Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobić wysokiej klasy klabel głośnikowy za 200 baksów ? :)

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

nie ważne, że Japońce słyszą inaczej ale wszyscy ich (i nie tylko) guru twierdzą, że jedyne dobre odwzorowanie daje klasyka na srebrze i ja się pod tym podpisuję oburącz

jak to zagra - zagra wszystko

(i żadnych puszek)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Taniocha ! Czytają forum to i ogłoszenie się pojawiło ;)))

Z tym kablem to naprawdę przesadził gość-nawet z nim tel.rozmawiałem-za kabel się bierze nie tyle ile się chce,ale tyle często-ile może dać za niego

klient-a handlarze piszą bzdury,a nóż znajdą jelenia i w dodatku oszukują,bo ten kabel tyle nowy nigdy nie kosztował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fakt ceny z kosmosu, Silver Wind za 1250zl, ja moge swojego za 250zeta oddac 2*2metra, Red Dawn to nowy nawet tyle nie kosztuje, a Heimdall to nowy dokladnie tyle, no ciut wieej;) a przeciez w tym sklepie to chyba uzywki jak sie zorientowalem:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ależ audiofilskie kable nie są robione nawet w tysiącach sztuk a Ty mi wyjechałeś ze scalakami robionych w miliardach sztuk. Idąc za Twoim rozumowaniem to taka np Toyota Land Cruiser kosztujaca 300'000zł powinna zejść na 1000 złotych i to tylko kwestia wielkości produkcji.

Porównujesz samochód do kabla ?!? Niezłe brednie :))

Samochód ma około 12 tys. części, a IC... 10 ?!?

Wobec powyższego ceny na kabel w cenie samochodu to jest rozbój w biały dzień ! ten kabel musiałby być z diamentów...

ja wiem, że Ty z tego żyjesz, ale chłopie...

MASZ ROZUM ? TO GO UŻYWAJ !!!

Porównujesz samochód do kabla ?!? Niezłe brednie :))

Samochód ma około 12 tys. części, a IC... 10 ?!?

Wobec powyższego ceny na kabel w cenie samochodu to jest rozbój w biały dzień ! ten kabel musiałby być z diamentów...

ja wiem, że Ty z tego żyjesz, ale chłopie...

MASZ ROZUM ? TO GO UŻYWAJ !!!

Kolego widzę że masz kłopoty z przyswajaniem tekstu, radzę jeszcze raz przeczytać, napisałem że jest błąd w rozumowaniu co do kosztów wyrobu końcowego a wielkości jego produkcji.

Co do diamentów  (to takie nie oszlifowane brylanty) i nie są takie drogie, szczególnie te syntetyczne. Ogólnie mamy 16 rodzajów tego syntetycznego półproduktu  i w sumie robią go tylko dwa koncerny De Beers i General Electric które się podzieliły rynkiem. Np. w UE jest ok 600 firm które go przetwarzają dalej w inny gotowy wyrób. Diamenty naturalne (te na brylanty dla naszych pięknych pań) to zupełnie inna para kaloszy, obrót nimi opanowali  pejsaci koledzy z Antwerpii i Nowego Jorku. Tak w ogóle to nie należy się tak tymi diamentami przejmować,  to tylko taka forma przejściowa grafitu tracąca twardość w ok 1000 stopni Celsjusza. a człowiek wytworzył już twardsze materiały od diamentu. Mimo tylko tych 16 rodzajów w/w 600 firm wytwarza z niego różnej klasy wyroby służące do tego samego. W EU np. całkiem nieźle wiedzie się firmie Norton i ich przetworzone diamenty w wyrób są obiektem pożądania wielu firm a że drogie no cóż są najlepsi.

Analogia może być do kabli audio, jeden z półproduktu robi majstersztyk a drugi tylko drut telefoniczny i dla tego taka różnica w cenie.

Myśl to nie boli !

Zapamiętasz ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A dla mnie ostatnio kabel to przewodnik ktory zaleznie od konstrukcji pelni role filtra.

Lutuje sobie rozne dlugosci IC.

Ostatnio zrobilem IC o dlugosci 1,5 m i gra bardzo fajnie.

Mam zamiar zrobic 3 metrowy.

Ciekaw jestem jak filtruje w obie strony.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

;)))))) c....a ale k....k na tym forum

Nie rozumiem tak zwanych antykablarzy...co Was boli Panowie, przeciez Wy nalezycie do tej elity ktora nie daje sie nabierac na drogie kable, czemu Was boli ze naiwni audiofile wywalaja kupe kasy na okablowanie? Czy ktos z Was moze to wyjasnic? Zyjcie sobie ze swoja wiedza i dajcie zyc innym. Ja jedynie zazdroszcze Wam sluchu;)))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nikt tutaj sie na slogany nie nabiera, jak Ty kupujesz jakis tv dla przykladu to rowniez z powodu tego co mowia o nim reklamy czy moze dlatego, ze sprzedawca Ci wcisnal a moze poprostu porownujesz go z innymi?

Skoro sie tak wymadrzasz i kreujesz na znawce nauki to Nam udowodnij, ze nie slyszymy roznicy;) Dawniej wkladali dziecko na 3 zdrowaski do pieca jak mialo goraczke, taka byla nauka:) Dzisiejsza nauka tez za 100 lat moze sie okazac smiesznym zartem. Wiec przestan pitolic ARCHANIELE!

to oligofrenik, bardzo rzeczywiscie charakterystyczny....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

czy kabel najlepszy musi byc najdrozszy z cena wyraznie przebijajaca pozostała oferte ?

niestety tak bo takie sa regułu kreowania towaru jako najlepszego na swiecie :) w kazdej branzy

wojny kablowe nigdy nie bedą miały konca

okresowo jest tylko wymiana dyskutantów na swiezych

gratulacje dla Pawła własnie złapał paru świezych jeleni !!!

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

czy kabel najlepszy musi byc najdrozszy z cena wyraznie przebijajaca pozostała oferte ?

niestety tak bo takie sa regułu kreowania towaru jako najlepszego na swiecie :) w kazdej branzy

wojny kablowe nigdy nie bedą miały konca

okresowo jest tylko wymiana dyskutantów na swiezych

gratulacje dla Pawła własnie złapał paru świezych jeleni !!!

No wypraszam sobie tego jelenia;-)

Ja tam lubię z nim (nazwijmy to) dyskutować-jest taki naiwny i nielogiczny...

Zresztą swego czasu zablokował mnie w swoich abx-owych wątkach,tutaj znów objawia się jako Angela Linkwitz vel. XYZ'etovy Pavel;-)...bez możliwości blokowania.

l'enfant sauvage

Osobiśćie nie czepiam się tego że ludzie słuchają w różnych rozpiętościach

cenowych-jest to zalezne od wielu czynników,ponieważ nie samym audio żyjemy.

Ludzie słuchają przede wszystkim w różnych rozpiętościach możliwości słuchowych, a nie przede wszystkim cenowych bo jakości słuchu się nie kupi. Ciekawe czy wszyscy słyszą np świerszcze i komary bo spotkałem wiele osób które ich nie słyszą .

wiem, ze nikt nie lubi byc dymany, ale jak to jest, ze kazdy watek o kablach wzbudza tyle agresji? moze wszystkie powinny byc przenoszone od razu na bocznice (albo zamykane)? (np na head-fi jest zakaz rozmow o kablach w watkach ogolnych - jest osobna zakladka)

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Następny ekspert od sieci..... Jeśli wiedza Szanownego Pana na temat kabelków jest taka jak na temat sieci to nie dziwie się bzdurom, które Pan wypisuje. Proszę łaskawie odwołać to oszczerstwo. Już taki jeden osobnik posądzający mnie o bycie klonem tutaj był i musiał to wszystko odwołać. Proszę zwrócić się do admina. On Panu wytłumaczy naczym rzecz polega. Mam nadzieję, że Pan zrozumie. Zajmuję się sieciami zawodowo i proszę mnie nie irytować.

A Pan/Pani niech się pohamuje nieco.... słownictwo rodem z rynsztoka jeszcze nikomu nie nalało oleju do głowy.

Panie bum-to jeśli tak Pan twierdzisz to jesteś PAN rybakiem-zgadza się,czy tylko Pan cerujesz te sieci??

Z sieci niestety nie da się zrobić kabelka zgodnego z tytułem wątku!!

Na irytację dobrze jest pograć w chińczyka,bo polska nazwa to-człowieku nie irytuj się!!......ale na morzu buja,podobnie jak w obłokach ......

Zgodnego z tytulem watku sie nie da.

Ale bylo juz pokazywane jak zrobic ekstremalny DIY IC z dwoch przewodow ze skretki komputerowej, owijajc to wokol koncentryka antenowego.

Mam zamiar cos takiego na probe wykonac.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Panie bum-to jeśli tak Pan twierdzisz to jesteś PAN rybakiem-zgadza się,czy tylko Pan cerujesz te sieci??

Na irytację dobrze jest pograć w chińczyka,bo polska nazwa to-człowieku nie irytuj się!!......ale na morzu buja,podobnie jak w obłokach ......

No to Ci sie udalo!

Kupiłem drut, położyłem go w geometrii, włożyłem w izolator, wykonałem zakończenia i mam wysokiej klasy kabel głośnikowy za równowartość $200

$200 za same części ?

To samo w necie można kupić za $20. Nieźle ktoś ci w głowie namieszał. 10x przepłacić - łoooojezuuuu ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

$200 za same części ?

To samo w necie można kupić za $20. Nieźle ktoś ci w głowie namieszał. 10x przepłacić - łoooojezuuuu ;-)

Przeczytaj tytuł wątku i pomyśl - czy moja odpowiedż jest logiczna czy nie - i jak do tytułu ma się Twój wpis.

Znowu się zacznie.

ABX, Audio Critic, The Great Debate, etc, etc..

Ślepe testy, podwójne ślepe testy, potrójne ślepe testy, poczwórne ślepe testy (...) ciemność, ciemność widzę Panowie...

Przechodzę wszystkie ślepe testy - ile ich tam będziesz chciał robić

Masz racje, uzywalem yamahy bo dawno mi klapki z oczu i uszu spadly, Bedziesz w moim wieku to przestaniesz sie calkiem dziwic, na razie masz prawo ale uwerz, ze z wiekiem Ci przejdzie i niczego i nikomu nie bedziesz musial udowadniac. po prostu dorosniesz i zrozumiesz jaka byles pozywka dla cwaniaczkow sprzedajacycj g.... w cenie zlota:) a to sie zwie frajerstwo, bodajze......

z wiekiem dorośniesz - OK

przejdzie ci - fakt, może

"zrozumiesz jak byłeś pożywką dla cwaniaczków" - tak z arabskiego; - jak dałeś dupy 2 razy, dasz i trzeci

chyba, że "zrozumiesz" należy rozumieć - "ogłuchniesz"

Gość rochu

(Konto usunięte)

Odnoszę wrażenie, że niektórzy niemożność przekuwają w cnotę.

Stąd chyba takie powodzenie wątków antykablarskich i typowo śledczych, tropiących oszustwa producentów i dystrybutorów, ślepych testach, etc.

Odnoszę wrażenie, że niektórzy niemożność przekuwają w cnotę.

Stąd chyba takie powodzenie wątków antykablarskich i typowo śledczych, tropiących oszustwa producentów i dystrybutorów, ślepych testach, etc.

rochu - Twoje wrażenie to moja pewność

a drugi pewnik - żaden nieudacznik nie zaakceptuje wyższego standardu życia u krajana - taka nasza przywara

Gość rochu

(Konto usunięte)

skali,

Ojej, "mają argumentów na pęczki"?

Ja chyba jednak coś przeoczyłem.

Oprócz beczenia trójwymiarowego i jego skarg na to jak go traktują na forum nic więcej nie zapamiętałem z dyskusji o ślepych testach.

Swoją drogą chłopina twierdził, że ma misję. A skoro tak to powinien chyba być nieco twardszy. Nie sądzisz?

faktem jest, że przywiozłem dziś za free trochę IC z likwidacji sklepu znajomego - sam top Straight Wite i Kimber

trwało to ze 3 godz. łatwo nie było ale pozostały wpięte moje stare srebrne druty 0.4 mm diy

skali,

Ojej, "mają argumentów na pęczki"?

Ja chyba jednak coś przeoczyłem.

Oprócz beczenia trójwymiarowego i jego skarg na to jak go traktują na forum nic więcej nie zapamiętałem z dyskusji o ślepych testach.

Swoją drogą chłopina twierdził, że ma misję. A skoro tak to powinien chyba być nieco twardszy. Nie sądzisz?

Ja tam już nie wiem , co sądzić. Mój poziom zaufania do forum po 6 latach od rejestracji jest taki, jak do reklamy ziołowych środków na erekcję.

Zaczynam wszędzie widzieć prowokacje i czyjeś interesy ,osobliwie w wątkach o kablach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.