Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz FLAC-ów

robsmok

Rekomendowane odpowiedzi

zaintrygowały mnie takie urządzenia

chciałbym z tego odtwarzać flac-ki

a następnie poprzez SPDIF kierować do DACA

ma ktoś doświadczenie z tymi urządzeniami ?

jaka jakość dźwięku ?

DZIĘKI POZDRAWIAM

WD TV HD Media Player

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Asus O!Play

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/73896-odtwarzacz-flac-%C3%B3w/

Też przez to przechodziłem. Mój wybór padł na Hyundaya. Byłoby wszytko OK, gdyby nie funkcjonalność wymagająca włączania telewizora. Przyszedł mi do głowy pomysł (nie zrealizowany), by doposażyć odtwarzacz w malutki monitorek 3,5 cala podłączany przez gniazdo video. Dźwięk był nawet niczego sobie, a skoro będzie DAC, to on będzie faktycznym przetwornikiem. Ostatecznie zostałem ze squeezeboxem.

Gapless, odtwarzanie bez przerw pomiędzy utworami. Ma znaczenie gdy słuchasz albumów, na których jeden utwór przechodzi w kolejny.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Chodzi o możliwość odtwarzania plików bez przerw. Z tym większość urządzeń sobie nie radzi.

Takie przerwy są szczególnie uciążliwe przy odtwarzaniu plyt koncertowych, setów, a także niektórych

zwykłych albumów. Przykładowo koncert będzie cięty miedzy każdym utworem, podobnie z płytami studyjnymi, kiedy jeden utwór przechodzi w drugi bez przerwy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

PLAY wystarczy nacisnąć tylko raz. ;)

A jeśli chcesz wiedzieć jak zasymulować odtwarzanie bez gapless, to nagraj w Nero płytę z odznaczona opcją nagrywania bez przerw.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

PLAY wystarczy nacisnąć tylko raz. ;)

A jeśli chcesz wiedzieć jak zasymulować odtwarzanie bez gapless, to nagraj w Nero płytę z odznaczona opcją nagrywania bez przerw.

Oczywiście płytkę typu suita czyli taką co normalnie ma kilka utworów ale bez słyszalnych przerw (ciszy) miedzy utworami.

Witam

WD TV HD Media Player zasadniczo nadaje się do filmów - do muzyki nie polecam

Asusa nie znam .

Podstawowa wada tych urządzeń jest konieczność używania telewizora/monitora do nawigowania po plikach

Na codzien jest to naprawdę upierdliwe

Moj wybor padl na Teaca WAP-2200 z pilotem wyposazonym w wyświetlacz

Więcej informacji o tym urządzeniu tutaj :

Ukryta Zawartość

PS WAP 2200 ma tylko wyjście optyczne niestety...

Ukryta Zawartość

Miałem WD Mini TV Media Playera, ale do odtwarzania muzyki się nie nadawał. Dźwięk nawet przez DACa był kiepski. Do tego jeśli płyta była zgrana do jednego pliku, to się zacinał. Jako monitora używałem 7" Manty.

Jak dla mnie, lepiej zbudować cichy komputer, i na nim odtwarzać.

Czesc,

Ja jestem szczęśliwym użytkownikiem / posiadaczem Popcorn Hour C-200 i moim zdaniem ten sprzęt świetnie sprawdza się jako odtwarzacz muzyki w formacie FLAC.

1. Odtwarza FLAC'ki w różnych formatach np bezproblemowo 16bit-44khz, 24bit-88khz, 24bit-88khz, 24bit-96khz (nawet 6 kanałów z takim próbkowaniem) - takie opcje ja osobiście przetestowałem

2. Wydaje z siebie całkiem ładny dźwięk stereo. Niestety nie posiadam osobnego DAC'a więc na wzmacniacz stereo wychodzę chinchami analogowo i wg mnie dźwięk jest przynajmniej tak dobry jak w przypadku normalnych odtwarzaczy CD/DVD (nie manta itp tylko normalnych producentów jak np SONY :)

3. Nagrania z próbkowaniem 24bit-96khz mają piękną dynamikę i naprawdę słuchać różnicę nawet w na tak nieprofesjonalnym zestawie jak mój (wzmacniacz SONY F245R, słuchawki SONY MDR-500DJ, kolumny samoróbki na teslach, STX)

4. Popcorn jest formatu zwykłego sprzętu HI-FI, czarny aluminiowy front więc nie razi stojąc razem ze wzmacniaczem bądź innym sprzętem HI-FI

5. Posiada wyświetlacz na froncie, który można wygasić a jest bardzo przydatny jeśli chcemy puścić muzykę bez włączania TV w celu wybrania albumu.

6. Nie posiada wentylatora. Nawet w przypadku zamontowania dysku twardego (ja włożyłem 500GB) nie grzeje się zbyt mocno - ciepły ale nie zawiesza się

7. Dobrze się sprawdza jako odtwarzacz wszelkich innych multimediów. Nie zawiodłem się na nim do tej pory

No i niestety to co na koniec to jeden poważny minus - jest bardzo drogi, nadal ten model kosztuje ponad 1tys zl. Mój kupiłem za 1,5tys.

Dyskusja z forum na temat odtwarzania FLAC'ów przez złącza cyfrowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze ta dzisiejsza oferta kogos zainteresuje, bo cena dosyc przystepna. Dla mnie odpada ze wzgledu na brak wyswietlacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w opisie jest czytanie Flaców ale na stronie LG pl już tego niema ! czy ktoś miał do czynienia z tym urządzeniem ?

Wygląda dobrze , ma 2 usb , hdmi i raczej jak to produkty tej masowej firmy chyba jest dopracowane.

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ukryta Zawartość

w opisie jest czytanie Flaców ale na stronie LG pl już tego niema ! czy ktoś miał do czynienia z tym urządzeniem ?

Wygląda dobrze , ma 2 usb , hdmi i raczej jak to produkty tej masowej firmy chyba jest dopracowane.

Przecież na stronie lge jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odtwarza flac gepless?

Chyba pójdę w coś takiego - cenowo w sumie wyjdzie ok 1100 zł. Przynajmniej jest gepless.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-8986-035597700 1290970957_thumb.jpeg

post-8986-099165700 1290970968_thumb.jpgpost-8986-077491900 1290970983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Odtwarza flac gepless?

Chyba pójdę w coś takiego - cenowo w sumie wyjdzie ok 1100 zł. Przynajmniej jest gepless.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-8986-035597700 1290970957_thumb.jpeg

post-8986-099165700 1290970968_thumb.jpgpost-8986-077491900 1290970983_thumb.jpg

Nie kupuj tego popcorna, jak już to poprawioną wersję A-210

poprawiony nie ma szumiącego wentylatora, wiem co piszę bo kolega skarżył mi się ze to mu przeszkadza w jego A-200

za 1200zl masz już C-200 a to znacznie lepsza opcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marantz NA7004

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Marantz NA7004

posiadasz ? używasz ? jeżeli tak podziel się wrażeniami , chodzi mi ta zabawka po głowie...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

zaintrygowały mnie takie urządzenia

WD TV HD Media Player

Gra tak samo jak każdy odtwarzacz strumieniowy za tę cenę: czyli bez zewnętrznego dac'a, wg mnie nie ma sensu. U mnie brzmi to tragicznie. Po podłączeniu DacMagic gra jak marzenie.

Widzę 2 niedogodności:

- brak gapless (bardzo duza niedogodność)

- bez telewizora ani rusz (duza niedogodność)

Ja już prawie zdecydowałem się na nowy odtwarzacz flaków, coś a'la Cambridge Audio NP 30 albo Marantz NA 7004, ale jeszcze obserwuję - w końcu weszły w ten segment dobre firmy, brzmi obiecująco.

Tam masz odtwarzacz strumieniowy + dac + wyświetlacz w jednym.

Marzenie.

Cena 3k nie wydaje mi się wygórowana jeśli na pokładzie jest dac przynajmniej taki jak DacMagic

Wspomniany wyżej CA NP30 jest dość drogi, ale moim zdaniem ma też inną wadę - brak mu twardego dysku. Mało mnie podnieca możliwość słuchania podcastów z internetu (podobnie jak w odtwarzaczach MKV/DIVIX te JuTuby i inne). Natomiast aby czegoś posłuchać, znowu muszę podłączać dysk twardy po USB, nie mogąc zgromadzić w odtwarzaczu choć pewnej ilości najczęsciej słuchanej muzyki. HDD raczej zbytnio nie podniesie ceny (a choćby mały taki 2,5 cala) a wartość dla słuchacza wzrośnie. Poza tym prądożerność odtwarzania zmaleje bo wystarczy wzmacniacz i taki odtwarzacz. Połączenie z komputerem po LAN ? Owszem ale w celu przerzucenia FLACów.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Dysk sieciowy za 400 zl i nie potrzeba wewnetrzengo HDD (przy okazji nic nie skrobie podczas odsluchow).

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zabaweczka Marantz NA 7400 jest opisywana w najnowszym Audio Video. Ocenę dostała wysoką 89 % . Ciekawostką jest dla mnie,że większość ocen wystawiono dla zestawu Marantz NA 7400 plus DAC Audionet ART G3 (połączenie światłowodowe). Marantzowi jako DACowi poswięcono kilka zdań - że gra lepiej niż Rotel RCD-06 (CD Player). Znowu mamy marketing - po co kupować jedno uniwersalne urządzenie (NA 7400 i wzmacniacz jako zestaw) jak można klientowi upchać jeszcze DACa. Pytanie jak ma się wewnętrzny DAC Marantza (podobno układ CS4398) do DACów typu Beresford 7520 czy popularny tu ostatnio rDAC (jego test w przyszłym Audio Video).. Czy NA 7400 zastąpiłby w budżetowym zestawie DACa i nettopa (netbooka) [pod warunkiem zastosowania dysku przenośnego jako magazynu plików albo dysku NAS) ? Czy też gra nie jest warta świeczki bo podobnie zagra komputerek i DAC podpięte do wzmacniacza.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ja już prawie zdecydowałem się na nowy odtwarzacz flaków, coś a'la Cambridge Audio NP 30 albo Marantz NA 7004, ale jeszcze obserwuję - w końcu weszły w ten segment dobre firmy, brzmi obiecująco.

Tam masz odtwarzacz strumieniowy + dac + wyświetlacz w jednym.

Marzenie.

Cena 3k nie wydaje mi się wygórowana jeśli na pokładzie jest dac przynajmniej taki jak DacMagic

tak obiecujaco... tylko szkoda ze ni9e dla klientow, bo coz 3kz za cos co malo co prezentuje soba nie posiada dysku, to nie jest nic obiecujacego dla klienta,

czekamy na chinczykow oni na pewno porusza temat, albo chociaz masowka audio-video jak philips sony lg samsung

chwilowy brak działalności w audio.

czy moglibyście coś polecić, bo chciałbym sobie na święta sprawić coś ale nie mogę się zdecydować, cena raczej bez znaczenia ale najchętniej 500-1000zł

ale może być drożej jakby było coś świetnego

warunki to wyświetlacz na urządzeniu albo jeszcze lepiej na pilocie.

Tak ok 1200zł. Squeezebox Touch? Kupiłbym ale ta cena...

Wszystkie te plastikowe klocki powinny być w cenie nawigacji z wyświetlaczem dotykowym, które można dostać za 300zł nawet taniej.

Chińczycy potrafią zrobić tablet z wyświetlaczem dotykowym za kilka stówek a tu w tych odtwarzaczach "naszych" za wyjście cyfrowe trzeba zapłacić tyle kasy.

Cała nadzieja w Chińczykach haha bo tu nas reszta nieżle zrobi na kasie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.