Skocz do zawartości
IGNORED

Marka Moniotr Audio

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

a za stolarke może być ten mały plus dla MA

Nexton M100 i w tym względzie chyba nie wypada gorzej (w odniesieniu do RX1).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

radul

nextony są dość jasne w brzmieniu z opisów i mają małą skuteczność więc są bardziej wymagające od elektroniki od rx1

co do wykończenia uważam że porównywalna ze wskazaniem na rx1,

co do brzmienia nie wypowiem się osobiście ale też nie koszą konkurencji do 5tys bo tylko nextona macałem,

cenowo są porównywalne (ale można mieć nówki rx1 za 1300 z all..) a w odsprzedaży nextony więcej tracą,

więc moim zdaniem rx1 są lepszym wyborem bardziej bezpiecznym i uniwersalnym,

tu masz troszkę fotek jak wygląda wykończenie serii rx

Ukryta Zawartość

don111 z tobą to nawet nie chce mi się już dyskutować.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

może akurat nie wszystkie z nich są zwycięzcami z MA jak to nazwałeś, na pewno Zeusy i Altusy 140 są lepsze brzmieniowo wiadomo, takiego basa w MA nie ma i nie będzie (Altusy 110 w sumie też są lepsze ale trzeba troche je dociążyć encyklopedią albo np hantlami)

reszta z tych zwycięzców to tak porównywalna na mniej więcej remis licząc plus dla brzmienia dla Tonsila i STXa a za stolarke może być ten mały plus dla MA

To teraz otrzymasz najlepsza propozycje. Udaj sie na badania sluchu do laryngologa.

A po postawieniu diagnozy nie zapomnij sie dociążyć encyklopedią albo np hantlami, zebys nie odlecial.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To teraz otrzymasz najlepsza propozycje. Udaj sie na badania sluchu do laryngologa.

A po postawieniu diagnozy nie zapomnij sie dociążyć encyklopedią albo np hantlami, zebys nie odlecial.

haha dobrze napisane.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

dobra panowie, to taka mała prowokacja była a raczej parodia, trochę się pośmialiśmy z porównania MA do brzmienia czy "stolarki" Zeusów/Altusów ale widzę że poziom trzymacie i obyło się bez bluzgów :)

sam ostatnio zmieniłem kolumny na właśnie MA z serii BX i uważam że cena do jakości jest śmiesznie niska, a jeśli się dobrze przyjrzycie kto równa z ziemią tą markę w tym wątku to właśnie jest promotor Tonsila/STXa i właściciel STX "bijących większość kolumn do 5tys" wedle jego słów

Ja myślę, że taka chińska jakość i Monitor audio lansowane przez importera na długą metę jest skazane na porażkę, gdyż wystarczy pokazać np. zwortnicę takich MA w porównaniu do Nexton M100 STX i gołym okiem widać czym jest profesjonalna, dopracowana zwornica w Nextonach wykonanych w STX-a a czym jest chiński, marketowy badziew MA.

Jak ktoś ma jakieś obiekcje to niech pokaże zdjęcia. Ja widziałem obydwie więc jeżeli cała reszta jest takiej samej jakości jak ta zwrotnica oraz jakość wykonania przetworników to w moim przekonaniu należy szerokim łukiem mijać lansowane zestawy rzekomo produkcji brytyjskiej. A co do stolarki Nexton M-100 z STX to jest to wręcz klasyka, a jakiś pajac, kóry nawet tego nie widział niech kupi sobie mOnitor Audio i się cieszy, że ma kolumny "angielskie" he,he albo z Shanghaju.

Jaka chińska jakość ? Jakość brytyjska chińczyki tylko robią, co to znaczy chińska jakość, czy np TV sharp produkowany w polsce ma jakość polską czy japońską, czy japońskie samochody produkowane w europie mają jakość japońską czy np słowacką ? Pierdoły wypisujesz jak mało kto ! Co widziałeś na tej zwrotnicy monitor audio słabą jakość komponentów, jak mogłeś to określić jak wszystko jest sygnowane logo monitor audio ? Z tym STX nie przesadzaj bo to gorszy badziew od tonsila. Zaraz się okaże że może vice kraft jest lepszy. Ponadto lansować to sobie można jak produkt był by słaby to i tak go nikt nie kupi tak jest w przypadku właśnie STX. I jescze jedno w czym ten gość co składa stx jest lepszy od chińskiego robotnika ?

Pieniądze nie grają !

Ja myślę, że taka chińska jakość i Monitor audio lansowane przez importera na długą metę jest skazane na porażkę, gdyż wystarczy pokazać np. zwortnicę takich MA w porównaniu do Nexton M100 STX i gołym okiem widać czym jest profesjonalna, dopracowana zwornica w Nextonach wykonanych w STX-a a czym jest chiński, marketowy badziew MA.

Jak ktoś ma jakieś obiekcje to niech pokaże zdjęcia. Ja widziałem obydwie więc jeżeli cała reszta jest takiej samej jakości jak ta zwrotnica oraz jakość wykonania przetworników to w moim przekonaniu należy szerokim łukiem mijać lansowane zestawy rzekomo produkcji brytyjskiej. A co do stolarki Nexton M-100 z STX to jest to wręcz klasyka, a jakiś pajac, kóry nawet tego nie widział niech kupi sobie mOnitor Audio i się cieszy, że ma kolumny "angielskie" he,he albo z Shanghaju.

Ta wypowiedz jest tak zalosna ze az ze smiechu rozbilem kieliszek z winem.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Monitor Audio w obrazkach.

Firma uznana od dziesiątek lat, a u nas kilkunastu.

Niegdys robiła świetne zestawy w wąskich obudowach zamkniętych.

Na koniec limitowana wersja PL300 "Classic Rock"

Ukryta Zawartość

post-8986-032719600 1287994516_thumb.jpg

post-8986-057245700 1287994519_thumb.jpg

post-8986-015237100 1287994529_thumb.jpg

post-8986-017670300 1287994535_thumb.jpg

post-8986-058362900 1287994544_thumb.jpg

post-8986-063358900 1287994548_thumb.jpg

post-8986-075770000 1287994563_thumb.jpg

post-8986-060741600 1287994571_thumb.jpg

post-8986-055253300 1287994580_thumb.jpg

post-8986-083408800 1287994785_thumb.jpg

post-8986-086058200 1287994792_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W zasadzie wiele z tego już było, ale dopiszę i ja swój punkt widzenia.

Myślę że sukces MA wynika z faktu że:

- oferują niezłe dobre brzmienie za rozsądne pieniądze, bardzo dobry stosunek jakości do ceny

- ich brzmienie zwyczajnie może się podobać

- nie trzeba do nich dojrzewać (czyt. wmawiać sobie że 'tak ma być')

- są bardzo uniwersalne, potrafią zagrać dobrze lub bardzo dobrze każdą muzykę, podczas gdy wiele konstrukcji na rynku ma silne preferencje pewne gatunki grając wręcz wybitnie ale inne zwyczajnie kiepsko

- nie mają kosmicznych wymagań jeśli chodzi o elektronikę towarzyszącą

- jakość wykończenia jest rewelacyjna, a pamiętajmy że kolumna to też mebel

- grają efektownie, krótki odsłuch w salonie może zrobić duże wrażenie, stąd tylko kroczek do szybkiej decyzji o zakupie

- dobra dystrybucja, nie ma problemów z odsłuchem

U mnie decyzja o zakupie GS20 nie była pochopna, zwyczajnie pokonały kilkanaście innych zestawów jakie odsłuchiwałem, niektórzy wiedzą ile się naszukałem zanim wybrałem.

Pzdr,

Asiki

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>mikson o zdjęcia będzie ciężko bo była tylko jedna jedyna prezentacja a i nawet prasa nie miała okazji ich złapać w obiektyw. Natomiast z pierwszej ręki wiem że wygląd mają nie gorszy niż seria Platinum a i sporo z tzw. bebechów jest w nową serię upchane. Na ile i jak dużo nie wiem, ale premiera styczeń-luty 2011.

pzdr.

Pisałem Klubie Monitor Audio. Mam je od bardzo niedawna. Zakup był poprzedzony przez trwające miesiącami odsłuchy i porównania, na co poświęcałem każdą wolną chwilę. Do każdych głośników miałem jakieś, większe lub mniejsze (czasem wręcz malutkie) zastrzeżenia. Do MA - od początku ŻADNYCH. Tak szlachetnego, eleganckiego, żeby nie powiedzieć: wytwornego brzmienia nie oferuje nikt inny.

Pisałem Klubie Monitor Audio. Mam je od bardzo niedawna. Zakup był poprzedzony przez trwające miesiącami odsłuchy i porównania, na co poświęcałem każdą wolną chwilę. Do każdych głośników miałem jakieś, większe lub mniejsze (czasem wręcz malutkie) zastrzeżenia. Do MA - od początku ŻADNYCH. Tak szlachetnego, eleganckiego, żeby nie powiedzieć: wytwornego brzmienia nie oferuje nikt inny.

W sensie: słuchałeś wszystkich innych czy tak tylko przypuszczasz? :)

ps. co w końcu kupiłeś? od razu 5.0 / 5.1 ?

Ja sluchalem troche zestawow glosnikow do 5 tys zl i zadne mnie nie powalily dzwiekowo tak jak MA rx6 i rx8 .

i znowu - kolejna osoba z 5 postami na forum reklamuje STXa... żałosne

A ja myślę, że to Ty prowokacyjnie lansujesz Monitor Audio przy okazji je..ąc zbliżająca się jakościowo i cenowo konkurencję jaką jest np. STX

Porozmawiajmy lanserze o dowodach więc pokaż tą zwrotnicę ze wspomnianych Monitor Audio, tylko proszę bez "czarów" na potrzeby forum, gdyż mam dostęp do tych produkowanych "seryjnie".

Lans to 99.99 % sukcesu w tej branży :) gdyż jeden na 10 000 wie co to jest tak naprawdę zwrotnica głośnikowa o reszcie nie wspominając więc wciskać kit można na 10 000 sposobów :)

Monitor Audio ... angelske, he, he

niczego nie muszę lansować, marka lansuje się sama przez swój stosunek jakości do ceny

MA nie potrzebuje śmierdzącej reklamy od kilku forumowiczów-zombie, czyli osób które się tu zarejestrowały tylko po to aby uprawiać pseudo-reklamę, w tym przypadku pier**lić za przeproszeniem głupoty trzy po trzy że "STX kosi konkurencję do 5k" i aby szkalować inne obojętnie już jakie marki oszukując, że są gorsze od tego "hajendu" STXa

pier**lić za przeproszeniem głupoty trzy po trzy że "STX kosi konkurencję do 5k" i aby szkalować inne obojętnie już jakie marki oszukując, że są gorsze od tego "hajendu" STXa

A skąd wiesz, że to nie jest prawda?.

MA są prawie w każdym sklepie audio, więc niemal wszyscy "zainteresowani" mieli z nimi jakiś kontakt - a kto z tych krytykujących STX miał jakąkolwiek styczność z Nexton M100, FX300 czy MX140? (to już nie są pudła za kilkaset złotych)

Porównaj przetworniki zastosowane w tych STXach i MA RX - odlewane kosze, pierścienie symetryzujące, wentylacja dolnego zawieszenia i potężne magnesy przeciw "plastikom " w PIĘKNYCH Monitorach...

I Kto tu pisze o dobrym stosunku jakości do ceny...

Może w porównaniu do niektórych światowych potentatów na naszym rynku MA wypadają nieźle, ale mamy sporo krajowych marek (nie tylko STX i Tonsil), które w podobnych cenach oferują lepsze kolumny.

Gość amidas

(Konto usunięte)

Radul niech zacznę. Polskie powiadasz hmm..No to liczymy. Esa, RLs, Audio Academy, Qba, Harpia, APS, BMN, i dodajmy Proa Systems, ale te ostanie są tylko dla wybranych. I tu drogi kolego można zacząć dyskusje na wielu płaszczyznach. I zacznijmy może od tego. Wskaż mi spośród wymienionych produkt za 2 kzł który można postawić obok takich MA RX1 w wersji black piano i wskazać wyższość polskiego produktu odnośnie wykonania, a potem prezentowanego dźwięku. Niewielu z nich będzie miała podobny produkt w takiej cenie, a Ci co mają w opinii większości są poprostu słabe. Dobra. szukamy do pięciu tysięcy. Po stronie MA staje MA GS10 (monitor) i RX6 (podłogówka).

Radul teraz Twoja kolej na wskazanie konkurentów z rodzimego rynku...;-)

pzdr.

don111

"... głupoty trzy po trzy że "STX kosi konkurencję do 5k" i aby szkalować inne obojętnie już jakie marki oszukując, że są gorsze od tego "hajendu" STXa"

Zgadzam się z kolegą "don111", też mam już dość czytania tej agresywnej reklamy STX przez udających na forum klientów tej "wspaniałej" marki, ciągle jedyny argument to jak wygląda to, jak wygląda tamto w STX, ja mam wrażenie że te kolumny są robione tylko po to by bebechy wyglądały solidnie, ale to wcale nie znaczy że to gra!!!!! Jak dobrze poszukać to i niektóre Voice Kraft mają solidnie wyglądającą zwrotnicę i bebechy, miałem okazję widzieć tą w modelu VK7830 za 400zł, jest dwa razy pokaźniejsza i rozbudowana niż w większości kolumn za około 1 do 1,5 tyś, a mimo to kolumny grają do dupy, a przynajmniej nie da się to porównać z niczym za 1,5 tyś zł, magnesy przy głośnikach też wyglądają w tym modelu dość okazale, widać oprócz wyglądu ważna jest też jakość której na zdjęciach nie widać a pisać to można wszystko!!!

Najistotniejsze jest to jak coś gra a nie jak wydaje się że po zdjęciach powinno grać, a STX prowadzi sprzedaż w sposób uniemożliwiający jakiekolwiek porównania, bo można ich posłuchać jedynie u producenta, lub kupić w ciemno za poradą udających klientów osób reklamujących ostro tą markę.

Nie mając możliwości odsłuch i co najważniejsze porównania STX w salonie audio w identycznych warunkach z innymi markami, dla mnie ten cały STX śmierdzi na kilometr.

I przede wszystkim tym Monitor Audio różni się i przewyższa STX, bo można ich posłuchać i porównać praktycznie wszędzie, odsłuchać i ocenić, a o STX można tylko poczytać i uwierzyć w ciemno reklamującym tą markę na forum, oraz wcierającym wszystkie inne marki w błoto. MA ludzie słuchają i pozytywnie oceniają, co do STX producentowi bardzo zależy aby klient nie miał możliwości porównania z innymi markami (ciekawe dlaczego??), bo nie wieże że przez tyle lat nie udało im się znaleźć żadnego salonu audio który chciałby tym handlować skoro to takie "cuda".

• Redaktorzy

"Wystarczy wynająć biuro pod Londynem, zorganizować produkcję w Chinach - będzie tanio, kupić łady projekt obudowy i zapłacić za reklamę w prasie audio. Przecież to tak prosty przepis na sukces.."

Niezupełnie. Monitor Audio jest firmą znaną od kilkudziesięciu lat, ja osobiście pamiętam ją głównie z bardzo ciekawych i ogólnie cenionych kolumn, które produkowała w latach 90., które po pierwsze, słynęły ze znakomitej stolarki, po drugie zaś jako jedne z nielicznych wówczas zawierały metalowe membrany. Obecnie marka może i odcina kupony od swojej historii, ale ta historia nie wzięła się z niczego.

"Wystarczy wynająć biuro pod Londynem, zorganizować produkcję w Chinach - będzie tanio, kupić łady projekt obudowy i zapłacić za reklamę w prasie audio. Przecież to tak prosty przepis na sukces.."

Niezupełnie. Monitor Audio jest firmą znaną od kilkudziesięciu lat, ja osobiście pamiętam ją głównie z bardzo ciekawych i ogólnie cenionych kolumn, które produkowała w latach 90., które po pierwsze, słynęły ze znakomitej stolarki, po drugie zaś jako jedne z nielicznych wówczas zawierały metalowe membrany. Obecnie marka może i odcina kupony od swojej historii, ale ta historia nie wzięła się z niczego.

Fakt, w przepisie brakuje jednego, dość ważnego składnika - czasu. Zaś co do samego odcinania kuponów, ani to niezwykłe, ani przynajmniej moim zdaniem w żadnym wypadku naganne. Choć z drugiej strony, firma może pozwolić sobie na wypuszczenie bubla a większość klientów nie zauważy lub zwyczajnie przymknie oko.

Co do porównania MA z polską konkurencją, zostawiłem dla syna kolumny Tonsila Focusy, sam słucham muzy na MA RS6. Kiedyś z ciekawości wraz z kumplem zrobilismy teścik (brały w nim udział jeszcze podstawki Kef IQ3)i niestety Focusy wypadły tragicznie w bezposrednim porównaniu z MA ( z kefem też), kef Iq3 zagrał dobrze, ale to monitor więc trudno porównywać - mało basu. Wygrały bezkonkurencyjnie RS6!

Czepiacie się tego made in china, a może mi ktoś napisać czym różni się produkcja w chinach od tej w polsce czy angli ? Jeżeli produkujemy z tych samyh materiałów wg tego samego schematu to chyba niczym ale mogę się mylić :)

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.