Skocz do zawartości
IGNORED

recenzje prasy audiofilskiej

troy

Rekomendowane odpowiedzi

NE5532, 17 Lut 2006, 16:56

>Myślę, że nie jest tak do końca. Dział nowości jest zrobiony samodzielnie, relacja za AS też, nie

>wspominając o AA w Trójmieście i wywiadzie z AA.

Fakt.

>Nie jestem w żadnym stopniu związany z tym nowym

>wydawnictwem ale trzeba być sprawiedliwym.

(śmiech)

>Myśle, że jest to początek i trzeba będzie zobaczyć jak

>to się rozwinie.

Jak by tak logicznie patrząc. Fakt.

> Widać też że nowy właściciel MHF wprowadził nową jego formułę, co wcale nie

>przeszkadza kontynuować starej formy pod innym szyldem.

Nie jest to inny szyld. To jest mój szyld. Magazyn Stereo

Teksty recenzji były na tyle wartościowe i aktualne, że szkoda aby nie ukazały się w druku do czego Magazyn Stereo otrzymał pełne prawo.

Należy zauważyć, że ok. 80 % nakładu trafi do osób które nie znają tych recenzji.

Największy minus to zaledwie 3 recenzje. IMO pierwszy numer powinien być nimi wyładowany po brzegi, aby przyciągnąć czytelnika. Jeżeli te recenzje to przedruk z hifi.pl to też mała kicha.

Ale ogólnie, gdyby załozyć, że recenzji będzie więcej i będą je pisać ludzie z dawnego Magazynu, to może być ciekawa pozycja.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pozostaje życzyć zespołowi redakcyjnemu powodzenia.

I stempurowi trochę wyluzowania (z tego co zrozumiałem wątek, to nie ma być kolejna Pani Domu dostaczona do domu z pocałowaniem w rękę...).

Jeśli się natknę to kupię.

Namelesscl, bez obrazy, ale pisanie że recenzje słuchawek były aktualne, to jakieś nieporozumienie - były przeprowadzone w 2001 lub 2002 roku. Tak samo jak aktualne jest pisanie reflaksji o wystawie, ktróra byla trzy miesiące temu.

Ale nasza mnie jeszcze jedna refleksja. Wątek ma tytł "Niezależność prasy audio - kompromis". Rozumiem, źe kompromisem jest oddawanie 8 kolumn w 32 kolumnowym zeszycie (w tym 3 kolumny puste: stopka i wewnętrzne okładki) dla jednaj firmy z Krakowa.

Pozdrawiam Stempur

bylem dzis w Kolporterze we Wrzeszczu i nic - ani sladu zapowiadanego od wielu juz miesiecy pisemka.

a jesli rzeczywiscie clou numeru to 3sluchawy i AS sprzed kilku miesiecy... coz, poczatki niezbyt zachecajace i niedobrze rokujace.

Wszystkich którzy starają się pisemko znależć w kiosku a im się nie udało pocieszam że już je przeczytali / mogą przeczytać nie odchodąc od komputera w dalszej części tekstu zobaczycie gdzie i jak .

Pismo kosztuje 6,99 zł . w zamian dostajemy 34 czarno białe strony strony przypominające podziemne ZINY z dawnych czasów (z czego 4 strony to okładki na tekst pozostaje 30 str Swoja droga pierwsze widze żeby wliczać okładkę jako stronę )

Pismo ciężko dostać żeby nie być gołosłownym sprawdziłem w 5 kolpolterach ( salonikach gdzie się wchodzi ) pismo znalazłem dopiero przez podanie namiarów na konkretny salonik przez internautę. Cięzko je dostać kosztuje niemało jak za 30 czarno białych stron tekstu , to moze treścią nadrabia ? .

W numerze : NOWOSCI :

Koda 5000 , Xindak , Harman/Kardon wersja stereolegend oraz pilot tejże firmy

po kolei Koda 5000 i Xindak były juz jako nowości w grudniowym HI-FI 2005 , Piot harmana i specjalna wersja Stereolegend są tez w lutowym Audio 2006

potem felieton Początki stero

Dalej Testy słuchawek

Koss Sporta Pro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Akg-66

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

AKG k-501

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

( w linkach jest ten sam tekst co został przeklejony do magazynu )

Dalej felieton

Nie ufajcie rankingom

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

( także tekst przeklejony ze strony )

Potem relacja z Audio Schow 2005 . Troche już minęło ponad 3 miesiące od wystawy i przeczytać można było relacje obszerniejsze wcześniej w innych pismach . Autor chwali Nykiela .

Na koniec relacja z odsłuchów Ancient Audio w sklepie w Gdańsku .

Także za 7 zł dostaniemy stare teksty

A ze pismo jest czarno białe prościej jest je sobie wydrukować z netu spiąć zszywaczem i wuala pisemko gotowe .

Żenada Magazynie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za te 7 zł mozna kupic nawet 2 numery starych wydań HI-FI czy Audio i tez można miec recenzje sprzed 2 czy 3 lat . tylko że chociaż po około 100 str będzie do przeczytania .

Pismo ma nam pokazac co w trawie piszczy , często kupujemy je dla rozrywki żeby poczytać w podrózy . Zadne z pism nie zastapi odsłuchów za to mogą pokazaś czego szukac . W magazynie ubogo ze sprzętem . Jedyny plus to pokazanie porzez recenzje róznych osób odsłuchujących że rózne moga być opiniie na temat tego samego sprzetu .

Magazyn Audio zapowiadał niezależną gazetę a okazał się wielką amatorką . Nadzieje na ciekawą gazetę rosły niczym dmuchany balon i uleciały niczym przekłuty wraz z chwilą jego wydania .

Czytając ten watek znalazłem dużo ciekawych pomysłów na dobrą gazetę o tematyce stereo ( działy Klasyczne stereo czy DIY ) . Niestety magazyn poszedł po najnizszej lini oporu i zrobił przedruki starych recenzji z internetu .

Czy ja dobrze zrozumiałem że dawni redaktorzy/właściciele "Magazynu Hi-Fi" (dostępnego przez długi czas tylko w Internecie, a niedawno reaktywowanego drukiem), sprzedali komuś innemu (właścicielowi "Hi-Fi i Muzyka" ???) prawa do tytułu - "Magazyn Hi-Fi" a sami teraz robią przedruki z dawnego "Magazynu Hi-Fi" w piśmie pod nowym tytułem???

Nowy właściciel tytułu "Magazyn Hi-Fi" jest albo frajerem, który nie zagwarantował sobie kupna praw autorskich wraz z tytułem, albo zapłacił jakieś grosze wystarczające cienko przędzącym właścicielom "Magazynu Hi-Fi" którzy już nie mieli skąd wziąć pieniędzy - więc sprzedali to co mieli jeszcze do sprzedania (prawa do tytułu) żeby jeszcze trochę pociągnąć w nowym piśmie.

Polski rynek audio jest tak głęboki że miejsca na nim wystarcza najwyżej na jedno pismo audiofilskie - co widać było już dawno po tym że te same produkty recenzowane były w ciągu miesiąca-dwóch w trzech konkurencyjnych pismach :)))

Weźcie się raczej za coś pożytecznego panowie red., bo to wam raczej słabo wychodzi ;)

a ha w magazynie jest jeszcze jeden felieton też przeklejony o wymownie brzmiącym tytule

Mentalność nasladowców :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

wczoraj miałem w rękach ww pismo (bynajmniej nie udało mi się go zakupić a jedynie zostało przywiezione na "wedlowskie" odsłuchy przez jednego ze słuchaczy). Niestety pierwsze wrażenie jest niezbyt zachęcające. Wygląd zina z lat 80-ych, zdjęcia na których z ledwością można rozpoznać opisywany obok sprzęt, no i te koszmarne przedruki archiwalnych testów. A miało być tak pięknie ....

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Szanuję Grzegorza Świniarskiego za to co zrobił swoim Magazynem HiFi. Jego nie do końca zrozumiałe perypetie sugeruja że takiemu pismu (każdemu pismu) potrzebny jest jeszcze sprawne kierownictwo biznesowe. Nie wiem kim jest pan nazywający sie klub bezimiennych (namelessclub) ale może on taki talent biznesowy posiada. Niepokoi jednak słaby wkład kapitałowy w pierwszy numer (1500 egz., wtórna treść). Może to oznaczać brak środków a więc efemerydę.

• Redaktorzy

"Czy ja dobrze zrozumiałem że dawni redaktorzy/właściciele "Magazynu Hi-Fi" (dostępnego przez długi czas tylko w Internecie, a niedawno reaktywowanego drukiem), sprzedali komuś innemu (właścicielowi "Hi-Fi i Muzyka" ???) prawa do tytułu - "Magazyn Hi-Fi" a sami teraz robią przedruki z dawnego "Magazynu Hi-Fi" w piśmie pod nowym tytułem???"

Nie. Wspomniane teksty nie są przedrukami ze starych numerów "MHF", lecz orygnalnymi tekstami G.Swiniarskiego, publikowanymi na jego stronie internetowej hifi.pl. Tak, że "Magazyn Hi-Fi" nie ma, o ile wiem, żadnych pretensji do autora tekstów oraz wydawcy "Magazynu Stereo". Konkurencja wzmaga potencję, że tak powiem. Zaś pan Grzegorz Swiniarski jest cenionym felietonistą "Magazynu Hi-Fi", co stwierdzam jako redaktor naczelny tego pisma. Nie tylko Paul Messenger może publikować w kilku czasopismach.

Zaś pan Grzegorz Swiniarski jest cenionym felietonistą "Magazynu Hi-Fi", co stwierdzam jako redaktor naczelny tego pisma. Nie tylko Paul Messenger może publikować w kilku czasopismach.

jesli redaktor naczelny stwierdza, ze jego felietonista jest cenionym felietonista, to pewnie nie bez powodu. ja powodow do tego, izby cenic redaktora gs jako felietoniste, ktory podobno jest guru i zalozycielem tego oraz tamtego libo powszechnie szanowanym autorytetem jest - szczerze - powiem - nie mam. chocby z tego powodu, ze jakies takie uwiklanie sie pana gs nie do konca mi sie podoba. i z calym szacunkiem dla pana guru grzegorza s. - prosze go nie porownywac z paulem messengerem. w przypadku tego ostatniego wiadomo przynajmniej na czym gra. hifi+ 43. i nie sadze, izby pm swoim wlasnym nazwiskiem utajnionym ze wzgledu na przyjaciela chcial firmowac cos, co jest skandalem, ale nikt tego nie powie. dlaczego nikt nie powie, ze udzial pana gs w projekcie mhf i udzial jednoczesny w projekcie magazyn stereo jest draka? jesli jeszcze dodac do tego strone internetowa, na ktorej publikuje... jozwa, tylko mi nie mow, ze tak sie zachowuja frilenserzy tacy jak paul m.

• Redaktorzy

Okay, GS jest felietonistą CENNYM dla redakcji. Zaś cenionym przez wielu czytelników. Natomiast trudno abym oceniał uboczną działalność publicystyczną naszego dziennikarza, dokonywaną w konkurencyjnym czasopismie. Jeśli ma co pisać, to pisze, to jego prawo. Niestety, MHF nie jest w stanie zapewnić każdemu ze swoich dziennikarzy tyle miejsca, na ile zasługują. A zresztą, jak już, to co to za konkurencja.

• Redaktorzy

jozwa - na razie Magazyn Stereo nie jest dla nikogo konkurencją, więc o "Swojego" redaktora nie musisz się martwić. Jeśli 2-gi nr. będzie na takim samym poziomie co pierwszy (przez większość kupiony z czystej ciekawości, bo przecież nie dla zawartych tam mocno "czerstwych" informacji) będzie to zarazem nr. ostatni. Piszę to z zięzkim sercem, ale jeśli chodzi o przedruki to zdecydowanie lepiej wypada polska edycja Hi-Fi Choice.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie widzilem jeszcze tego cuda, Magazynu Audio, na oczy. Jednak z tego co pisza koledzy forumowicze to ten zeszycik nawet ''nie lezal'' kolo profesjonalnej gazety o tematyce audio wiec slowo konkurencja jest sporym naduzyciem.

Okay, GS jest felietonistą CENNYM dla redakcji. Zaś cenionym przez wielu czytelników. Natomiast trudno abym oceniał uboczną działalność publicystyczną naszego dziennikarza, dokonywaną w konkurencyjnym czasopismie. Jeśli ma co pisać, to pisze, to jego prawo. Niestety, MHF nie jest w stanie zapewnić każdemu ze swoich dziennikarzy tyle miejsca, na ile zasługują. A zresztą, jak już, to co to za konkurencja.

cennym dla redakcji... cenionym przez wielu czytelnikow...

jozwa, wez sie zastanow (sorry za te bezposredniosc): jaka, k..., wartosc marketingowa ma gs, ktory w sposob silowy chce byc tym, kim byl jakis czas temu?! wez, jozwa, swoja madrosc i przenies ja do swojego wlasnego bloga albo portalu. za bardzo cie szanuja internauci, zebys musial sie tlumaczyc z p...nia gs. opusc to towarzystwo. zostan p.m. po polsku. odwagi!!!

• Redaktorzy

majo, gardłujesz, jakbym to ja wydawał to Stereo. Wolałbym też samemu wybierać, na kogo się obrażać. Zresztą nie zapominajmy, że obrażanie się jest przywilejem służby. A polityka redakcyjna przywilejem redaktora naczelnego.

okej. oto moj felieton

audiofile sa takimi samymi kretynami jak kolesie, ktorzy rasuja swoje bida-auta, zeby w wyscigu spod swiatel doznac emocji, ktore im sie nie naleza. to prawda? szczera prawda. jednak audiofile, tak jak posiadacze fiatow 125 p, chca wierzyc, iz dosiegli swiata, ktory znany im jest tylko z literatury. posunie ich lambo raz albo dwa, ale to nie powod, zeby wierzyc, ze ich refleks byl akurat tego dnia na poziomie kolesia, ktory wczesniej wypil 3 litry wina z moldawii i rano zapomnial, by sie wspomoc litrem soku pomidorowego.

zagmatwane? nie bardzo. jesli chcesz poznac puente, to nie musisz studiowac tekstu, ktory przeczytales powyzej. wystarczy, ze zapamietasz dwie prawdy, ktore nie musza nimi byc, choc autor sadzi, ze i owszem.

prawda numer 1: mozesz miec sprzet za 100 tys. zlotych, ale pamietaj o jednym - on ci nie zagra, jesli baza stereo bedzie trzy razy szersza niz poprzecznosc twojej kanapy, na ktorej usadzisz swoj tylek do odsluchu.

prawda numer 2: jakkolwiek wygodnie bedziesz siedzial przed oltarzem hi-fi/hi-end zakupionym w ekskluzywnym salonie ze sprzetem audio, nie zapomnij o jednym: do cd plejera trzeba wlozyc plyte cd z nagrana muzyka. powinienes jednak pamietac, ze nie kazda plyta cd zawiera muzyke.

felieton numer dwa

mam kolege - doktora matematyki - ktory jest zafascynowany muzyka XX i XXI wieku. tez uwazam, jak on, ze muzyka powinna byc awangardowa, a nawet bardziej. izby ja uczynic tym bardziej, kreci wszystkimi mozliwymi galkami swojego wzmacniacza. kreci i kreci, i to krecenie sprawia mu radosc. jednak najwieksza (radosc) madrosc posiadl, kiedy uslyszal fiodora szalapina ze zdartej plyty melodii. powiedzial wowczas, ze krecenie galkami ma taki sens, jak domaganie sie, zeby 007 byl zawsze wydepilowany na piersi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.