Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  134 członków

Chario Klub
IGNORED

Klub Chario

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam serdecznie,

Myślę nad zakupem Chario Constellation Lynx - kiedyś ich słuchałem i bardzo mi się podobały w zestawieniu z Denonem PMA 1560 oraz Marantzem CD 10.

Obecnie ,przez zmiany, nie mam aż tyle miejsca na sprzęt i myślę nad wzmacniaczem Rotel RA 12 (liczy się wielkość oraz DAC).

Czy zestawienie Rotel + Chario to rozsądny wybór?

Jaki zastosować do tego CD?

Pomieszczenie ma ok 20m2.

Proszę o podpowiedzi.

Cześć Klubowiczom,

Ja mam pytanie odwrotne :)

Od kilku dni mam Naim UnitiLite ... szukam do niego monitorów z powodu braku miejsca na podłogówki ... 30m2 pokój.

Słucham wszystkiego: jazz, pop, rock, gotyk, elektronika.

Warto pójśc w 523R albe Delfiny? Jeśli tak to króre?

I czy ten Naim to napędzi?

pzdr,

j

Warto pójśc w 523R albe Delfiny? Jeśli tak to króre?

I czy ten Naim to napędzi?

Napędzi. Spróbuj Delphinusów. Ta nowsza seria podobno cieszy się mniejszym uznaniem.

W 30m2 powinno być ok.

• 1 miesiąc później...

tak to te, a ja myslalem ze to super okazja i zniknie w godzine :) Chario pograly narazie moze z 5 godzin poki co ustepuja epos epic 1m, ale juz graja lepiej niz po wyciagnieciu z pudelka :) jestem chyba zbyt malo cierpliwy by cokolwiek wygrzewac :)

• 3 tygodnie później...

Witam.

Szukam skanu recenzji kolumn Chario Academy Millenium 2, ktorego notabene ktos z tej grupy juz mi daaawno dawno temu wkleil, niestety nie widze go w wiadomosciach. Dysponuje ktos takowym?

Piekne dzieki!

PS. Nosze sie z zamiarem sprzedazy ich... jakby ktos byl zainteresowany zapraszam na priv.

Edytowane przez D4ncer
  • 2 tygodnie później...

...Chario to świetne głośniki, właśnie wymieniam Chario na Chario :)

Może ktoś z Was jest zainteresowany Chario Constellation Lynx? jakby co pisać proszę, lada dzień zagoszczą Chario Academy Milenium One :)

_ . . _

Cześć

To jest mój pierwszy post na tym forum.

Z racji tego, że jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn Chario Constellation Delphinus od ponad 2 lat, proszę o przyjęcie do klubu wielbicieli tej marki :)

Pozdrawiam.

...Chario to świetne głośniki, właśnie wymieniam Chario na Chario :)

Może ktoś z Was jest zainteresowany Chario Constellation Lynx? jakby co pisać proszę, lada dzień zagoszczą Chario Academy Milenium One :)

Z jakim wzmocnieniem grają Academy 1 Millenium ? Zadowolony jesteś z zamiany ?

Z jakim wzmocnieniem grają Academy 1 Millenium ? Zadowolony jesteś z zamiany ?

Chwilowo Academy grają z budżetową Yamaha, lecz niebawem zagrają z Electorcompaniet ECI-2, wtedy dopiero rozwiną skrzydła... Academy 1 Milenium to przeskok o 2 ligi wyżej, scanspeak-i, drewno, wykonanie, potęga... Są piękne, teraz muszę je zasilić odpowiednim wzmakiem :) Chario Lynx zagrają prawie z każdym wzmacniaczem, Academy potrzebuje wydajnego pieca żeby zagrać...

Edytowane przez zwyczajnyjerzy

_ . . _

Chwilowo Academy grają z budżetową Yamaha, lecz niebawem zagrają z Electorcompaniet ECI-2, wtedy dopiero rozwiną skrzydła... Academy 1 Milenium to przeskok o 2 ligi wyżej, scanspeak-i, drewno, wykonanie, potęga... Są piękne, teraz muszę je zasilić odpowiednim wzmakiem :) Chario Lynx zagrają prawie z każdym wzmacniaczem, Academy potrzebuje wydajnego pieca żeby zagrać...

Wielka szkoda, Electrocompaniet ECI 2 nie jest najlepszym wzmacniaczem tej firmy i jest słaby mocowo. Proponuję dorzucić parę groszy i kupić

CHOCIAŻBY ECI3 który jest w pełni zbalansowany i ma xlr na wejściu i wyjsciu no i moc 70W/8 która jest minimum do napędzenia Chario Academy

Millennium 1. Najlepszym Electrocompanietem dla Chario AM 1 będzie ECI4 , ECI5 , ECI6 które są w pełni zbalansowane i mocne - 2 x 120 W/8

Wielka szkoda, Electrocompaniet ECI 2 nie jest najlepszym wzmacniaczem tej firmy i jest słaby mocowo. Proponuję dorzucić parę groszy i kupić

CHOCIAŻBY ECI3 który jest w pełni zbalansowany i ma xlr na wejściu i wyjsciu no i moc 70W/8 która jest minimum do napędzenia Chario Academy

Millennium 1. Najlepszym Electrocompanietem dla Chario AM 1 będzie ECI4 , ECI5 , ECI6 które są w pełni zbalansowane i mocne - 2 x 120 W/8

Myślałem też o ECI3, cena trochę już rośnie. ECI2 2x90/4 wydajność około 50A nie wystarczy ?

...a czy taki np Electrocompaniet PI-2 by ogarnął?

Edytowane przez zwyczajnyjerzy

_ . . _

Myślałem też o ECI3, cena trochę już rośnie. ECI2 2x90/4 wydajność około 50A nie wystarczy ?

...a czy taki np Electrocompaniet PI-2 by ogarnął?

Z tego co pamiętam Chario Academy Millennium 1 to głośniki 8 ohmowe więc czemu podajesz moc ECI 2 w 4 ohmach ???

ECI 2 ma zaledwie 2 x 50 - 60 W /8 i będzie do BANI. Z tych najtanszych opcji pozostaje TYLKO ECI 3. Electrocompaniet PI-2 to entry level

i pietro nizej od serii EC. To wzmacniacz dla ucznia któremu wszystko jedno czy słucha MP3 czy radia.

Z tego co pamiętam Chario Academy Millennium 1 to głośniki 8 ohmowe więc czemu podajesz moc ECI 2 w 4 ohmach ???

ECI 2 ma zaledwie 2 x 50 - 60 W /8 i będzie do BANI. Z tych najtanszych opcji pozostaje TYLKO ECI 3. Electrocompaniet PI-2 to entry level

i pietro nizej od serii EC. To wzmacniacz dla ucznia któremu wszystko jedno czy słucha MP3 czy radia.

Impedencja znamionowa Chario Academy Milenium 1 to 4 ohm.

mu698_chario.png

_ . . _

Millennium 1

Ciągle ta moc wzmacniacza ... sama moc tak na dobrą sprawę nie ma aż tak wielkiego znaczenia, pod warunkiem, że wzmacniacz ma więcej niż 2-3W.

Wzmacniacz powinien być przede wszystkim po prostu dobry.

Impedencja znamionowa Chario Academy Milenium 1 to 4 ohm.

Jeśli 4 ohmy to wypróbuj ale z ECI 3 będziesz miał większą radość. Ja grałem na Densenie DM 10 ( 2 x 70W/8 ) plus Chario Academy 1 i było

tak na styk.

Moc wzmacniacza ma ogromne znaczenie przy całkowitej kontroli nad kolumnami. Ale są różne szkoły tak więc każdy z nas ma różne doswiadczenia.

Wiem że Chario Academy Millenniu 1 wręcz potrzebują mocnego wzmacniacza.

• 1 miesiąc później...

Witam i dołączam do klubu ze swoimi Delfinami :)

Hej, napisz proszę Prog jakie Twoje odczucia po ponad półrocznym graniu na Delphinusach ?

Chyba jeszcze można je dostać w salonach za niezłe pieniądze.

Hej, napisz proszę Prog jakie Twoje odczucia po ponad półrocznym graniu na Delphinusach ?

Ostatnio były za 5tys z podstawkami. Powinny jeszcze być w tej cenie.

Delphinusy graja u mnie juz od roku prawie. Cieple kolorowe i plastyczne granie.

Srednica wycofana wiec kolumny nie mecza przy dlugotrwalym sluchaniu.

Nie sa jednak przesadnie grzeczne. Najwiecej sie dzieje na gorze pasma. Wszystkie dzwoneczki delikatnie i z satysfakcja wybrzmiewaja dzieki tym wielkim kopulkom tweeterow.

Calosc brzmienia sklania sie ku cieplej stronie mocy.

Posiadaja dosc odbiegajaca od neutralnosci specyfike i jesli ktos szukal tego kulturalnego grania to jest to strzal w dziesiatke. To kolumny dla starszych ludzi, ktorzy szukaja w muzyce emocji :)

Osobiscie kolumny polecam melomanom czyli ludziom, ktorzy sluchaja muzyki nie dzwiekow :)

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

...jeszcze rozważam Abrahamsena v2 upgrade :)

Magnepan dlaczego rozstałeś się z Academy Milenium 1?

Chario Academy 1 miałem jako 3 monitory w zestawie więc kolega namówił mnie abym posłuchał Magnepanów które zostały a on cieszył się Chario.

Ale teraz chętnie bym przygarnął Chario Academy 1 w idealnym stanie. Kocham dźwięk monitorów.

Delphinusy graja u mnie juz od roku prawie....

Dzięki za opinię. W moich Dynkach x14 ta średnica trochę mnie męczy czasami więc na pewno wezmę Delphinusy pod uwagę jeżeli tylko sprzedam Dynki. Tak coś czuję że dla pana w średnim wieku do baroku to będą dobre kolumny :-)

Dzięki za opinię. W moich Dynkach x14 ta średnica trochę mnie męczy czasami więc na pewno wezmę Delphinusy pod uwagę jeżeli tylko sprzedam Dynki. Tak coś czuję że dla pana w średnim wieku do baroku to będą dobre kolumny :-)

Beda dobre :) slodkie sa i krzywdy uszom nie wyrzadza jesli o aspekcie agresywnosci dzwieku rozmawiamy.

Beda dobre :) slodkie sa i krzywdy uszom nie wyrzadza jesli o aspekcie agresywnosci dzwieku rozmawiamy.

Zainteresowały mnie już w zesżłym roku na odsłuchu bezpośrednim z Dynkami X18. Ale wtedy moc średnicy X18 była wielka i w bezpośrednim krótkim odsłuchu one zrobiły większe wrazenie.Ale... zapamiętałem z tych odsłuchów wielki spokój w Delphinusach, faktycznie cofniętą średnicę i bardzo fajne wysokie. Ta kopułka 38 mm to nie w kij dmuchał. Jest dużo góry ale jakoś tak podana ze nie drażni. Nie wiem czy potwierdzisz ?

Zainteresowały mnie już w zesżłym roku na odsłuchu bezpośrednim z Dynkami X18. Ale wtedy moc średnicy X18 była wielka i w bezpośrednim krótkim odsłuchu one zrobiły większe wrazenie.Ale... zapamiętałem z tych odsłuchów wielki spokój w Delphinusach, faktycznie cofniętą średnicę i bardzo fajne wysokie. Ta kopułka 38 mm to nie w kij dmuchał. Jest dużo góry ale jakoś tak podana ze nie drażni. Nie wiem czy potwierdzisz ?

No gora zdecydowanie nie drazni. I to jest najlepsze w tych kolumnach, ze gory w muzyce jest dosyc sporo, i jest ona bardzo roznorodna w dodatku. Na tyle ze bardzo czesto frajdy sprawia sluchanie jej w roznych utworach poniewaz odkrywa ona przed nami zupelnie nie meczacy obraz sopranow. Do tej pory zawsze uwazalem na kolumny, ktore wytwarzaly duza ilosc wysokich tonow, tzw jasne granie. Teraz wiem, ze to byla wina zlych przetwornikow.

Gdyby w chario srednica i niskie tony byly w tej samej klasie jakosciowej co wysokie, to byly by to kolumny idealne dla osob kochajacych slodkie granie. A tak wysokie sa wybitne, bas potrafi byc roznorodny w zaleznosci od nagrania i do tego bardzo mocny i dosc nisko schodzacy za to nie jest do konca kontrolowany tak jak byc powinien. Srednica jest wycofana ale to akurat na plus. Moja subjektywna ocena rozkladajac granie tych kolumn na czynniki pierwsze wygoada tak:

wysokie tony - 5/5

średnie tony - 3,5/5

niskie tony - 4/5

stereofonia 5/5

dynamika 6/5

wykonanie 6/5

łatwosc napedzenia 5/5

Ocena ogolna 4,5/5

Biorąc pod uwage cene jest to produkt bardzo udany skierowany do ludzi z konkretnymi preferencjami brzmieniowymi.

Dodam jeszcze ze zdecydowanie bardziej odpowiada mi brzmienie chario niz np sonus fabera, ktory jest bardziej neutralny i trabka tam w naturalny sposob potrafi przeszyc powietrze z odpowiednim impetem, chario zagra ją w sposob delikatny i kolorowy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.