Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

-> eMiL

"Na stronie logitecha bit perfect jest podany tylko przy transporterze:("

Szkoda, że nie ma w tym zestawieniu Classica. Byłby coś więcej wtedy wiadomo.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jest proste wyjaśnienie problemu: może być tak, że DAC rocha nie pokazuje częstotliwości, tylko typ źródła wysyłany w metadata S/PDIF. Przyjmuje domyślnie, że dla DAT musi to być 48 khz. To byłoby najprostsze wytłumaczenie zważywszy, że nikt inny nie miał takiego problemu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie wydaje mi się, żeby to o to chodziło.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Hej,

No to mnie nieźle postraszyliście tym resamplingiem Dueta - aż mi cisnienie niebezpiecznie skoczyło! ;-)

Potwierdzam - flac 44.1kHz zrobiony EACem z płyty CD, duet podłączony SPDIF do wejścia cyfrowego w Wadii 16 - Wadia grzecznie pokazuje 44.1 kHz, choć oczywiście ma jeszcze wskaźniki 32kHz i 48 kHz, wiec gdyby to było 48Khz to by miała jak pokazać. Tak więc u mnie jakos chyba tego problemu nie ma - moze kwestia wersji firmware'u na duecie/playerze? Mam najnowszą...

Pozdro

jacek

nedj, 24 Lis 2009, 21:02

>-> eMiL

>"Na stronie logitecha bit perfect jest podany tylko przy transporterze:("

>Szkoda, że nie ma w tym zestawieniu Classica. Byłby coś więcej wtedy wiadomo.

Ta informacja ma tutaj według mnie charakter marketingowy a nie techniczny.

Takie ładne blablabla przy najdroższym modelu, zresztą w odniesieniu do najmniejszego jittera (timing) który może wnosić przekłamania bitowe, tutaj bit perfect sugeruje że jitter jest tak mały, że błędy interpretacyjne na DAC z tego powodu nie powinny się zdarzać.

Może po prostu miałeś w opcjach Dueta włączony resampling.

rochu to jest faktycznie zagwozdka.

jacek-k-wawa (wpis wyżej)

na swojej Wadii widzi prawidłowo dueata 44.1

ja nie mam możliwości sprawdzenia swojego classica, ale mój kolega ma dCSa i u niego też było prawidłowo z SB Classica - 44.1 ripy z płyt CD.

przeszukałem na wszelkie sposoby forum.slimdevices.com i taki problem tam po prostu nie istnieje.

Coś musiało być zwalone w Twojej konfiguracji chyba?

• Użytkownicy+

Mam pytanie, jak to jest z tym komputerem, bo znajomy napisał mi że raczej i tak będzie on potrzebny :

>"Squeezebox Touch to ciekawa opcja i pewnie warto poczekac do poczatku grudnia. Na pewno bedzie to najciekawsze do tej pory rozwiazanie:-). Nie sadze jednak zeby sie obeszlo bez komputera. Za duzo ograniczen przy podpieciu dysku bezposrednio do Toucha. Jezeli Touch bedzie mial tylko podpiety dysk po USB to zaden pilot kolorowy z okladkami nie bedzie dzialal:-(.

Touch bedzie wtedy chodzil tylko na malym recznym pilocie, ktory jest w komplecie lub poprzez ekran dotykowy. Zadne z tych rozwiazan nie jest fajne.

Takze cos za cos:-)"

Rozważam zakup Superzboxa i istotne jest, czy komp. jest potrzebny, czy nie ? Jeśli byłby potrzebny, to czy są istotne różnice ze starszą wersją (jest sporo tańsza) ?

Robert

-> rochu

A może miałeś podczas ripowania/kompresowania płyt włączony resampling do 48kHz? Taki bajer można znaleźć np. w foobarze.

rochu, 24 Lis 2009, 22:28

>A jak wytłumaczyć to, że sygnał z Dueta moja karta RME także widziała jako 48 kHz?

Nie wiem, ale znalazłem taki wątek na slimdevices.com:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba więc faktycznie problem może być w nagłówkach SPDIF jakie SB wysyła. I dotyczy to zdaje się i częstotliwości i długości słowa (tak przynajmniej wyglada z powyższego linka).

j

Ukryta Zawartość

jacek,

ten wątek dotyczy tylko długości słowa bitowego, wysyłanego przez SB

jakkolwiek ciekawe jest co pisze Phil Leigh na końcu że SB, ZAWSZE wysyła słowo 24 bitowe, tylko w przypadku plików 16 bitowych (np ripów z CD) te najmniej znaczące 8 bitów jest wypełnione zerami.

Teraz kwestia jak DAC to rozpoznają, co Phil sugeruje to to że te urządzenia w zależności od rozwiązań mogą po prostu obserwować na różne sposoby najmniej znaczące bity i ustalać informacje wyświetlaną na displayu co do głębokości bitowej materiału.

Częstotliwość próbkowania jest pewnie rozpoznawana wprost z częstotliwości napływających próbek.

nedj, 24 Lis 2009, 23:00

>-> rochu

>A może miałeś podczas ripowania/kompresowania płyt włączony resampling do 48kHz? Taki bajer można

>znaleźć np. w foobarze.

Też bym obstawiał rochu, że masz coś nie tak (enigmatycznie gdzieś) w ustawieniach.

Ripy z CD odtwarzają się 48kKz.

W teście WAV vs. FLAC próbki FLAC i APE mimo że po dekompresji sam napisałeś były zgodne bitowo z WAV, przez twojego Foobara dają kompletny rozjazd widmowy jakby grany przez przesterowaną lampę. Przecież to kompletny nonsens, chyba że ten cały Foobar jest o kant dupy potłuc programem który sobie nie radzi z prostą dekompresją FLAC w locie i wprowadza jakiś potężny jitter albo cuś innego a to się potem przenosi na konwersję D/A.

-> martens

"chyba że ten cały Foobar jest o kant dupy potłuc programem który sobie nie radzi z prostą dekompresją FLAC w locie i wprowadza jakiś potężny jitter albo cuś innego"

Foobar jest spoko, u mnie się crc i porównania zawartości dla wszystkich możliwych lossless'ów zawsze zgadzały.

-> rochu

"Ręce opadają.

Dobrej nocy życzę"

Oj rochu, nie bądź taki i się nie obrażaj.

Sam stwierdziłeś kiedyś, że przy różnych softach dekompresując pliki lossless otrzymujesz różne sumy kontrolne crc.

Czyli niestety naprawdę musisz coś źle robić albo mieć coś źle ustawione.

Gość rochu

(Konto usunięte)

nedj,

to nie ma nic do rzeczy, skoro E-Mu 1820m, M-Audio Audiophile, RME Digi PST, Lynx 2B, Lynx Aurora, które kolejno po sobie miałem w domu jednoznacznie te same pliki rozpoznają jako 44.1 kHz. Natomoiast Duet z uporem podawał je jako 48kHz.

Ripy są zatem prawidłowe. Jakiś czas temu, w innym miejscu, w związku z inną dyskusją, zamieściłem jeden taki link do mojego pliku, miałeś okazję się z nim zapoznać.

DAC który widać na filmie z YouTube jest także w porządku, z każdym innym źródłem /transport CD, karta dźwiękowa/ pliki ripowane z CD wykazuje jako 44.1 kHz.

Ja nie wiem czy ten problem dotyczył samego Dueta jako urządzenia czy też oprogramowania SqueezCenter. Wydaje mi się że bardziej to drugie.

Serwer /w kilku wersjach / był u mnie uruchamiany na Ubundu, FreeNAS, ClarkConnect i Windowsach. Zawsze był ten sam problem z SB.

W sumie żałuję, że nie wypaliło mi z SB bo miałem wobec niego wielkie nadzieje co do likwidacji blaszaka jako źródła dźwięku, i to pomimo kompletnej komplikacji całego systemu - było-nie-było: odbiornik, sterownik i serwer to 3 komputery a do tego router i kupa okablowania.

Jak miałem w domu North Stara też pokazywał 44.1. Na stowe coś z softem było nie tak. A wogóle to śmieszne trochę to jest. Ludzie słuchają squeeza i jarają sie super jakością dźwieku. Nagle ktoś wrzuca info o niewyłączalnym upsamplingu do 48 i już jest tragedia dźwiękowa. Squeez staje się fatalnym transportem,i ogólnie jest be - nastepuje masowa wyprzedaż. Cyferki rządzą audiofilami :-).

mimat:

>Ludzie słuchają squeeza i jarają sie super jakością dźwieku. Nagle ktoś

>wrzuca info o niewyłączalnym upsamplingu do 48 i już jest tragedia dźwiękowa.

Przeczytaj wątek. Resampling (a nie żaden upsampling, jak napisałeś) dotyczy tylko jednego urządzenia z rodziny SB. SB Classic jest OK.

Panowie,

Ponieważ temat resamplowania dueta do 48kHz mnie zaintrygował (choc od razu uprzedzę - nie mam zastrzeżeń co do jakości dżwięku z tego urządzenia jako transportu) postanowiłem zrobić małe doświadczenie.

Uczestnicy: SB Duet, wejście cyfrowe Wadii 16 podłączone do receivera przez elektryczny SPDIF, amplituner Onkyo 876 podłączony do receivera przez optyczny Toslink. Jak wspominałem wcześniej Wadia ma lampki wskazujace częstotliwość próbkowania, Onkyo również może pokazać na wyswietlaczu parametry sygnału wejściowego (klawisz Display).

Materiał muzyczny: plik wav zgrany z CD, dBPoweramp pokazuje w propertisach tego pliku 44.1 kHz. Ponieważ nie miałem do porównań 'pod ręką' nic z częstotliwością fs=48kHz to użyłem tego toola:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do zresamplowania mojej próbki do 48kHz.

Efekt - zarówno Wadia jak i Onkyo POPRAWNIE pokazują częstotliwości próbkowania w zależności od tego, który kawałek gram.

Wniosek - u mnie SD Duet nie robi żadnych sztuczek z fs. To co dostaje to z siebie wypluwa. Oczywiście innym pytaniem jest czy jest 'bit perfect' ale zbadanie tego wymagało by nieco więcej zabawy co do której nie specjalnie widzę uzasadnienia, bo jak pisałem wcześniej jestem zadowolony z jakości muzyki z tego urzadzenia.

Pozdro

jacek

Ukryta Zawartość

... a i jeszcze jedno potwierdzenie, moze kogoś zainteresuje: SB Duet może odgrywać pliki 'gęste' czyli np 24 bity i 192kHz. Zapodałem pliki testowe ze strony Linna i grają, choc są oczywiście downsamplowane do 44,1/48 kHz na samym Squeezebox Server.

• Użytkownicy+

Może ktoś się odniesie do mojego wpisu ?

palton

24 Lis 2009, 23:00

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 138 / 1282 / 0

Mam pytanie, jak to jest z tym komputerem, bo znajomy napisał mi że raczej i tak będzie on potrzebny :

>"Squeezebox Touch to ciekawa opcja i pewnie warto poczekac do poczatku grudnia. Na pewno bedzie to najciekawsze do tej pory rozwiazanie:-). Nie sadze jednak zeby sie obeszlo bez komputera. Za duzo ograniczen przy podpieciu dysku bezposrednio do Toucha. Jezeli Touch bedzie mial tylko podpiety dysk po USB to zaden pilot kolorowy z okladkami nie bedzie dzialal:-(.

Touch bedzie wtedy chodzil tylko na malym recznym pilocie, ktory jest w komplecie lub poprzez ekran dotykowy. Zadne z tych rozwiazan nie jest fajne.

Takze cos za cos:-)"

Rozważam zakup Superzboxa i istotne jest, czy komp. jest potrzebny, czy nie ? Jeśli byłby potrzebny, to czy są istotne różnice ze starszą wersją (jest sporo tańsza) ?

Robert

@palton

Wydaje mi się, że Twój znajomy się myli pisząc, że bez komputera pilot kolorowy z okładkami nie będzie działał. Będzie działał jak najbardziej, jedyna wada takiego rozwiązania jest sumaryczny urządzeń wyniesie coś około 2000zł.

Jedyna niedogodność nie używania komputera jaką widzę, to potrzeba odłączenia dysku od squeezeboxa, za każdym razem gdy chcemy zgrać na niego nowe pliki.

rybak1:

>Jedyna niedogodność nie używania komputera jaką widzę, to potrzeba odłączenia dysku od squeezeboxa,

>za każdym razem gdy chcemy zgrać na niego nowe pliki.

Wystarczy użyć dysku sieciowego, a problem zniknie.

rybak1, 28 Lis 2009, 12:09

>@palton

>

>Wydaje mi się, że Twój znajomy się myli pisząc, że bez komputera pilot kolorowy z okładkami nie

>będzie działał. Będzie działał jak najbardziej, jedyna wada takiego rozwiązania jest sumaryczny

>urządzeń wyniesie coś około 2000zł.

>Jedyna niedogodność nie używania komputera jaką widzę, to potrzeba odłączenia dysku od squeezeboxa,

>za każdym razem gdy chcemy zgrać na niego nowe pliki.

Squeezebox Touch uzywany bez SqueezeServer'a na 100% nie obsluguje pilota od Dueta, a tym bardziej nie dziala iPeng na iPhonie. Dostepny jest tylko kolorowy wyswietlacz Touch'a lub pilot od Touch'a.

@mr-osin

Z opisu Toucha:

"Add a Squeezebox Controller and you’ve got control of all your Squeezebox players in the palm of your hand."

Z tego co mi wiadomo Touch może obsługiwać Squeezeboxy Classic i Receivery, więc nie widze powodu, żeby Controller nie działał.

Skąd Twoja pewność na 100%?

rybak1, 28 Lis 2009, 12:56

>@mr-osin

>

>Z opisu Toucha:

>"Add a Squeezebox Controller and you've got control of all your Squeezebox players in the palm

>of your hand."

>Z tego co mi wiadomo Touch może obsługiwać Squeezeboxy Classic i Receivery, więc nie widze powodu,

>żeby Controller nie działał.

>

>Skąd Twoja pewność na 100%?

Bylo o tym juz na forum (w innych watkach) oraz wielokrotnie na forum slimdevices.

Jak squeeze server działa z Touch'a czyli TinySBS to nie ma serwera HTTP i można nim sterować jedynie przez SqueezePlay albo standardowy pilot.

Moze pilot od Dueta moze wtedy dzialac po infra-red???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.