Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Mariush74 - To tylko z basem lepiej?

Lepiej jest w każdym aspekcie, oczywiście ogólny charakter brzmienia jest zachowany, to takie 7demki na sterydach, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Jest trochę więcej góry, naturalnie nie poprzez rozjaśnienie a po prostu, przez to że więcej słychać, jak i dołu, średnica jest bardziej dosadna, ale z reguły tego można oczekiwać gdy się płaci trzy razy więcej. Natomiast najważniejszą rzeczą, która wyróżnia te monitory względem SCM7,(które są bardzo dobre) jest autentyczność brzmienia, tu jednak słychać większe wrażenie obcowania z muzyką graną na żywo, jak i potencjał, który SCM19 posiadają i który wraz z wymianą elektroniki na lepszą, będzie się ujawniał w znacznie w większym stopniu niż na SCM7..

To kto sprzeda mi swoje 19?:-) Ewentualnie może być inna podobna konstrukcja ATC do 19

No to może być problem. Słyszałem z wiarygodnego żródła, że ATC SCM19, (mówię o wersji z obłą obudową, tą ostatnią) w Polsce a przynajmniej, jeżeli mówimy o sprowadzonych egzemplarzach oficjalną drogą przez Decibela, występują może w dwóch, trzech parach, łącznie z moją;-) więc możesz się na używki po prostu nie doczekać. A co się tyczy podobnych konstrukcji, to na pewno trzeba będzie szukać modeli z obudową zamkniętą, ale czy będą grały prawie jak 19nastki....?
  • 2 tygodnie później...

Witam. Niecałe 3 lata temu kupiłem kolumny ATC SCM 7 plus głośnik centralny. W planie miałem wymianę resztę systemu tj. amplituner, oraz miałem dokupić wzmacniacz. Niestety ale w planie mieliśmy też zamianę mieszkania. Po cichu liczyłem że przy tych wszystkich wydatkach dodatkowe kilka tysięcy zostanie niezauważone. Niestety, ale mija już rok od przeprowadzki a w moim systemie nic się nie zmienia. Najgorsze jest to, że nic nie wskazuje na poprawę sytuacji w ciągu kilku najbliższych lat. Dlatego jak się znajdzie kupiec, to jestem w stanie ( najlepiej w komplecie) sprzedać moje kolumny. Kolor głośników - cherry. Stan oceniane na bardzo dobry. Osoby zainteresowane proszę o info na priv.

Zgodnie z zapowiedzią relacja z "wagonu" czyli pokoju w bloku o szerokości 2,2m

Kolumny (ATC SCM 19) na krótszej ścianie odległość między tweeterami to jakieś 1,7-1,8m i w takiej samej odległości od kolumn miejsce odsłuchowe. Ściany musiałem wygłuszyć bo był pogłos, na podłodze grubaśny dywan na oknie za kolumnami grube zasłony.

W sumie to teraz prawie monitory bliskiego/średniego pola....

Jest dobrze oprócz basu. Wzbudzał się okrutnie ale walczyłem zarówno equilizerem w foobarze jak i pokrętłem na wzmacniaczu i to drugie działanie okazało się prostsze i łatwiejsze toteż kilka db ściągnięte z najniższego basu poprawiły sytuację....

Jestem zadowolony choć czasem mam uczucie ,że mógłbym zostać wydmuchany z pokoju jakbym nieostrożnie obsługiwał potencjometr. Nie wiem czy te kolumny kiedykolwiek zaczynają tracić parę....żadne inne nie potrafiły tak głośno zagrać bez zniekształceń.

Nie ma szans żebyśmy się rozstali chyba że trafią się inne ATC :)

Zgodnie z zapowiedzią relacja z "wagonu" czyli pokoju w bloku o szerokości 2,2m

Kolumny (ATC SCM 19) na krótszej ścianie odległość między tweeterami to jakieś 1,7-1,8m i w takiej samej odległości od kolumn miejsce odsłuchowe. Ściany musiałem wygłuszyć bo był pogłos, na podłodze grubaśny dywan na oknie za kolumnami grube zasłony.

W sumie to teraz prawie monitory bliskiego/średniego pola....

Jest dobrze oprócz basu. Wzbudzał się okrutnie ale walczyłem zarówno equilizerem w foobarze jak i pokrętłem na wzmacniaczu i to drugie działanie okazało się prostsze i łatwiejsze toteż kilka db ściągnięte z najniższego basu poprawiły sytuację....

(...)

Nie masz możliwości przestawienia kolumn na dłuższą ścianę? Powinno być łatwiej okiełznać bas, a i dla całości brzmienia korzystniej...

Co do basu: polecam kalkulatory Hunecke - łatwo wstępnie wytypować korzystne konfiguracje kolumn względem miejsca słuchacza (i samo miejsce), później można już jeździć "na żywo" po pokoju.

http://www.hunecke.de/en/calculators/loudspeakers.html

Nie masz możliwości przestawienia kolumn na dłuższą ścianę? Powinno być łatwiej okiełznać bas, a i dla całości brzmienia korzystniej...

Co do basu: polecam kalkulatory Hunecke - łatwo wstępnie wytypować korzystne konfiguracje kolumn względem miejsca słuchacza (i samo miejsce), później można już jeździć "na żywo" po pokoju.

http://www.hunecke.de/en/calculators/loudspeakers.html

Przetestowałem już taki układ. Jeszcze więcej problemów bo jeśli pokój ma 2,2m szerokości to przy ustawieniu kolumn przy samej ścianie ja też muszę siedzieć przy samej ścianie i jest taka sama kaszana z basem a dodatkowo trzeba okiełznać odbicia tuż zza pleców.

Przy Twoim pokoju (nie wiem, jaka dokładnie długość, ale jeśli pisałeś o 9 mkw., to pewnie 4 m z groszami) chyba faktycznie lepiej wypada odsłuch bliskiego pola.

Z hunecke optymalnie wychodziłoby coś w tym rodzaju (być może do tego samego doszedłeś empirycznie):

post-24-0-32531300-1456922008_thumb.jpg

Oczywiście efekt rzeczywisty zależy od wytłumienia, umeblowania, itd. - ale punkt wyjścia można wytypować.

Za ok. dwa tygodnie, dotrze do mnie końcówka mocy ATC P1, zobaczymy co się wydarzy w połączeniu z moimi ATC SCM19...

A jaki pre będziesz miał do wysterowanie tej końcówki? Spróbuj z xlr- powinno być lepiej niż po rca.

Konio a z jakimi konkretnie częstotliowściami masz problemy? Poniżej 50 Hz można skorzystać z fajnego dodatku w JRiver https://wiki.jriver.com/index.php/Room_Correction - sam od czasu do czasu korzystam jeśli muzyczka jest zbyt aktywna w tych rejestrach. U mnie pokój ma 3,1 m szerokości.

A tak swoją drogą 21.03 br. mają ujrzeć światło dzienne aktywne 19- czyli jeden z najbardziej popularnych podstawkowców atc. Ciekawe jaka będzie cena i czy wobec tego kupno pasywnych 19 i np. p1 będzie bardziej opłacalne finansowo i dźwiękowo.

No właśnie w okolicy 50Hz jest kaszana....myślę nad kupnem jakiegoś mikrofonu pomiarowego żeby zobaczyć dokładnie co się dzieje.

W każdym razie wystarcza na chwilę obecną wykastrowanie niższego basu :)

A jaki pre będziesz miał do wysterowanie tej końcówki? Spróbuj z xlr- powinno być lepiej niż po rca.

No właśnie, na razie będzie coś po kosztach, dopóki się nie odkuje finansowo, to jest; Musical Fidelity X-PRE V3. Niestety, nie posiada XLRów, ale tak jak piszę, jest to opcja tymczasowa, docelowo ma być pre lampowe, ale jeszcze nie wiem jakie. Jak będzie tak daleko, to będę w miarę możliwości takowe testował.

Najprostsza odpowiedź to wziąć denona pod pachę do znajomego i posłuchać. A z czym grają te 40 u znajomego? One mają niską skuteczność, więc im lepsza wydajność zasilania i większa moc tym lepiej. 2020ae ma niezłe "szklanki", więc najgorzej nie będzie :)

Witam, słuchałem u kolegi ATC SCM 40 , zastanawiam się czy mój Denon PMA 2020 jest w stanie je wysterować?

Wysteruje bez najmniejszego problemu! Słuchałem ten wzmacniacz na innych kolumnach trójdrożnych i trzymał membrany za pysk jak się patrzy. Jednak pomijając fakt wysterowania kolumn, to jednak w kategoriach ogólnych, jest to raczej mało wyrafinowany partner dla ATC SCM 40...

Wysteruje bez najmniejszego problemu! Słuchałem ten wzmacniacz na innych kolumnach trójdrożnych i trzymał membrany za pysk jak się patrzy. Jednak pomijając fakt wysterowania kolumn, to jednak w kategoriach ogólnych, jest to raczej mało wyrafinowany partner dla ATC SCM 40...

Który wzmacniacz byłby bardziej wyrafinowanym partnerem dla 40stek?

Nie pojawiają się praktycznie wcale.... Myślę ,że uczciwa cena to w okolicach 8 tysięcy. Jest taka prawidłowość ,że kolumny kosztują około 40-50% ceny nowych ale to zależy od stanu, papierów no i serii. Nowe ATC 40 koło 8tys starsze myślę koło 6,5tys - 7tys

Który wzmacniacz byłby bardziej wyrafinowanym partnerem dla 40stek?

Hegel H300, a jeszcze lepiej z tej samej stajni ATC; końcówkę mocy ATC P1 (sam taką zamówiłem do moich ATC19, jest w drodze) będzie przejrzyście, niezwykle dynamicznie z mocnym konturowym basem. Oczywiście wszystko zależy od osobistych preferencji, ale te dwie propozycje są na zupełnie innym poziomie niż Denon.

To ja dorzucę coś o tych nowych i aktywnych 19, których premiera odbędzie się za kila tygodni. To będzie aktywna dwudrożna podłogówka jak na poniższej fotografii:

post-15174-0-29034200-1457107923_thumb.jpg

W związku z powyższym odpowiedź na pytanie, które zadałem wcześniej nie jest tak jednoznaczna i może się okazać, że pasywna wersja plus standy i końcówka wypadnie korzystniej cenowo ,choć nie wiadomo, czy dźwiękowo również...

ps. Mariusz wypożycz może na próbę i za cenę przesyłki daci myteka z musictoolz. Napędzisz nimi p1 po xlr i może zrobić się ciekawie.

Edytowane przez MrPhilGood

Hegel H300, a jeszcze lepiej z tej samej stajni ATC; końcówkę mocy ATC P1 (sam taką zamówiłem do moich ATC19, jest w drodze) będzie przejrzyście, niezwykle dynamicznie z mocnym konturowym basem. Oczywiście wszystko zależy od osobistych preferencji, ale te dwie propozycje są na zupełnie innym poziomie niż Denon.

Koncowki Naima NAP 250 w bi-ampie...:) gralem w tej konfiguracji z ATC SCM40, cos niesamowitego!

Edytowane przez twinslaver

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Żeby ustawić kolumny na dłuższej ścianie pokoju to szerokość pokoju musi mieć min. 2,5 metra, wtedy już można kombinować w przypadku scm7. Odległości między kolumnami i fotelem nie będą duże, wyjdzie trójkąt równoboczny o boku ok. 170cm, ale są już zachowane minimalne odległości (ok. 40cm od tylniej ścianki kolumn do ściany i tyle samo od uszu do ściany:) Oczywiście ściany za kolumnami i fotelem muszą być wytłumione, boczne ściany są daleko więc niekoniecznie. Można tak uzyskać coś więcej niż odsłuch bliskiego pola, raczej już mini stereo. Niestety, ale nawet scm 7 wymagają odsunięcia ich od tylniej ściany, żeby mieć dźwięk 3D. W tak małym pokoju każde 5 cm robi dużą różnicę.

Edytowane przez Mario3456

No to strzeliłem bubla. Premiera przed nami .

Jak by ktoś sprzedawał pasywne 40tki to z chęcią przygarne.

Która wersja ma poprawiony wysokotonowy?

Edytowane przez mar.s

Obecne najnowsze 40 wyposażone we wszystkie przetworniki wyprodukowane przez atc i są w produkcji od bodaj 2 lat. Od roku jest w produkcji aktywna wersja 40. 21.03 będzie premiera aktywnych 19 w wersji podłogowej. Być może dadzą tam mocniejszą wersję nowego gwizdka, a jeśli nie to i tak będzie to najnowsza kopułka atc zastosowana we wszysktkich obecnie produkowanych kolumnach atc. Używek aktywnych 40 nie widziałem i nowych pasywnych również. Ceny starych pasywnych kształtują się tak jak kolega wcześniej podał.

czy ktoś z Was miał okazję posłuchać kolumn ATC scm 20 w wersji podstawowej lub tower? i ewentualnie porównywał do niższych modeli ATC?

niestety niewiele jest informacji na temat tego modelu.

dziękuję za każde opinię

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.