Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie od dłuższego czau zmagam się z zakupem wzmacniacza. Przedstawię trochę histori z ostanich miesięcy.

Kupiłem Nada C326BEE oraz C545BEE - okazja - kupno w ciemno. Do zestawu zakupiłem kolumny Jamo C605. po kilkudniowym odsłuchu w domu dźwięk znaczą męczyć. Było dobrze przez pierwsze 10 minut. Później przy głośniejszym słuchaniu powyżej godziny 9tej na gałce głośności zaczynała boleć głowa bo Nad jak dla mnie krzyczy o czym już pisałem wcześniej. Dźwięk nada czyli. głębia, przestrzeń, dynamika bardzo mi się podobało ale gdyby miał trochę mniej krzykliwy dźwięk.

Wymieniłem wzmacniacz C326BEE na Advance Acoustic Map 105. Dźwięk o wiele łagodniejszy - do dłuższych odsłuchów jak znalazł, ale niestety zniknęła magia z Nada czyli przestrzeń oraz głębia - dźwięk stał w miejscu i nie odklejał się od kolumn.

Zamieniłem AA Map 105 na Pioneer-a A-A6-J. Dźwięk całkiem przyjemny. Przestrzeń i detale oraz dynamika troszkę gorsze od Nada ale słucha się go całkiem przyjemnie tylko jak dla mnie ten dźwięk nie ma tego "coś" nie jest zamulony ale trochę taki jak by nienaturalny - tak to mogę napisać najłatwiej.

Chciałbym wymienić Pioneera. Moja kwota na wzmaka to tyle ile uda mi się sprzedać pioneera czyli około 1000zł.

Chciałbym zakupić używany wzmacniacz który ogólnie cechował by się brzmieniem Nada prócz krzykliwości - czyli przestrzeń, detale, głębię oraz dynamikę.

Lubię dźwięk łagodny oraz detaliczny lecz nie wyostrzony w górnych rejestrach. Nie mam za dużej możliwości odsłuchu ponieważ jak już pisałem chcę kupić używanego wzmaka. Mogę polegać na waszych wpisach.

Muzyka jakiej słucham to elektronika - nie techno:), łagodny rock, chill out, ambient, trip hop

Czy odsłuchiwał ktoś Myryad MI 120? Ciekaw jestem czy jak gra ten wzmacniacz

https://www.audiostereo.pl/topic/72855-pomoc-w-doborze-wzmacniacza/

Polecam Yaqina MC10L , spełnia wszystkie opisane warunki ,pasuje jak znalazł do muzyki której słuchasz i ma stosunek ceny do jakości jak żaden wzmacniacz znanej firmy.

Myślałem nad tym bo już od dawna kręci mnie kupienie lampowca. Ja myślałem o modelu YAQIN MS 34D ponieważ ma pilota a zapomniałem wcześniej napisać że wzmacniacz który chcę zakupić musi mieć pilota. Niestety te lampiaki to cena ponad 1600zł a ja mogę najwyżej wydać 1000zł - za dużo wszelakich wydatków w najbliższej przyszłości.

Jestem też ciekaw, bo poczytałem właśnie(choć nie uważam to za bardzo wiarygodną wiadomość) z czasopisma Audio Video że ten wzmacniacz gra bardzo dobrze w połączeniu z Cd Pioneera z tej samej serii czyli Pioneer PD-D6-J. Posłuchałbym takiego zestawienia ale czy ktoś w Elblągu albo okolicach ma takowe CD?

Faktem może być że dźwięk nada nie zgrywa się z Pionereem.

Może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolega ma i naprawde fajnie to gra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślałem nad tym bo już od dawna kręci mnie kupienie lampowca. Ja myślałem o modelu YAQIN MS 34D ponieważ ma pilota a zapomniałem wcześniej napisać że wzmacniacz który chcę zakupić musi mieć pilota. Niestety te lampiaki to cena ponad 1600zł a ja mogę najwyżej wydać 1000zł - za dużo wszelakich wydatków w najbliższej przyszłości.

Jestem też ciekaw, bo poczytałem właśnie(choć nie uważam to za bardzo wiarygodną wiadomość) z czasopisma Audio Video że ten wzmacniacz gra bardzo dobrze w połączeniu z Cd Pioneera z tej samej serii czyli Pioneer PD-D6-J. Posłuchałbym takiego zestawienia ale czy ktoś w Elblągu albo okolicach ma takowe CD?

Faktem może być że dźwięk nada nie zgrywa się z Pionereem.

Taniej kupisz na Ebayu , ja dałem 1250 z cłem , co prawda czekałem 2 miesiące ale da się przeżyć.

kooniuszy, a może zamiast wymieniać te wzmacniacze, trzeba było zostawić NADa i spróbować go z innymi kolumnami?

Jeżeli chodzi o Nada to testowałem go z innymi kolumnami i zmiany w dźwięku były ale z każdymi kolumnami było czuć krzykliwość a słuchałem z:Monitor Audio BR5,BR6, Elac FS 68, Dali Lektor 6, B&W 685 i Focal chyba model 806 tu o tym pisałem.

Ukryta Zawartość

W poście napisałem o doborze wzmacniacza ale mogę też i wymienić CD - wymienić elektronikę. Kolumny zostają. Grają całkiem równym pasmem lecz góra jest trochę rozjaśniona.

A co gdybym sprzedał wzmacniacz i cd było by około 2tys zł. Za pieniądze te kupił lampowca YAQIN MS 34D i jakiś używany CD do 300 max 400zł - starszy Marantz lub Pioneer może starszy od mojego Nad.

Czy nie było by to lepszym rozwiązaniem?

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A co gdybym sprzedał wzmacniacz i cd było by około 2tys zł. Za pieniądze te kupił lampowca YAQIN MS 34D i jakiś używany CD do 300 max 400zł - starszy Marantz lub Pioneer może starszy od mojego Nad.

Czy nie było by to lepszym rozwiązaniem?

Lampa to lampa - nawet żółta. Moim zdaniem to będzie bardzo trafne rozwiązanie.

Chciałbym zakupić używany wzmacniacz który ogólnie cechował by się brzmieniem Nada prócz krzykliwości - czyli przestrzeń, detale, głębię oraz dynamikę.

Jak nie jest Ci za daleko do 3miasta, możesz wpaść do mnie i posłuchać kilku wzmaków Rotela :) Jak Ci podejdzie, to tego jest zawsze sporo na rynku wtórnym.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Panowie od dłuższego czau zmagam się z zakupem wzmacniacza. Przedstawię trochę histori z ostanich miesięcy.

Kupiłem Nada C326BEE oraz C545BEE - okazja - kupno w ciemno. Do zestawu zakupiłem kolumny Jamo C605. po kilkudniowym odsłuchu w domu dźwięk znaczą męczyć. Było dobrze przez pierwsze 10 minut. Później przy głośniejszym słuchaniu powyżej godziny 9tej na gałce głośności zaczynała boleć głowa bo Nad jak dla mnie krzyczy o czym już pisałem wcześniej. Dźwięk nada czyli. głębia, przestrzeń, dynamika bardzo mi się podobało ale gdyby miał trochę mniej krzykliwy dźwięk.

Wymieniłem wzmacniacz C326BEE na Advance Acoustic Map 105. Dźwięk o wiele łagodniejszy - do dłuższych odsłuchów jak znalazł, ale niestety zniknęła magia z Nada czyli przestrzeń oraz głębia - dźwięk stał w miejscu i nie odklejał się od kolumn.

Zamieniłem AA Map 105 na Pioneer-a A-A6-J. Dźwięk całkiem przyjemny. Przestrzeń i detale oraz dynamika troszkę gorsze od Nada ale słucha się go całkiem przyjemnie tylko jak dla mnie ten dźwięk nie ma tego "coś" nie jest zamulony ale trochę taki jak by nienaturalny - tak to mogę napisać najłatwiej.

Chciałbym wymienić Pioneera. Moja kwota na wzmaka to tyle ile uda mi się sprzedać pioneera czyli około 1000zł.

Lubię dźwięk łagodny oraz detaliczny lecz nie wyostrzony w górnych rejestrach. Nie mam za dużej możliwości odsłuchu ponieważ jak już pisałem chcę kupić używanego wzmaka. Mogę polegać na waszych wpisach.

Muzyka jakiej słucham to elektronika - nie techno:), łagodny rock, chill out, ambient, trip hop

Czy odsłuchiwał ktoś Myryad MI 120? Ciekaw jestem czy jak gra ten wzmacniacz

Zważając na to że posiadasz już cd Nada, grzechem byłoby nie kupić wzmacniacza Nada (tylko troche bardziej wiekowego). Twoje wymagania w 101% spełni Nad 3240PE. Gra fantastyczną przestrzenią, bardo przyjemnym dźwiękiem, którego można słuchać godzinami. Na forach bardzo pochlebnie sie wypowiadano na jego temat, zwracając uwagę na przestrzenność i piękne barwy(tak nawiasem mówiąc ostatnio kupiłem sobie pierwsze dwie płyty Alicii Keys i to w jaki sposób mój zestawik Nada(cd514 i 3240PE)przekazał wokale Alicii to naprawde...). Dźwięku wydobywającego sie z poczciwego staruszka można słuchać dosłownie godzinami! Zdaje sobie z tego sprawę, z uwagi na ilość moich postów, mój post zostanie nie zbyt poważnie potraktowany, no ale cóż, zawsze można próbować starać sie komuś pomóc:).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena tego jest nieco wygórowana, i myślę że można sie trochę potargować. Możesz też sie rozejrzeć za Nadami z serii monitor series, jeśli ci się nie śpieszy(bo obecnie cienko z ofertami na allegro). Ja polcema ci z całego serca 3240 PE. Noo to chyba tyle ode mnie:). Jeśli byłbyś zaintersowany jakimiś szczegółami odnośnie brzmienia, lub miałbyś jeszcze jakieś pytania do 3240 to pisz na PW.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem gdzieś się zakapućkałeś w swoich poszukiwaniach. Trzeba było pozostać przy Nadzie i wyeliminować z niego ostrość. Mogłeś kupić np. kable i interkonekt VdH (1 lub 2) - i ostrość by zniknęła jak ręką odjął, a pozostały by wszystkie zalety - a nawet trochę więcej. Bo teraz - nie obraź się - ale mam wrażenie że popełniasz coraz gorsze wybory i w coraz gorszą stronę idziesz w swoich poszukiwaniach. Pieniędzy wydasz coraz więcej otrzymując dźwięk coraz gorszy.

justas32 ma rację, też bym tak zrobił, przez tydzień słuchałem kilku wzmacniaczy w kwocie od 3000-4000 zł:

Denon PMA 1510, NAD 355BEE, CREEK EVO 2, VINCENT 129, MARANTZ PM 7004, JOLIDA 1701, Cambridge AZUR 740 oraz zakupiony parę dni temu ROTEL RA 1520, tak naprawdę wzmaki grały podobnie, niektóre miały większą dynamikę inne delikatne bez wyrazu, wziąłem Rotela choć wcale nie był jakiś łagodny na górze, jeśli dźwięk będzie mnie męczył pokombinuję z kablami, bo można wydawać kasę bez końca, a to są tak małe różnicę w dźwięku między większością wzmacniaczy, że nie ma sensu, w wielu utworach niezauważalne. Rozpiętość cenowa wzmacniaczy jest od kilkuset złotych kilkuset tysięcy więc nie oczekuj od wzmaka za 1000 zł, że będzie grał tak naturalnie jak urządzenie za 100000zł.

justas32 ma rację, też bym tak zrobił, przez tydzień słuchałem kilku wzmacniaczy w kwocie od 3000-4000 zł:

Denon PMA 1510, NAD 355BEE, CREEK EVO 2, VINCENT 129, MARANTZ PM 7004, JOLIDA 1701, Cambridge AZUR 740 oraz zakupiony parę dni temu ROTEL RA 1520, tak naprawdę wzmaki grały podobnie, niektóre miały większą dynamikę inne delikatne bez wyrazu, wziąłem Rotela choć wcale nie był jakiś łagodny na górze, jeśli dźwięk będzie mnie męczył pokombinuję z kablami, bo można wydawać kasę bez końca, a to są tak małe różnicę w dźwięku między większością wzmacniaczy, że nie ma sensu, w wielu utworach niezauważalne. Rozpiętość cenowa wzmacniaczy jest od kilkuset złotych kilkuset tysięcy więc nie oczekuj od wzmaka za 1000 zł, że będzie grał tak naturalnie jak urządzenie za 100000zł.

Panowie w salonie zmieniałem ze 15 rodzai kabelków - jeżeli potraficie stłumić wyeksponowaną średnicę Nadów tylko kablami to jesteście mistrzami świata!

Panowie w salonie zmieniałem ze 15 rodzai kabelków - jeżeli potraficie stłumić wyeksponowaną średnicę Nadów tylko kablami to jesteście mistrzami świata!

to w takim razie musiałeś słuchać 15h bo w parę minut nawet wzmaków ciężko posłuchać.

to w takim razie musiałeś słuchać 15h bo w parę minut nawet wzmaków ciężko posłuchać.

Miałem na słuchanie tylko 2 godziny. Ale znając już charakter brzmienia elektroniki oraz utwory na których testuję każdy swój sprzęt od lat nie trzeba długich odsłuchów samego kabla żeby stwierdzić czy dźwięk kuje dalej w uszy. Bynajmniej mi się tak wydaję. Niestety VDH nie testowałem bo nie go nie mieli ):

Powinieneś dostać od Jamo medal za wytrwałość, moim zdaniem kolumny trzeba było wymienić. Ale na jakieś z delikatną górą, np. Sonus Faber, Chario, Dynaudio. A gdyby do tego jakiś starszy wzmacniacz Densena lub Musical Fidelity, ale nie jakiś z najniższej półki, nie będzie wówczas mowy o męczącym dźwięku.

• Moderatorzy

Panie Kooniuszy - ciężki orzech do zgryzienia przed Panem,

może potencjometr obok napisu treble trochę w lewo.....

marantze sobie odpuść bo dla mnie ich góra to jazgot, sprobuj może jakiejś lampy - byle nie jakiś bardzo ciepły model typu ciepłe kluchy

znajdź forum z lampami i tam posonduj

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Użytkownicy+

Da się da, ale to też kosztuje. Może rzeczywiście lampka to dobre wyjście. Ja bym spróbował kabli głośnikowych AudioQuesta z serii Type (nie CV !), najlepiej Type 6. Jeśli RCA, to coś od tary, lub sonusoliva.

Powinieneś dostać od Jamo medal za wytrwałość, moim zdaniem kolumny trzeba było wymienić. Ale na jakieś z delikatną górą, np. Sonus Faber, Chario, Dynaudio. A gdyby do tego jakiś starszy wzmacniacz Densena lub Musical Fidelity, ale nie jakiś z najniższej półki, nie będzie wówczas mowy o męczącym dźwięku.

Człowieku co ty wogóle wypisujesz? Za jamo zapłaciłem 2tys a ty mi wypisujesz o Sonus Faber? Trochę nie na miejscu jest twoja wypowiedź w tym temacie.

Człowieku i co z tego, że zapłaciłeś 2kzł. za te kolumny skoro nie chcą dobrze grać. A co myślisz, że te Jamo, to koniec głośnikowego świata? A słyszałeś któreś z tych kolumn, które Ci poleciłem? Poza tym to myślisz, że ile one kosztują? Jak trochę posłuchasz, to będziesz wiedział co ja tu wypisuję.

Fakt, przyznaje, że źle zrozumiałem. Ale nadal optuję za tym, że przydałyby się raczej inne kolumny. Bo tak duże kolumny za tę cenę, to niestety dużo, ale raczej niezbyt dobrego dźwięku. Albo po prostu droższy (niestety) sprzęt, bo być może w tej cenie nie znajdzie się takiego zestawienia, które byłoby dobre pod każdym względem.

Fakt, przyznaje, że źle zrozumiałem. Ale nadal optuję za tym, że przydałyby się raczej inne kolumny. Bo tak duże kolumny za tę cenę, to niestety dużo, ale raczej niezbyt dobrego dźwięku. Albo po prostu droższy (niestety) sprzęt, bo być może w tej cenie nie znajdzie się takiego zestawienia, które byłoby dobre pod każdym względem.

Czy odsłuchiwałeś w ogóle ten model kolumn Jamo który posiadam? Jeżeli nie, to proszę przestań opisywać dźwięk po wyglądzie. Miałem 2tys zł na kolumny - tyle wydałem i wybrałem moim zdaniem te które grały najlepiej w tej cenie - jak dla mnie - MA Br6 darły o wiele mocniej mordę od moich Jamo. Nad niszczył całą ich harmonie bo kuł w uszy więc postanowiłem wymienić elektronikę na taką co to by z moimi lekko rozjaśnionymi kolumnami dobrze współpracowała. Lecz niestety chcę kupić używana elektronikę której odsłuchanie graniczy z cudem więc zdaję się na waszą opinię - o tym jest ten temat a nie o wymianie kolumn

Miałem 2tys zł na kolumny - tyle wydałem i wybrałem moim zdaniem te które grały najlepiej w tej cenie - jak dla mnie - MA Br6 darły o wiele mocniej mordę od moich Jamo. Nad niszczył całą ich harmonie bo kuł w uszy więc postanowiłem wymienić elektronikę na taką co to by z moimi lekko rozjaśnionymi kolumnami dobrze współpracowała.

MA BR6 grają po ciemniejszej stronie mocy

ciekawe co byś powiedział np o takich markach jak Klipsch, B&W czy Triangle

a te Jamo są nie lekko rozjaśnione tylko bardzo ciemno i gęsto grające, z mało szczegółową górą

nie wiem na czym słuchałeś do tej pory ale raczej nie jesteś przyzwyczajony do wyrównanego brzmienia

a nowe Nady to suchotniki, trzeba omijać szerokim łukiem, to nie ta klasa co stare Nady...

• 2 tygodnie później...

No i kupiłem okazjonalnie 2 miesięcznego Yaqin-a MS-34D. Słucham i słucham i tak dla przykładu napisze że soundtrack do filmu K-pax uważałem za kiepsko nagraną płytę, zlaną bez rozdzielczości instrumentów - hmmm, jakże ja się myliłem. Instrumenty grają osobno, fortepian w końcu bez elektronicznego nalotu. I ten bas - w końcu uderza a nie się leje... jest dobrze... słucham dalej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.