Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana elektrolitów w zwrotnicy na MKP.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale możliwa do stosowania TYLKO z wooferami bez "problemów" w pasmie

pracy i ze dwie oktawy wyżej a tweeter też nie musi być wygładzany.

A mając niewiele różniące się spl można jakoś uzyskać dobry wynik 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 20.04.2024 o 14:14, kasmarda napisał:

🫥Sporo eksperymentowałem w temacie i parametry to jedno a słuch to co innego.Chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami Może komuś się przyda.Zmiana konda w sekcji wysokotonowej.Mimo zachowania identycznych parametrów,każdy kond gra inaczej.Inaczej mundorf,inaczej jantzen itd.(to samo tyczy się wszyskich rezystorów w zwrotnicy (nawet połączonych równolegle).I to właśnie spowodowało że wróciłem do oryginalnego bennica bo ten dźwięk był najrówniejszy.Producent dostroił paczki na bennikach i nigdy nie mogłem trafić lepiej z żadnym innym kondem.Np na mundorfach zamulało a na jantzenach sybilanty.Uważam natomiast że warto wymienić cewkę ikonda na basie na foliowego na lepsze(zachowując parametry)

Nie będę tu mówił o spektakularnej różnicy(przemiana w hi end)ale absolutnie nie zauważyłem żadnej degradacji dźwięku.

Zobacz, 260 stron na ten temat juz jest 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 hours ago, rafa said:

Zobacz, 260 stron na ten temat juz jest

A wiesz o czym to świadczy?

Ano o tym, że sporo ludzi nie ma pojęcia o technice.

To na co mogę wymienić białe Mundorf? Myślę ostatnio nad wstawieniem lepszych kondensatorów co idą w szeregu z wysokotonowym. Coś o podobnie łagodniej, ale bardziej detalicznej, szczegółowej górze. Skoro te białe mundorf ucinają trochę górę to może białe, ale z najwyżej serii złotej olejowej? Czy jakoś tak. Jeden kondensator ma aż 22 uf więc tu nie zaszaleje też za bardzo bo drogie jak cholera

Edytowane przez raiwan
21 godzin temu, raiwan napisał:

To na co mogę wymienić białe Mundorf? Myślę ostatnio nad wstawieniem lepszych kondensatorów co idą w szeregu z wysokotonowym. Coś o podobnie łagodniej, ale bardziej detalicznej, szczegółowej górze. Skoro te białe mundorf ucinają trochę górę to może białe, ale z najwyżej serii złotej olejowej? Czy jakoś tak. Jeden kondensator ma aż 22 uf więc tu nie zaszaleje też za bardzo bo drogie jak cholera

22uF w szeregu z wysokim? Tak trochę nietypowo chyba?

Mundorf Supreme klasyczny może - ale to 3 stówy za sztukę...

Edytowane przez Przemek13
W dniu 25.04.2024 o 22:29, raiwan napisał:

Przypadkiem też ostatnio walczę z podobnym tematem, biały mundorf tak jak piszesz, evo oil ciut lepiej, ale dalej kiepsko. Jak ma być tanio to miflex mkp13 pod tym względem załatwił póki co u mnie sprawę, polecam wypróbować bo drogi nie jest. 

haj-fajowo jest;)

4 godziny temu, manieq napisał:

Przypadkiem też ostatnio walczę z podobnym tematem, biały mundorf tak jak piszesz, evo oil ciut lepiej, ale dalej kiepsko. Jak ma być tanio to miflex mkp13 pod tym względem załatwił póki co u mnie sprawę, polecam wypróbować bo drogi nie jest. 

Już próbowałem kilka tych tańszych kondensatorów i im brakuje przestrzeni i tak zwanego powietrza. Mają taką suchość w sobie. Szczegóły, stereo na miejscu, ale grały z ograniczeniem, z jakąś granicą. 

Nawet jak będzie ciut lepiej w tych mundorf oil lub supreme to i tak dla mnie dużo bo już teraz jest dobrze. 

Nie chcę też przedobrzyć, żeby nie było słychać takiej ostrości w wysokich, zbyt dużej wyrazistości

55 minut temu, raiwan napisał:

Już próbowałem kilka tych tańszych kondensatorów i im brakuje przestrzeni i tak zwanego powietrza. Mają taką suchość w sobie. Szczegóły, stereo na miejscu, ale grały z ograniczeniem, z jakąś granicą. 

Nawet jak będzie ciut lepiej w tych mundorf oil lub supreme to i tak dla mnie dużo bo już teraz jest dobrze. 

Nie chcę też przedobrzyć, żeby nie było słychać takiej ostrości w wysokich, zbyt dużej wyrazistości

A próbowałeś kondensatorów od muzga?

Nie próbowałem. U mnie najważniejsza jest góra bo podział na zwrotnicy mam 4 kHz więc dość bardzo wysoko. 

Może dlatego tyle korzyści przyniosło u mnie zmiana cewki drutowej na taśmowa. 

Edytowane przez raiwan
  • 10 miesięcy później...

Kupiłem sobie do testów wzmacniacza lampowego dwudrożne monitorki Quadral Dauphin II z początku lat 90 tych. Z ciekawości zajrzałem do środka i kusi mnie teraz  wymiana elemantów w zwrotnicy. 

Na początek możecie zerknąć, na podstawie zdjęć, czy dobrze narysowałem schemat? ( na zdjęciach: czerwony przewóc to wejście, zielony do twittera, a czarny do średnio-niskotonwego; na rysunku różowy to gałąź niskich tonów, a niebieski wysokich).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

IMG_20250306_151105329_HDR.jpg

IMG_20250306_181156834_1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 uF od woofera bym zmierzył i jak dobry, to zostawił lub ew. zamienił na nowszy.

W tym miejscu elektrolityczny bipolarny jest wystarczający, ale MKP 10 uF też jest tani.

Co do góry pasma, to warto wymieniać w kolumnach z tekstylną kopułką,

bo zyskujemy świeżość - otwarcie dźwięku wobec elektrolitu.

Schemat jest dobry - "ogólnowojskowy" 😉 i można ewentualnie próbować

pozbyć się rezystora 27R ale to pozostaje raczej do wyniku prób "z i bez"

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

10 uF od woofera bym zmierzył i jak dobry, to zostawił lub ew. zamienił na nowszy.

W tym miejscu elektrolityczny bipolarny jest wystarczający, ale MKP 10 uF też jest tani.

Co do góry pasma, to warto wymieniać w kolumnach z tekstylną kopułką,

bo zyskujemy świeżość - otwarcie dźwięku wobec elektrolitu.

Schemat jest dobry - "ogólnowojskowy" 😉 i można ewentualnie próbować

pozbyć się rezystora 27R ale to pozostaje raczej do wyniku prób "z i bez"

Dziękuję serdecznie!.

A czemu właściwie służy ten rezystor 27 R? Na mój chłopski rozum, to on nie powinien nic robić, bo jego rezystancja jest tak duża, w stosunku do pozostałych elementów w obwodzie, że nic przez niego się nie "przeciśnie", zwłaszcza, że jest posadowiony równolegle.

No tak właśnie myślałem żeby zostawić elektrolit 10 uF (wymienić na świeży) a zająć się zamianą tego 5,6 na MKP, ale przeczytawszy ten wątek, wychodzi na to że rezystor 1 ohm trzeba będzie zwiększyć o 20 do 50%. bo bez tej zmiay podbiję górę pasma.

4 minuty temu, PANTAREI napisał:

A czemu właściwie służy ten rezystor 27 R

Stlumienie tweetera (choc bardzo minimalne w tym wypadku) oraz prawdopodobnie jakies splaszczenie impedancji (na tweeterze nie potrzebne w zasadzie)

3 godziny temu, audioburak napisał:

W tym miejscu elektrolityczny bipolarny jest wystarczający

Nie zgodze sie. Szczegolnie przy kolumnach 2 droznych gdzie podzial jest wysoko to jest wlasnie bardzo wazny element wplywajacy na granie srednicy i harmonicznych basu. W 2 droznych slyszalny znacznie bardziej niz w 3 droznych (w ktorych i tak dalej slychac roznice).

8 minut temu, PANTAREI napisał:

zająć się zamianą tego 5,6 na MKP, ale przeczytawszy ten wątek, wychodzi na to że rezystor 1 ohm trzeba będzie zwiększyć o 20 do 50%. bo bez tej zmiay podbiję górę pasma.

Tego nie wiesz dopoki nie zmienisz kondensatora. To zalezy od tego co wstawisz a nie a priori

Poza tym dobre rezystory sa tanie a ten 1ohm ceramik i tak warto wymienic. Np na Mundorf MOX 10W albo tez Intertechnika MOX. Wiecej niz 1.2ohm raczej nie bedziesz potrzebowal.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Pomiar na pewno podbicia po wymianie na MKP nie pokaże, a wrażenie przyrostu

bierze się z poprawy przejrzystości. Podobnie jak zmiana okablowania na solid.

Ja bym 27R wywalił, bo gasi barwę kopułki, ale czasem jest bardzo potrzebny,

bo osłabia efekty kiepskiej aplikacji 😉 

17 minut temu, audioburak napisał:

Pomiar na pewno podbicia po wymianie na MKP nie pokaże, a wrażenie przyrostu

bierze się z poprawy przejrzystości. Podobnie jak zmiana okablowania na solid.

Ja bym 27R wywalił, bo gasi barwę kopułki, ale czasem jest bardzo potrzebny,

bo osłabia efekty kiepskiej aplikacji 😉 

Ze mną trzeba niestety dosłownie 🙂 Czy dobrze rozumiem, że podejrzenie kiepskiej aplikacji i wcześniejsze stwierdzenie, że schemat zwrotnicy jest "ogólnowojskowy". Oznacza, że rozwiązanie tych kolumienek jest prymitywne i że ktoś to opracowywał tak na szybko, a że coś mu tam nie grało to wstawił rezystor 27R i stwierdził że "od biedy" może być? 🙂

To jest standardowa zwrotnica do dwóch dróg i nie ma tu niemal żadnych udziwnień,

poza oczywiście 27R który masz pod rozwagę - być albo nie być 😉 

A zdecydujesz porównując granie z nim lub bez niego.

Taki rezystor stał się rutynowym elementem choćby w Dali i sporo ludzi go po prostu

wywalało z zyskiem dla barwy, ale nie znaczy, że tak będzie też w Delfinkach.

W dniu 11.03.2025 o 22:32, PANTAREI napisał:

Na początek możecie zerknąć, na podstawie zdjęć, czy dobrze narysowałem schemat?

Nie jestem na 100 procent pewny, ale chyba się pomyliłeś przy rozrysowaniu schematu. Ten 27R jest chyba połączony bezpośrednio równolegle z głośnikiem, i raczej stanowi część tłumika L-pad.

• Pokaż nowe odpowiedzi