Skocz do zawartości
IGNORED

Taśma ATA/SATA - też gra ...

matee

Rekomendowane odpowiedzi

Sklonowałem czterokrotnie mój dysk z muzyką, każdy HDD wisi teraz w pececie na innym kabelku i słyszę wyraźnie różnice pomiędzy nimi, nawet moja żona słyszy, uwielbia ciepły czerwony, ja raczej sterylnie na niebiesko wolę. Całą operację chciałem przeprowadzić na moim SuperMacu ale po dojechaniu 200 km do serwisu w Warszawie powiedzieli, że się nie da i żebym nic sam nie grzebał bo stracę gwarancję a działał i tak na pewno nie będzie jak pokiereszuję bebechy.

• 2 lata później...

Kur... mol ... mało się dzieje w temacie, a stoję przed upgradem kompa i nie chciałbym wtopić.

Kable USB zaraz zamawiam -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będę musiał wziąć 2x3m ... niby trochę drogo, ale chyba trudno będzie o coś lepszego poniżej 10kzł.

Teraz nie wiem co z resztą kabli sygnałowych zrobić. POMOCY!

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Świetny wybór - gratulacje.

A inne kabelki i świetne urządzenia znajdziesz w firmie Entreq . www.entreq.com

Tutaj znajdziesz próbkę możliwości -

Ukryta Zawartość

Zasilanie śmiało możesz powierzyć tym kablom, choć myślę, że do monitora tak dobry nie będzie Ci potrzebny,

ale kto tam wie - lepiej nie rydzykować !

00602759678538404515.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawe jakie są najdroższe audiofilskie kable SATA.

Tak poza tym to kiedyś w epoce techniki analogowej królowały znacznie lepiej brzmiące kable ATA - tak zwane taśmy okrągłe.

Oj nie rozumiem...

Jedno pytanie do znawców i autorytetów (w tym moralnych):

jakiś przykład zgrabnego zestawu za circa 20k zł?

Jestem Europejczykiem.

Albo kabel, albo zestaw!

Co jest ważniejsze? Od czego zacząć?

Myślę, że od kabla...

Autor recenzji również jest tego zdania:

"Okazuje się bowiem, że sieć, to nie „akcesoria”, a równorzędny składnik systemu, a czasem nawet najważniejszy."

Jeszcze jedno zdanie:

"bas w ‘9300’ jest głęboki i bardzo zróżnicowany, a góra mocna i bardzo naturalna w swojej aksamitnej głębi. To najlepszy kabel sieciowy, jaki kiedykolwiek słyszałem."

Jestem Europejczykiem.

Proszę mnie uspokoić i napisać, że to są jaja.

Już nie trzeba, sprawdziłem.

To jednak nie są jaja.

oczywiście że to nie są jaja, przecież jaja wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwracam również uwagę na fakt, że sam kabel USB choćby najdroższy to jest tylko połową sukcesu, równie istotne są wielokrotnie testowane pod kątem brzmienia podkładki pod kable. Niestety jak wiadomo funkcję pierwszej podkładki pod kabel USB pełni ...obudowa komputera a tych pod kątem brzmienia jeszcze o dziwo nikt nie testował i tu pojawia się nierozwikłany problem "co wybrać".

Ja pier...niczę, chyba będę musiał kupić sobie złocony, audiofilski wentylatorek do procka. Zna ktoś producenta? I żeby w silniczku było koniecznie srebrne uzwojenie....

• 1 miesiąc później...

6 stron i żadnej informacji :-(

Nie rozumiem ludzi którzy gadają, a nie mają niczego do powiedzenia.

Również mam zwykły kabel sata.

Sprawdziłem za to jedno: dysk na USB gra inaczej niż dysk na SATA. Dysk zewnętrzny USB brzmi gorzej i zdecydowanie nie polecam, chyba że nie mamy na tyle przejrzystego systemu żeby to miało znaczenie.

wedlug mnie wyrzucic wszystkie kable i problem zniknie..Ten odlamek historii odchodzi w niepamiec jak znikna ostatnie wyroby analogowe.Trzeba sie pogodzic ze wyroby sa zle i dobre a kable takie same.

Sprawdziłem za to jedno: dysk na USB gra inaczej niż dysk na SATA.

Nie no, to jest oczywiste. Dysk na USB 1.1 będzie grał inaczej niż dysk na USB 2.0, a ten będzie znacznie powolniej grał niż dysk na SATA.

A jeszcze jak zaprzęgniemy dysk na Audio 3.0, to ten będzie bardziej przejrzysty niż ten na SATA II.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Bardziej przejrzystego nie widziałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Panowie, taśmy ATA/SATA to nic. Przeczytajcie to: (wytłuszczenia moje)

Gadałem z projektantem tej firmy na Audio Show. I o ile po rozmowach z wieloma inżynierami z firm audio mam wrażenie że 'szybkich nie tańczą', o tyle z Dietmarem odniosłem wrażenie wręcz przeciwnie. Ten człowiek ma olbrzymią wiedzę z zakresu cyfrowego audio i faktycznie wie o czym mówi.

Precyzja zegara może być faktycznie 1000x wyższa niż zegarów stosowanych przez dCSa, aczkolwiek ostatecznie liczy się ich stabilność (czyli szum fazowy).

Ten jest ekstremalnie niski - w swoich materiałach firma podaje 28 femto sekund w paśmie 10-100kHz. I choć dla tego samego pasma szum fazowy zegara MSB Galaxy Femto Clock wynosi 14 femto sekund, całkiem możliwe że różnica jest niwelowana przez lepsze rozprowadzenie sygnału zegara, pod same piny przetworników.

Chodzi tu o Trinity DAC - mamy nową gwiazdę.

Chłopie, to nie jest wątek z prośbą:

Jesli ktos nie slyszy wplywow, kabli czy tez uwaza ze nie wplywaja na dzwiek - prosze o pisanie w innych watkach na ten temat, NIE W TYM! - bardzo prosze ;)

Tam można się poklepywać po plecach, nie przeszkadzamy. Nie wchodzimy i nie piszemy tam bagno, uprasza się zatem:

1. Jeśli są jakieś dowody na wyższość podłączenia USB nad SATA, poza prędkością przesyłu, wklej linka,

2. Jeśli są jakieś dowody na gorszy transfer po podłączeniu USB niż po SATA- wklej łącze,

3. Jeśli są jakieś powody, dla których trzeba stosować inaczej zbudowany kabel SATA do audio, wklej linka.

Audio to nie żadne voodooo, to nie czarna magia, nie rocket science, nic więcej niż transfer innych danych cyfrowych. Dopiero jak wejdzie w domenę stricte analogową zaczynają się dziać jaja. Do momentu pozostania w sferze cyfrowej....cóż- rządzi się takimi samymi prawami co plik txt. Albo poprawnie odczytasz, albo nic nie odczytasz.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Chłopie, to nie jest wątek z prośbą:

i bardzo dobrze bo daje tylko rozumnym.Inni przepierdolom wszytko.Chlopie.

Pewnie myślisz, że podałeś jakąś informację?

Nadal jedyną informacją jest waga atrybutu przejrzystości systemów cyfrowych.

moze spytajcie profesora ronde w temacie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.