Skocz do zawartości
IGNORED

Klub TRÓJMIASTO

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, może zaczniemy tworzyć listę trójmiejską na Audio Show. Możemy jechać wspólnie pociągiem lub autem lub spotkać się na miejscu.

1. Dziemian

2.

podobno z Gdanska do Warszawy kursuja jakies busy koszt w obydwie strony to 50zl , podobno wyjezdza kilka razy na dzien ....

Luksusowy autobus z Gdańska do Warszawy za 5 złotych?

Nowoczesny autobus z klimatyzacją, darmowym internetem Wi-Fi i odchylanymi skórzanymi fotelami kilkakrotnie tańszy od pociągów? To oferta jaką kusi firma PolskiBus oferująca tanie połączenia autobusowe. Usługa będzie dostępna od 19 czerwca, a bilet z Gdańska do Warszawy ma kosztować od 5 do 30 zł. Podróż potrwa 6 godzin i 25 minut.

Edytowane przez slaw123

Tak, Polski Bus to dobra opcja. Jeśli chodzi o samochód nie wiadomo, czy będziemy razem wracać i zapewne będziemy spali w różnych miejscach.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam kilka wolnych miejsc (max. 3) na trasie Gdańsk - Audio Show - Gdańsk (wyjazd - baaardzo wcześnie sobota, powrót niedziela), jeśli ktoś jest chętny to zapraszam do kontaktu na PW aby ustalić szczegóły do piątku do godz. 18. Pozdrawiam

Ja niestety w sobotę musze być w Gdańsku na spotkaniu i ewentualnie mogę z wami wrócić w niedzielę.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

• 3 tygodnie później...

I jak wrażenia po AS?

Kilka zestawów było takich, którymi można by się zainteresować. Szczególnie w kwestii DIY. Natomiast wiekszość zestawów niestety nie była dobrze zaprezentowana, a mogła zagrać. Jakby za mało chęci do przygotowania się na wystawę...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich

chciałbym się zapisać do klubu.Mieszkam w Bojanie ale chyba to nie problem?Chętnie posłuchałbym waszych zestawów i oczywiście zapraszam do mnie na odsłuch mojego.Elektronikę preferuję raczej starszą gdyż pobiła moje nowe klocki.Nowe toraczej kolumny.Jakby co to proszę o kontakt. Do odsłuchu mam do zaoferowania wzmaki Sansui 701 711 i alpfe 907 cd Sony 555es kolumny Akkus v3

pozdrawiam

Co to znaczy audiodebilskim spotkaniu?

• 1 miesiąc później...

Macie Panowie na stanie Oppo 93? Potrzebuje sprawdzić zasilanie w swoim, które jest padnięte i zanim zamówię nowe musze się upewnić ze to na pewno zasilanie.

A tak poza tym co słychać w nowym roku. Mamy jeszcze jakichs audiofili w Trójmieście? Pochwalcie się co tam podłapaliście nowego na gwiazdkę od Mikołaja?

Z tym oppo mam opcje ewentualnej wymiany na liniowe zasilanie za 180 dolców i zastanawiam się na wstawieniem modułu Vanity Lite. Pełny multichannel w spdi-fie do zewnętrznych daców. W pełnej wersji można słuchac SACD na własnych dacach.

http://audiopraise.com/vanity93/overview.php

Z czystym sumieniem to nie. Znam tylko jednego z Gdyni, ale swoją przygodę już opisałem wczesniej. Sam chetnie poznam utalentowanych elektroników z sercem do sprzętu audio.

Mam też dla Was ciekawostkę.

Myślę, że ten program zaciekawi wielu forumowych kolegów, zwłaszcza tych ze złotym uchem, żeby zweryfikowali swoje umiejętności. Jest to program napisany przez Harman International dla swoich badaczy-słuchaczy do obiektywnej oceny i porównania sprzetu produkowanego przez koroporację (JBL, Lexicon, AKG, Harman). Ma za zadanie naukę wychwytywania różnic w słuchanych dźwiękach.

POd podanym linkiem manual, opis i program do ściągnięcia. Zachęcam do zabawy.

http://harmanhowtolisten.blogspot.com/

Edytowane przez dziemian

• 2 tygodnie później...

A teraz informacja dlaczego nie nalezy czytać recenzji w prasie audio, zwłaszcza polskiej. Tabelka pokazuje dokładność wychwytywania różnic w słuchanej muzyce (4 różne programy) oraz preferencje dotyczące jakości 4 różnych kolumn na 11-stopniowej skali. Grupa liczyła 300 osób. Trained to grupa osób przeszkolonych przez Harmana m.in. za pomocą programu, który podałem w poprzednim poście. Jak widać ze zdjęcia, umiejętności słuchowe recenzentów z wieloletnim doświadczeniem są niewiele lepsze od marketingowców, stanowią 60% tego co potrafią wychwycić sprzedawcy sprzętu, nie mówiąc nawet o wytrenowanych słuchaczach, którzy biją ich na głowę. Wniosek z tego jeden panowie. Dużo słuchać, porównywać, jeździć po znajomych audiofilach, potrenować i dopiero kupować kolumny. Recenzje w gazecie wychwalające jeden sprzęt lub inny można sobie darować, inaczej jest jak widać duża szansa, ze dostaniemy reklamowanego i podpłaconego babola za duze pieniądze.

Wiecej informacji:

http://seanolive.blogspot.com/2008/12/part-2-differences-in-performances-of.html

post-30686-0-96816300-1359809148_thumb.jpg

Dopowiadając uwagi. Z artykułu wynika,ze ogólnie obie grupy: wytrenowana i niewytrenowana preferowała te same kolumny (wybierane z 4). Różnica pokazana na wykresie pokazuje w jakim stopniu obie grupy różniły się w ocenie tych samych kolumn.

Jak trenowac słuchaczy?

In short, we have developed some proprietary listener training software that teaches listeners how to identify and rate distortions added to the timbral, spatial, dynamic/distortion attributes of sound in stereo and multichannel music samples. It measures their performance in terms of discrimination and consistency in their responses.

Luźno tłumacząc....

W skrócie, rozwineliśmy program treningowy, który uczy słuchaczy, jak zidentyfikować i ocenić na skali punktowej zniekształcenia dodane do barwy dżwięku, przestrzenności, dynamicznych atrybutów dźwieku w stereofonicznych i wielokanałowych próbkach. Program pozwala słuchaczom na ocenę wykonania w zakresie dyskryminacji (???) i konsekwencji w ich odpowiedzi (częstotliwościowej).

Wytrenowani słuchacze oceniali kolumny (wyłapując zmiany, zafałszowania w charakterystyce itp) od 3 do 20 razy trafniej niż niewytrenowana grupa.

całość artykułu:

http://seanolive.blogspot.com/2008/12/loudspeaker-preferences-of-trained.html

http://seanolive.blogspot.com/2008/12/part-2-differences-in-performances-of.html

http://seanolive.blogspot.com/2008/12/part-3-relationship-between-loudspeaker.html

Edytowane przez dziemian

Koledzy i Kolezanki, czy mozecie polecic z czystym sumieniem kogos z naszej okolicy do naprawy wzmacniacza Creek? Pozdrawiam

A w czym problem, ja znam pewną osobę ale musiałbym się skontaktować. Napisz jeszcze kolego gdzie mieszkasz?Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie Pomorzan :)

Ostatnimi czasy walczę z poszukiwaniem sprzętu. Stanęło na wzmacniaczu Rega Brio-r oraz kolumnach (używki) NHT SuperOne. Brakuje jeszcze dobrzego daka, jako, że chcę słuchać muzykę z kompa. Moglibyście coś polecić? Sam testowałem rDaka oraz daka Regi. Ale nie przypadły mi do gustu (rDak brzmi dość płasko, zaś Rega gubi perkusję i rozmiękcza instrumenty).

Edytowane przez sk0rp

Niestety jako dealer Hegla mogę być stronniczy, ale uważam, że tak - kilka osób go wypożyczało do tego porównania (jeszcze za starej ceny) i potwierdzali to. Najlepiej samemu spróbować :)

• 2 tygodnie później...

Może jakieś spotkanie w trójmieście by zorganizować? Na stanie mam kolumny z małym revelatorem i 18tką illuminatora od Scan Speaka, do tego EL34 w PP, wszystko DIY... :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Może jakieś spotkanie w trójmieście by zorganizować? Na stanie mam kolumny z małym revelatorem i 18tką illuminatora od Scan Speaka, do tego EL34 w PP, wszystko DIY... :)

Ja chetnie :) Pogoda w koncu dopisuje :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.