Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator do zmiany impedancji głośnika

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

piszę ponieważ jestem od niedawna posiadaczem ARO 942.

Głośniki te maja 30 Ohm impedancji. Generalnie interesuje mnie kwestia zasilenia takich potworków.

Obecnie znane są mi dwie opcje:

- zakup transformatora który przy pewnym przełożeniu będzie "widziany" przez wzmacniacz jako 8 ohm'owe obciążenie. Problem w tym że za jedną sztukę takiego trafa muszę wydać 250 złoty. Co nasuwa pewne wątpliwości co do słuszności takiego rozwiązania.

- przy szacowanej kwocie 500 złoty można myśleć o wzmacniaczu który pracował by w bi-amping'u na samym basie. Tylko teraz jak go przystosować do 30 ohm bo większość wzmacniaczy które miałem okazję oglądać pracowała maksymalnie z kolumnami o impedancji 16 ohm.

Pytanie czy podłączając wzmacniacz który powiedzmy w sinusie ma 120 W przy 8 Ohm da sobie radę. Sugerowano mi że taka końcówka powinna pracować na wyższym napięciu które będzie podawane na głośnik.

Będę wdzięczny za rady i sugestie jak podejść do tematu.

Pozdrawiam Arczi

Po prostu podłącz pod wzmacniacz bezpośrednio bez żadnego transformatora. Głosnik ma 15W i bardzo dużą efektywność dlatego nie powinno być problemu z napędzeniem. Być może te 120W to nawet za dużo. Trzeba by przeliczyć ile mocy zostanie na 30 Ohmach.

ARO 942 ma 30 ohm i podłączona prosto do wzmaka zagra zbyt cicho w układzie z innymi wysokoskutecznymi papierzakami typu 5-8 ohm. U mnie sprawdza się toroid sporej mocy 250W. Bi amping umozliwi niekorzystanie z traf, taniutki Tripath dla ARO spokojnie wystarczy.

ARO 942 ma 30 ohm i podłączona prosto do wzmaka zagra zbyt cicho w układzie z innymi wysokoskutecznymi papierzakami typu 5-8 ohm. U mnie sprawdza się toroid sporej mocy 250W. Bi amping umozliwi niekorzystanie z traf, taniutki Tripath dla ARO spokojnie wystarczy.

Trudno mi się jednoznacznie wypowiadać na temat tego głośnika bo go nie mam.

W sieci znalazłem jego efektywność która wynosi 98 dB. Niestety nie znalazłem czy to na Watt czy też na 2.83V. Ale nawet jeżeli jest to na Watt to nie powinno grać za cicho a już sam pomysł podłączania 150W wzmacniacza pod głośnik 15W przez transformator jest pomysłem niebezpiecznym dla głośnika.

Nie zapomnij o tym że jeżeli zastosujesz transformator to i tak nie możesz do niego doprowadzić większej mocy niż 15W.

Jedyne słuszne uzasadnienie zastosowania transformatora to zbyt mała efektywność. Tylko że ten głośnik ma 98 dB/1m i jest to wartość ekstremalnie wysoka.

Nawet jeżeli jest to efektywność dla 1W to efektywność na zwykłym wzmacniaczu powinna pozostać na przyzwoitym poziomie.

Zalety podłączenia bez transformatora to że możesz zastosować wzmacniacz dużej mocy nie martwiąc się czy przypadkiem nie padnie ci głośnik, zwiększony współczynnik tłumienia, brak zniekształceń spowodowanych transformatorem, no i oczywiście nie wydanie gotówki na transformator.

Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby podłączyć 30 Ohmowy głośnik do zwykłego wzmacniacza. Nie jest to niebezpieczne ani dla wzmacniacza ani też dla głośnika.

Dlatego zanim kupisz transformator, podłącz go po prostu do jakiegoś wzmacniacza i sprawdź jak głośno gra porównując go z jakimiś kolumnami.

Trochę inaczej sprawa wygląda gdybyś miał faktycznie wzmacniacz o mocy 15W ale już wcześniej pisałeś o 150 W to raczej taką możliwość wykluczam.

Jeszcze inaczej wyglądało by to dla wzmacniacza lampowego. Tam pewnie trzeba by transformator wyjściowy wzmacniacza dobrać do tego głośnika. No ale na ten temat lepiej niech się wypowiedzą osoby znające się na lampach.

Jeśli masz dostateczną liczbę końcówek mocy i koniecznie chcesz robić nieludzki hałas, to podłącz głośnik pod zmostkowany wzmacniacz. Z drugiej strony 98dB z 1 Wata zabije się w domu jeśli będziesz przesadzać z głośnością.

Jeśli wzmacniacz osiąga moc 150W przy 4 omach, to przy 28 omach (specjalnie zaokrągliłem dla ułatwienia rachunków) będzie 7x mniej mocy, czyli około 21W. Biorąc pod uwagę, że przy mniejszym obciążeniu napięcie zasilania końcówki spadnie znacznie mniej niż przy 4 omach, można przypuszczać, że uzyskasz moc około 25W. Wychodzi na to, że mocy i tak będzie za dużo. Wzmacniaczowi nic się nie stanie. 25W przy efektywności 98dB z 1W daje 112dB - naprawdę niezły hałas.

Pozdrawiam.

Chyba prościej i taniej jest pokusić się o aktywny dół.

Bo przy głębszym przeanalizowaniu kosztów zwrotnicy pod 30 ohm głośnik i te trafa do zmiany impedancji to koszt robi się dość duży.

Pytanie moje jest następujące

Mając 2 końcówki mocy, crossover w stylu behringer 2310, preamp i dac

to mogę to podłączyć w kolejności DAC=>PREAMP=>CROSSOVER=>AMPS

Czy lepsze kilku kanałowe pre za crossoverem ?

Coś ty się uparł na ten transformator. Z tego co zrozumiałem to chcesz robić kolumnę wielodrożną. Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę ale głośnik średniotonowy i wysokotonowy musi mieć co najmniej taką samą efektywność jak niskotonowy albo wyższą a takie głośniki o tak wysokiej efektywności na drzewie nie rosną.

Nie zastosowanie transformatora obniży ci efektywność głośnika nistkotonowego do poziomu typowego i będziesz miał o wiele większy wybór.

Napisz więcej o twoim projekcie.

Co to ma być? Z jakimi głośnikami chcesz to łączyć bo tak to jest to dyskusja akademicka nie mająca oparcia w praktyce i nie ma za wiele sensu.

Jedynym usprawiedliwieniem transformatora było by gdybyś miał głośniki średniotonowe i wysokotonoe o impedancji 4 lub 8 ohm i efektywności 98 dB.

Jeżeli tak nie jest to zostaw w końcu ten transformator w spokoju. Jest on całkowicie do niczego niepotrzebny.

Poza tym jeżeli będziesz stosował transformator to transformator transformuje przecież impedancję głośnika na niższą i zwrotnica nie będzie kosztowała ani grosza więcej. Jedyny dodatkowy koszt to koszt transformatora.

Napisz po prostu więcej o projekcie.

Więc tak kolumny z założenia będą wysoko efektywne.

Generalnie słucham na odgrodach.

Obecnie posiadam wysoko tonowe głośniki Philipsa AD AD0160/4T. Szału nie ma ale odpowiadają mi bardziej niż wysoko tonowe papierzaki SABY. Głośniki mają 4 ohm i wznoszącą charakterystykę. Generalnie jest ściszany rezystorem w stosunku do głośnika poniżej.

Jako średnio tonowy pracuje SABA Greencone która ma około 95 dB skuteczności. Jest to głośnik papierowy więc za dużej mocy mu nie trzeba.

Na basie mam RFT L3702 też ma 99 dB skuteczności, 8 ohm i papierową membranę.

Teraz modernizuję odgrody i takowe głośniki tam będą grać:

Na wysoko tonowy głośnik przewiduję FOUNTEK NEOCD3.5H ma 95dB i 7ohm więc powinien się nadać. Generalnie nie trudno by wypadł lepiej niż moje poprzednie wysoko tonówki Isophon HM10, Saba i Philips(choć philips podoba mi się najbardziej).

Na średnio tonowy głośnik mam zakupionego goodmansa nie znam parametrów ale miałem okazje słuchać. Generalnie efektywność bliska lub wyższa 95dB i 8 ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21737-074563400 1288528422_thumb.jpg

Jak dobrze pójdzie za niedługo będę miał je pomierzone.

Na bas będzie Tesla ARO 942 98 dB i 30 ohm.

Jeśli chodzi o impedancje to jest ona przy głośnikach wysoko i średnio tonowych zbliżona. Efektywność również ale tu trzeba jeszcze dokładnego pomiaru. Problemem jest głośnik basowy bo ma wyższą skuteczność niż reszta o te 3 dB no i dodatkowo te nieszczęsne 30 ohm.

Prawda jest taka że tutaj te 3 dB na plusie nie wyrównają straty spowodowanej różnicą impedancji. Stąd kwestia transformatora zmieniającego impedancje. Pozwalał by on pędzić to wszystko z jednego wzmacniacza. Nadmienię że obecnie gram na monoblokach ugody 50W/8ohm.

Więc koncepcyjnie nie jest najgorzej ale trudność sprawia tutaj głośnik nisko tonowy. Stąd mój pomysł na bi-amping, gdzie będę mógł podłączyć wzmacniacz bezpośrednio pod głośnik dzięki czemu powinienem uzyskać nad nim najlepszą kontrolę. Podobno brak jakichkolwiek elementów pomiędzy wzmacniaczem a głośnikiem wpływa pozytywnie na sposób grania.

No i teraz pozostała mi kwestia zgrania tego wszystkiego tak aby grało to jak najlepiej :)

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to wygląda zupełnie inaczej. Dlaczego chcesz kolumny wysoko efektywne? Czy masz już jakiś konkretny wzmacniacz do napędzania części średnio wysokotonowej? Ja bym na twoim miejscu zbijał efektywność wysokotonówki i średniotonówki rezystorami.

Obecnie będą to monobloki ugoda. Porównywałem z moim wcześniejszym lampowcem Yaqin MC-10L. Ugoda gra przede wszystkim dynamiczniej. Gra równie łagodnie na górze i pamiętam że miało to naturalniejszą jak dla mnie średnice. Więc obecnie stosunek cena jakość jest bardzo wysoki. Obecnie z chińskich wzmacniaczy wyrosłem. Niby wszystko fajnie z tymi wzmacniaczami ale zawsze jest coś co można poprawić.

Dlaczego wysoko efektywne, bo mogę je podpiąć pod 3,5 watową lampę i będzie to ładnie grało. Nie potrzebuje wzmacniaczy końcówek które będą pożerać kilowaty prądu. Co gorsza jeszcze jakieś kolumny którym impedancja spada do 2 ohm i większość wzmacniaczy w moim zasięgu finansowym sobie nie radzi.

Generalnie chciał bym żeby grało to jak najlepiej. Na początku jak kupiłem sobie Yamahe A-960 i słuchałem na Altusach 60 to wydawało mi się że nie jest źle (do pierwszego odsłuchu :)). Ale wszyscy wiemy że zawsze można lepiej no i do tego dążę. Lubie przestrzeń, powietrze, dynamikę, dobrą stereofonię. Słucham przede wszystkim klasyki i jakiś tam nagrań akustycznych czasami trochę rocka no i ambitniejszej elektroniki.

To chyba tyle co do moich preferencji i oczekiwań względem dźwięku.

Co do tłumików w postaci rezystorów nie widzę przeszkód ale wolę unikać części w zwrotnicy niż je dodawać. Kolejną sprawą jest to że nie chcę jakoś pompować nie wiadomo ile mocy z wzmacniacza. Bo biorąc po uwagę różnicę to na chłopski rozum powinienem dać rezystory koło 20 Ohm a to myślę pozytywnie na dźwięk nie wpływa.

Pozdrawiam Arczi

• 1 rok później...

Witam, Ponieważ mam bardzo podobny problem, nie zakładam nowego wątku, tylko spytam tu. Chodzi właśnie o transformator do 30 ohm Tesli ARO 942 który sprowadzi jej impendancję do 5 ohm. Jakiego ma być typu, jakie ma mieć przełożenie i pozostałe parametry. Jestem laikiem w tym temacie dlatego pytam o szczegóły. Jeśli dobrze zrozumiałem, impedancja wzrasta do kwadratu wraz z wzrostem przełożenia, czyli aby uzyskać zamierzony 6-krotny spadek impedancji, przełożenie powinno wynosić ok. pierwiastek z 6. Czy może coś pokręciłem?

Kol. arci87 zadałeś pytanie na które nikt ci nieodpowie .

Trafo jak najbardziej można prubować . Podłącz na prube transformator sieciowy , uzwojenie pierwotne powinno być zbliżone napieciem oryginalnym do napięcia zasilania końcówki mocy wzmacniacza a uzwojenie wtórne z odpowiednią przekładnią dla 30omowego głośnika .Czyli przykładowo typowy wzmacniacz +/- 40v zasilania , uzwojenie pierwotne 40v ,uzwojenie wtórne 30/8 = 3,8 * 40v= 150V .

Mozna też inaczej jako uzwojenie wtórne uzwojenie pierwotne transformatora na 220V z założeniem odpowiedniej przekładni i mocy przenoszonej .czyli w przybliżeniu potrzeba trafa na 220v z wtórnym na okolo 55 v(bedzie pierwotnym dla pruby) .

Oczywiście niejest to w 100% zgodne ze sztuką elektroakustyki ale zawsze da jakies rozeznanie w temacie , doswiadczenie ,

a wątpie aby ktos podał tu konkretna odpowiedz za zadane pytania , raczej pojawia sie i pojawily wpisy "po co" "dlaczego" itp.

........

sam niedalej jak wczoraj słuchalem wzmacniacza tranzystorowego z przekładnikiem w postaci transformatora na głosnik szerokopasmowy 16omowy

. Po to aby poprostu wiedzieć jak to sie zachowuje .

Sorki , dopiero teraz dopatrzyłem sie ze to odnowiony temat . Co dp impedancji uzwojeń traf to siem niewypowiadam bo ... to bardziej złożone , powiązane z moca i pasmem oraz tak zwaną magią .

No temat już trochę nieaktualny w czasie bo do teraz przerzuciłem trochę głośników.

Powiem szczerze że zaczęło mnie to męczyć i poszedłem w klasyczne 2 way :).

Choć ostatnio gotówki mało więc muszę trochę przystopować.

Te Tesle mają bardzo małą cewkę napędową - moc znamionowa to 15W. Zero problemów z napędem - można użyć nawet dwóch LM3875 w mostku, każdy "zobaczy" tak jakby 15ohm.

Napięcie zasilające +-35V i w mostku max. moc będzie ok. 50 - 60W @ 30ohm zależnie od pojemności filtrującej w zasilaczu i zapasu mocy toroida. Świat góra i ludzie dla tego głośnika. Mały pobór prądu, poniżej limitu dla scalaka, bezproblemowy design zasilacza. Można nawet odpuścić nieco z napięcia uzwojeń wtórnych trafa zasilającego żeby zabezpieczyć napęd przed ew. pojawieniem się drugiej fazy na drucie zerowym, skoro głośnik ma i tak 15W znamionowo.

Tak czy siak transformator zmieniający impedancję jest tu niepotrzebny. 30ohm i mała moc to luksus a nie problem. Pod warunkiem aktywnego napędu rzecz jasna.

Kol. arci87 zadałeś pytanie na które nikt ci nieodpowie .

Trafo jak najbardziej można prubować . Podłącz na prube transformator sieciowy , uzwojenie pierwotne powinno być zbliżone napieciem oryginalnym do napięcia zasilania końcówki mocy wzmacniacza a uzwojenie wtórne z odpowiednią przekładnią dla 30omowego głośnika .Czyli przykładowo typowy wzmacniacz +/- 40v zasilania , uzwojenie pierwotne 40v ,uzwojenie wtórne 30/8 = 3,8 * 40v= 150V .

Mozna też inaczej jako uzwojenie wtórne uzwojenie pierwotne transformatora na 220V z założeniem odpowiedniej przekładni i mocy przenoszonej .czyli w przybliżeniu potrzeba trafa na 220v z wtórnym na okolo 55 v(bedzie pierwotnym dla pruby) .

Oczywiście niejest to w 100% zgodne ze sztuką elektroakustyki ale zawsze da jakies rozeznanie w temacie , doswiadczenie ,

a wątpie aby ktos podał tu konkretna odpowiedz za zadane pytania , raczej pojawia sie i pojawily wpisy "po co" "dlaczego" itp.

........

sam niedalej jak wczoraj słuchalem wzmacniacza tranzystorowego z przekładnikiem w postaci transformatora na głosnik szerokopasmowy 16omowy

. Po to aby poprostu wiedzieć jak to sie zachowuje .

Sorki , dopiero teraz dopatrzyłem sie ze to odnowiony temat . Co dp impedancji uzwojeń traf to siem niewypowiadam bo ... to bardziej złożone , powiązane z moca i pasmem oraz tak zwaną magią .

Przepraszam że się przypieprzam ale to akurat strasznie wali po oczaczach. Próby a nie pruby. A tak swoją drogą to dlaczego po zmianach w silniku forum Firefox nie koryguje błędów. Byłoby fajnie jakby któryś z moderatorów to zgłosił tam gdzie trzeba.

Przepraszam że się przypieprzam ale to akurat strasznie wali po oczaczach. Próby a nie pruby. A tak swoją drogą to dlaczego po zmianach w silniku forum Firefox nie koryguje błędów. Byłoby fajnie jakby któryś z moderatorów to zgłosił tam gdzie trzeba.

Masz racje , ta funkcja działa ale ... skuteczność jej spada wraz z ilością spożytego piwa .

Przyjmijcie moje przeprosiny .Pozdrawiam.

Masz racje , ta funkcja działa ale ... skuteczność jej spada wraz z ilością spożytego piwa .

U mnie nie działa. Dziwne bo na innych stronach korekcja działa a na audiostereo nie.

Chciałbym podziekować kolegom tym ostatnio wypowiadającym sie za pomoc . Tak rzadko zdarza sie spotkać tak wartosciowych ludzi . Potrafią tak finezyjnie pokazać niezwykłe wartości... nic tylko naśladować . :) pozdrawiam mistrzów :)

Oczywiscie niezamierzam was nasladowac :) Topcie sie we własnym sosie :)

Ale podziękowania za to że pokazaliście swoje wnętrze.

Jakiego ma być typu, jakie ma mieć przełożenie i pozostałe parametry. Jestem laikiem w tym temacie dlatego pytam o szczegóły.

Odpowiedź będzie zależeć od tego, czy masz jakieś pojęcie o tym i chcesz się pobawić w skonstruowanie takiego transformatora, czy będziesz chciał go zamówić np. u kogoś kto nawija transformatory do lampiaków napszykład. Co do przekładni, Twoje myślenie jest poprawne, będzie ona wynosić pierwiastek z 6. Nie wiem w jakim paśmie ten głośnik pracuje, ale jeśli od samego dołu, to indukcyjność uzwojenia pierwotnego powinna wynosić minimum 100mH.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Odpowiedź będzie zależeć od tego, czy masz jakieś pojęcie o tym i chcesz się pobawić w skonstruowanie takiego transformatora, czy będziesz chciał go zamówić np. u kogoś kto nawija transformatory do lampiaków napszykład. Co do przekładni, Twoje myślenie jest poprawne, będzie ona wynosić pierwiastek z 6. Nie wiem w jakim paśmie ten głośnik pracuje, ale jeśli od samego dołu, to indukcyjność uzwojenia pierwotnego powinna wynosić minimum 100mH.

Dziękuję za odpowiedź! Niestety samodzielna konstrukcja jest stanowczo ponad moimi możliwościami. Myślałem właśnie o zamówieniu w jakiejś firmie. A głośnik gra od samego dołu do ok. 600-800 Hz.

Dziękuję za odpowiedź! Niestety samodzielna konstrukcja jest stanowczo ponad moimi możliwościami. Myślałem właśnie o zamówieniu w jakiejś firmie. A głośnik gra od samego dołu do ok. 600-800 Hz.

No to pozostaje Ci go zamówić. Myślę że ludzie nawijający transformatory do lampiaków mogliby to zrobić. Jak już pisałem indukcyjność pierwotnego powinna być minimum 100mH. Ktoś kto będzie to robił będzie wiedział jakiej wielkości rdzeń wybrać i ile zwojów nawinąć.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dziękuję jeszcze raz! Jasne. A jakieś rekomendacje co do wykonawców traf? Zdaje się że są firmy które mają solidną reputację jeśli chodzi o zastosowania audio?

Dziękuję jeszcze raz! Jasne. A jakieś rekomendacje co do wykonawców traf? Zdaje się że są firmy które mają solidną reputację jeśli chodzi o zastosowania audio?

W sumie to wszystko jedno, to bardzo prosty transformator do wykonania.

Ja jeśli dobrze pamiętam chciałem wykonać takie trafa u p. Lachowskiego. Bo on nawija do lampiaków trafa. Polecam od razu zrobić trafo z odoczepami na 4 i 8 ohm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.