Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

ATC nie są wredne pod względem napędzenia ich , znam kilku watowe lampiaki co je pędziły , owszem z niskimi rejestrami zawsze cos tam było nie bardzo.

Tu chodzi o formę grania podawana do głosników.

Małe ATC sa słabsze od ich braci wolno stojących ale nie znaczy to że nie można nad nimi zapanować.

Niestety rynek jest jaki jest i jak dana firma popełni dobre głośniki stosunkowo tanio to szybko się okazuje że napędy do nich są znacznie droższe...te które dają radę.

Z mojego punktu doświadczenia ogólnie rynek stoi na głowie.

Większość firm z dużym doświadczeniem i zapleczem badawczym jest w stanie robić stosunkowo niedrogo bardzo dobre klocki , a że mają księgowe i rynek ma księgowe to coś co zaczyna się odzywać kosztuje często surrealistyczne kwoty.

W związku z prowadzoną dyskusją co do napędzenia ATC - sam mam od niedawna SCM 19, podłączone pod Arcama A28. I... w małym co prawda pomieszczeniu (niecałe 20m) jest jak najbardziej OK, choć wiem że mogłoby być jeszcze lepiej. Kolumny grają bajecznie w porównaniu z tymi, których miałem okazję słuchać w tym samym pomieszczeniu i z tą samą elektroniką (ATC SCM 7, Harbeth P3ESR, Amphion Argon 1, Xavian XN125, Chario Cygnus), są jak najbardziej zbliżone do ideału moich preferencji brzmieniowych, ale czuję że mogłyby dostać jeszcze więcej "drive'u" z bardziej wydajnym wzmacniaczem.

W przyszłym roku będę się przymierzał do zmiany wzmacniacza i biorę kilka opcji pod uwagę. Budżet to max 10 000 zł, urządzenie ma być nowe.

Opcje:

1) Roksan Caspian - polecane często na forach rozwiązanie

2) Roksan Kandy - wyższa moc na papierze, pytanie czy spodoba mi się barwa

3) Hegel H100

4) Primare I32

5) Rozszerzenie obecnego A28 o końcówkę Arcama P38

Odsłuchy porównawcze mam nadzieję zorganizować u siebie ze wszystkimi klockami przed ewentualną wymianą, ale już teraz pytanie do kolegów klubowiczów - co byście dorzucili do tej listy?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witaj peem!widzę że najsłabszy element z twojego systemu pozostał A-28,a Cygnusy poszły do ludzi;(

SUGDEN.- ATC.

Pozdrawiam.

Edytowane przez rydz

Sporo osób mnie gnębi o serię ampów do 4 kpln pod standówki ATC i PMC.

Coraz bardziej jest to zastanawiające.

Nie za bardzo chce mi się wierzyć że z nowych rzeczy jest aż tak mało ampów do napędzenia.

Nie o moce tu rzecz jasna chodzi.

Edytowane przez darkul

Peem ja również posiadam ATC19 i właśnie Hegla H100 z twojej listy.Jestem bardzo zadowolony z tego połączenia, jest prawie idealnie. Moc wzmacniacza jest wystarczająca i spokojnie napędza te prądolubne kolumienki.Oczywiście trzeba samemu odsłuchać Hegla bo każdy ma inne oczekiwania. Warto by jednak poszukać używki bo cenowo można sporo oszczędzić.Sugdena A21se to sam bym kupił, jak do 10tys to pewnie nówkę da się kupić ale ciekaw jestem czy moc będzie wystarczająca bo mają ok 30W w klasie A. Za to dźwięk coś pięknego!

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Ja przesluchalem kilka wzmacniaczy z moimi scm 11 i moge smialo powiedziec ze Roksan gra najlepiej jedyny minus to musze glosniej dawac bo taki minus wzmacniacza :(

Kiedys rozmawialem z Dariuszem K. i powiem tak , jak bede wymienial wzmacniacz to napewno zakupie cos z jego stajni:)

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Z na pewno to róznie może być.

W tym roku około 30..35 nicków pytało mnie z forum o ampa własnie pod scm 7...11 czyli max 4kpln.

Ja cholercia poszedłem wyżej.

Co prawda nawet niezbalansowany amp z nowej serii robił co chciał z 7 i 11 ale ja chciałbym jednak wersję zbalansowaną.

Ale o wyszukanej estetyce w 4 kpln nie ma szans no i jednak jak juz amp robiony to taki który i scm40 i 100 obrobi na luzie.

Gdyby było więcej ludków to może i by się coś wymyśliło.

Ale ja logistycznie nie dam rady, musiałby się ktoś podjąć organizacji tematu.

Edytowane przez darkul

Witam a to jednak ty :) tak myslalem

Jak bede wymienial wzmacniacz to cos do 2k euro bede probowal wlasnie cos z twojej stajni albo atc ale jak narazie zbieram fundusze :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam ponownie.

Mam juz pare godzin odsluchu moich atc11 i mieszane uczucia.

Po pierwsze moj musical x-150 jest zdecydowanie za jasny do nich,generalnie to jest bardzo jasny wzmak stwierdzam i nie polecam nikomu. 75w na musicalu wysterowuje bardzo latwo 11stki,do polowy jest juz za glosno w pomieszczeniu 26m2 ale musze go wymienic jak najszybciej bo czuje ze zaburza totalnie harmonie i potencjal tych kolumn.

Kolumny sa naprawde ciezke jak na swoj rozmiar,kolor cherry jest bardziej akceptowalny niz sie spodziewalem czego sie bardzo obawialem bo ma to jakos wygladac rowniez.

Bazujac na opiniach kolegow bardziej osluchanych z ww kolumnami na brak wysokich rejestrow to ja narzekac nie moge oraz ktos tam bardzo trafnie okreslil ze kolumny nie wnosza wlasnego charakteru do systemu. Poddaja sie z latwoscia realizatorom,wyciagaja szczegoly doskonale co mozna uznac za wade lub zalete w zaleznosci jakich produkcji sluchamy. Tutaj wlasnie jak mowimy juz o detalach to mozna podsumowac bynajmniej ja na pierwsze wrazenie. Nic im nie ucieka,raczej nie sa laskawe dla zle zrealizowanych nagran.

Co do basu w obudowie zamknietej nie bede sie wypowiadal bo u mnie gra velodyne w stereo i bez niego kazdy monitor brzmi dla mnie jakby wogole nie mial basu.

System trzeba prawdopodobnie zbudowac wokol kolumn aby zaspiewaly ladnie,obecnie dla mnie to jeszcze nie jest to ale pokladam nadzieje w roksanie ze zrobi co trzeba i pouklada to bardziej. Po prawie roku obcowania z Linnem brakuje mi tej kultury w przekazie ale linn pewnie poleglby w przedbiegach aby wysterowac 11stki,,,

Edytowane przez hydrogen

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Hm...

ATC scm to niestety a raczej stety poprawne granie.

Podstawki maja swoje humory ale w każdym przypadku oczekują od amplifikacji grania równego , gładki ,szybki rozciągnięty dźwięk.

Są dobrze zestrojone, nie ma w nich chamskiego rozciągania pasma w dół...co często kończy się tak jak w małych PMC z linią transmisyjną.

Zamknięta kolumna ,mała, ma oddać fakturę basu z realnego rejestru a nie buczenie znane z BR.

ATC scm z pewnością są okrutne dla grzechoczącego toru.

Co do musicala zgadzam sie jest jasny , posiadam Daca i sadze ze to taka ich szkola grania , ale powiem szczeze ze np. roksan plus m1 zgraly sie idealnie pasuja do ATC w sam nie ani za jasno ani za ciemno ,a bas jest perfekcyjny.

Edytowane przez anxion

Wtrącę swoje 5 gorszy do klubu jako były posiadacz ATC 40 i 19

drakul wam dobrze radzi - wzmak nie musi mieć jakieś super mocy - ma być wydajny prądowo i tyle

ja swoje 40 poganiałem mocną lampą (ale dość drogą) z doskonałym skutkiem oraz nie źle wypadł mało u nas popularny francuski Carin - a ten jest stosunkowo tani

a i nie należy zapominać o źródle aby było na dobrym poziomie - bo ATC gów... źródłu też pokaże gdzie jego miejsce

A muscial nie jest jasny - tylko bidulek nie wyrabia - stąd płaskie ostre granie

Edytowane przez Adamo D

Podpinalem kilka slabych wzmacniaczy pradowo do moich 11stek ale nigdy nie zagralo ostro, raczek pokazywalo zalety albo wady wzmacniaczy.

Jak dla mnie zawsze Musical byl po stronie Jasnej dlatego moze tak odebral Hydrogen.

Edytowane przez anxion

Z moich dotychczasowych doświadczeń mogę napisać że scm 40 => grają poprawnie ze znacznie droższymi od siebie ampami.

Dedykowane ampy ATC nie są w stanie ( nie wiem dlaczego tak jest ) wydobyć tego za co scm są cenione.

Owszem tu też dużo zależy od tego co dany użytkownik oczekuje i czym się w swoich warunkach zadowoli.

Mile wspominam z urządzeń fabrycznych grających z ATC ampy:

Lampa TRI ( słaby..lekki bass bez zróznicowania , ale dobra średnica i góra )

Lampa Leben 300,600 ( słabe wykończenie w skrajach pasma , trochę misowata średnica )

Dzielony BAT ( lampkę się czuło ale jedno z niewielu przedstawień które mnie nie wnerwiło )

Bryston sst ( ciut za mało nasycony i zróznicowany dzwięk ale drive przyzwoity )

O znacznie droższych klamoctwach nie ma co pisać, bo tu było bardzo rożnie.

---------------------

Scm w szczególności te niższe tolerują podkoloryzowane ampy , ale ostre lub po prostu hałaśliwe obnażają.

-----------------------

Swoją drogą fanów ATC scm od modelu 35 namawiam o ile posiadają bardzo dobre ampy do posłuchania JBL SV 1800 i SV2800.

Wredne kolumny już nieprodukowane ale oferują moim zdaniem to czego ATC czy PMC do 35kpln nie mają.

Ale uprzedzam , musi być solidna ,grająca elektronika.

----------------------

Edytowane przez darkul

A muscial nie jest jasny - tylko bidulek nie wyrabia - stąd płaskie ostre granie

pozwole sobie zauwazyc ze mimo ze wzmak posiadam tylko okolo miesiaca ale atc to 3cia para kolumn podpieta pod niego i uparcie stwierdzam ze wzmacniacz jest jasny oraz ze wiekszych problemow z napedzeniem 11stek nie ma. :) wiem ze wiekszosc musicali troszke odbiega od takiego brzmienia w szczegolnosci seria A ale x-150 gra wyraznie jasniej.

panowie moze ktos mial okazjecposluchac atc z krellem? jest 300i do powalczenia na ebayu, moc ma imponujaca ale poczytalem na amerykanskich forach ze krellowska chirurgiczna precyzja i analitocznosc atc daje raczej malo muzykalne efekty... ktos moze ma jakies wlasne doswiadczenia?

Edytowane przez hydrogen

Krellem ? Jeżeli raczkujesz ujdzie ale jak już sporo słuchałeś to zachwytu nie będzie. Jeszcze na staroci ujdzie. Ale nowe oprócz Evolution który przy cichym graniu nie ma basu są kataryniaste.

Darkul - Leben 300XS? Serio ten wzmacniacz uciągnałby ATC? (myślę o swoich SCM 19)

Jakiś czas temu byłem nim zauroczony w połączeniu z Harbethami i swoimi poprzednimi głośnikami - Chario, ale nie przyszło mi do głowy żeby podłączyć go pod ATC... Myślisz że warto spróbować?

Darkul - Leben 300XS? Serio ten wzmacniacz uciągnałby ATC? (myślę o swoich SCM 19)

Jakiś czas temu byłem nim zauroczony w połączeniu z Harbethami i swoimi poprzednimi głośnikami - Chario, ale nie przyszło mi do głowy żeby podłączyć go pod ATC... Myślisz że warto spróbować?

Leben 300XS gra bardzo sympatycznym dźwiękiem ( jeżeli określenie sympatycznym Ciebie nie zrazi ) , ja już jestem na innym etapie i z dużym dystansem podchodzę do odsłuchów.

Z 300XS to jest tak , że z scm 19 będzie sympatycznie bardzo , z np. scm =>35 już od biedy sympatycznie.

Harbeth..... kurcze , 15 lat temu ...oooo tak fajne... średnica i w ogóle... teraz nie mogę już słuchać takiej prezentacji , a to co było na wystawie.... jak dla mnie dramat.

Nie wiem czy to wina kolumn czy takiej ch.. elektroniki... nie wiem.

Chario.... dramat inaczej.... nie moje granie.

jestem w stanie posłuchać Harbeth czy Chario czy wielu innych niby świetnych konstrukcji pod warunkiem że to będzie jako forma prezentacji dźwięku ale nie WZORZEC który ma nakreślić nowe kanony : ))))

Nie , taki dźwięk nie jest, przynajmniej ja go takim nie odbieram.

Edytowane przez darkul

panowie jestem w szoku co te 11stki wyprawiaja w dolnych rejestrach.

slucham sobie od jakiegos czasu muzyki tak zwanej klubowej wiec o mocnej podstawie basowej i zastanawiam sie dlaczego mi sie zatykaja uszy,przeciez mam suba ledwo na 8 w skali 1-80... po wylaczeniu go okazalo sie ze atc generuje tak ladny i szybki i puntowy bas ze pierwszy raz od kiedy mam velodyne wylaczylem go aby bylo zadowalajaco .

zaczyna byc ciekawie z tymi monitorkami. :)

http://www.stereophile.com/content/atc-scm-11-loudspeaker-measurements

Hydrogen

Wcale mnie dziwi twój opis sytuacji.

do mnie musisz jak do dziecka wytlumaczyc bo te wykresy nic mi nie powiedza :)

Do ATC dawać jeszcze suba to profanacja! Jak dla mnie to właśnie bas jest ich najlepszą bronią.Tak pełnego,przyjemnego i niemęczącego basu w innych kolumnach ciężko znaleźć.Aż się nie chce wierzyć że takie zamknięte paczki potrafią tak nisko schodzić w niskich rejestrach.Jak się ma dobry wzmacniacz to jest tylko lepiej.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Jak dla mnie to właśnie bas jest ich najlepszą bronią

Dokladnie , jeszcze bym dodal srednica to mistrzostwo swiata w ATC.

Jak dla mnie bass w atc jest perfekcja jest tutaj wszystko glebia, zroznicowane ,jakosc szybkos ,moglbym tak pisac bez konca.

to mistrzostwo swiata w ATC

Bez podniet , jest po prostu poprawna , ale na pewno nie jest to mistrzostwo świata.

Lepsza jest w 3 drożnych ATC czy PMC ( aczkolwiek PMC mają ją odmienną ).

Skoro tak ci się podoba to pomnóż to przez 3 i wtedy można napisać rewelacja.

Bez podniet , jest po prostu poprawna , ale na pewno nie jest to mistrzostwo świata.

Lepsza jest w 3 drożnych ATC czy PMC ( aczkolwiek PMC mają ją odmienną ).

Skoro tak ci się podoba to pomnóż to przez 3 i wtedy można napisać rewelacja.

Dla mnie w tej cenie to mistrzostwo nie slyszalem lepszej srednicy w podstawkowych do 1500 euro a troche tego przesluchalem, szwagier posiada pmc ob1 i faktycznie tam srednica jest o klase lepsza niz w 11ach ale czy w 40 to juz zalezy od preferencji , dla mnie w 40 jest bardziej wiarygodniejsza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.