Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmagnesowanie głosników przez firmę kurierską?

young

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Chciałem dziś zamówić w jednej z firm kurierskich usługę nadania przesyłki i po mojej odpowiedzi że są to kolumny, pani poinformowała mnie że nie świadczą usług przewozu kolumn (odgórne zarządzenie firmy), a jako powód podała możliwość rozmagnesowania głośników podczas sortowania na sortowni.Dzwoniłem do innych firm, oczywiście nigdzie nie ma problemu z nadaniem takiej przesyłki.Ale po zastanowieniu się doszedłem do wniosku że coś musi być na rzeczy że firma nie świadczy takich usług że chyba faktycznie może być takie ryzyko. Może ktoś z Was pracuje na sortowni lub wie czy kolumny jadące na taśmie w sortowni są w jakiś sposób narażone na rozmagnesowanie?

Takie rozmagnesowanie to jeszcze nic! Gorzej jak ksiądz wodą święconą pokropi, ten to dopiero rozmagnesuje...

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

kolego pracowałem w firmie kurierskiej której nazwy nie wymienię, na stanowisku magazyniera czyli zajmowałem się sortowaniem paczek, nie wiem jak jest w innych firmach, ale u nas nie było żadnych urządzeń, które mogłyby rozmagnesować kolumny, moim zdaniem to kurier powiedział, że nie będzie takiego ciężkiego badziewia do klienta taszczył i wymyślili gadkę szmatkę o rozmagnesowywaniu...

kolego pracowałem w firmie kurierskiej której nazwy nie wymienię, na stanowisku magazyniera czyli zajmowałem się sortowaniem paczek, nie wiem jak jest w innych firmach, ale u nas nie było żadnych urządzeń, które mogłyby rozmagnesować kolumny, moim zdaniem to kurier powiedział, że nie będzie takiego ciężkiego badziewia do klienta taszczył i wymyślili gadkę szmatkę o rozmagnesowywaniu...

Ale to były słowa kobiety przyjmującej zlecenia w centrali firmy więc wydaje mi się że gdzieś to ma że kurier na drugim końcu Polski będzie dzwigał jakieś tam paczki.

young - zadzwom jeszcze raz i powiedz ze moga byc rozmagnesowane i chcesz zeby Ci przewiezli... wszystko bedziesz mial jasne bo to pewnie tylko wymowka zeby nie wozic za duzych i za ciezkich paczek

chwilowy brak działalności w audio.

Gość chml

(Konto usunięte)

A ja bym się zapytał czy można zamówić samą usługę rozmagnesowania :)

Mozna sobie zamowic taka usluge w porcie w Gdyni. Byla o tym mowa w nieodzalowanym watku o brzmieniu kabli ATA/SATA.

Ludzie kupę kasy płacą za rozmaite demagnetyzery.

Może owa firma sugeruje dopłatę za tę jakże pożądaną przez audiofili czynność.

Co tam demagnetyzacja CD. Wiadomo nie od dziś, że najważniejszym elementem toru są głośniki. Poddać je demagnetyzacji to już coś…

Zapomniałem dodać, że takie głośniki nie musza być już ekranowane magnetycznie aby je można było postawić przy TV.

Ale to tylko przy skutecznej demagnetyzacji.

Same pozytywy.

Wszystkie kolumny przewożone brzmią lepiej audiofilsko (efekt demagnetyzacji). Natomiast Ci spośród nas, dla których grają parametry powiedzą, że takie kolumny nie grają.

Ponieważ producenci i dystrybutorzy również mają magazyny z taśmami to zapewne wszystko jest rozmagnesowane. W tym bym upatrywał gorszego brzmienia współczesnych wyrobów (tyle o tym na Forum)…

;)

To nieprawda.

Moje kolumny również przyjechały kurierem.

I jest wprost przeciwnie - są namagnesowane.

Pech że są w czarnym lakierze fortepianowym i

wszystko przyciągają - zwłaszcza kurz.

Daj znać który to kurier, to raz jeszcze wyślę

kolumny na własny adres.

young - zadzwom jeszcze raz i powiedz ze moga byc rozmagnesowane i chcesz zeby Ci przewiezli... wszystko bedziesz mial jasne bo to pewnie tylko wymowka zeby nie wozic za duzych i za ciezkich paczek

a tu zonk - przywiozą i będą faktycznie rozmagnesowane ;)

a tu zonk - przywiozą i będą faktycznie rozmagnesowane ;)

to bedzie trzeba je zaniesc do innej firmy kurierskiej ktora w odpowiedz powie: "nie przewieziemy bo moga zostac namagnesowane" - i problem z glowy :D

a tak serio: kurierzy nie maja demagnetyzerow o takim silnym dzialaniu zeby rozmagnesowaly kolumny zapakowanei obudowane bo gdyby mieli to nie mogli by w ogole elektroniki przewozic ze wzgledu na ryzyko uszkodzenia, wiec obejdzie sie bez tego...

chwilowy brak działalności w audio.

Napiszcie co to za firma kurierska, może jak przeczyta jeden idiota (ka) z drugim (gą) to się zawstydzą i zreflektują.

Czytając ten temat i wasze niektóre wpisy powątpiewam w refleksje nad głupotą owej firmy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No to ciągniemy;)

Żarty na bok. Może po prostu fakt, że czasami paczka spadnie z 2 metrów, powoduje częściową utratę własności magnetycznych przez magnes.

Litości... Domeny nawet nie drgną, nie przy takim przyspieszeniu. Natomiast obudowa kolumny to i owszem, dużo z niej nie zostanie. Dodatkowo przy uderzeniu zostanie przestawiony magnes który zablokuje ruch cewki i mamy posprzątane.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Znajomy dostał w paczce kolumnę, w której magnes całkiem swobodnie przemieszczał się w skrzynce. Inna sprawa, że skrzynka również nabrała swobody- cała ścianka odpadła. Czy dźwięk bardziej "odrywał się od głośników"? Raczej nie, bo nic już z niej nie było słychać. Paczkę przyjął, (wyglądała na nienaruszoną) więc podpisał odbiór i kurier pojechał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.