Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB - też gra

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Sławku - jak zwykle Głos Rozsądku w Twoim wydaniu.

"Mądrego to i warto posłuchać", jak powiadają...

Ja se tu podśmiechujki robię z tego kabla, ale "na zimno" patrząc to V-Link nie ma dużo więcej w środku (a może i mniej) a swoje przecież robi.

I to jak robi!

... co nie zmienia faktu, że opampy to czyste ZUO i ortodoks taki jak ja, rozpłynie się w zachwycie wyłącznie nad rozwiązaniami opartymi w całości na elementach dyskretnych. :)

Jednak za taką kasę? O czym my tu gadamy?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Czyli nie jest to aż tak byle jaka zabawka. Z Niemiec wysyłają za 49 euro (dostawa gratis).

We will ship the new generation with the circuit board inside the USB plug!

Czy ja dobrze rozumiem, że to zgrubienie na kablu w nowszej generacji zmieścili w końcówce USB?

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dac_whole.png

The Devilsound DAC is certainly a must hear for many audiophiles. Sound quality and simplicity are surely strong points of this DAC. Only you will be able to answer if the price is reasonable. At $249 USD I know this is an incredible value! I've spent time with more than a few DACs below and well above this price. I think you'd be foolish not to consider the Devilsound when looking for a DAC under $1k. I promise you won't be disappointed and you'll end up with over $750 to spend on new high resolution downloads!

Ukryta Zawartość

Recenezja:

Ukryta Zawartość

Szczegóły odnośnie budowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

+1. To małe cudeńko może być całkiem przyzwoitym przetwornikiem CA. Nie sądzę, aby w kartach linkowanych powyżej znalazł się tak dobry DAC jak w tym cable DACu.

Straciłem wiarę w takie małe cudeńka, moim zdaniem to zwykłe nabijanie klienta w butelkę, nikt nie słyszał, nikt nie widział ale pewnie gra bo dobre koście upchali w zgrubienie na kabelku...miałem kilka cudownych DAC-ów z niskiego przedziału cenowego, wychwalanych niesamowicie, między innymi uDAC-2 który grał identycznie jak karta zintegrowana w netbooku...podziękowałem. Może nie powinienem podsyłać linków do tych kart, ale przynajmniej zagrają lepiej od karty zintegrowanej (z większą dynamiką), a nawet w razie wtopy będzie łatwo odsprzedać, a taki kabelek to nie wiem kto potem odkupi...

Alez oczywiscie, ze port sluchawek mogl byc wyjsciem cyfrowym. Sterowanie typem wypuszcanego sygnalu odbywa sie z poziomu sterownikoiw w systemie operacyjnym. W laptopach stosuje sie takie rozwiazania w celu zaoszczedzenia miejsca na panelach bocznych. Ba, czasem gniazdo jack moze miec nawet wbudowane cyfrowe wyjscie optyczne.

Szczerze przyznam że nigdy nie spotkałem się z czymś takim, ale człowiek uczy się całe życie:)

Podoba mi sie ten opis devilsound dac'a. Zadnego sciemniana tylko same konkrety dotyczace konstrukcji. Zeby tak wszyscy producenci sprzetu audio udzielali informacji o swoich produktach w podobny sposob...

server unreachable;--

tu jeszcze jest jeden gość co fajnie pisze:

Ukryta Zawartość

(chyba jakiś pottomek wynalazcy czcionki:)

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

• 6 miesięcy później...
Gość korzena

(Konto usunięte)

Polećcie niedrogi i przyzwoity kabelek USB.

Potrzebny będzie do połączenia laptopa z konwerterem USB-SPDIF (JKSPDIF MK3), który dalej wyśle sygnał do DACa.

Ponieważ używam konwertera jakość kabla nie jest aż tak istotna. Poza tym, raczej nie słyszę różnic w brzmieniu różnych kabli USB (choć nie próbowałem tych bardzo drogich i raczej na razie nie będę).

Potrzebny jest mi więc dobry, niedrogi i spełniający wszystkie specyfikacje USB 2.0 kabelek o długości 1,5-2m (wtyczka typu A-B).

Panowie wy tu sobie bajki opowiadacie, nie bede wam bronil bo znam podstawy psychiczne audiofilizmu i audiofili dzieli sie na 3 grupy jedna z nich sa tzw. sluchajacy wszelakich kabli i rozumie to bo to tak jak z alkoholikiem musi zazyc alkoholu tak audiofil-kablarz musi porownywac kable i szukac roznic, wiec dzialajcie preznie traccie kase albo probujcie z tym walczyc...

ale chce napisac pewna podstawowa prawde dla nowych ktorzy nie maja tego problemu ale czytaja rozne bajki i zaczynaja sie zastanawiac: kabel USB jesli jest prawidlowo wykonany i jesli przesyla cyfrowy sygnal nie ma wplywu na dzwiek, wiec nie zawracamy sobie nawet tym glowy kupujemy wpinamy i sluchamy.

chwilowy brak działalności w audio.

Ponieważ ja jestem znanym Przeciwnikiem tezy; kable grają, więc nie podejrzewany o odchyły psychiczne napiszę sobie trochę w temacie.

W jednym z wątków komputerowych napisałem o "grających" kablach D-SUB do monitora. W skrócie: Dwa kable; przy jednym (lepszym) wypada z dostępnych trybów natywna rozdzielczość monitora mimo, że są wyższe...

Oczywiście koledzy zaraz zaczęli wypisywać odkrywcze myśli; z Linux`em nie ma takich problemów... ;)

W życiu jest tak, że gdzie człowiek wsadzi łapy to może to spieprzyć. I weźmy takie oprogramowanie. A w tym na co dzień siedzę. Obecnie na pozycji architekta rozwiązań. To co projektuję w dużej skali, dostarczają hardware`owcy, instalują systemowcy, bazodanowcy i oprogramowują programiści. Po drodze jest wystarczająco dużo czasu i miejsca na problemy.

Tak samo w Audi-PC. Jeżeli tylko po drodze mamy do czynienia z oprogramowaniem, jestem w stanie uwierzyć w granie czegokolwiek ;)

Wystarczy jakiś DAC "programowy" z transmisją synchroniczną. Może być i asynchroniczna; te wszystkie bufory, przerwania, srery-mery ;)... i wszystko może zagrać...

Z punktu widzenia funkcjonalności i podejścia "black-box" trzeba uznać, że jeżeli programista coś zawalił i system jest wrażliwy na kabel, to... kabel gra.

. (kropka).

;)

W jednym z wątków komputerowych napisałem o "grających" kablach D-SUB do monitora

Na DVI też "gra" inaczej..?

Obraz po D-SUB z VGA jest trochę jak oglądanie zdjęć przez folie.

Nie mniej potwierdzam że na różnych kablach D-sub obraz na monitorze może być wyświetlany inaczej, szczególnie jak są różnej długości.

Nie.

Różnic w obrazie nie ma.

Jak napisałem; nie ma jednego trybu rozdzielczości, akurat natywnej monitora (1680x1050).

Ewidentnie robota spartolona przez programistów (sterownik, windows,?).

Ale dla mnie efekt jest taki, że musiałem podpiąć inny, gorszy ;) kabel. Funkcjonalnie, kable zagrały (zaświeciły).

Grało po DVI-D. Kartę wywalałem z kompa. Przełączyłem na zintegrowana grafikę z płyty. Jest wystarczająca do celów jakim służy komp...

Chodzi mi tylko o samo spojrzenie na zjawisko.

Gdyby to robiła moja Córka, stwierdziłaby, że kable grają.

Co do audio.

Czy możemy wykluczyć, ze jakieś sterowniki, DAC`e, programy nie mają wad spowodowanych błędami ludzi.

Sprowokuję dyskusję:

Jak objawi się podłączenia kabla USB 1.1 do urządzeń o USB 2.0. Powiedzmy, że transfery lecą z szybkościami 20Mb/s?

Dla ułatwienia specyfikacja:

USB 1.1: 1,5 Mbit/s lub 12 Mbit/s

USB 2.0: 1,5 Mbit/s, 12 Mbit/s lub 480 Mbit/s

Kabel musiał mieć jakaś urwaną żyłę, po mojemu..

Mialem tak kiedyś z 10 metrowym kablem HDMI.

A co do D-SUb to mam gdzieś taki 10 metrowy. Po przełączeniu gniazd miedzy PC a monitorem z DVI na VGA obraz wygląda tak jkby ktoś folie półprzeźroczystą nakleił

• 2 miesiące później...

Czy zauważył ktoś poprawę dźwięku po wymianie kabla USB pomiędzy DAC-em a komputerem?

Chodzi mi po głowie WireWord Voilet 0,5m i zastanawiam się czy będzie na nim lepiej niż na zwykłym drukarkowym kablu USB.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Witaj,

proponuję wypożyczeni kable i przetestowanie we własnym systemie. Ryzykujesz ewentualnie kosztem odesłania kabla do nas.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ja wlasnie kupilem Wireworld Ultraviolet 2m i zadnej roznicy nie slysze, po prostu nic a nic.

ale ladnie wyglada i jako poniekad kolekcjoner sprzetu mam radoche, ze fajny (czyt. ladny) kabelek sobie sprawilem ;]

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

To miał ktoś doświadczenie z fajnym kabelkiem?...

z tym, czyli z jakim?

pisalem wyzej, ze zakupilem ten (czyli "fajny") kabel:

Ukryta Zawartość

i nie slysze kompletnie zadnej roznicy wzgledem uprzednio uzywanego zwyklasa od drukarki za 3 pln ;]

ale ten wireworld ladnie wyglada, a ze jestem wzrokowiec i esteta, wiec wireworld u mnie zostaje.

jednak tylko z tego powodu (wyglad)

no coz, tam gdzie hobby - tam raczej malo miejsca na racjonalizm :D

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość cycus12

(Konto usunięte)

na moje oko jak kabel spełnia wszystkie wymogi techniczne to spełni swoją funkcje, jeśli nie spełnia to urządzenia będą się "męczyć", transmisja będzie zanieczyszczenia i dane będą się gubić. Wtedy można powiedzieć że kabel gra... ale czy oby na pewno...

Weźcie sobie jakąś pamięć na usb najlepiej dysk bo ciągnie max prądu co daje usb 2.0 kilka kabli od taniego 5m chinola i markowego (teoretycznie poprawnie wykonanego). Różnica w transferze będzie spora podobnie jak i w plikach wrażliwych na utratę danych typu jpg / mp3 mogą być braki.

to samo tyczy się prądu i całej reszty.

Weźcie sobie jakąś pamięć na usb najlepiej dysk bo ciągnie max prądu co daje usb 2.0 kilka kabli od taniego 5m chinola i markowego (teoretycznie poprawnie wykonanego). Różnica w transferze będzie spora podobnie jak i w plikach wrażliwych na utratę danych typu jpg / mp3 mogą być braki.

na 5m kablu usb bez wzmacniacza albo zasilacza, nawet takim za 3 tys. zł także nie pójdzie twardy dysk.

na moje oko jak kabel spełnia wszystkie wymogi techniczne to spełni swoją funkcje, jeśli nie spełnia to urządzenia będą się "męczyć", transmisja będzie zanieczyszczenia i dane będą się gubić. Wtedy można powiedzieć że kabel gra... ale czy oby na pewno...

Dane będą zakłócone.

W przypadku, kiedy oprogramowanie pozwoli na taką transmisję.

Tylko ałdiofil ma wrażliwość, równającą zakłócenia ze zmianą brzmienia ;)

Dyski na USB 3.0 chodzą prawie tak szybko jak SATA 2, pod warunkiem że kabel USB nie ma 5 metrów. Wtedy spada transfer kilku krotnie.

Kiedyś, nawet te 5 czy 8 lat temu byle gruby kabel USB 2.0 od drukarki miał podwójny ekran i miał oplot z bawełny. Dziś naprawdę kiepski kabel UBS z gównolitu nawet metrowej długości może dawać straty na transmisji, takie moje zdanie

Pewnie masz na myśli suche dane techniczne transferów..? To tylko chłyt, realnie chodzą wolniej, bo usb nie daje takiego dostępu jak sata3. Przesiadłem się z Seagate 7200 baracuda sata3 na Seagate baracuda 7200 na usb 3,0 i nie działa to tak dobrze jak na sacie ale za to mam dysk poza obudową i mam cisze :)

Wiesz, nawet nie wiem jak te suche dane się przedstawiają, ale założyłem dysk SSD, na SATAIII (Samsung 830) do kieszeni USB 3.0 z interfejsem SATA III i widzę, że chodzi tak, jakbym go podłączył bezpośrednio do SATA III na płycie.

Przygrywa jedynie w sytuacji gdy np. kopiuje 10000 małych plików, ale naprawdę nieznacznie.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

SSD nie wpinałem w USB choć używam 830 na system.

Odnośnie HDD to widać spadek na niekorzyść USB np podczas pracy np programu od Torentów i jednocześnie Foobar. Latecja czasem dochodzi do kilkunastu tysięcy mili sekund czego na SATA 3 nie było.

Opiszesz cel przesiadki SSD z Saty na Usb..? Zaciekawiło mnie

Od dziś mam DAC na Tenor/Sabre i dysk z muzyka po USB, i sprawdzam jak to sobie radzi, póki co jest OK

Opiszesz cel przesiadki SSD z Saty na Usb..? Zaciekawiło mnie

W ramach testu, a w zasadzie porównania go do eSATA

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.