Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  134 członków

Chario Klub
IGNORED

Klub Chario

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie mogę, sumienie mi nie pozwala, dystrybutor ze swojej strony zachowuje sie profesjonalnie, chario mnie zaskoczyło ale do nich już prywatnie napisałem, jak w przyszłości będę chciał nabyć ich flagowe monitory to napewno będę chciał uczestniczyć w ich produkcji tyle z mojej strony.

Sam monitor w orzechu tak zakupiłem wyglada absolutnie referencyjne stolarka na najwyższym poziomie ale... mam nadzieje ze jutro trafi do mnie para bez żadnych wad, dam fotki jak wszystko będzie ok

FIRMA

Swoją droga to ja bym porównał lamborghini do chario bardziej mi sie podoba:)

U mnie stary 523r oraz delphinus zadudnily w moich 20m2 natomiast 520r zagrał na pograniczu i mnie w nich zachwycili bas głęboki większy napewno od focusow przez jego większe nasycenie w średnicy, ale nie schodzi aż tak nisko za to jest go więcej dlatego drugi raz wracam do chario

• 2 tygodnie później...
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

ja również jestem (od wczoraj) pełnoprawnym członkiem klubu. Delphinus pięknie się zgrał z moim ulubieńcem- Lebenem 300XS! Delphinus stoi na ciężkich standach Sfinx (a la Target). W moich 13mkw sporo basu ale całe szczęście nie dudniącego! Jestem kontent!

Tez sie zastanawiam jak to jest mozliwe.

Ja na chwile obecna bije sie z myslami. Staram sie nie dopuszczac do mysli faktu, ze prawdopodobnie bede musial pozbyc sie Chario Academy Milennium 2... Moj przyszlosciowy pokoj pod audio ma tylko 16m, boje sie ze bedzie dramat. Do tego kwadrat.

Boje sie... :(

Delphinus na 18m ma wysoko przeladowany bas a na 13, nie jestem w stanie tego pojac....naprawde.....

Gra caly system. Wiec nie generalizowalbym.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Gra caly system. Wiec nie generalizowalbym.

to na pewno... W Lebenie pracuje bezpiecznik Padisa, gdy z ciekawości umieściłem AMR bas się utwardził i osuszył co nie bardzo mi odpowiadało. Ale jak widać można zapanować nad basem.

Tez sie zastanawiam jak to jest mozliwe.

U mnie żaden kabel nie leży na podłodze, bo zauważyłem, że dźwięk przy opuszczenie swobodnym na podłogę robi się ...hm.... jakby to określić? Bułowaty.

Ja na chwile obecna bije sie z myslami. Staram sie nie dopuszczac do mysli faktu, ze prawdopodobnie bede musial pozbyc sie Chario Academy Milennium 2... Moj przyszlosciowy pokoj pod audio ma tylko 16m, boje sie ze bedzie dramat.

mam pokój specjalnie przygotowany do odsłuchu to po pierwsze. Po drugie Chario umieściłem nie na oryginalnych standach, może też pomogły.

Gratulacje!

Napisz czym je podłączyłeś. Kupiłeś coś nowego czy zostałeś przy starych kablach?

tak, niczego nie zmieniłem w systemie poza głośnikami. Musiałem niestety wykręcić łopatki WBT bo się nie mieściły w zaciskach Chario (póki co mam włożone gołe kable).... W planach- kupno Furutecha FP-202G, bezpiecznik HiFi-Tuning Supreme (słuchałem w innym systemie i spodobał mi się jeszcze bardziej niż SR-20), więc jak tylko dojdą te nowe akcesoria to zdam relację.

Zapomniałem dodać, że żaden kabel w systemie- od 230V po głośnikowe nie leży na podłodze, bo gdy je umieszczałem jako swobodnie leżące dźwięk się robił zbyt "nadmuchany", dużo mniej selektywny, nie do zapanowania.

Edytowane przez wpszoniak

Do moich tez mam oryginalne standy. Mam wielka prosbe, bylbys w stanie zrobic mi kilka zdjec swojego pokoju - zapewne masz w nim jakies akustyczne cuda, byloby super...

Pojawila sie nadzieja na nie rozstawanie sie z nimi!

PS. Zastanawiam sie jak mnie cytujesz skoro... czegos nie napisalem? :)

"U mnie żaden kabel nie leży na podłodze, bo zauważyłem, że dźwięk przy opuszczenie swobodnym na podłogę robi się ...hm.... jakby to określić? Bułowaty."

Edytowane przez D4ncer
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

przepraszam za ten błąd- to zdanie oczywiście jest moje... Niezamierzenie wsadziłem gdzie nie należało i na dokładkę tego nie zauważyłem.

Zdjęcia porobię.... Nie dziś, ale jutro lub pojutrze się chyba uda.

Moge wiedziec skad masz takie eleganckie ustroje akustyczne? Wlasna robota czy to dodatkowe koszta? Rozumiem ze ich glownym zadaniem jest opanowanie basu ;>

Ale juz widze ze u mnie ten pokoj nie wypali. Moje badz co badz monitory sa ogromne, maja 2 basowce i... w 25m czuje sie jakbym mial subwoofer w pokoju.

Co poczac...

Edytowane przez D4ncer
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Moge wiedziec skad masz takie eleganckie ustroje akustyczne? Wlasna robota czy to dodatkowe koszta?

to mojej roboty. Mają za zadanie rozpraszanie fal w możliwie szerokim zakresie odbijanych od prawej ściany, po lewej stronie są półki z płytami i książkami, które spełniają podobne zadanie (co po części widać na ostatnim zdjęciu). Pomiędzy głośnikami umieściłem ustrój podobny do dyfuzora Schroedera z tą różnicą, że wykonany został z czterech różnych materiałów (o różnym stopniu pochłaniania fal).

jakie pikne skrzypki - to nieznana mi jeszcze nowość !! :D

Intenser, skrzypki w moim pokoju nie grają, bo jeśli który przyłoży smyczek do nich to się bardzo zdziwi- są wypełnione piaskiem podobnie jak standy pod głośnikami.

Wymien bezpiecznik w wzmacniaczu, opanuje bas............

A dlaczego nie?!

Czuję tu kpinę. Jeśli ktoś nie próbował zmieniać bezpiecznika to nie wie jak wielkie ma znaczenie ten mały element i wydawałoby się mało znaczący. Nie chcę tu wdawać się w polemikę na ten temat. Uważam, że bardziej sensowne jest poszukiwanie rozwiązania problemu (diabeł śpi w szczegółach) "małymi kroczkami" niż wieczne wymienianie podstawowych składników systemu (co wiąże się z dużo większymi kosztami niż.....)

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

tak, u siebie próbowałem na drewnie. U kolegi Leben stał przez jakiś czas na platformie PAB..... słuchałem tej opcji i po zdjęciu i ułożeniu na twardą podstawę drewnianą. Słuchałem też wzmacniacza (tym razem nie Lebena) na japońskiej podstawie pompowanej powietrzem. Wolę granit (grubość ma znaczenie, tzn taka by nie były słyszalne rezonanse granitu po uderzeniu weń jakimś przedmiotem).

Ja zamówiłem standy sfinx pod syntar 520r, akurat sprzeciw sie już dotrze zanim dotrą, na chwile obecna stoją na komodzie. Swoją droga jaki wpływ ma granit pod wzmacniaczem? Daje on jakiś efekt słyszalny w sprzęcie ze średniej Polki?

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Oczywiście! Ma wpływ podobny do wpływu jaki powstaje przy wymianie stóp (tak dla przykładu).

Stawiając podstawowe elementy systemu na podstawach z różnych materiałów- drewna, sklejki, granitu czy stali kształtujemy w pewnym zakresie obraz dźwiękowy w taki sposób jaki nam odpowiada. Niestety ta "zabawa" wymaga sporo zachodu, kosztów i samozaparcia... Efekt za to gwarantowany. Przypuszczam, że stosowanie takiej lub innej podstawy pod sprzęt jest po trochu pochodną od akustyki pokoju, jak i barw systemu audio.

Wojtku masz bardzo fajny zestawik, pokój - gratulację

Ale jak już wiesz, nie jestem w stanie pojąć jaki ma wpływ na dźwięk granit pod wzmacniaczem lub podstawki pod kablami głosnikowymi... nie zrozum mnie źle, to nie żadna kpina, ale jak to możliwe???

Przecież Twoja wąska baza pomiędzy ładnymi monitorkami ma większy wpływ na jakośc dźwięku niż ułożenie kabli na podłodze....

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Wojtku masz bardzo fajny zestawik, pokój - gratulację

Ale jak już wiesz, nie jestem w stanie pojąć jaki ma wpływ na dźwięk granit pod wzmacniaczem lub podstawki pod kablami głosnikowymi... nie zrozum mnie źle, to nie żadna kpina, ale jak to możliwe???

Przecież Twoja wąska baza pomiędzy ładnymi monitorkami ma większy wpływ na jakośc dźwięku niż ułożenie kabli na podłodze....

Wibroizolacja urządzeń to temat stary, nie tyle w środowisku audio lecz w branży przemysłowej polecam "WIBROIZOLACJA MASZYN I URZĄDZEŃ" Józef A.Goliński. Granit pod wzmacniaczem lampowym zapewni izolacje od drgań z otoczenia które wpłynęłyby na prace dość czułych lamp, brakuje tutaj odciągnięcie wibracji z samego urządzenia, ale dobre i to. Podstawki pod kable tłumią rezonans od kolumn do wzmacniacza plus zapewniają izolację od rezonansu z podłoża.

Wibroizolacja urządzeń to temat stary, nie tyle w środowisku audio lecz w branży przemysłowej polecam "WIBROIZOLACJA MASZYN I URZĄDZEŃ" Józef A.Goliński. Granit pod wzmacniaczem lampowym zapewni izolacje od drgań z otoczenia które wpłynęłyby na prace dość czułych lamp, brakuje tutaj odciągnięcie wibracji z samego urządzenia, ale dobre i to. Podstawki pod kable tłumią rezonans od kolumn do wzmacniacza plus zapewniają izolację od rezonansu z podłoża.

rozumiem... ale czy jest to zjawisko mierzalne?

Natężenie i wielkość drgań można zmierzyć miernikiem drgań. Osobiście słyszę różnice brzmienia izolując urządzenia od wibracji.

słyszałes o psychoakustyce?

Słyszałem.

ok, już więcej nie mam pytań

najważniejsze że jest zabawa, zajęcie, eksperymentowanie... to tak nakręca a nie rzeczywiste różnice - bo w to po prostu nie wierze

nie chce wszczynać kłótni, nie o to chodzi... tylko nie mogę czasami czytać takich stwierdzeń

pozdrawiam

Nie napisałem że każdy usłyszy różnice izolując urządzenie, ja słyszę i nie jest to voo doo tylko wyrobiona wrażliwość na niuanse, jeśli wibroizolacja jest poparta nauką i jest stwierdzone przez badaczy i urzytkowników to doprawdy nie wiem dlaczego drażnią Cię takie stwierdzenia. Mnie drażni temat który astrahuje od tematyki klubu, więc bez kolejnej riposty.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.