Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jest ktoś , kto ma scm40 wciśnięte w pokój 12m?

zastanawiam się nad takim szaleństwem. Mam zamiar kupić scm11 lub scm20sl , ale może dałoby się upchnąć scm40.

23 minuty temu, izapat napisał:

Witam.

zastanawiam się nad takim szaleństwem. Mam zamiar kupić scm11 lub scm20sl , ale może dałoby się upchnąć scm40.

Dołem Cię nie zaleje, konstrukcja zamknięta, sporo powietrza, spokojnie możesz próbować. Swego czasu testowałem ten model u siebie w 15m2, było idealnie. Z drugiej stron czy SCM20 będą bezpieczniejsze, oczywiście, że tak, ale litraż obudowy i całe pudło daje jakąś konkretną definicję dołu. Jeśli masz jakieś pytania w kwestii ATC to śmiało, zapraszam do rozmowy.

Warto równiez dodać, że SCM20 to granie z lepszą definicją góry oraz średnicy. Bas jest lepiej kontrolowany, a scena szersza z lepszą lokalizacją poszczególnych instrumentów.

50 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Dołem Cię nie zaleje, konstrukcja zamknięta, sporo powietrza, spokojnie możesz próbować. Swego czasu testowałem ten model u siebie w 15m2, było idealnie. Z drugiej stron czy SCM20 będą bezpieczniejsze, oczywiście, że tak, ale litraż obudowy i całe pudło daje jakąś konkretną definicję dołu. Jeśli masz jakieś pytania w kwestii ATC to śmiało, zapraszam do rozmowy.

Właśnie. Czy scm20sl   będą mocniejsze w basie od scm40 ? Które łatwiej odnajdą się w małym pokoju ? 11-tki mam sprawdzone , ale można przecież lepiej , albo nie😏

1 godzinę temu, izapat napisał:

Witam.

Słyszałem je w minimalnie większym pomieszczeniu, ale zrobionym akustycznie dość dobrze - i równie dobrze to brzmiało. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, izapat napisał:

Właśnie. Czy scm20sl   będą mocniejsze w basie od scm40 ? Które łatwiej odnajdą się w małym pokoju ? 11-tki mam sprawdzone , ale można przecież lepiej , albo nie😏

SCM20 nie będą mocniejsze w basie od SCM40, będą dużo lepiej go kontrolowały, a samo przejście z SCM11 na SCM20 to bardzo duży przeskok w jakości oraz kontroli całego pasma.

12 godzin temu, izapat napisał:

Mam zamiar kupić scm11 lub scm20sl

Do twojego metrażu 20 będzie ideałem 🙂 pod każdym względem, zwłaszcza po 11 będziesz bardzo pozytywnie zaskoczony.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

3 godziny temu, chcheckitout napisał:

SCM40 miałem ze 3 lata w 16 m i grało, to petarda. 

Bo to są głośniki petarda 🙂 w 16 nie miałem okazji posłuchać, pewnie zależy to od wielu czynników samego ustawienia i akustyki pokoju.

3 minuty temu, izapat napisał:

Dziękuję za podpowiedzi.  Zdecyduję się na 11. 20sl prawie 3 razy droższe. 

Aktualnie na HIFI 2 ogłoszenia z 20 , jeżeli chodzi o 11 to w ogóle nie ma problemu cały czas coś sie pojawia...

Witam . Nie było mnie tu na forum kilka ładnych lat ale fajnie że forum dalej żyje .

Mam pytanie bo od miesiąca posiadam SCM 11 tą starszą wersję i z każdym dniem coraz bardziej mi się podoba ten dźwięk . Zastanawiam się nad wymianą tych blaszanych zworek na jakieś kabelki wiem wiem kable nie grają ale być może coś tam minimalnie da się poprawić w wysokich tonach .

Chciałbym lekko je ocieplić ale nie zamulić chodzi mi o takie osłodzenie góry żeby błyszczała pięknie barwnie przyjemnie może ktoś coś poleci ? 

Kolejne pytanie będzie o wzmacniacz pod te ATC fajnie mi grały z Roksanem K3 ale już go nie mam co warto kupić nie za miliony do tych ATC ? Pozdrawiam

Edytowane przez sebolx
W dniu 10.12.2024 o 19:53, sebolx napisał:

Kolejne pytanie będzie o wzmacniacz pod te ATC fajnie mi grały z Roksanem K3 ale już go nie mam co warto kupić nie za miliony do tych ATC ? Pozdrawiam

Roksan jaśniejszy i raczej szybszy na dole, są dwie opcjo, o ile chcesz uzyskać jakiś sensowny przeskok, ATC SIA2-100 lub Naim XS3. Widziałem też używkę na OLX SIA2-150, to też byłaby dobra opcja!

7 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Roksan jaśniejszy i raczej szybszy na dole, są dwie opcjo, o ile chcesz uzyskać jakiś sensowny przeskok, ATC SIA2-100 lub Naim XS3. Widziałem też używkę na OLX SIA2-150, to też byłaby dobra opcja!

Dzięki za podpowiedź . A słuchał ktoś może SCM11 z MF m5si lub m6si ? 

Godzinę temu, sebolx napisał:

Miałem z kilkoma Heglami, Pathosem Logosem mkii i Nu Vistą z każdym grały inaczej....  nawet po zmianie okablowania słychać było że dźwięk jest inny więc dużo zabawy i testowania przed tobą 🙂

13 godzin temu, sebolx napisał:

Oba wzmacniacze stoją po tej cieplejszej stornie, z czego M6Si ma grubszą podstawę basową i górą troszkę łagodniejszą od M5Si, który to jest nieco bardziej techniczny. Jeśli masz więcej pytań, zapraszam do korespondencji prywatnej.

Edytowane przez Planeta Dźwięku
13 godzin temu, sebolx napisał:

Musical to dobry kierunek, ale osobiście szedłbym w M6Si. ATC docenią każdy dodatek do mocy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Oba wzmacniacze stoją po tej cieplejszej stornie, z czego M6Si ma grubszą podstawę basową i górą troszkę łagodniejszą od M5Si, który to jest nieco bardziej techniczny. Jeśli masz więcej pytań, zapraszam do korespondencji prywatnej.

To tańszy M5si jest lepszy jako wzmacniacz a nie podbarwiacz i zamulacz od droższego M6si? 

8 godzin temu, Q21 napisał:

Musical to dobry kierunek, ale osobiście szedłbym w M6Si. ATC docenią każdy dodatek do mocy 😉 

Przecież jeszcze niedawno pisaliście, że nie lubicie paczek ATC ze wzmakami podbarwiającymi i pogrubiającymi, wolicie je z techniczną, mocną klasą D za to "barwy" dodajecie do ATC źródłem. 

Same zmiany i zaskoczenia w opisach Branży. Oj, chyba dużo M6si zostało na magazynie 😉

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Miałem kiedyś MF m6si i odradzam to połączenie, nie podobało mi się. Jest to taki przerost formy nad treścią - duża moc wzmacniacza ale charakter/jakość grania nie pasuje do klasy atc, wydajność prądowa nie idzie tam w parze z parametrami na papierze. Można się za to ogrzać przy tym wzmacniaczu.

Dziękuję za wszystkie komentarze . Podłączyłem chwilowo Regę Elex R pod te ATC no i grają bardzo przyjemnie można ich słuchać godzinami co prawda bas nie jest idealny bo zmiękczony ale zmieniły się w ciepłe barwne przyjemne monitorki no i wokale nic nie ssssyczą tylko trochę więcej góry by się przydało bo lubię 🙂 Będę czytał szukał pytał dalej może coś trafię fajnego pod te 11 bo przekonują mnie  coraz bardziej z każdym dniem.  Po przesiadce z Dynaudio Emit 30 to w ATC słyszę dużo więcej smaczków w muzyce powietrza jest tyle że aż się lepiej oddycha no i bas mnie tak nie zabija a jest całkiem wystarczający chociaż wiem że jeszcze mogą zagrać lepiej 🙂 

8 minut temu, sebolx napisał:

Regę Elex R pod te ATC

O proszę jaki ten świat audio mały. U mnie ATC scm7 śmigają z Elexem mk4. 🙂

2 minuty temu, Adam 38 napisał:

O proszę jaki ten świat audio mały. U mnie ATC scm7 śmigają z Elexem mk4. 🙂

Bardzo mnie pozytywnie zaskoczyła ta Rega elex r można słuchać godzinami tej muzyki .

24 minuty temu, sebolx napisał:

Rega elex r

Można, lubię w tym połączeniu najstarsze albumy Metaliki czy inne Black Sabbath, RATM, Guano Apes czy RHCP. Świetnie mi się słucha tej muzyki na secie Elex / ATC.

Za to nie mogę słuchać mojej ulubionej elektroniki... Set Cyrusa z ATC uwielbiałem w muzyce elektronicznej a z Regą Elex mnie odrzuca, może nie aż tak mocno jak z Elicit mk5 ale jednak... Nie wiem czy jest za miękko czy za ciepło, czy brakuje mocniejszego uderzenia na basie, lepiej oddanych transjentów, większej gwałtowności i szybkości ale tu mi kompletnie piece Regi z ATC nie leżą. 

Więc radość połowiczna 🙂

Edytowane przez Adam 38

34 minuty temu, Adam 38 napisał:

Więc radość połowiczna 🙂

To prawda Rega nie każdą muzę w tym połączeniu gra dobrze ale w tej zabawie audio często jest tak że nawet dobry system nie gra idealnie wszystkiego 😉 Zawsze można mieć 2 piecyki czy zestawy audio 🙂 

18 godzin temu, sebolx napisał:

może coś trafię fajnego pod te 11 bo przekonują mnie  coraz bardziej z każdym dniem

Ważne żeby nie połączyć z jakimś zamulaczem dźwięk bo Atc z odpowiednio dobraną elektroniką potrafią zagrać jak głośniki z wyższej półki cenowej i warto się trochę pomęczyć z doborem odpowiedniego wzmacniacza, żeby wyciągnąć to co w tych monitorach najlepsze.

33 minuty temu, PanAntoni napisał:

Ważne żeby nie połączyć z jakimś zamulaczem dźwięk bo Atc z odpowiednio dobraną elektroniką potrafią zagrać jak głośniki z wyższej półki cenowej i warto się trochę pomęczyć z doborem odpowiedniego wzmacniacza, żeby wyciągnąć to co w tych monitorach najlepsze.

A co w nich najlepsze? 

2 godziny temu, seba3002 napisał:

A co w nich najlepsze? 

Piszę na podstawie własnych doświadczeń, miałem je kilka lat i uważam że to bardzo dobre monitory, dały mi dużo radości, a wiele innych, które odsłuchiwałem niestety nie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.