Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pochwalę się swoimi SCM 19 (wcześniej miałem 11 i 7) Napędza je lampowe pre Yaqina i końcówka mocy Vincenta D-150 (dual mono, 2 trafa po 1000watt, 4 lampy na wejściu końcówki). Gra to w pokoju 22 metry. Baza stereo 2.5 metra, odległość kolumn od ścian po 100cm. Na dobrze nagranych płytach totalny odlot:) Co do kolumn to nie koniec, rozglądam się za scm 20 lub 40. Jeśli brać scm 20 to raczej te najnowsze z nowymi głośnikami? bo starsze 20 sprzed 20 lat nie koniecznie muszą być lepsze od nowych 19? Wg mnie głośniki wysokotonowe w ostatniej serii entry są lepsze od tych w starszych ATC.  I mam jeszcze dylemat co do wzmacniacza. Z Vincentem jest super, ale kusi mnie, żeby kupić jakiegoś Marka Levinsona no 332 albo Lebena CS-660P (koncówka mocy - 40watt przy 8 ohm) Nie wiem czy kupić potężną tranzystorową końcówkę mocy czy lampę i czy w ogóle wydanie 15 000zł - 20 000zł na inny wzmacniacz przyniesie dużą poprawę w odniesieniu do Vincenta d-150 😞 

a co myślicie o tańszej alternatywie w postaci wzmacniacza Yaqina do SCM 19 ? 

Edytowane przez Mario3456
29 minut temu, Mario3456 napisał:

Ja pochwalę się swoimi SCM 19 (wcześniej miałem 11 i 7) Napędza je lampowe pre Yaqina i końcówka mocy Vincenta D-150 (dual mono, 2 trafa po 1000watt, 4 lampy na wejściu końcówki). Gra to w pokoju 22 metry. Baza stereo 2.5 metra, odległość kolumn od ścian po 100cm. Na dobrze nagranych płytach totalny odlot:) Co do kolumn to nie koniec, rozglądam się za scm 20 lub 40. Jeśli brać scm 20 to raczej te najnowsze z nowymi głośnikami? bo starsze 20 sprzed 20 lat nie koniecznie muszą być lepsze od nowych 19? Wg mnie głośniki wysokotonowe w ostatniej serii entry są lepsze od tych w starszych ATC.  I mam jeszcze dylemat co do wzmacniacza. Z Vincentem jest super, ale kusi mnie, żeby kupić jakiegoś Marka Levinsona no 332 albo Lebena CS-660P (koncówka mocy - 40watt przy 8 ohm) Nie wiem czy kupić potężną tranzystorową końcówkę mocy czy lampę i czy w ogóle wydanie 15 000zł - 20 000zł na inny wzmacniacz przyniesie dużą poprawę w odniesieniu do Vincenta d-150 😞 

a co myślicie o tańszej alternatywie w postaci wzmacniacza Yaqina do SCM 19 ? 

1. Zdecydowanie nowa seria

2. Znam doskonale ATC i sam pewnie wybrał bym nowe 20 a nie 40 ale to kwestia indywidualnego podejścia

3. Wybór wzmacniacza do 19 zależy od rodzaju słuchanej muzyki (ale to znowu moje preferencje...)

Podsumowując najlepiej jak byś miał możliwość posłuchać którejkolwiek z wybranych opcji ze swoimi 19 bo możesz się później rozczarować (choć ATC to w miarę bezpieczny wybór) a jak zaraz będziesz zmieniał na 20 lub 40 to okaże się że twój nowy wzmacniacz nie da rady i klops, może więc najpierw głośnik docelowy (wiem wiem nie ma czegoś takiego) a później na spokojnie wzmacniacz, który będzie miał dobrą wydajność prądową ale i trafi w twoje gusta.

Miłego 🙂

P.S. - Mnie osobiście najbardziej 11 podobały się ze wzmacniaczem Hybrydowym (klasa AB).

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Jeśli znieniać SCM 19 mkII na SCM 20 to chyba brać pod uwagę tylko najnowsze SCM 20SL. Ciekawe z czym dźwiękowo są lepsze SCM 20SL od SCM 19mkII....bo trudno mi uwierzyć, że można jeszcze więcej z tak niedużych kolumn. 1 litr więcej pojemności  to niewiele. Ciekawe czemu SCM 20 i droższe ATC nie mają zakrzywionej obudowy jak najnowsza seria entry, skoro w teorii daje to poprawę dźwięku. 

9 godzin temu, Mario3456 napisał:

Jeśli znieniać SCM 19 mkII na SCM 20 to chyba brać pod uwagę tylko najnowsze SCM 20SL. Ciekawe z czym dźwiękowo są lepsze SCM 20SL od SCM 19mkII....bo trudno mi uwierzyć, że można jeszcze więcej z tak niedużych kolumn. 1 litr więcej pojemności  to niewiele. Ciekawe czemu SCM 20 i droższe ATC nie mają zakrzywionej obudowy jak najnowsza seria entry, skoro w teorii daje to poprawę dźwięku. 

Różnic między 19 a 20 jest trochę więcej niż sama obudowa. 20 mają przede wszystkim lepszy tweeter (flagowy), inną zwrotnice na lepszych elementach. Markowe okablowanie wewnętrzne, znacznie lepsze terminale, no i tą wspomnianą inną obudowę, sztywną z grubym frontem. Może to być odebrane jako "drobiazgi" ale razem sprawiają, że jest to praktycznie inna kolumna. 19 są bardzo, bardzo dobre, trzeba to im oddać ale 20 są już wybitne pod każdym możliwym względem. To referencyjne monitory z autorytetem, ograniczone jedynie podłączoną elektroniką.

6 godzin temu, leszeksz napisał:

Różnic między 19 a 20 jest trochę więcej niż sama obudowa. 20 mają przede wszystkim lepszy tweeter (flagowy), inną zwrotnice na lepszych elementach. Markowe okablowanie wewnętrzne, znacznie lepsze terminale, no i tą wspomnianą inną obudowę, sztywną z grubym frontem. Może to być odebrane jako "drobiazgi" ale razem sprawiają, że jest to praktycznie inna kolumna. 19 są bardzo, bardzo dobre, trzeba to im oddać ale 20 są już wybitne pod każdym możliwym względem. To referencyjne monitory z autorytetem, ograniczone jedynie podłączoną elektroniką.

a ja gdzieś jeszcze słyszalem, że srednio-niskotonowy też jest inny w 20. Oraz potwierdzam, 20 są wybitne i grają o wiele, ale to o wiele lepiej od 19.

Pamiętajmy, że monitor SCM 20 (nawet jak ma bardzo niskie zniekształcenia i jest wierny idei hi -fi - w przypadku paczek ATC to raczej oblig) to jednak nadal jest monitorem. Nie mam porównania, jednak nie będę zaskoczony jak w stosunku do SCM40 okaże się, że średniak z czterdziestki ma więcej do pokazania (mikrodynamika itd.) a do tego niskie tony z konstrukcji wolnostojącej będą zwyczajnie lepszej jakości (makrodynamika, rozdzielczość i pełniejsze pasmo bez spadku). Moim zdaniem na korzyść SCM20 może przemawiać tylko bardziej rozdzielczy tweeter (jeżeli faktycznie taki jest). Tu chyba nie ma zdecydowanego zwycięzcy chyba, że stawiamy na pierwszym miejscu jakość wysokich tonów lub chcemy uciec od głównego moda pomieszczenia idąc w odpowiednie paczki, które szybciej "gasną" na dole pasma.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

12 godzin temu, Adam 38 napisał:

Pamiętajmy, że monitor SCM 20 (nawet jak ma bardzo niskie zniekształcenia i jest wierny idei hi -fi - w przypadku paczek ATC to raczej oblig) to jednak nadal jest monitorem. Nie mam porównania, jednak nie będę zaskoczony jak w stosunku do SCM40 okaże się, że średniak z czterdziestki ma więcej do pokazania (mikrodynamika itd.) a do tego niskie tony z konstrukcji wolnostojącej będą zwyczajnie lepszej jakości (makrodynamika, rozdzielczość i pełniejsze pasmo bez spadku). Moim zdaniem na korzyść SCM20 może przemawiać tylko bardziej rozdzielczy tweeter (jeżeli faktycznie taki jest). Tu chyba nie ma zdecydowanego zwycięzcy chyba, że stawiamy na pierwszym miejscu jakość wysokich tonów lub chcemy uciec od głównego moda pomieszczenia idąc w odpowiednie paczki, które szybciej "gasną" na dole pasma.

No niestety, ale takie myślenie "na logikę" nie zawsze się sprawdza. Basu w 40 jest faktycznie więcej niż w 20, ale jest to bas zdecydowanie gorszej jakości. Natomiast średnica w 20 w porównaniu do 40 to inna galaktyka. Wszystko o czym piszesz, czyli mikrodynamika itd jest akurat na plus w 20.

Nie ma się oszukiwać, że seria entry robi cokolwiek lepiej od serii classic. Brutalne, ale prawdziwe.

11 minut temu, GraczWygrywacz napisał:

Nie ma się oszukiwać, że seria entry robi cokolwiek lepiej od serii classic. Brutalne, ale prawdziwe.

Niestety nie mogę zaprzeczyć ani potwierdzić bo nie słuchałem. Jednak ciężko mi przyjąć, że SCM 20 we wszystkim jest lepszy od SCM 40. I jak sam się nie przekonam to nie uwierzę. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

2 minuty temu, Adam 38 napisał:

Niestety nie mogę zaprzeczyć ani potwierdzić bo nie słuchałem. Jednak ciężko mi przyjąć, że SCM 20 we wszystkim jest lepszy od SCM 40. I jak sam się nie przekonam to nie uwierzę. 

Polecam

W dniu 5.08.2024 o 08:35, Mario3456 napisał:

Jak już napisano wyżej, zmian pomiędzy SCM19 a SCM20 jest bardzo dużo, poczynając od obudowy, przez przetworniki w technologii podwójnego zawieszenia Super Linear po komponenty zwrotnicy. Krótko - różnią się prawie wszystkim. 

Jedyna co przemawia za SCM19 to mniejsze (nie mylić z małe) wymagania względem podłączonej elektroniki.

Jeśli chcesz się przekonać na własne uszy oba modele mamy do dyspozycji w naszym salonie - zapraszamy!

Z danych technicznych scm 19 wynika, że 19 też mają patent Super Linear i mają dodatkowo zaokrągloną obudowę co wg innych producentów kolumn ma pozytywny wpływ na dźwięk. 

Poniżej fragment opisu scm 19 który można znaleźć na stronach sklepów sprzedających ATC 

,,ATC SCM19 to najwyższy model podstawkowy w serii Entry a zarazem techniczny pomost do serii Classic. Zaczerpnął on napęd magnetyczny SL (Super Linear) z wyższej serii, przy zachowaniu niższej, bardziej przystępnej ceny.''

Patrząc na budowę kolumn wydaje mi się, że większa różnica w dźwięku powinna być między SCM 11 a SCM 19 niż między SCM 19 a SCM 20, ale mogę się mylić, nie będę się upierał bo nie słuchałem SCM 20 

a jak myślicie, czy wzmacniacz lampowy Yaqin ms90b pociągnie SCM 19? Moc tego Yaqina w ustawieniu ultra-linear to 55 W na kanał - a w Trybie pracy triodowym to 28 W na kanał. Podobno w ustawieniu Ultra Linear bez problemu radzi sobie z trudnymi kolumnami, gorzej w trybie triodowym, tylko 28w na kanał. Czy w trybie triodowym nic się nie spali, nie wybuchnie? Zależy mi na muzykalnym, przyjemnym brzmieniu, nie muszę słuchać głośno 🙂  

• 2 tygodnie później...

Zepsuł mi się głośnik niskotonowy w ATC SCM 40. 

Próbować go zakupić bezpośrednio w ATC, czy może gdzieś u nas w kraju?

Dzięki za podpowiedzi...

3 godziny temu, wociech napisał:

Zepsuł mi się głośnik niskotonowy w ATC SCM 40. 

Próbować go zakupić bezpośrednio w ATC, czy może gdzieś u nas w kraju?

Dzięki za podpowiedzi...

Odezwij się do www.soundsource.pl , głośnik można wymienić, można też zazwyczaj naprawić na fabrycznych częściach.

• 4 tygodnie później...

Czy lampowa końcówka mocy VTL ST-85 o mocy 80watt przy 8 ohm w połączeniu z ATC SCM 19 to dobry pomysł? albo integra Lebena CS 660p o mocy 40 watt/8ohm czy jakiś inny wzmacniacz lamowy o mocy 50 watt np. Yaqina? 

Bardzo lubię dźwięk lampy i kolumn ATC....obecnie mam scm 19, a za chwilę mogę mieć scm 40.....i jak tu to pogodzić:( 

20 godzin temu, Mario3456 napisał:

Czy lampowa końcówka mocy VTL ST-85 o mocy 80watt przy 8 ohm w połączeniu z ATC SCM 19 to dobry pomysł? albo integra Lebena CS 660p o mocy 40 watt/8ohm czy jakiś inny wzmacniacz lamowy o mocy 50 watt np. Yaqina? 

Bardzo lubię dźwięk lampy i kolumn ATC....obecnie mam scm 19, a za chwilę mogę mieć scm 40.....i jak tu to pogodzić:( 

Do 19 pewnie by się coś fajnego dobrało ale do 40 hmmm.... może pre lampowe i końcówka mocy ?

9 godzin temu, Mario3456 napisał:

Zdecyduję się na eksperyment, jak kupię lampę podzielę się wrażeniami 

Słuchałem kiedyś scm19 z lampą ~50W, niestety nie pamiętam firmy , bas był mówiąc delikatnie słaby. Mocny tranzystor to lepsza opcja.

obiektywnie o audio

22 godziny temu, Mario3456 napisał:

Zdecyduję się na eksperyment, jak kupię lampę podzielę się wrażeniami 

Polecam spróbować MF Nu Vista (aktualnie u mnie) nie słuchałem z 40 ale to może być bardzo dobre połączenie.

20 godzin temu, PanAntoni napisał:

Polecam spróbować MF Nu Vista (aktualnie u mnie) nie słuchałem z 40 ale to może być bardzo dobre połączenie.

Również polecam to połączenie, aktualnie u mnie nu vista podłączona do SCM 40, jak na tą "chwilę" zaprzestałem poszukiwań, miałem kiedyś pre lampowe wba i końcówkę mocy atc P1 i długo twierdziłem że to jest bardzo dobre połączenie, słuchałem też line magnetic 805ia, pięknie czarował, szczególnie przy małych składach, jak dla mnie na basie było mało kontroli i różnorodności, ale może to się podobać, jak zawsze testować, słuchać i sprawdzać 

• 2 tygodnie później...

o kurczaki! Ale nadal SCM20? czy już 50? Jestem bardzo ciekaw co wybierzesz. Ostatnio słuchałem aktywnych scm20 w Planecie Dzwieku i mnie rozwaliły. Jak nie słyszałes to może posłuchaj i daj znać jak to się ma do pasywnych 20?

21 godzin temu, GraczWygrywacz napisał:

Ostatnio słuchałem aktywnych scm20 w Planecie Dzwieku i mnie rozwaliły. Jak nie słyszałes to może posłuchaj i daj znać jak to się ma do pasywnych 20?

Mówisz o tych niebieskich Limited Edition czy o aktywnych 20 takich podłogówkach "tower" ASLT czy może o czarnych 20 Pro? 🙂 Pewnie wszystkie trzy aktywne 20 grają podobnie czyli bardzo dobrze, a te LE rzeczywiście gdzieś pojawiły się w Polsce ostatnio bo mi śmigneło na FB, może i w Planecie to było, postaram się posłuchać aktywnych 20 bo też jestem ciekaw różnic względem pasywnych 20+P2. Te niebieskie Limited Edition, gdziekolwiek na wystawach się pojawiają to robią zamieszanie, szczególnie z tym dopasowanym subem, piękny mały system, ale z LE - problem jest w cenie i ilości sztuk (150 tylko), chyba, że wejdą na stałe do oferty. Ciekawe czy na Audio Video Show będą 20 w tym roku 🙂

Edytowane przez leszeksz
poprawka

Czytam, porównuje...ja bym podsumował tak.....na korzyść scm 20sl to lepszy głośnik wysokotonowy, lepsza zwrotnica, lepsze gniazda głośnikowe, głębsza obudowa o 3cm i może lepsze okablowanie wewnętrzne.....na korzyść scm 40 trójdrożność tzn. lepsza sekcja średnioniskotonowa tzn. zastąpienie głośnika średnioniskotonowego 18cm (stosowanego w scm 19 i scm 20sl) kopułką średniotonową 7,5cm oraz głośnikiem niskotonowym 21cm...............Gdyby głośnik średnioniskotonowy w scm 20sl był z literką ,,S'' podobnie jak w przypadku głośnika wysokotonowego, wtedy nie byłoby wątpliwości jednoznacznej przewagi scm 20sl nad scm 40 

i co ciekawe: scm 19 mkII przejmując głośnik średnioniskotonowy od scm 20sl przejęły także patent Super Linear, czego nie mają scm 40

,,Monitory SCM19 korzystają z unikalnego głośnika średnio-niskotonowego. Membrana o średnicy 150 mm ma zintegrowaną 75 mm kopułkę przeciwpyłową, która zachowuje się w podobny sposób co słynna 75 mm kopułka średniotonowa ATC. Kolejną dużą zaletą tego głośnika jest napęd magnetyczny Super Linear – rozwiązanie szeroko stosowane w serii Classic.''

a może scm 40 pomimo tego, że są trójdrożne to nie mając patentu ,,Super Linear'' nie koniecznie mają przewagę w sekcji średnioniskotonej w odniesieniu do scm 19 i scm 20sl ?

Ciekawe czemu scm 19mkII nie mają w symbolu ,,sl'' podobnie jak scm 20sl

U innych producentów zakrzywione obudowy występują w droższych seriach, a w ATC jest odwrotnie. 

Nie znam się, ale u ATC wyglądami mi to na trochę pomieszane od strony technicznej albo są jakieś przekłamania, niejasności 

a może te patenty to ściema, nie ważne który model co ma, ważne jak grają, a świetnie grają:) 

16 godzin temu, Mario3456 napisał:

Poprawka do poprzedniego wpisu. Głośnik niskotonowy w scm 40 ma średnicy 20cm a nie 21

Cześć, popraw raz jeszcze bo SCM40 mają 165mm na Basie!

4 godziny temu, Melond napisał:

Cześć, popraw raz jeszcze bo SCM40 mają 165mm na Basie!

Taa....a moje scm 19 mają głośniczki o średnicy 15cm...Porównaj głośniki ATC z konkurencją.., ATC zaniża średnice głośników albo inaczej to mierzy, pisali o tym nie raz w testach i myślę, że mają racje. Owszem, wg ATC basowy w scm 40 ma średnice 16,5cm, ale w odniesieniu do innych firm ten basowy jest znacznie większy. Np w moich Paradigm studio 20v3 głośniki basowe to 18, a wcale nie są większe od tych w scm 11 czy 19. Dlatego napisałem, że w scm 40 basowe mają 20cm.....ok, powiedzmy, że ok. 20cm

w celu uzupełnienia
  • 3 tygodnie później...

Dzisiejsze odsłuchy ATC SCM19 w salonie Q21.

atc_scm19_01.jpeg

atc_scm19_02.jpeg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.