Skocz do zawartości
IGNORED

WIELKIE SUKCESY MARKETINGU czyli jak dajemy się dmuchać koncernom

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli to prawda, to nie mamy do czynienia z marketingiem, ale morderstwem.

Takie sytuacje były i są, powszechnie uważa się, że udział w nieetycznym procederze umożliwia redukcja dysonansu poznawczego poprzez rozproszenie odpowiedzialności, tudzież wpływ autorytetu (eksperyment Milgrama). To nie marketing, ale konformizm w najczarniejszym wydaniu. M.in. na tej podstawie podważa się etos współpracy jako pryncypium- w niesprzyjających okolicznościach procesy grupowe doprowadzają do bierności umożliwiających holocaust.

• Redaktorzy

Wirus HIV jest bardzo wrażliwy na warunki zewnętrzne, jego obecność w aspirynie jest chyba praktycznie niemożliwa.

nakaz zimowek w europie-nie zalecane tylko nakaz

austria,chorwacja,estonia,finlandia,litwa ,łotwa,norwegia,słowacja,szwecja

jak widac spokojnie łapiemy sie do tej strefy klimatycznej

zalecane-niemcy,słowenia,francja,macedonia,włochy

Cir, nie chcę się mądrować, ale w DE to już nie tylko zalecenie, ale od 2006 r. wręcz obowiązek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Wirus HIV jest bardzo wrażliwy na warunki zewnętrzne, jego obecność w aspirynie jest chyba praktycznie niemożliwa.

też mi sie tak wydaje :)

Na mój rozum tabletka aspiryny, to raczej kiepskie środowisko nawet dla takich twardzieli jak HIV.

A co do opon:

Kartel producentów gumy

W listopadzie 2006 roku Unia Europejska ukarała karą grzywny w wysokości 519 mln euro uczestników kartelowej zmowy cenowej na rynku produktów gumowych.[2] Według inspektorów, w 1996-2002 kartel sztucznie kontrolował ceny kauczuku syntetycznego, co wymiernie odbiło się na cenach opon. Obok największych europejskich koncernów: ENI, SHELL, karę zapłaci też czeski Unipetrol (należy do PKN Orlen) oraz Trade-Stomil. Kary nie zapłaci koncern Bayer, który doniósł o procederze i współpracował z unijną komisją ds. konkurencji

A co z poszkodowanymi?

Mowie o tych ludziach zakazonych hiv-aspiryna.

Nikt nie zglasza sie po odszkodowania? W stanach to raczej dziwne, w kraju w ktorym w latach 90 odbylo sie podajrze 90 procent wszystkich rozpraw sadowych z calego swiata jezeli sie nie myle?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Kazdy zna reklamy szmponow do mycia wlosow??

Wlosy trzeba myc codziennie a najlepiej 3 razy dziennie haha - takie klamstwa wciskaja nam firmy.

Jest o co walczyc !

Klient ktory myje wlosy codziennie zostawia 7 razy wiecej pieniedzy danej firmie od klienta ktory wlosy myje 1 raz na tydzien.

W sumie wiekszosc produktow ktora jest reklamowana jest poprostu do DUPY! (dotyczy to np.branzy spozywczej)

ciekway temat, duzo tu mozna pisac i narzekac, jednak kazdy musi miec swoj rozum i kazdy kupuje co sam osobiscie chce!

Tak wiec ide kupic, coca-cole, paczke chipsow i papierosy haha

Akurat szampon, to niezbyt dobry przykład. Ja musze umyć włosy codziennie, bo inaczej jest tragedia, a mam krótkie.

Za to wszystkie!!!! odżywki, maski, szampony, lotiony, toniki, ampułki, szpiki końskie i łożyska na porost włosów, to jest topiero bullshit wciskany biednym ludziom, którzy chcą odzyskać swoje włosy.

A jaka kasa z tego jest. Podejrzewam, że nawet większa jak z ochrony zębów.

• Redaktorzy

Wszystko zależy od włosów, niektóre potrzebują częstszego mycia. Głównym kryterium jest estetyka, obecnie modne są włosy albo umyte do czysta i niesklejone, albo sklejone, ale specjalnymi środkami klejącymi (których nie można pozostawić na noc). Ale rzeczywista kontrowersja leży na linii producenci szamponów - producenci kapeluszy. Powód, dla którego moda na kapelusze nie wraca i nie wróci jest taki, że kapelusz był osłoną włosów przed kurzem i zanieczyszczeniami w czasach, kiedy włosy myło się raz na tydzień lub rzadziej. Spowodowane to było brakiem środków myjących wystarczająco łagodnych dla skóry głowy.

W czyasch PRL-u kiedy uczesczalem do szkoly podstawowej norma byly kwartalne wizyty u stomatologa calych grup, klas dzieci celem kontroli i badania zebow.

tzn. chyba zostalem zle zrozumiany, u nas jest gorzej niz za PRL-u bylo jesli chodzi o profilaktyke prochnicy u dzieci rozumiana jako dzialania panstwa...natomiast jesli chodzi o caloksztalt to nie najlepsza byla chyba ta socjalistyczna opieka dentystyczna skoro w populacji pacjentow doroslych operowanych chirurgicznie w moim szpitalu (srednia wieku 54 [+/-18 lat])29% nie ma zebow wogole....WOGOLE! nie chodzi mi wiec o stan zebow, stopien wygnicia paszczy itd. ... sa to ludzie , ktorzy byli operowani na rozne choroby z zakresu chirurgii ogolnej stanowiacy przekroj spoleczenstwa, bezzebnego spoleczenstwa ....podaje tutaj fakty, na moje nieszczescie musze sie opierac na faktach, nie moge fantazjowac, snuc marketingowych bajeczek itd., bo zostalbym wysmiany....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Therion,

Twoje przykłady są tak słabe, a sposób argumentowania tak nielogiczny (na uzasadnienie własnych tez podajesz przykłady, w które wątpisz...i które noszą znamiona fałszu/nieprawdy, które do tego sam podejrzewasz), do tego mylisz pojęcia (kartel gumowy jako case w sprawie manipulacji marketingowych...), że aż ręce opadają.

Może powinieneś rzucić ten cały marketing w diabły i zająć się czymś moralnie bardziej nieobciążającym?

Therion a co bys powiedzal na DIY opony do motoru? Napewno beda tanie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

tzn. chyba zostalem zle zrozumiany, u nas jest gorzej niz za PRL-u bylo jesli chodzi o profilaktyke prochnicy u dzieci rozumiana jako dzialania panstwa...natomiast jesli chodzi o caloksztalt to nie najlepsza byla chyba ta socjalistyczna opieka dentystyczna skoro w populacji pacjentow doroslych operowanych chirurgicznie w moim szpitalu (srednia wieku 54 [+/-18 lat])29% nie ma zebow wogole....WOGOLE! nie chodzi mi wiec o stan zebow, stopien wygnicia paszczy itd. ... sa to ludzie , ktorzy byli operowani na rozne choroby z zakresu chirurgii ogolnej stanowiacy przekroj spoleczenstwa, bezzebnego spoleczenstwa ....podaje tutaj fakty, na moje nieszczescie musze sie opierac na faktach, nie moge fantazjowac, snuc marketingowych bajeczek itd., bo zostalbym wysmiany....

Niestety nic nie poradzisz na to jesli ktos nie dba o zdrowie (np:zeby). Nawet jesli lekarz zaleci odpowiednia profilaktyke, a dany pacjent nie bedzie sie don stosowal to i tak na nic.

Jesli stomatolog zaleci 2-3 razy dziennie myc zeby, odpowiedni sie odzywiac, myc jezyk w pszczy ,a dany delikwent nie bedzie sie do tego stosowal to chocby sie nim zajeli najlepsi dyntysci na swiecie to i tak kly mu wyleca. Czy bedzie inaczej???

Nie mozesz wiec generalizowac, ze opieka zdrowotna (socjalistyczna) byla be.

Z 37 osob z mojej bylej klasy Szkoly Podstawowej. Obecnie kontakt mam z okolo 80% maja ladne zdrowe zeby. Sam nie mialem jak dotad problemow (regularne wizyty u stomatolaga i podtawowa higieny jamy ustnej).Moge powiedziec, ze ma zdrowe zeby (dentysci uwazaja , ze ladne).

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Therion,

Twoje przykłady są tak słabe, a sposób argumentowania tak nielogiczny (na uzasadnienie własnych tez podajesz przykłady, w które wątpisz...i które noszą znamiona fałszu/nieprawdy, które do tego sam podejrzewasz), do tego mylisz pojęcia (kartel gumowy jako case w sprawie manipulacji marketingowych...), że aż ręce opadają.

Może powinieneś rzucić ten cały marketing w diabły i zająć się czymś moralnie bardziej nieobciążającym?

Nie zajarzyłeś, że teraz to już sobie jaja robimy?

Od początku to jest temat do poużywania sobie na koncernach, kiepskich reklamach i tworzeniu popytu na produkty, na które odbiorca nie ma najmniejszej ochoty. TO JEST BOCZNICA. Pogadaliśmy o oponach, posprzeczaliśmy sie nt aut i nagle piszemy o szamponach - i to jest super. Chcesz się ustosunkować do reklamy leku na zaparcia to pisz. Ale nie bierz wszystkiego na serio. A na pewno nie od momentu zakończenia sprzeczki o autach terenowych :)

Therion a co bys powiedzal na DIY opony do motoru? Napewno beda tanie.

no ja bym nie był tego taki pewny czy tanie. Do niektórych motocykli idą aż cztery opony

Żeby nie było wątpliwości, to są opony wielosezonowe! :P

dodge+tomahawk.jpg

Nie mozesz wiec generalizowac, ze opieka zdrowotna (socjalistyczna) byla be.

Ukryta Zawartość

Klub Wiewiórki - przynależność do tego klubu otrzymywało się automatycznie po uzyskaniu naklejki od szkolnej dentystki. Naklejka była okrągła i przedstawiała (nie wiadomo dlaczego) wiewiórkę ze szczoteczką do zębów wielkości samej wiewiórki. Wiewiórka szczerzyła zęby i miała zachęcać do regularnego mycia zębów. Na innych plakatach ostrzegała, że najgorsza dla zębów jest czekolada, której i tak nie było w sklepach. Pochodną klubu wiewiórki były akcje fluoryzowania zębów przeprowadzane na żywca w klasie raz w miesiącu. Przychodziła do klasy smutna pani, wlewała jakiś płyn na szczoteczki i dzieciaki miał tym czyścić ząbki, następnie wypluć tą mieszaninę ze śliną do kubeczka (obrzydlistwo!) i nie jeść nic przez 2 godziny.

Ukryta Zawartość

Akurat szampon, to niezbyt dobry przykład. Ja musze umyć włosy codziennie, bo inaczej jest tragedia, a mam krótkie.

dlatego musisz myc codziennie bo juz masz zniszczone wlosy przez szmpony haha myj czesciej to sobie wiecej zniszczysz.

Czym czesciej myjesz tym czesciej musisz myc.

Tzw. przetluszczenie na wlosch ktore pojawia sie po pewnym czasie jest naturalna ochrona wlosa!, jednak ludzie chca jak najszybciej pozbyc sie tej naturalnej ochrony i ciegle myja wlosy. Skutek jest taki ze maja siano na glowie lub poprostu wlosy nie wytrzymuja tych chemikaliow i staja sie coraz bardziej zniszczone.

Bingo! Częste mycie skraca życie, skóra się wyciera i człowiek umiera.

A dlaczego nic nie napiszecie o koncernach farmaceutycznych? Przecież na zdrowiu nikt nie oszczędza;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Redaktorzy

Kwestia częstego mycia nie dotyczy tylko włosów. Jednak osoby hołdujące podobnym poglądom mają to do siebie, ze często niezręcznie pachną. Kiedyś było to normalne, obecnie nie jest przyjęte.

Ja kiedys zbyt czesto mylem zeby, po kazdym posilku a jadlem 5 razy dziennie gdy trenowalem no i od tego szczotkowania ( mylem porzadnie) zaczely mi sie dziasla podnosic. Sam dentysta to stwierdzil, ale juz wszystko wrocilo do normy:)

jesli chodzi o mycie i pranie sweterkow to sadzac po dusznej atmosferze na kazdym audioszoł jest w srodowisku 'audiofilskim' duzo do zrobienia....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

dlatego musisz myc codziennie bo juz masz zniszczone wlosy przez szmpony haha myj czesciej to sobie wiecej zniszczysz.

Czym czesciej myjesz tym czesciej musisz myc.

Tzw. przetluszczenie na wlosch ktore pojawia sie po pewnym czasie jest naturalna ochrona wlosa!, jednak ludzie chca jak najszybciej pozbyc sie tej naturalnej ochrony i ciegle myja wlosy. Skutek jest taki ze maja siano na glowie lub poprostu wlosy nie wytrzymuja tych chemikaliow i staja sie coraz bardziej zniszczone.

Koncze jednostke treningowa, schodze do szatni. Chlopaki wskakuja pod prysznic, ja... nie wole zaciagnac smrodkiem, poczekam do sobotniej lub niedzielnej rozgrywki pozniej sie optokne. ROTFL

Wspolczuje domownikom Adamie Sikora no chyba, ze zbirowe mycie urzadzacie, w ktoryms tam dniu tygodnia. Najpierw dzieci, pozniej mama, a na koncu tata Adam najlepiej w tej samej wodzie to i zdrowo bedzie (bo niezbyt czesto) i oszczednie przy okazji.

Ja kiedys zbyt czesto mylem zeby, po kazdym posilku a jadlem 5 razy dziennie gdy trenowalem no i od tego szczotkowania ( mylem porzadnie) zaczely mi sie dziasla podnosic. Sam dentysta to stwierdzil, ale juz wszystko wrocilo do normy:)

Moze za mocno szorowales.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ja jak nie wezmę rano prysznica (łącznie z myciem głowy) to nie żyję. Czuję się fatalnie. Ale taka sytuacja zdarzyła się tylko w ciągu ostatnich 10lat :)

Z drugiej strony - jak ze wszystkim, można i z tym przesadzić. Mój kolega dostał kiedyś brzydkich zmian skórnych z powodu... zbyt częstego mycia. Skórę (naskórek) pokrywa warstwa ochronna (chyba się nazywa lipidowa). Zbyt częste mycie powoduje jej ścieranie i brak możliwości odnowienia. Wówczas dochodzi do podrażnienia naskórka ( mamy uczucie swędzenia) a niejednokrotnie - jak u niego, do miejscowych stanów zapalnych.

Wojtku. Myślę, że to nie kwestia zbyt częstego mycia zębów, lecz złego ruchu szczoteczki do zębów (ja niestety tez źle myję zęby). sporo pracuję ze stomatologami, wiec znam to na pamięć. Szczoteczkę trzeba przesuwać od dziąseł do zębów pionowo w dół (lub w górę jeżeli myjemy zęby żuchwy). Cos jakby "naciągając dziąsła" na zęby. Metoda ruchów okrężnych (dziś od niej się powoli odchodzi) jest krytykowana własnie za podnoszenie dziąseł co powoduje obnażanie szyjek.

skoro o zębach, to nie mogłem sobie odmówić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli czeszecie włosy na mokro, np. rano, to polecam do tego wodę mineralną :) Mówię serio :) Woda z kranu często jest zła dla skóry i włosów, a zbyt gorąca, to podobno już w ogóle :) Tylko jak tutaj sobie odmówić gorącego prysznica rozluźniającego :)

Częste mycie skraca życie, skóra się wyciera i człowiek umiera.

hehe dobre, musze to zapamietac, do tej pory znalem tylko pierwsza czesc

• Redaktorzy

Znałem kiedyś pewnego profesora w mocno starszym wieku, który wprowadził w domu reżim spuszczania wody w kibelku raz dziennie. W sensie raz dziennie po wszystkich razem. Zdaje się, że żądał również kąpieli wszystkich domowników w jednej wodzie.

Najbardziej znana postacia promujaca nie mycie sie byl chyba Kaluzynski hehe

Ja też często brałem prysznic dwa razy dziennie, ale tylko w dni treningowe, moczyłem sie po pół godziny i nic mi się nie działo. Ale jak ktoś oszczędza na przyjaznych dla skóry kosmetykach, to rzeczywiście niech się lepiej myje raz na tydzień. XXI wiek, a wystarczy wsiąść do komunikacji miejskiej, albo iść do lekarza, żeby przekonać się, że w Polsce nadal jest średniowiecze, pamiętam jak moja nauczycielka historii powiedziała na lekcji, że wtedy ludzie hodowali wszy na karku, moje ryknięcie śmiechu było słychać pewnie we wszystkich salach na piętrze.

Kilka dni temu bylem w Rosji w Pskovie i tam jak wchodzilem pod prysznic to wrazenie jakbym wchodzil do rzeki, ten kolor, nawet zapach. NIestety tak mi to woda skore wysuszyla, ze masakra. Tego problemu nie mam np w Norwegii gdzie woda jest naprawde czysta i lagodna dla skory i nie trzeba uzywac zadnych balsamow po.

Wojtek no co Ty!

Balsamy?

A na serio:

Moja Córka ma skórne problemy alergiczne (atopowe zapalenie skóry). Na szczęście już zanikające.

Jak kiedyś wzięliśmy ją pierwszy raz na spływ kajakowy, Żona strasznie panikowała o jej stan skóry. Wiadomo jak jest z higieną na prawdziwych spływach ;).

No i co?

To, że po dwóch dniach zeszła jej różyczka ze skóry. Potem było już tylko lepiej :). Żeby było ciekawiej, na około same kwitnące trawy na mokradłach…

Therion tak a propos tego filmiku:

Jesteś stomatologiem?

Na trzy zdrowaski w pokrzywy i wszystko przechodzi:)

Therion stomatolog hmm moze Therion to inaczej Bestia;)

Też myję codziennie włosy...

i to jest bardzo niezdrowe, potem łupież i jak pisano wyżej siano na łbie...

włosy myć co 2 dni, a rano tylko zamoczyć głowe w wodzie całą, ale nie myć szamponem!

A jak ktoś ma problemy ze skórą głowy i łupieżem to wcierać sok z cytryny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.