Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie na poważnie co do akustyki pokoju

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

witam , muszę o to zapytać bo nie daje mi to spokoju , jak by grał kolumny JBL ES 100 (ogólnie chodzi o duże podłogówki) w moim pokoju (11m2 tz 4.30 m dług. i 2.70 m szer )gdyby wszystkie ściany i sufit wyłożyć najskuteczniejszymi panelami/gąbkami akustycznymi jeżeli chodzi o dolne pasmo

czy było bo to dobre rozwiązanie dla kogoś kto nie ma dostępu do większego pomieszczenia ?

szukam sam nie wiem czego :P

czyli co ma zrobić osoba która chce potężnego brzmienia a ma takie a nie inne pomieszczenie ?

Rada szczera i od serca-masz 16 lat-rozglądaj się więc za bogatą panną z domem i salonem 40-50 metrow))))pozdrawiam.

ps.samodzielny kształtny pokój 20-25 tez powinien satysfakcjonować w pełni.

Tylko co poczniesz jak bedzie panna brzydka??

1. Grałyby całkowicie w twarz, jakbyś miał wielkie słuchawki na głowie, w dodatku sweet-spot jest wtedy bardzo mały. Przerabiałem ten temat z kolosami 1.2m w moim 15m2 pokoju, zamienilem za malutkie Rogersy JR149 i gra o wiele przyjemniej. Często się wydaje że bas w takim małym pokoju cię przygniecie, ale zdaża się że będzie cisza, ciche pomruki, fale stojące mogą załatwić nawet 15 calowe woofery.

2. Nie ma sensu przygotowywanie akustycznie tak małego pomieszczenia, zmniejszy się jeszcze bardziej a i koszta profesjonalnej adaptacji są po prostu bardzo wysokie. Moim zdaniem najlepiej zrobisz jak kupisz sobie porządne słuchawki, masz bas i wykop jak głośno tylko chcesz i nie musisz się martwić o pomieszczenie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

witam , muszę o to zapytać bo nie daje mi to spokoju , jak by grał kolumny JBL ES 100 (ogólnie chodzi o duże podłogówki) w moim pokoju (11m2 tz 4.30 m dług. i 2.70 m szer )gdyby wszystkie ściany i sufit wyłożyć najskuteczniejszymi panelami/gąbkami akustycznymi jeżeli chodzi o dolne pasmo czy było bo to dobre rozwiązanie dla kogoś kto nie ma dostępu do większego pomieszczenia ?

A nie ma mniejszych kolumn? W 11m2 te mniejsze także dadzą Ci potęgę brzmienia. Jeżeli masz kawałek podłogi na kolumny wolnostojące, to szukaj dwudrożnych, tylko pamiętaj, że scena zacznie się rysować dopiero po odsunięciu od ścian (masz tyle miejsca?). Innym rozwiązaniem - lepszym, są kolumny podstawkowe. Jeżeli sądzisz, że nie są w stanie wydać z siebie potężnego brzmienia to jesteś w błędzie.

czyli co ma zrobić osoba która chce potężnego brzmienia a ma takie a nie inne pomieszczenie ?

Jest takie powiedzenie, że z "gów... bicza nie ukręcisz". W tak małym pomieszczeniu, to raczej tylko i wyłącznie małe monitory plus ewentualnie dobry subwoofer (zamknięta obudowa), tak aby wzmacniał dolne pasmo. Z odkręcaniem tego subwoofera, to należy mocno jednak uważać; on ma tylko wzmacniać/być tłem, a nie przeważać/być na pierwszym planie.

pozdr, donic

1. Grałyby całkowicie w twarz, jakbyś miał wielkie słuchawki na głowie, w dodatku sweet-spot jest wtedy bardzo mały. Przerabiałem ten temat z kolosami 1.2m w moim 15m2 pokoju, zamienilem za malutkie Rogersy JR149 i gra o wiele przyjemniej. Często się wydaje że bas w takim małym pokoju cię przygniecie, ale zdaża się że będzie cisza, ciche pomruki, fale stojące mogą załatwić nawet 15 calowe woofery.

2. Nie ma sensu przygotowywanie akustycznie tak małego pomieszczenia, zmniejszy się jeszcze bardziej a i koszta profesjonalnej adaptacji są po prostu bardzo wysokie. Moim zdaniem najlepiej zrobisz jak kupisz sobie porządne słuchawki, masz bas i wykop jak głośno tylko chcesz i nie musisz się martwić o pomieszczenie.

mam chyba najbardziej basowe słuchawki ( ultrasone 780) ale mi chodzi o typowy głośnikowy bass

co do moich głośników mam "wafle" diamond 8.4 i ciągle kombinuję z ich ustawieniem :P

A może kolumny z obudową zamknięta?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Po prostu niski bas (długa fala - mówimy o metrach !) "fizycznie nie zmieści się"

w małym pokoju

np. fala 50 Hz ma długość 6.6 metra ! - więc największy wymiar tego pokoju warto

żeby miał więcej niż 3.3 metra - to się stojąca fala zmieści i w środku będziesz miał czad ;)

Generalnie do takich pokoi małe głośniki i tyle - inaczej wszyscy w Twoim mieszkaniu będą twój BASS słyszeli, tylko nie Ty w Twoim pokoju: vide fiaty126

z wielkim głośnikami basowymi -> cała wieś słyszy jak taki jedzie bo BASS jest

promieniowany na zewnątrz, całą karoserią (a w środku się nie zmieści ...)

Chyba już wielokrotnie radzono Ci byś dokupił subwoofer. W zależności od pojemności portfela - od 100 zł pasywny lub od 300 zł aktywny. Nieprawdą jest też że duże kolumny nie zagrają w małym pokoju - mogą zagrać. A mogą i nie zagrać - nikt nie zna akustyki Twojego pomieszczenia, więc nikt Ci tak naprawdę dobrze nie poradzi. Możesz zamówić pomiary i już będziesz coś wiedział. Ale dużo taniej wyjdzie Ci kupić aktywnego suba.

Obawiam się jednak że za miesiąc znów napiszesz - a jak w moim pokoju zagrają kolumny X ?

Zupełnie szczerze bez robienia sobie jaj powiem Ci, że wielu próbowało już tego zabiegu, wielkie szafy + mały pokoik (9-13m2). Nigdy nic z tego nie wyszło, poza masą huku.

Poza tym duży bas w zbyt małym pokoju nie daje satysfakcji. Jest jednonutowy i maskuje resztę dźwięku. Po poaru godzinach zachwytu bedzie Ci zwyczajnie brakowało muzyki. Ja mam podobny problem, choć wcale się go nie spodziewałem. Mam przecież pokój 25 m2. Jednak moje T+A okazały się przeznacone do pokoi 50-60m2. Jakoś sobie poradzilem. Zrobiłem coś w rodzaju filtra akustycznego progresywnego w dolnym wylocie falowodu. Jednak poza tymi 22 Hz bas wcale mi się nie podoba. Na szczęście kolumny nadrabiają swobodą dynamiczną, czystością i ciepłem pozostałych zakresów.

zauważyłem pewną rzecz a mianowicie na generatorze tonów dałem na 62 hz i jechałem w dół bo w pewnych kawałach czułem że jest coś nie tak

od 61-do 50 hz głośniki praktycznie MILCZĄ , wyciąłem pewny basowy dźwięk z kawałka którego nie słychać na głośnikach (jest właśnie w okolicy 61-50 hz )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ściągnijcie na dysk bo jakość z zippy share dobija

Ukryta Zawartość

zauważyłem pewną rzecz a mianowicie na generatorze tonów dałem na 62 hz i jechałem w dół bo w pewnych kawałach czułem że jest coś nie tak

od 61-do 50 hz głośniki praktycznie MILCZĄ , wyciąłem pewny basowy dźwięk z kawałka którego nie słychać na głośnikach (jest właśnie w okolicy 61-50 hz )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ściągnijcie na dysk bo jakość z zippy share dobija

przecież to już na granicy słyszalności (zapomnij o teoretycznych 20Hz chyba że jesteś w ciąży).

Sprzedaj co masz, kup Piano Craft z dedykowanym subem i będziesz szczęśliwy.

Ukryta Zawartość

Pianocraft z subem, faktycznie niegłupi pomysł.

Na potężny bas najlepsza linia transmisyjna :-) :

Ukryta Zawartość

Skubańce schodzą do 17-18Hz.

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

przecież to już na granicy słyszalności (zapomnij o teoretycznych 20Hz chyba że jesteś w ciąży).

no to współczuję jeżeli to dla kogoś granica słyszalności. Według mnie to najważniejszy zakres basowy, takie "sedno sprawy", tu się najwięcej dzieje. Problemem jest raczej w pomieszczeniu (opisane wielokrotnie już wyżej). A co do słyszalności, to u mnie w 18 metrach Dual CL730 (obudowa zamknięta) są słyszalne do 30 Hz, a ja wcale nie odznaczam się jakimś wybitnym aparatem słuchowym. Faktem jest jednak że słychać ten zakres w największej możliwej odległości od bazy, czyli znowu małe pomieszczenie daje się we znaki.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

No i dodam że ustroje typu "gąbki" nie będą miały wpływu na bas... one tłumią wysokie tony i wyższą srednice. Z mojego doświadczenia w takich przypadkach najlepiej sprawdza się subwoofer + małe podłogówki/monitory. Duże szafy nie będą miały jak rozwinąć się z dźwiękiem i będzie kicha nie bas. E/ES100 też nie grzeszą niskim basem... one zostały zestrojone na duże pomieszczenia, gdzie liczy się efektywność a nie niskie zejście (te dwie opcje naraz trudno uzyskać), po drugie to linia kinowa, gdzie najniższe tony przejmuje subwoofer...

No i dodam że ustroje typu "gąbki" nie będą miały wpływu na bas... one tłumią wysokie tony i wyższą srednice.

Dokładnie. Tylko zabijesz brzmienie. Całe życie z niego ujdzie, wszystko będzie przytłumione.

Tak naprawdę, w tak małym pokoju nie potrzebujesz tłumienia. Wystarczy dobre rozpraszanie. Do tego dwie niewielkie satelity + dobry sub i jesteś w domu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gąbki nie robią nic z basem, wiem, bo mam całą ścianę za sobą tym pokrytą. Owszem, ucieka trochę efektu "na żywo" ale lepsze to niż słyszeć 5krotne odbicie od betonowych ścian.

Gąbki nie robią nic z basem, wiem, bo mam całą ścianę za sobą tym pokrytą. Owszem, ucieka trochę efektu "na żywo" ale lepsze to niż słyszeć 5krotne odbicie od betonowych ścian.

Bardzo ucieka efekt na zywo, strasznie tlumia kazdy zakres muzyki, cos wiem na ten temat bo sam mialem obstawione nimi pierwsze odbicia .Fajnie bo bylo wszystko uspokojone , nawet napisze cieplo w muzyce sie zrobilo ale dynamika spadla, a srednica i wysokie jakby koc narzucil na kolumny :(

powtórze, kup satelity z dobrym basem i subwoofer ale nie jakiś wielki gigant, bo ci się nie zmieści w pokoju:)

mały sub tez da ładny bas, będzie miał poza tym szybkie brzmienie bez rozwlekłości wielkich konstrukcji, w małym pomieszczeniu, te wszystkie "gombeczki" do wygłuszani sa ok ale nie do tak małego pomieszczenia

jeżeli to jest dla ciebie granica słyszalności to pozdrawiam i zapraszam do laryngologa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.