Skocz do zawartości
IGNORED

MSS - Multi Selektor SPDIF

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jest to możliwe, tylko nie wiem czy ucieszą się inni użytkownicy MSS-a. Klawisze zmiany wejść są zdublowane na klawiszach ze strzałkami znajdującymi się bezpośrednio pod klawiszami V+ i V- (przynajmniej tak jest w pilocie, którego używam i którego zdjęcie jest na stronie). Dodatko można zmieniać wejście klawiszami numerycznymi. Chyba więc nikomu nie przeszkodzi, gdy zwolnię te od głośności.

W najbliższym czasie zrobię tę poprawkę i opublikuję nowy firmware.

Edytowane przez Edward

Tak, jest to możliwe, tylko nie wiem czy ucieszą się inni użytkownicy MSS-a. Klawisze zmiany wejść są zdublowane na klawiszach ze strzałkami znajdującymi się bezpośrednio pod klawiszami V+ i V- (przynajmniej tak jest w pilocie, którego używam i którego zdjęcie jest na stronie). Dodatko można zmieniać wejście klawiszami numerycznymi. Chyba więc nikomu nie przeszkodzi, gdy zwolnię te od głośności.

W najbliższym czasie zrobię tę poprawkę i opublikuję nowy firmware.

No to pod jaki adres mam wysłać bro?

Może wyjściem jest przypisanie funkcji zmiany wejść do klawiszy zmiany kanałów P. Jako, że jestem stroną w tej sprawie nikt się pewnie nie zdziwi, że dla mnie zupełnie wystarczające do przełączania kolejnych wejść są klawisze o których wspomniałeś, ale tak jest. Inną alternatywą może być współistnienie dwóch wersji firmware równolegle.

• 1 miesiąc później...

Wysyłka elementów od poniedziałku/wtorku.

I pytanie: czy z trafa 2x12V/208mA mogę zasilić MSS??

Czy jakieś dodatkowe secret techy w podpinaniu ekranu VFD? (zgodny z HD44870)

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Wysyłka elementów od poniedziałku/wtorku.

I pytanie: czy z trafa 2x12V/208mA mogę zasilić MSS??

Czy jakieś dodatkowe secret techy w podpinaniu ekranu VFD? (zgodny z HD44870)

niektóre vfd ciągną nawet 500mA ja taki posiadam

wiedz trafko może być troszkę za małe

A skąd wziąć 2x9V/1A? (2x, bo przydało by się do zasilania jeszcze jednego sprzętu)

Nigdzie nie mogę znaleźć.

Z reszta 9V/1A też nie widzę :(

wez 12v, na allegro byly tanie z odbiorem w wwa. bedzie wiekszy spadek napiecia na stabilizatorach ale nie powinno byc problemow (ja mam takie i dziala bez problemow, i nawet gorace nie sa staby)

A skąd wziąć 2x9V/1A? (2x, bo przydało by się do zasilania jeszcze jednego sprzętu)

Nigdzie nie mogę znaleźć.

Z reszta 9V/1A też nie widzę :(

najlepiej w Noratel

trafa 2x10v na różne prądy

Kto wie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co z tym zrobić?

Mam 13 kostek do zaprogramowania :)

Zapomniałem dodać: programator to USBasp.

Edytowane przez ov_Darkness

Znaczy sie- nie ma atmegi. Przyczyny:

1 Procek nie dostaje zasilania (może zworka nie ustawiona na zasilanie układu)

2 Pomylone przewody do programatora.

To samo się dzieje przy włączonym i wyłączonym zasilaniu MSS'a.

2 Bardzo nie wykluczam, nie mam taśmy IDC-10, przewody są dolutowane metodą partyzancką.

Zaraz wrzucę zdjęcia płytki i połączeń, tylko lustro znajdę...

Przewody przylutowałem do kabelków pozostawionych przez właściciela interfejsu:

Ukryta Zawartość

według tego obrazka (podlinkowanego z mirley.firlej.org)

piny_kanda.gif

Patrząc od lewej:

niebieski: VCC

brązowy: MOSI

niebieski: RST

biały z czerwonym:SCK

biały: MISO

Nie powinienem podciąnąć GND?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ov_Darkness

Zdecydowanie powinieneś :). GND jest konieczne, VCC nie musi być bo procek zasilasz z MSSa a programator z USB (pamiętaj aby rozpiąć zworkę łącząca zasilania programatora i procesora)

Edytowane przez gaballus

Udało się zaprogramować uC po podpięciu zasilania do MSS'a, użyciu Sinaprog i przeinstalowaniu najnowszego sterownika USBasp.

@gaballus: o jakiej zworce mówisz?!

Nie wiem jakiej wersji USBasp używasz, jest cała masa wariacji na ten temat. W każdym razie w oryginale i większości klonów jest zwora lub przełącznik podający napięcie 5V z USB na programowany układ. W momencie gdy zasilasz procesor MSSa z jego zasilacza (a tak w tym przypadku jest lepiej) należy rozewrzeć zasilanie USB z zasilaniem programowanego układu. Czy taka zwora/przełącznik jest musisz sprawdzić w instrukcji lub schemacie swojego programatora.

Mam dwie zworki przy złączu KANDA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dokładnie ten programator.

Aha: jeszcze jeden zonk:

Zostawiłem MSS włączonego (tylko podłączone zasilanie, bez ekranu, podpiętych wejść/wyjść itd) z trafem zalewanym 12V/208mA

Leżał tak sobie na biurku trochę ponad godzinę. Stabilizator U9 (UTC LM2940 - TO-220) rozgrzał się do temperatury ok 90-100stopni.

Dodanie standardowego radiatora niewiele dało. Po chwili już parzył.

Boję się, co będzie po podpięciu prądożernego VFD i kilku urządzeń

I już ostatnie:

Na stronie jest mowa o klawiszu "Standby". Gdzie się go podpina?

Ukryta Zawartość

Masz coś takiego w opisie "Możliwe jest zasilanie układu docelowego bezpośrednio z programatora." Więc jest taka zwora, rozewrzyj obydwie powinno być ok (druga jest od zmiany prędkości programowania)

W cenniku jest 42,60 netto.

Za trzydzieści parę biorę z pocałowaniem w rękę, tylko skąd?

Waldi_06: ten stab ma się tak grzać zaje...? Czy po prostu dać mu dobry, duży radiator?

Na zdjęciach poglądowych jest wersja TO-92. Sądząc po tym, jak bardzo się nagrzał ten na 1A w TO-220, to maluszek poszedł by z dymem....

W cenniku jest 42,60 netto.

Za trzydzieści parę biorę z pocałowaniem w rękę, tylko skąd?

Waldi_06: ten stab ma się tak grzać zaje...? Czy po prostu dać mu dobry, duży radiator?

Na zdjęciach poglądowych jest wersja TO-92. Sądząc po tym, jak bardzo się nagrzał ten na 1A w TO-220, to maluszek poszedł by z dymem....

Zasilasz trafem 12V to całkowicie normalne ,że stab będzie na granicy ugotowania, w końcu musi zbić trochę woltów. Zmierz napięcie na C25, pewnie będzie 16-18V te nawet kilkanaście wolt musi zostać zamienione w ciepło. Napięcie trafa 8-9V to aż nadto. Uważam ,że trafko z takim napięciem na biegu jałowym będzie ok.

gnębię dalej:

Zakupiłem wyświetlacz VFD 2x20 NA202MD15AA/BA firmy Futaba. Jest to tzw. "LCD emulator".

Ukryta Zawartość

Pytanie w sumie jedno: jak podłączyć, żeby działało podświetlenie? Trzeba coś kombinować?

datasheet w załączeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ov_Darkness

gnębię dalej:

Zakupiłem wyświetlacz VFD 2x20 NA202MD15AA/BA firmy Futaba. Jest to tzw. "LCD emulator".

Ukryta Zawartość

Pytanie w sumie jedno: jak podłączyć, żeby działało podświetlenie? Trzeba coś kombinować?

datasheet w załączeniu.

Ukryta Zawartość

Podświetlenie będzie działać bez kombinowania bo na pokładzie jest przetwornica DC/DC. Pozostaje pytanie czy taka przetwornica nie będzie mieszać w całym układzie MSS. Należy sie liczyć z podwyższonym poborem prądu w stosunku do standardowego LCD. Mocniejszy stab + radiator chyba będzie niezbędny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzych 2

Stab mam na 1A, radiator tez na nim jest, aczkolwiek podejrzewam, że może się przydać większy.

Martwi mnie pinout: złączka na VFD ma 14 pin, a nie 16...

Doczytałem w dataszicie . Nie będzie działać regulacja kontrastu chyba , oraz musisz sprawdzić piny bo nie ma kompatybilności z LCD, przynajmniej tak to wygląda.

chyba regulacja podswietlenia ? Ten kawałek by tak sugerował:

"The luminance level of the VFD can be varied by setting two bits in the function set

instruction, which are "don't care" bits for LCD modules."

chociaż w vfd kontrast to podświetlenie ;-)

Nie mogłem się doszukać pinoutu tego wyświetlacza w datasheet :/

Jeśli te 14 pinów zgadza się (powinno) to MSS nie będzie tylko mógł wyłaczyć podświetlenia.

a co do grzania się, to przy 12v napewno będzie się bardziej grzał. Ale u mnie aż tak bardzo się nie grzał (ale mam inny stabilizator - do 2a chyba).

Ostatnio podmieniłem trafo na 7.5v i myśle, że jest optymalnie.

Dupa jestem, nie organizator, ostatnie dwa piny to zasilanie LED'ów podświetlenia :)

Nie znalazłem ile bierze wyświetlacz LCD, ale ten VFD 310-440mA.

Gdzie można kupić dobre i niedrogie trafo?

I jeszcze jedno: jakieś źródło tanich kabelków połączeniowych?

"The luminance level of the VFD can be varied by setting two bits in the function set

instruction, which are "don't care" bits for LCD modules.

. Dokładnie to zdanie miałem na myśli jeśli chodzi o regulację kontrastu- VFD może świecić lub nie- trzeciej opcji nie ma. Mam trafko z 8V na jałowym biegu i stab jest ciepły, ale nie gorący. Czuć ,że jest ciepły , ale nie parzy . Mogę trzymać go w palcach dowolnie długo bez dyskomfortu.

Dupa jestem, nie organizator, ostatnie dwa piny to zasilanie LED'ów podświetlenia :)

Nie znalazłem ile bierze wyświetlacz LCD, ale ten VFD 310-440mA.

Gdzie można kupić dobre i niedrogie trafo?

I jeszcze jedno: jakieś źródło tanich kabelków połączeniowych?

LCD? Pewnie najwięcej podświetlanie. W sumie nie więcej niż 40-50 mA

Co do trafek to zalewane do druku Indela nie są złe. Toroidy ta firma robi złe , buczące tak że nie polecam, ale zalewane (nie toroidalne) są bardzo ciche. Praktycznie nie słyszalne nawet z uchem na trafie.

Kabelki często pozyskuję z zasilaczy komputerowych . Można nawet dać na sygnał , byle bardzo krótkie. Te parę centymetrów nie powinno mieć istotnego wpływu.

Dodam swoje 0,03 PLN.

Mam podobny VFD (Noritake), kompatybilny z LCD, co prawda nie w MSS - czekam na części :-)

Korzystam z tego w PVC, działa z kodem MSFalcona (w.g projektu Veterana też działało).

W menu jest sterowanie jasnością displeja - ustawia się typ w setupie i potem 0/25%/50%/75%/100%, domyślam się, że to jest software.

Pewnie temat do ogarnięcia przez Edwarda, ale nie wiem ilu byłoby zainteresowanych.

• Pokaż nowe odpowiedzi