Skocz do zawartości
IGNORED

Budujemy system hi endowy

gagarin1

Rekomendowane odpowiedzi

No i gra gitara.

Nieważne, że już samo ustawienie kolumn urąga podręcznikowym zasadom akustyki pomieszczeń...

Nieważne, że za te kasę (zwłaszcza w drugim przypadku) można było kiedyś kupic mieszkanie sąsiadujące przez ścianę i ją wyburzyc...

Ważne, że przysłowiowy "milion dolarów" jebie po oczach na wejściu i zapewne miło łechce ego dumnego posiadacza.

Ale jak pisałem, każdy robi ze swoją kasą to co uważa za słuszne, tyle że o Hi-End w obu przypadkach nie ma, bo nie może byc mowy.

A tak jeszcze nie na temat, to ostatnio zamarzyło mi się Porsche 911

Przez tydzień szukałem spełniającego kryteria egzemplarza, a kiedy już wreszcie znalazłem (i z bólem nawet przełknąłem cenę, na którą nie byłem przygotowany, ale co tam, raz się żyje) to zadowolony z siebie wyszedłem na balkon zapalic papieroska i poupajac się wizją... niezliczonych progów zwalniających średnio co 50 metrów i potencjalnego napadu szału zanim w ogóle wydostanę się z osiedla... żeby wyjechac na główną ulicę, tłuc się po dziurach, studzienkach i innych atrakcjach, uważając przy tym na fotoradary... żeby dojechac do świateł... później następnych... i kolejnych... po pół godzinie mordęg i katusz zaparkowac gdziekolwiek... i ze ściśniętym zwieraczem się modlic, żeby przez następne pół godziny nikt go nie podrapał, nie stuknął czy nie odholował w miejsce nieznane, gdzie zostanie pocięty na części, zanim zdążę go zarejestrowac i ubezpieczyc...

No i tak oto najeździłem się Porsche 911 już na balkonie, oszczędzając przy tym jakieś 200.000PLN i całą masę niepotrzebnych mi do niczego w życiu nerwów.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No i tak oto najeździłem się Porsche 911 już na balkonie, oszczędzając przy tym jakieś 200.000PLN i całą masę niepotrzebnych mi do niczego w życiu nerwów.

Też mam balkon, ba nawet dwa więc dzisiaj będę jeździł Astonem Martinem, jutro Bugatti Veyron :-)

Kto myśli umie i chce to wyda skromne 15tyś na używane cudeńka a nie budżetowe zwyczajne klocki z salonu. Niektórzy tu kupują tylko nowe na gwarancji (kazdy działa po swojemu) a ja dopóki nie zmienie marnej pracy to mnie zamkną za kredyty a jak zmienie to bede kupował droższe klocki i też mnie zamkną... jeden ch. :)

Na Allegro są B&W Matrixy , Madral a2se już mam, zostaje mi 10 tyś jakieś na cd. I wten sposób wydaLem fajnie te pieniądze pod warunkiem że elementy będą do siebie pasować. Tak naprawde nie kupiłbym Matrixów to tylko przykład. W każdym razie suma 20 000 w miare wystarczy mi na umarzone sprzęty z drugiej ręki.

>według mnie ważniejsze) nie wykorzystamy w pełni możliwości sprzętu, a na 20 metrach nawet nie ma co o tym marzyc za bardzo.

Jakie to możliwości można wykorzystać w pomieszczeniu 2 razy większym?

Ale se pożyjesz ,użyjesz :-) a potem to już tylko 2012 ,kometa ,atom,przebiegunowanie ,wymieranie,ocieplenie,ocipienie ,no ogólnie koniec kalendarza Majów :-)

Faktycznie 2012.. a to dom z działką przelicytować kupić Focal Grand Utopia i pod most z nimi sie utopić:)

30-40 metrów. kolumny są daleko od ścian i siebie a my przy odsłuchu też nie mamy ściany za głową. Myśle że dobra przestrzeń ma swoje walory.

Niskie basy to kilkanaście metrów długości fali.

40m2 to lepiej ale też mało.

A może odpowiednie wytłumienie i rozpraszanie?

Krotko mówiąc zawsze możemy wykorzystać możliwości drogich klocków jeżeli oczywiście są takie;)

Zawsze też można sknocić możliwości sprzętu.

Nie decydują tu pieniądze. Rozumu za nie da się kupić ;)

Rozumu za nie nie da sie kupić chciałeś powiedzieć:) Nikt nie bedzie stawiał szkolnej hali sportowej, niezależnie od kasy każdy z nas ma 12 do 35 metrów salon pokój i to jest stałe niezmienne. Tak nieszkamy bo takie są domy i wille i mieszkania.

Ja mam sknoconą akustyke, teraz kupiłem projektor wiec stoi na szafce pomiedzy mną a kolumnami a to nie dobrze dla dżwieku.Sknocone ale tak już musi być póki co na jakiś czas

Jak powiedział kiedyś mądry audiofil "W HI- ENDZIE GRAJĄ PIENIĄDZE" ,więc 20 kzł to mało ......

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

tadeo

Mam nadzieje, że to ironia, gdyż akustyka i wielkość pomieszczenia ogrywa ogromna rolę.

Inni mają mniejsze i im ch....owo gra na wielkich dobrych systemach. Może zagrać dobrze, lecz tam to raczej monitorki na podstawkach.

Sam byłem śwadkiem jak ten sam system grał zupełnie inaczej w większym pomieszczeniu, było śwetnie.

Ale uwaga forma pomieszczenia (prostokąt) oraz umeblowanie ilościowo było w obydwu podobne.

Co tu szukać daleko, wystarczyło zobaczyć jak sprawują się niektóre super połączenia w małych klitkach na AudioShow.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

spoko,spoko,z moim salonem nie ma tragedii,poniewaz przede mna jest okolo 20 m2,ale za mna jest jego dalsza czesc i jeszcze kuchna,nie wspominajac o holu,lacznie jakies 60 m2.Ze wzgledu na tylne glosniki (KD) umiejscowilem sie w w jego przedniej czesci.Z ogromna uwaga przeczytalem wasze uwagi,te uszczypliwe takze i powolutku zaczynaja mi sie mysli ukladac.Nabylem wlasnie podlogowki MA rx8 i to na pewno nie ulegnie juz zmianie(jak zapewne zauwazyliscie zszedlem,a wlasciwie zlecialem z oblokow)i teraz musze skupic sie na realiach.NIe wydam na audio 50 kola,bo nie ma sensu w moich warunkach,skoro wydalem okolo 5 tys na fronty,nie ma potrzeby wydawania 20 czy 10 tysi na wzmak.Zdaje sobie sprawe,ze w tym momencie rozmijam sie z tytulem postu,ktory to sam zapodalem.W tym miejscu zwracam sie z apelem:dobierzmy wzmacniacz za okolo 5 k ,dac za 2-3 k,ktore to elementy zechcialyby zagrac z Monitorami Audio,az lapki zacieram co sie z tego jajka wykluje,ave.

>według mnie ważniejsze) nie wykorzystamy w pełni możliwości sprzętu, a na 20 metrach nawet nie ma co o tym marzyc za bardzo.

Jakie to możliwości można wykorzystać w pomieszczeniu 2 razy większym?

Na pewno dużo większe niż wydawanie na nowe graty 2 razy więcej kasy.

Chociaż tutaj kolega przesadził w drugą stronę, bo jak zliczymy te wszystkie metry (których miało byc ok. 20)

i teraz postawimy w nich te kolumienki na 18cm wooferach, to z tytułowym systemem hi endowym ma to tyle samo wspólnego,

co składana hulajnoga z Harley Davidsonem

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dokładnie.

To nagminne. Mówienie o hi-end`zie i jednocześnie słuchanie na jakichś pierdziawkach na „wooferach” 18cm, ba 16cm…

;)

A w zakresie niskiego basu tyle się dzieje…

Zanim zBUDUJEMY SYSTEM HI ENDOWY , to zastanówmy się najpierw ,co to znaczy HI-END , co znaczy dla mnie HI-END czy tylko przynależność do pewnej grupy społecznej czy do uznanej marki , czy też przez to pojęcie rozumiemy li tylko najlepszą jakość brzmienia niezależną od ceny ,marki ,wykonania ,niezawodności itp????

Dlaczego o to pytam????

Przykład:

Są kolumny firmy Gamut i są kolumny firmy Akustyk oby dwie konstrukcje zrealizowane na głośnikach Scan-speakach (revelatorach) ,obie 2,5 drożne ,tak jedne jak i drugie brzmią wybornie i w tym kontekście jest to przedsionek a może i HI-END.

Gamuty S 5 kosztują 83 000 zł . Akustyki ok 10 000 zł - skąd ta rozbieżność w cenie???

Kolejny przykład : Ayon Spark II i Amplifon Wt 40 II oby dwa wzmacniacze pracujące w czystej klasie A ,Amplifon ma większą moc i zerowe sprzężenie zwrotne. Obydwa wzmacniacze brzmią wyśmienicie ,dosłownie holograficzna przestrzeń ,wspaniała barwa średnicy i równie cudowne wysokie tony.Wykonanie Amplifona , to majstersztyk ,ci co mają te wzmacniacze wiedzą o czym piszę.

Ayon Spark II kosztuje ok.15 000zł. , Amplifon 5,500 zł. -skąd ta przepaść cenowa????Bo zaiste nie brzmieniowa.

TE 2 PRZYKŁADY POKAZUJĄ , ŻE MOŻEMY WYDAĆ NA HI-END-owy WZMACNIACZ I KOLUMNY OK. 100 000 TYŚ.ZŁ. LUB OK.16.000ZŁ.

A różnica w brzmieniu będzie się zasadzała nie na przełomowym brzmieniu w przypadku tego droższego systemu lecz na różnicach w rodzaju :jeden woli żel Nivea a drugi Palmolive--TYLE MOJE SKROMNE ZDANIE

Piotr

Obserwowalem rozwoj dyskusji w twoim temacie, i pomimo tytulu high end, ktory lekko rozjezdzal sie z zawatoscia, oraz braku parametrow (poza cena), sama koncepcja topicu byla dla mnie ciekawa. A ciekawa byla dlatego, ze ostatnio po powrocie z audiofilskiej emerytury, stalem przed podobnymi wyborami cenowymi.

Nabylem wlasnie podlogowki MA rx8 i to na pewno nie ulegnie juz zmianie

Tego nie moge ocenic, bo MA nigdy nie bylo moja szkola dzwieku, ale na pewno odpowiada tobie i to jest najwazniejsze.

(jak zapewne zauwazyliscie zszedlem,a wlasciwie zlecialem z oblokow)i teraz musze skupic sie na realiach.NIe wydam na audio 50 kola,bo nie ma sensu w moich warunkach

Czytajac niektore wpisy mam wrazenie, ze zyje w innym kraju niz reszta forumowiczow, or wielu userow zarabia krocie, albo jest to zwykla mitomania i doradzanie oraz obracanie kwotami, ktorymi nigdy nie zarzadzalo sie w realu. Anyway nie widze sensu wydawania niebotycznych kwot, jezeli nie ma sie nieograniczonych srodkow, a calkiem niezly efekt mozna osiagnac dokonujac dobrych wyborow w rozsadnych kategoriach cena/jakosc.

skoro wydalem okolo 5 tys na fronty,nie ma potrzeby wydawania 20 czy 10 tysi na wzmak.Zdaje sobie sprawe,ze w tym momencie rozmijam sie z tytulem postu,ktory to sam zapodalem.W tym miejscu zwracam sie z apelem:dobierzmy wzmacniacz za okolo 5 k ,dac za 2-3 k,ktore to elementy zechcialyby zagrac z Monitorami Audio,az lapki zacieram co sie z tego jajka wykluje,ave.

Moj wybor, oczywiscie tor nie byl robiony nie pod MA, ale moze ci sie przyda

Wzmak Jungson JA-88D 2009

DAC Audiolab 8200DQ or DAC incl.naped Audiolab 8200CDQ (alternatywa tansza Audiolab 8200CD)

Kable sa in progress, ale rozwazam

XLR Choseal BB5605

Speaker YYW-Premium Cable

TE 2 PRZYKŁADY POKAZUJĄ , ŻE MOŻEMY WYDAĆ NA HI-END-owy WZMACNIACZ I KOLUMNY OK. 100 000 TYŚ.ZŁ. LUB OK.16.000ZŁ.

A różnica w brzmieniu będzie się zasadzała nie na przełomowym brzmieniu w przypadku tego droższego systemu lecz na różnicach w rodzaju :jeden woli żel Nivea a drugi Palmolive--TYLE MOJE SKROMNE ZDANIE

Generalnie tutaj jak tak czytam to ludziska kierują się tylko i wyłącznie gustem/przyzwyczajeniami/wyobrażeniami o idealnym dźwięku i wolą czasem bardziej podbarwiony dźwięk zamiast mniej podbarwionego. Audiofilski Hi-END za 100000000 Euro właściwie różni się czymś od zestawu za 10 tys. zł ? ... skoro nie liczy się absolutna dokładność? - może źle to ująłem ... bo grać będzie to jak najbardziej inaczej (tak jak jeden sprzęt za 5 tys. zagra inaczej niż inny sprzęt za 5 tys.) ... ale skoro i tak rządzi gust to w sumie dla czego sprzęt za 10 tys. zł miałby być tak bezwzgl. gorszy od takiego za milion zł itd. ? ... to nie studio ( w sprzęcie studyjnym vide np. monitory studyjne już prędzej widać sens w wydawaniu większych pieniędzy, bo droższe zwykle oznacza dokładniejsze ).

Generalnie tutaj jak tak czytam to ludziska kierują się tylko i wyłącznie gustem/przyzwyczajeniami/wyobrażeniami o idealnym dźwięku i wolą czasem bardziej podbarwiony dźwięk zamiast mniej podbarwionego. Audiofilski Hi-END za 100000000 Euro właściwie różni się czymś od zestawu za 10 tys. zł ? ... skoro nie liczy się absolutna dokładność? - może źle to ująłem ... bo grać będzie to jak najbardziej inaczej (tak jak jeden sprzęt za 5 tys. zagra inaczej niż inny sprzęt za 5 tys.) ... ale skoro i tak rządzi gust to w sumie dla czego sprzęt za 10 tys. zł miałby być tak bezwzgl. gorszy od takiego za milion zł itd. ? ... to nie studio ( w sprzęcie studyjnym vide np. monitory studyjne już prędzej widać sens w wydawaniu większych pieniędzy, bo droższe zwykle oznacza dokładniejsze ).

TAK,TAK-to są generalnie dla mnie takie głupstewka,więc.........nie fantazjuj -bardzo proszę!!

....Kyle....zanim klikniesz pomysl przez chwilę!!1

A wiecie Panowie,że za 20000-30000 pln mozna mieć system-ktory naprawdę zagra...tylko do tego potrzebne jest niestety doświadczenie i wiedza.

Wiecie jak to zrobić,czy nie?

....Kyle....zanim klikniesz pomysl przez chwilę!!

To była moja opinia. Gdybyś ty myślał to darował byś sobie takie dopiski w polaczkowatym stylu (czyli bez poszanowania innych i prawa do innego zdania). Zamiast coś konkretnego napisać to jakieś bzdury. Tym czasem na poparcie mojej tezy są dowody w postaci kolumn z fatalną charakterystyką (Bowers & Wilkins 805 ) i innych (drogich) bubli.

To była moja opinia. Gdybyś ty myślał to darował byś sobie takie dopiski w polaczkowatym stylu (czyli bez poszanowania innych i prawa do innego zdania). Zamiast coś konkretnego napisać to jakieś bzdury. Tym czasem na poparcie mojej tezy są dowody w postaci kolumn z fatalną charakterystyką (Bowers & Wilkins 805 ) i innych bubli.

Nie tykaj mi przez małe t-rozumiesz?...bardzo CIĘ prosze.

Nie wypisuj głupot o jakimś audiofilskim h-endzie za 100000000 euro-bo jest to żałosne i głupie.

Chcesz wiedzieć o prawdziwej muzie na żywo-to sŁuchaj tych co cośkolwiek o tym wiedzą,a nie pierniczysz o fatalnej charakterystyce-tak nie można.

Nie tak dawno były na allegro kolumny altec lansing a-7 za 5700-trzeba było je kupić-do tego Sun Audio za 7200 na Tamurach na 300b,do tego jakiś

cd-dajmy na to krell cd-280 za powiedzmy 6100-wychodzi 18000pln.Do tego kable moga być glośnikowe sonus oliva-lepszy jakiś konekt np.transparenta

i dwa zasilające.W sumie za 30000pln-masz muzykę-tylko do tego trza mieć salon minimum 50 metrow.Widzisz że jednak mozna-a TY co zaproponujesz

w tej kwocie.Nie myśl o sumach astronomicznych-zejdż na ziemię.......więc

....po raz kolejny będę to powtarzał...Kyle pomyśl choć przez chwilę-ok?

Nie rób innym z mózgu ...bubla.

Napisz też na czym łaskawie słuchasz,bo postów masz już wiele,a piszesz głupstewka aniele))))

Swobodna forma wypowiedzi istnieje-owszem,lecz nalezy to przelewać na forum w sposób logiczny i jednoczesnie zrozumiały dla czytających-daruj se komentarz,bo znow cos palniesz)))

Kyle

Dlaczego piszesz o rzeczach, o których nie masz pojęcia.Ktoś przeczyta i jeszcze będzie skłonny przyjąć Twoje poglądy, a one nie są zgodne z rzeczywistością.Szkodzisz innym użytkownikom forum i to powoduje że masz lepsze samopoczucie.Potrzebujesz uwagi, ale nie zaspokajaj tej potrzeby cudzym kosztem.Pozdrawiam.Dużo zdrowia psychicznego.Życzy 747.

Więc jaka jest ta "rzeczywistość" rynku audio Twoim zdaniem?

Nie tak dawno były na allegro kolumny altec lansing a-7 za 5700-trzeba było je kupić-do tego Sun Audio za 7200 na Tamurach na 300b,do tego jakiś

cd-dajmy na to krell cd-280 za powiedzmy 6100-wychodzi 18000pln.Do tego kable moga być glośnikowe sonus oliva-lepszy jakiś konekt np.transparenta

i dwa zasilające.W sumie za 30000pln-masz muzykę-tylko do tego trza mieć salon minimum 50 metrow.Widzisz że jednak mozna-a TY co zaproponujesz

w tej kwocie.

Ten wymagany salon 50m to trochę problematyczna sprawa (urządzenie go tak by był "poprawny akustycznie" byłoby też kosztowne). Gdybym miał wydać porównywalną sumę pieniędzy na wzm. + kolumny to kupiłbym aktywne, trójdrożne monitory bliskiego pola - bardziej praktyczne rozwiązanie (nie potrzeba salonu 50m i dodatkowo wpływ akustyki pomieszczenia jest mniejszy przy odsłuchu w bliskim polu).

Wielkie dzieki za cenne wskazowki.Z pewnoscia przemysle wszystkie opcje,bo tak naprawde "sprzedaliscie" mi spora dawke informacji,ktorych prozno szukac w "fachowych"pismach.Dla mnie temat nie jest zamkniety,poniewaz zabawa w audio,to naprawde fascynujaca podroz.Pozdrawiam wszystkich,ktorzy zechcieli podzielic sie swymi uwagami.

Trzeba sprzedać chałupę, a zarobioną kasę wydawać na audio, aż się skończy. Wtedy będzie high - end (przynajmniej jeśli chodzi o kasę), w świetle tego, że popsiadane 50 m kw. salonu do nagłośnienia jest problematyczne.

Niskie basy to kilkanaście metrów długości fali.

40m2 to lepiej ale też mało.

A może odpowiednie wytłumienie i rozpraszanie?

To chyba jakiś żart.

Forum ma sporo użytkowników - ilu z nich ma pokoje odsłuchowe o powierzchni powyżej 40m2?

Wydaj mi się że niewielu.

To że fala 20hz ma ok. 17m nie znaczy że pokój ma mieć taką długość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.