Skocz do zawartości
IGNORED

Oszuści Z Allegro

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami maile dochodzą z Allegro z opóźnieniem i oni to wykorzystują.

Ja też miałem takie próby , ale ze 2 lata wstecz.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Byłem w podobnej sytuacji. Nie dałem się na szczęście nabrać. Sprawę zgłosiłem od razu Allegro. Podziękowali mi i poinformowali, że zostanę powiadomiony o ich dalszych poczynaniach mających na celu ustalenie/ukaranie oszusta. Myślicie, ze się jeszcze odezwali do mnie?:)

Tak jak inni napisali - typowy przekręt z Allegro.

Problemu by nie było, gdyby banki oprócz numeru rachunku, weryfikowały nazwisko oraz adres wpisane na przelewie. A tak niestety nie jest.

Zamiast jakiś tam danych, możesz sobie wpisać:

Fiku Miku

ul. Czarna Dziura 2A

00-001 Pocałuj mnie w Dupę

dać prawidłowy numer rachunku, i pieniądze i tak dojdą !

Oszuści wykorzystują tę wiedzę i często wysyłają maila następującej treści:

"Zmienił mi się numer konta. Reszta danych jak na Allegro".

I niczego nieświadomy delikwent WYSYŁA kasę na nowy numer konta, uspokojony tym że przecież dane odbiorcy wpisał takie jak na allegro. Niestety nie wie, że nazwisko i dane adresowe podane na przelewie nie mają ŻADNEGO znaczenia.

Trzeba ignorować takie maile i reagować TYLKO na maile z Allegro. Jak twierdzi że mu się zmienił numer konta, to wejść w opcje Dane Sprzedawcy z menu, i z tego poziomu wysłać mu maila z zapytaniem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie kumam dlaczego w tym kraju prawo jest takie dziurawe. Normalnie powinno być tak, że znając numer konta na które oszuści kazali wpłacić pieniądze, zgłaszasz sprawę na policję. Policja występuje do tego banku o podanie danych oszusta i zaczyna go ścigać.

Chyba że siedzi za granicą- to wtedy dupa zbita. Ale przynajmniej konto by mu zablokowali.

Szok co sie w tym kraju wyrabia.

Fajny wałek :)

Ale czegoś tu nie rozumiem.

Nazwa tego usera w obu przypadkach jest taka sama. Taka sama też ilość komentarzy. Jak to jest możliwe, żeby to pisały dwie różne osoby?

Dalej: pod pierwszym maile jest napisane, że w ciągu ostatnich dwóch miesięcy sprzedałeś coś temu użytkownikowi (a nie kupiłeś). Pod drugim - że licytuje w Twojej aukcji.

Jak możliwa jest taka rozbieżność? Czy można założyć dwa konta o tej samej nazwie, mało tego, mieć taką samą ilość komentarzy?

Takiego maila, tak aby wyglądał identycznie z tym wysyłanym przez sprzedawcę (łącznie z danymi sprzedawcy) to możesz sobie przygotować w 5 minut ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

rafal996

Tu chyba wał jest bardziej "hackerowski"... :-/

Tego drugiego konta na Allegro faktycznie nie ma, bo raczej nie ma prawa być.

Oszust śledzi wygrane aukcje i do Kupującego wysyła maila w identycznej szacie graficznej, jak gdyby dostał go z Allegro.

To "podstawianie stron www" - podobnie jak mail z "niby banku" o zmianie...

Gość

(Konto usunięte)

Elberoth, 3 Wrz 2009, 22:27

>Takiego maila, tak aby wyglądał identycznie z tym wysyłanym przez sprzedawcę (łącznie z danymi

>sprzedawcy) to możesz sobie przygotować w 5 minut ...

Właśnie o to chodzi...

numer znany od kilku lat. wg mnie nie trafiles na dwoch oszustow tylko jeden wyslal dwa maile w pospiechu/ z kilku kont (IP)- walek na szybko - od razu wysyla do wielu kupujacych - mozna sie pogubic, zwlaszcza jak z kilku kont robione. Trza byc czujnym!

No i oczywiście jeżeli chcesz jeszcze zdążyć wycofać ten przelew, to musisz to zrobić jeszcze dziś w nocy. Jak przelew wyjdzie z banku to kasy nie odzyskasz - konto na bank jest na słupa.

Ja miałem inny przypadek, ale jako sprzedający.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kobieta kończąc aukcję opcją "kup teraz" ku mojej uciesze, nie dawała znaków życia i przede wszystkim nie wpłaciła na konto psując mi całą aukcję, obserwowaną przez 20-kilku gości.

Na szczęście po ponownym wystawieniu przedmiotu mam już ofertę kupna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

parantulla, 3 Wrz 2009, 20:40

wygląda na to że uratowała Cie chciwość dwóch złodziei. Fajnie.

Jest to ewidentna sprawa dla allegro i policji. Niestety nie zwróciłeś uwagi na to, że w opisie obu maili było jak byk napisane,że "nie kupiłeś żadnego przedmiotu od autora wiadomości". A wręcz "kupiłes przedmiot od autora wiadomości" czy "autor licytuje w twojej aukcji".......

Tylko kto czyta wszystko dokładnie?

Teraz pewnie będziemy czytać wszystko i sprawdzać dokładniej. I dobrze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

soundchaser:

>Kobieta kończąc aukcję opcją "kup teraz" ku mojej uciesze, nie dawała znaków życia i przede

>wszystkim nie wpłaciła na konto psując mi całą aukcję

Może była to delikatna forma dania do zrozumienia, że nie powinieneś wklejać linków do swoich aukcji w miejscach do tego nieprzeznaczonych?

soundchaser, 3 Wrz 2009, 23:40

płytki fajne,naprawdę, tylko bardzo nerwowy jesteś jak sie mozna doczytać z opisów..... wiesz,ludzie poza aukcjami maja jeszcze normalne życie...nie siedzą godzinami codziennie przy komputerze.

przez ten link może też paru chętnych złapiesz....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

soundchaser no i teraz ta kobieta ma od ciebie maila który wysyła automat allegro :) i twoje dane, teraz paincie choćby - dodaje linijkę do zmiany konta i zaraz po wygraniu aukcji przez PRAWDZIWEGO kupującego wysyła do niego mail, który wygląda prawie jak twój. Ot jak prosto to zrobić :)

Oczywiście to tylko dywagacje

Słucham tylko muzyki.

W paintcie się nie da.

Ale fakt. Wszystkie dane można uzyskać automatycznie.

Aakceptując regulami allegro akceptujemy takie właśnie warunki

rozprowadzania naszych danych. Napewno da się jakoś inaczej,

na przykład przez paypal'a. Ale allegro tego nie obsługuje.

Wygląda na to że paypal jest bezpieczniejszy faktycznie jak to czytam.

Anima, 3 Wrz 2009, 22:18

>Nie kumam dlaczego w tym kraju prawo jest takie dziurawe. Normalnie powinno być tak, że znając

>numer konta na które oszuści kazali wpłacić pieniądze, zgłaszasz sprawę na policję. Policja

>występuje do tego banku o podanie danych oszusta i zaczyna go ścigać.

I tak też właśnie jest.

Podejrzewam, że konta docelowe spryciarzy znajdują się całkiem gdzie indziej, prawdopodobnie w całkiem innym banku, innym mieście, kto wie czy nie innym kraju. Te podane w mailach mogły zostać założone nawet na dowód kloszarda z dworca PKP w Pcimiu Dolnym za flaszkę nalewki, który dzisiaj pewnie nawet tego nie pamięta, a kasa stamtąd wylatuje na inne konto zaraz po zaksięgowaniu. Także szanse na namierzenie gnojków są praktycznie żadne, bo chyba żaden nie jest aż takim przygłupem, żeby zakładać konto w allegro czy w banku na swoje prawdziwe dane.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

oczywiście, że tak jest. Jednak tak samo jak ten wałek jest stary tak samo od dawna łapią jednak takich spryciarzy. Warto to zgłosić. Policja ma specjalne wydziały zajmujące się tymi spryciarzami i dobrze wie jak to zrobić i namierzyć delikwenta korzystającego z lewego konta.

Takie wałki działaja też w druga stronę. Wałkarze wysyłają mail do sprzedającego i prosza o wysłanie towaru na inny adres. NIeświadomy sprzedajacy wysyła towar i w ten sposób ciepły kąsek trafia w ich łapy. Spryciarze wybierają adresy gdzie są pewni, że w godzinach dostarczania nie ma nikogo w domu i odbieraja później z poczty na lewym dowodzie tożsamości.

Pozdrawiam

parantulla, 4 Wrz 2009, 11:27

>Także szanse na namierzenie gnojków są praktycznie żadne, bo chyba żaden nie jest aż takim >przygłupem,żeby zakładać konto w allegro czy w banku na swoje prawdziwe dane.

To, że pieniądze trafiają na kolejne konto nie stanowi większego problemu. Policja i tak występuje do banku o bilingi z konta. Widząc po bilingu na jakie konto pieniądze przeszły dalej żąda od kolejnego banku informacji o posiadaczu. W każdym razie zawsze jest gdzieś jakiś docelowy adresat pieniędzy.

walkman6, 3 Wrz 2009, 20:32

>Słyszałem już o takich oszustwach. Ktoś śledzi aukcje i po zakończeniu przesyła właśnie takiego

>e-maila do zwycięscy licząc, że zwycięzca przeleje pieniądze. Zapłaciłeś...niestety.

Ja tak sie wjebalem z Cdekiem Denona ponad rok temu wiec nie jest to zaden nowy walek. Wiadmosc byla wlasnie taka jak w pierwszym posie z mala roznica. Nr konta byl podmieniony. No i przelalem 350zl i do dzis ich nie zobaczylem pomimo ze zlapano sproawcow. Mala rada. Przelewajcie pieniadze tylko w przypadku gdy jestescie pewnie ze meil przyszedl przez allegro.

?👈

większość bankomatów jest monitorowana, tutaj też policja ma pole do popisu. Wydaje się, ze nie możliwe jest złapanie dowcipnisiów informujących o bombie z budki a pomimo to i tak ich zawsze łapią. Zastanawialiście się dlaczego? przecież na zdrowy rozum wydaje się, ze tylko skończony głupek dał by się przyłapać. Przestępcy to często idioci popełniający wiele błędów w swej działalności.

Ten numer konta może pochodzić z tzw GIFT CARD. Można takie karty dostać za darmo w większości bankow (ładujesz ją określoną wartością i dajesz w prezencie). Taka karta nie ma właściciela, nie jest nigdzie zerejestrowana - mozna jej uzywac w sklepie i bankomacie.

W zasadzie przy zachowaniu odpowiednich srodkow ostroznosci wałek z gift card'em jest walkiem doskonalym - nie do wykrycia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.