Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, flood2 napisał:

Ja swoje scm 19 mam od lutego i chyba dopiero teraz się unormowały.  Wychodząc do pracy często nastawiałem bardziej dynamiczne płyty w zapętleniu oraz sygnał do wygrzewania  xlo. 

nie pociesza mnie to:) Zupelnie!

6 godzin temu, julius-6 napisał:

Witam, klubowiczów.

Trochę o tym jak ATC wypadaja na innych marek i dość nietypowe połączenie z lampką 🙂
https://wieczorzanalogiem.pl/index.php/2024/07/04/kolumny-atc-scm40-brytyjskiej-szkoly-grania-cd/

Miałem okazję posłuchać ATC z lampką Ars Sonum Filharmonia i szczęka mi lekko opadła 🙂

Jezeli szukamy na siłę rozbierania dzwieku na czynniki pierwsze to zupełnie nie o to tu chodzi, jeśli jednak lubimy zapaść sie w fotelu i z przyjemnością odpłynąć na kilka chwil ze swoimi ulubionymi nagraniami to jest to dokładnie ten kierunek. (testowałem z muzyką jazzową)

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Nie wiem jak to możliwe. Rozumiem, że monobloki Audion mają około 15W, a skuteczność ATC to 85 dB. Łączyłem integrę Audion 300B o mocy 7W z ART Deco 8, o skuteczności 89 dB - niby kolumny dedykowane słabym lampowcom. Nie zagrało ni chu chu... Bas był jedną zlaną bułą, która nie oddawała sekcji niskotonowej. Średnica ok, ale całościowo slabo. Co więcej, znam ATC, bo miałem SCM 11 wersji takiej jak recenzowane SCM 40 oraz w wersji kolejnej. Bez prądu to nie śpiewało... Ale nie mówię NIE, bo w zabawie AUDIO jak nie podłączysz, to nigdy się nie dowiesz. Cenię opinie Kolegi, ale dotychczas takie recenzje to jak urban legend... Dziwny jest ten świat....

"Tynk pożera dźwięk" 747

42 minuty temu, EmilioE napisał:

Nie wiem jak to możliwe. Rozumiem, że monobloki Audion mają około 15W, a skuteczność ATC to 85 dB. Łączyłem integrę Audion 300B o mocy 7W z ART Deco 8, o skuteczności 89 dB - niby kolumny dedykowane słabym lampowcom. Nie zagrało ni chu chu... Bas był jedną zlaną bułą, która nie oddawała sekcji niskotonowej. Średnica ok, ale całościowo slabo. Co więcej, znam ATC, bo miałem SCM 11 wersji takiej jak recenzowane SCM 40 oraz w wersji kolejnej. Bez prądu to nie śpiewało... Ale nie mówię NIE, bo w zabawie AUDIO jak nie podłączysz, to nigdy się nie dowiesz. Cenię opinie Kolegi, ale dotychczas takie recenzje to jak urban legend... Dziwny jest ten świat....

Audion na basie zagrał z ATC znacznie czysciej, precyzyjniej niż QUAD : ) 

Mam kilka teorii / obserwacji czemu tak jest i sporo ludzi, którym juz nie chce sie kopać z koniem na forach ma obserwacje bardzo bliskie moim.  Pewnie niedlugo / stopniowo o tym napiszę. Wiedza o lampach jest w tej chwili znikoma, ale spokojnie - będzie rosła, bo ceny tranów i w ogole w audio są tak odjechane, że w koncu ludzie oprzytomnieja. Przekonwetowałem już wielu Accuphejsofców, ASRówców, Heglowców, Vincentowców, czy Luxmanowców na lampy i... odwrotu nie ma 🙂

Ostatnio kolega Arek Extremy pędził równiez 22W Unisonem po tuningu z dobrymi efektami. 
Co do Artów -niestety Deco nie słuchałem, a żałuje i pare razy mialem juz na nie ochotę. 

Zgadzam się co do lamp w całej rozciągłości! Z przyjemnością poczytam co Kolega będzie miał do napisania i czy nasze spostrzeżenia są pokrewne. Co do ART Deco, to koniecznie trzeba się zapoznać, bo to jest dźwięk, który Koledze (bardzo osłuchanemu) z pewnością pokaże dużo dobrego.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Moim zdaniem wszystko zależy od naszych oczekiwań i przyzwyczajeń oraz słuchanej muzyki. Na moim najsłabszym piecyku (tran 25W) subiektywnie album "…And Justice for All" nie ma takiej energii, dynamiki jak na drugim tranie, teoretycznie trzy razy mocniejszym. A zobaczcie co samo ATC włożyło do rocznicowych dwudziestek, które właśnie dostał krajowy dystrybutor. Jednak zazwyczaj większa moc przekłada się na lepszą dynamikę. Ale de gustibus i niech każdy wybiera swoimi uszami. Z ATC zawsze jest dobrze. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

51 minut temu, Adam 38 napisał:

Moim zdaniem wszystko zależy od naszych oczekiwań i przyzwyczajeń oraz słuchanej muzyki. Na moim najsłabszym piecyku (tran 25W) subiektywnie album "…And Justice for All" nie ma takiej energii, dynamiki jak na drugim tranie, teoretycznie trzy razy mocniejszym. A zobaczcie co samo ATC włożyło do rocznicowych dwudziestek, które właśnie dostał krajowy dystrybutor. Jednak zazwyczaj większa moc przekłada się na lepszą dynamikę. Ale de gustibus i niech każdy wybiera swoimi uszami. Z ATC zawsze jest dobrze. 

Zgadza się, żeby 25W grało Metallikę trzeba im dać odpowiednie kolumny. 
Z drugiej strony 2W ECL86, czy 2a3 zamorduje ten Twój mocniejszy tranzystor w naturalności, barwie, przekazie emocjonalnym na innej muzyce. Wszystko kwestia tego do czego ma slużyc system. 

• 2 tygodnie później...

Bardzo ciekawy wątek. Tak się składa, że mam dwa systemy. Jeden do tej pory główny oparty o wysokoskuteczne Electro Voice i 7 wattowy wzmacniacz 300b na super trafach i super lampach i drugi zbudowany wokół ATC scm50 napędzanych tranzystorem.

Mimo, że bardzo lubie lampy, miałem ich sporo itd, to uważam, że prawidłowo zrobiony wzmacniacz lampowy, nie powinien "ubarwiać", dodawać swojej "magii" do jazzu. Wszystkie te legendy miejskie o "cieplym" graniu lampy moim zdaniem wynikają z doświadczeń z kiepskimi wzmacniaczami lampowymi, które nie przenosiły pełni pasma lub miały tonę zniekształceń, tylko akurat tych przyjemnych.

Co do ATC i dobrego tranzystora vs EV plus lampa - zdecydowanie wolę ATC. Całe piękno muzyki jest w muzyce. Wystarczy tylko dobrze wzmocnić sygnał i podać go na głośniki i nie ma potrzeby "ubarwiania" lampą.

Wspomnieliście też o imitowanych, aktywnych 20 tkach. Słuchałem ich w Planecie Dziweku. Bardzo fajne granie. Bardzo żywe i dokładne. Zresztą, bardzo lubie 20 tki, zanim wybrałem 50tki, to właśnie 20tki zaczarowały mój świat.

Z ciekawostek, w planecie jest teraz miesiąć ATC. Można posłuchać aktywnych 20, 40, 50. Są też 100 i 150. Plus bardzo ciekawy, nowy sub, nad którym bardzo się zastanawiam, bo to jak jest "zszyty" z kolumnami tego samego producenta - to czysta magia.

Pozdr,

Ł

5 godzin temu, GraczWygrywacz napisał:

Mimo, że bardzo lubie lampy, miałem ich sporo itd, to uważam, że prawidłowo zrobiony wzmacniacz lampowy, nie powinien "ubarwiać", dodawać swojej "magii" do jazzu. Wszystkie te legendy miejskie o "cieplym" graniu lampy moim zdaniem wynikają z doświadczeń z kiepskimi wzmacniaczami lampowymi, które nie przenosiły pełni pasma lub miały tonę zniekształceń, tylko akurat tych przyjemnych.

Coś w systemie zawsze ubarwia, jak nie zrodlo to kolumna, czy zwrotnica, ale nieważne. 
Skoro masz wzmak robiony na dobrych trafach , to zakładam, że bliżej mu do neutralnego tranzystora z wybitnym powietrzem i różnicowaniem barwowym niż tego co jest przyjęte za granie lampowe? 

3 minuty temu, julius-6 napisał:

Coś w systemie zawsze ubarwia, jak nie zrodlo to kolumna, czy zwrotnica, ale nieważne. 
Skoro masz wzmak robiony na dobrych trafach , to zakładam, że bliżej mu do neutralnego tranzystora z wybitnym powietrzem i różnicowaniem barwowym niż tego co jest przyjęte za granie lampowe? 

Dokładnie tak. Dlatego poszukiwanie odpowiedniego tranzystora, ktory nie byłby gorszy od 300b, ale jednocześnie dałby rade napędzić ATC nie było sprawą łątwą, ani tanią. Grunt, że sie udało.

Lekki offtopic: sprzedam ATC SCM20-2A aktywne

2003, nr seryjne #106, #107

Upgrade do tweeterów ATC w 2019 r. Nisko-średniotonowce odnowione we wrześniu 2023.

Oryginalne pudła.

https://mega.nz/folder/Rm4jjTpK#eJmbHtQCcDp7DyWRbMdMjw

woj. mazowieckie, 09-100

Cześć, czy może ktoś byłby chętny wpaść do mnie (Warszawa) w sierpniu ze swoimi ATC scm11 lub 7 w celu podłączenia pod NAD 375bee i posłuchania na przemian z harbethami shl5. Mogę przywieść i odwieść samochodem. Ewentualnie mógłbym wpaść posłuchać chwilę.

P.S łączycie ATC z NADem?

Edytowane przez mercandede
W dniu 14.07.2024 o 13:07, Xs-2 napisał:

Czy ktoś łączył Naim superuniti z ATC 11, czy naim poradzi sobie z wysterowaniem kolumn ?

Miałem dokładnie taki zestaw SU + SCM11 - BARDZO, BARDZO dobrze to grało! Polecam! Masa wspomnień z tym zestawem!

W dniu 13.07.2024 o 13:07, GraczWygrywacz napisał:

Zresztą, bardzo lubie 20 tki, zanim wybrałem 50tki, to właśnie 20tki zaczarowały mój świat.

Wiem co mówisz, mnie też SCM20 czarują totalnie każdego dnia, pod ATC P2. Moja ścieżka to SCM7 -> SCM11 -> SCM20 -> co następne? i czy w ogóle? jak już to "naturalnie" SCM50 i też Pippy Oak ale to kiedyś bo nie wiem czy bym umiał oddać 20... 🙂 magia!

W dniu 17.07.2024 o 13:04, mercandede napisał:

Cześć, czy może ktoś byłby chętny wpaść do mnie (Warszawa) w sierpniu ze swoimi ATC scm11 lub 7 w celu podłączenia pod NAD 375bee i posłuchania na przemian z harbethami shl5. Mogę przywieść i odwieść samochodem. Ewentualnie mógłbym wpaść posłuchać chwilę.

Jak masz auto to zawsze możesz podjechać do Planety Dźwięku, wpłacić kaucję, paczki w samochód i do domu słuchać. Ewentualnie piec do auta i podjechać z nim do Planety Dźwięku. Przy okazji możesz poprosić, żeby Panowie podłączyli limitowaną parę SCM20, którą chyba jeszcze mają w Salonie aby mieć dobry audio wzorzec na całe życie. Gdybym miał te 20m pokoik to w ciemno bym się na nie szarpnął 🙂

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

Jak masz auto to zawsze możesz podjechać do Planety Dźwięku, wpłacić kaucję, paczki w samochód i do domu słuchać. Ewentualnie piec do auta i podjechać z nim do Planety Dźwięku. Przy okazji możesz poprosić, żeby Panowie podłączyli limitowaną parę SCM20, którą chyba jeszcze mają w Salonie aby mieć dobry audio wzorzec na całe życie. Gdybym miał te 20m pokoik to w ciemno bym się na nie szarpnął 🙂

Te głosniki zawsze chodziły mi gdzieś po głowie ...  moze kiedyś, kto wie ? 🙂

2 minuty temu, PanAntoni napisał:

Te głosniki zawsze chodziły mi gdzieś po głowie ...  moze kiedyś, kto wie ? 🙂

20 tki są świetne! 

2 godziny temu, leszeksz napisał:

Miałem dokładnie taki zestaw SU + SCM11 - BARDZO, BARDZO dobrze to grało! Polecam! Masa wspomnień z tym zestawem!

Wiem co mówisz, mnie też SCM20 czarują totalnie każdego dnia, pod ATC P2. Moja ścieżka to SCM7 -> SCM11 -> SCM20 -> co następne? i czy w ogóle? jak już to "naturalnie" SCM50 i też Pippy Oak ale to kiedyś bo nie wiem czy bym umiał oddać 20... 🙂 magia!

u mnie zaczęło się od 20tek, później dosłownie przez chwilę 40tki, następnie 50, pozniej zacząłem zastanawiać się nad 100, ale finalnie zostały i jestem mega zadowolony. 150 też słuchałem - ale do nich to bym chyba musiał zmienić pomieszczenie odsłuchowe:)

Uzywasz suba do 20tek? Jeśli nie, to polecam C4 MkII. to jak on się z nimi "zszywa" to jest niezły szok i jak to razem gra.....

9 godzin temu, GraczWygrywacz napisał:

Uzywasz suba do 20tek? Jeśli nie, to polecam C4 MkII. to jak on się z nimi "zszywa" to jest niezły szok i jak to razem gra.....

Nie, bez suba, same "20" mają u mnie naprawdę potężny bas, (obudził pod P2 bo do tego trzeba mocy). Fakt, że mam częściowo zaadaptowany akustycznie salon 25m2+aneks (panele, pułapki basowe - a będzie więcej). Często bywa, że podłoga się rusza pod laczkami, stół drży, człowiek patrzy na te skrzynki i nie wierzy. Wszystko bez zadyszki, przy nieskończenie krystalicznym i naturalnym dźwięku. Dla mnie osobiście i w moich warunkach (normalny przeciętny salon),  SCM20 zdają się nie mieć krańca możliwości. Coś wspaniałego.

No i tak na marginesie - i te reakcje sprzętu ATC na jakiekolwiek zmiany w torze, wow, totalnie przezroczysty system.

Wiem, że C4 MkII świetny ale kurczę jakoś nie chciał bym przedobrzyć tego co mam obecnie😉.

W dniu 14.07.2024 o 13:07, Xs-2 napisał:

Czy ktoś łączył Naim superuniti z ATC 11, czy naim poradzi sobie z wysterowaniem kolumn ?

Nie mieliśmy wprawdzie doświadczenia podłączając SCM11 do Superuniti jednak wielokrotnie spinaliśmy je z Supernait 2/3 który konstrukcyjnie nie jest bardzo odległy od Superuniti. Efekty były bardzo dobre, więc i tu powinno wyjść ok. Jeśli masz możliwość przyjazdu do Warszawy ze swoim Superuniti to zapraszam - chętnie to sprawdzimy.

W dniu 17.07.2024 o 13:04, mercandede napisał:

Tak jak wyżej napisał @Adam 38 zapraszamy do nas ze swoim sprzętem na odsłuch. Możemy też wypożyczyć kolumny do domu po wcześniejszym umówieniu.

Tak dokładnie, SN2/3 ma taką samą moc jak Superuniti (2x80W), z tym, że SU dzielił zasilanie z dodatkową sekcją streamer/DAC, której SN nie posiada bo jest czystą integrą a SU all-in-one.

Jeszcze z podobnych klocków to od razu po Superuniti + SCM11 przeskoczyłem pod Naim Uniti Nova + SCM11 też świetnie, a po Nova przeskoczyłem na klasyczną dzielonkę Naim 272 + końcówka Naim 250DR + SCM11 - to był dopiero kosmos. SCM11 były w siódmym niebie.

Tak więc bez obaw, te naimowe 2x80W, z dowolnego ich klocka, przepięknie steruje SCM11. Ciekawostka - SCM20 już tam moc nie wysteruje - tu jest już PRZEPAŚĆ wymagań!

Edytowane przez leszeksz

Panowie proszę o ocenę watów / wydajności prądowej wzmacniaczy Mudical Fidelity. Czy taki M6si z 200 W lepiej wysteruje scm 19 niż P1 ze 150W. W przeliczeniu ilość złotówek na waty to MF wychodzi bardzo dobrze. 

2 godziny temu, flood2 napisał:

Panowie proszę o ocenę watów / wydajności prądowej wzmacniaczy Mudical Fidelity. Czy taki M6si z 200 W lepiej wysteruje scm 19 niż P1 ze 150W. W przeliczeniu ilość złotówek na waty to MF wychodzi bardzo dobrze. 

Ehh tylko waty i waty... a jakość dzwieku ? Przecież to czynnik najważniejszy czyli krytyczny w doborze wzmacniacza do kolumn.

Posłuchaj jeżeli masz możliwość takich zestawień zanim kupisz, bo za chwilę okaże sie że jednak nie o to chodziło i masz kolejny problem a nawet 2 bo trzeba sprzedać i zaraz coś innego zakupić.

Pojechałem kiedyś do Q21 po wzmacniacz ATC i po odsłuchu zaniechałem do głośników też ATC, więc to nie do końca tak jest że tylko sprzęt jednej firmy będzie grał możliwie najlepiej, powiedział bym nawet że wprost przeciwnie...

Każdy musi przerobić własną drogę audio.

Powodzenia 🙂

Wszystko zgoda ale na razie chodzi mi o podstawę czyli o opinie czy brać w ogóle na przykład MF m6si pod uwagę pod względem wydajności do scm 19 - w skrócie, czy waty na papierze MF, których jest dużo, są w rzeczywistości “mocne” i odpowiednie do wysterowania dla scm 19, z P1 raczej jestem spokojny w tej kwestii.  Jeszcze odnośnie wydajności, chyba nikt jeszcze nie pisał tutaj jak sprawuje się 9 kilogramowy sia 2 -100, który według zapewnień producenta powinien spokojnie napędzić wszystkie kolumny Entry Series. 

Edytowane przez flood2
Dopiska
2 godziny temu, flood2 napisał:

Wszystko zgoda ale na razie chodzi mi o podstawę czyli o opinie czy brać w ogóle na przykład MF m6si pod uwagę pod względem wydajności do scm 19 - w skrócie, czy waty na papierze MF, których jest dużo, są w rzeczywistości “mocne” i odpowiednie do wysterowania dla scm 19, z P1 raczej jestem spokojny w tej kwestii.  Jeszcze odnośnie wydajności, chyba nikt jeszcze nie pisał tutaj jak sprawuje się 9 kilogramowy sia 2 -100, który według zapewnień producenta powinien spokojnie napędzić wszystkie kolumny Entry Series. 

SIA 2 oczywiście wysteruje całą serię entry i będzie to "melomańskie" granie. Bardzo przyjemne. Wiadomo, że P2 zagra inaczej, dynamiczniej etc. Czy jedno jest lepsze od drugiego? To już zależy od preferencji i adaptacji akustycznej.

Ze wszystkiego co słyszalem z ATC, najmniej podobało mi się Musical Fidelity. Ale znów, to moja subiektywna ocena. Myślę, że nie tylko moc jest istotna, ale również jakość elektroniki. Same waty nie graja.

20 godzin temu, flood2 napisał:

Wysterować wysteruje, pytanie czy Ci się to spodoba 🙂 Osobiście wolałbym P1. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

18 godzin temu, flood2 napisał:

Akurat o SIA2-100 możemy napisać sporo bo mamy z nią duże doświadczenie. Generalnie potwierdzam stanowisko producenta że wzmacniacz napędza z dobrym skutkiem wszystkie kolumny z serii Entry. Wzmacniacz ma nieco żywszy charakter niż mocniejsza SIA2-150 nie będąc przy tym natarczywym. Bardzo fajnie wypada DAC na pokładzie wzmacniacza który wprowadza sporo ciepła nie będąc przy tym "zamulaczem" który gubi szczegóły.

Mamy ten wzmacniacz do odsłuchu na miejscu więc zapraszamy.

@Melond zapraszam do kontaktu 🙂 Zobaczymy, co się uda zrobić 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.