Skocz do zawartości
IGNORED

Mesjasz Haendel'a - jakie wykonanie

wizard

Rekomendowane odpowiedzi

To pierwsze podoba mi się najbardziej, w tym drugim jest fajna akustyka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19666-100002720 1275121419_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to pierwsze jak wyżej pisałem to "mój Mesjasz" he he.

Wydane przez Linn Records: nr płyty CKD 285 i jak chcesz kupić to jest dystrybutor tej wytwórni w Polsce. Ja kupiłem u niego z allegro. Ładnie brzmią skrzypce a na stronie linnrecords.com możesz fragmentów wysłuchać. Ja tak zrobiłem nim kupiłem.

soso, 29 Maj 2010, 10:27

>meloman, moglbys podac szczegoly? Okladki nie sa czytelne :(

>

>pzdrw

>

>soso

Tu możesz posłuchać fragmentów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Słuchałem różne powyższe wydania oratorium, ale to niżej sprawiło, że szczęka mi opadła:

Ukryta Zawartość

Teraz pytanie, czy coś przeoczyłem, czy to da się kupić?

Wątpię, cóż...

Ukryta Zawartość

To wykonanie jest pod kazdym wzgledem bardzo dobre....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Świętej pamięci Wiesław Lisiecki założyciel czasopisma pościęconemu muzyce dawnej CANOR napisał, że Mesjasz pod Gardinerem jest operowy, pod Parrotem chóralny a pod McGeganem nudny choć zebrał on wszystkie wersje do jednego nagrania. Natomiast pod Hogwoodem pięknie nazwał " to mój Mesjasz" I dla mnie przez wiele wiele lat był to także mój Mesjasz. I Parrot i Pinnock i Jacobs i Minkowski czy Christie nie osiągneli tej doskonałości co Hogwood. Ale i on poległ, choć to nieprawdopodone dzięki nagraniu Dunedin Consort & Players prowadzonego przez Butt. Pewnie i Butt znajdzie swojego "pogromcę" ale jeszcze dzisaj to dla mnie "Mój Mesjasz"

Butt i Dunedin Consort otworzą "Mesjaszem" w marcu Misteria Paschalia w Krakowie. Ruszyła dzisiaj sprzedaż biletów. Zapowiada się wielkie wydarzenie.

Butt i Dunedin Consort otworzą "Mesjaszem" w marcu Misteria Paschalia w Krakowie. Ruszyła dzisiaj sprzedaż biletów

Dziękuję za informację.

Wybieram się.

A może Oslo Baroque Orchestra się spodoba?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

A może Oslo Baroque Orchestra się spodoba?

Jest nawet na Spotify, zapisałem, jeszcze dzisiaj posłucham.

Na razie zamówiłem w ccd.pl Mesjasza Dunedin Consort no i oczywiście bilety na marzec :-)

pozazdrościć ale tu w Katowicach też za tydzień w niedzielę super koncert.

Będzie 41 symfonia Jowiszowa Mozarta i dziewiąta wielka Schuberta na instrumentach z epoki. Koncert pełną gębą co się zowie :)

Do Krakowa nie masz daleko ale muszę przyznać że macie w Katowicach wspaniała sale koncertową.

W końcu się kiedyś wybiorę. Czy Dunedin Consort to nadal "Twój Mesjasz " czy coś się zmieniło ?

nic się nie zmieniło. Z zakupów dużo symfoniki romantycznej kupiłem i kupuję. Pojawiło się sporo u mnie zupełnie mi nie znanych kompozytorów z których jabradziej polecam: Parry!!!, Hamerik, Kalinnikov, O'Braien, Volkmann, Mielck, Gouvy, Svendsen czy Alfven e ten ostatni jest rozpoznawalny.

W Krakowie byłem rok temu na prawie wszystkich symfoniach Beethovena w ciągu dnia były grane przez Capella Cracoviensis. Tylko 9 sobie odpuściłem. Na jeden dzień 8 symfonii to też za dużo. Na szczęście moja ulubiona Eroica zagrana była najlepiej i ciary były. Piąta zupełnie skopana. Siódma zagrana bez pomysłu.

Boston Baroque/ Martin Pearlman

Mój to Gardiner/Hogwood (łamane bo uważam je za równie wspaniałe)

Dunedin- swego czasu to było objawienie, świeżość łamiąca dyktat Marinera/Hogwooda/Gardinera.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Bardzo interesujące jest najnowsze nagranie Mesjasza Haendla Hervé Niqueta i jego Le Concert Spirituel.

Niquet nagrał wersję z 1754 roku, w której występuje pięciu solistów i z racji tego generalnie rzadko jest grana (dwa soprany, dwa alty, dwa tenory i bas). Zagrał to też mniej oratoryjnie a bardziej

"operowo", kontrastowo. Dosyć szybkie tempa, bardzo ciekawe smaczki instrumentalne (np. quasi-improwizowanie, swobodniejsze traktowanie linii basowej), fenomenalne kotły.

Oczywiście realizacja dźwiękowa bez zarzutu. Jak niemal wszystkie nagrania tej wytwórni:

51WImVEDolL._SS500.jpg

Czyli Hogwood; właśnie odświeżyłem sobie to wykonanie...

Comfort ye

Wielce lapidarna i ogromnie przekonywająca ekspresja Elliotta są istotnie bez konkurencji: Comfort ye.... To jest modlitwa

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• 4 tygodnie później...

Bardzo interesujące jest najnowsze nagranie Mesjasza Haendla Hervé Niqueta i jego Le Concert Spirituel.

Całkiem nie złe na pewno ciekawe i chyba dlatego wpadnie do mojej pierwszej trójki podobnie jak nowe wykonanie A,Davisa

Ukryta Zawartość

Davis poszedł chyba w ślady Jacobsa z Czarodziejskiego fletu i dopisał parę nut bo pojawiają się nowe dźwięki choć znawcą partytury nie jestem ale słucha się świetnie i moim zdaniem jest to jedno z lepszych wykonań w z mojego zbioru 30 tu Mesjaszy. Wklejam linka jak ktoś chciałby sobie poczytać o nagraniach Messiah bo chyba nikt jeszcze nie wklejał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie w Dwójce trwa transmisja z festiwalu w Gdańsku Actus Humanus - dzisiaj Mesjasz wersja dublińska w wykonaniu Fabio Biondi i Europa Galante :-)

wyk. Francesca Lombardi Mazzulli - sopran, Delphine Galou - kontralt, Anicio Zorzi Giustiniani - tenor, Roberto Lorenzi - bas, Europa Galante, Polski Chór Kameralny Schola Cantorum Gedanensis, dyr. Fabio Biondi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nowe wykonanie A,Davisa - orkiestra bardzo ciekawa ale skąd on wziął takich solistów i chór? tu nie trafił w mój gust ;-(

Prawda? Inna sprawa że orkiestra jak na barokowego Mesjasza też bardzo oryginalna. Davis używa instrumentarium zupełnie nowoczesnej orkiestry. Obój d'amore, flet altowy, marimba i dzwonki, cymbały, dęte na miarę Berlioza...

Soliści moim zdaniem doklejeni. Tenor Andrew Staples nigdy nie był w moim guście. Erin Wall ma generalnie piękną i liryczną barwę, ale biorąc pod uwagę styl i skalę tego nagrania, zdecydowanie przesadza z ekspresją ;-)

• 1 rok później...

Kilka tygodni temu wszyedł Mesjasz, w wykonaniu La Capella Reial de Catalunya, Le Concert Des Nations, oczywiście pod dyrekcją Jordiego Savalla. Zakupiłem dzisiaj w Empiku.

spacer.png

Oczywiście jakość nagrania znakomita. Co do wykonania, to bardzo mi się podoba, ale niech każdy sam oceni.
No i przesłuchałem dopiero raz, więc to dopiero pierwsze wrażenie.

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.