakt i on tez nie narzekal. Wiadomo, ze z elektronika takich rzeczy sie nie robi. Ale z kolumnami? A co tam mozesz uszkodzic? Ludzie moga sie bac tego robic bo wydali na klocki duzo pieniedzy i nie chcieliby tego stracic. Ale metoda dziala i dlatego polecam. Trzeba byc tylko ostroznym i robic to z wyobraznia, czyli nie pod cisnieniem z jakiegos tam Karchera.

a głośniki wstęgowe proponuję trakować sprężarką pod wysokim ciśnieniem, wstęga sie wyprostuje i gra lepiej, tak jak niektórym wyprostowały się zawoje w mózgu od stosowania tych metod. Są znacznie mądrzejsi.

imho rewelacyjna szczoteczka, mam taką z włoskowatą nakładką,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

andrzej paszkowski !!!! kazdego co sie pytam odnosnie mycia ( chlust woda) na glosniki to sie smieje , zarty sobie robisz , pokazuje ten Twoj wpis ...to mowia mozgu ten ktos nie ma...proponuja abys najlepiej wlozyl do pralki automatycznej bedzie ful serwis mycie , plukanie , odwirowanie i wysuszenie ...nie trzeba bedzie czekac kilku dni aby wyschly tylko mozna odrazu podlaczyc i sluchac muzyki juz nie tylko wypranymi ale nowymi kolumnami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.