Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  140 członków

Magnat Klub
IGNORED

Klub miłośników Magnat-a

Rekomendowane odpowiedzi

O tym samym myslalem, pomysl nie jest zly i rozstawienie kolumn super by bylo tylko ta sciana laczy sie z sasiadem ;/ bede mu prosto do mieszkania walic :)

Znalazlem w kartonie szpilki 3cm do kolumn wiec juz po podlodze nie bedzie tak szedl bas. Zastanawiam sie jakby wygluszyc jeszcze ciut mieszkanie, ale oprocz tej gąbki chyba nic sensownego nie ma? ^_^ To moze bym chociaz za kolumnami po 1m w kazda strone sciane wygluszyl jakos ladnie? To bylby sens dac kolumny na sciane sasiada.

Ja bym zamienil miejscami kanape i sprzet. A potem sam mozesz cos pokombinowac. Najwazniejsze to "zagracic" pokoj. Potem sie okaze.

?👈

I tak zrobie, kanape wysune na pokoj, a za nia zrobie maly blat i dwa hokery przez co wydluze kuchnie, scianke jedna zburze zeby oswietlic kuchnie i bedzie wieksza, dodatkowo z kuchni bedzie widac troche TV wiec nie trzeba bedzie latac i przy sniadaniu ( przy blacie i hokerach ) bedzie mozna normalnie ogladac TV.

Pozostaje kwestia kabla, ta sciana ma 5 metrow, zakladajac wzmacniacz z TV na srodku i to, ze kolumny beda staly po okolo od scian to potrzebuje po 2m kabla zeby nie braklo, a ten z aukcji ma 1,5 ;P

Szukac potrafie, nie jestem leniwy:

http://allegro.pl/kable-przewody-glosnikowe-67303?price_from=200&price_to=300&price_enabled=1

Ale jak widac masa kabli, a ja naprawde troche tematow przelecialem i nie wiem co kupic.. 2 metry i kiedys beda Quantum 1005 ( mam nadzieje :P ) wiec kable takie, zebym nie musial zmieniac.

Rafal flaszka dla Ciebie za pomoc ;)

Edytowane przez ChriS89

2.5mm zupelnie wystarczy. Co z tych mega kabli jak w kolumnie masz zwykle srebrzone Oehlbahy za 20zl. Znaczy u mnie takie sa, nie wiem jak w 605, ale chyba normalna miedz.

?👈

Bralbym, ale cos ze sprzedawca nie tak. Ostatnie 3 miechy pelno negatywow. Jakies naciagania i problemy ;/

Edit: Znalazlem podobna cena, inny sprzedawca:

http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-oehlbach-10773-t25-2x2-5m-2-5mm-i3554509499.html

Biore jutro, dzisiaj juz spadam spac :D

Edytowane przez ChriS89
  • 2 tygodnie później...

50x nigdy nie byly lepsze od 60x. Mialem obie. Imedancja Magnatow to zawsze wielka nie wiadoma, bo jest zmienna. Impedacja Quantum 905 oscyluje zazwyczaj kolo 5ohm wiec domyslam sie ze w 705 moze byc podobnie. A po co wogole to wiedziec. Odpowiednio mocny piec rozwiazuje sprawe impedacji.

?👈

Kolumny magnata Vector 207 połączyłem wzmakiem Nad C352, osobiście jestem zadowolony choć nie ukrywam, że doświadczenie mam mizerne i brak odsłuchów w innych systemach.

W serii 50x stosowano lepsze materiały (obudowy, elementy zwrotnicy i midwoofery) niż w seriach 6xx.

Nie wiem czy lepsze, czy gorsze, ale graja gorzej. Nie wiem co w tym wooferach lepszego? W 50x to alu, a w 60x to napylane alu. W obu seriach sztuczne okleiny.

?👈

Mialem Q507 prosto ze sklepu, nowe w kartonach. Graly wiele gorzej jak pozniejsze 605, ktore tez kupilem nowe w kartonach. Nie ma nawet co porownywac.

?👈

Nie byly za duze. Poza trojdroznoscia niczym sie nie roznia od mniejszych 505, 605, 705 czy 905.

Dobra, jakies konkrety. Dzwiek z serii 5xx jest przewidywalny, bas taki sobie, jest zdyscyplinowany, ale nie ma takiego zejscia. Wysokie są, bo są. Malo aksamitne, bardziej bezposrednie i rowniez nie graja tak "wysoko" jak te w wyzszych seriach. Ogolnie malo polotu w tych kolumnach. Brzmienie zimne, pozbawione barwy.

?👈

• 2 tygodnie później...

Witam.Mam wzmacniacz lampowy i chcę podłączyć do niego kolumny Magnat.Mam do wyboru Magnat Quantum 655 albo Magnat Quantum 505.Które wybrać?.Może ktoś ma doświadczenie odsłuchowe Magnatów z lampowcami.Ogólnie z lampowca mam mało basu.Pozdrawiam.

A ja bym tak łatwo Quantum 505 nie skreślał - nawet sami "Ludzie od polskiego Dystrybutora" twierdzą, że serie, które zastąpiły 50x i 70x wykonane są z większym udziałem Księgowych i "plastiku" niż uznani poprzednicy, więc...

Ja tam nie widze zadnych oszczednosci. Te starsze jak i te nowsze sa na sztucznej okleinie, obie posiadaja podobne glosniki. Ale niestety 6xx graja lepiej. Nawet nie ma co porownywac sztywnego grania 50x. Jak ktos sluchal obu to wie o czym mowie. A jak ktos widzial tylko na obrazku i poczytal kocopoly na necie to jest jak jest.

?👈

To tak jak kiedyś ktoś łyknął kit z testu Audio - jakoby 605 to 705 w "tańszej obudowie"...

705 grają zdecydowanie lepiej, a jeżeli chodzi o wykonanie i jakość zastosowanych materiałów (tu od 605 nawet 505 prezentują się lepiej) to już zupełnie inna bajka.

Tylko, że...

605 są nowsze, a w czasie, kiedy przeprowadzony był test - 705 już nie produkowano...

Dużo zależy od pomieszczenia i wzmacniacza.

Rafał

Różnice w jakości obudowy to nie tylko okleina...

Liczy się wnętrze i detale (sprawdź, które serie mają głośniki na odlewanych z metali lekkich koszach - a które z ABSu)

Edytowane przez RADUL
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.